A Borrajongó

Alapszilárdítás – Takler Sauvignon Blanc 2020

2021. augusztus 08. 10:45 - ungert

Az igazság az, hogy bár évek óta nem fogyasztottam alapszériás Taklert, az egyre homályosódó emlékeimben kellemes, jól elkészített és szerethető szekszárdi vörösborokat őrzök, melyek évjáratfüggetlenül megbízható választásnak bizonyultak. A kihagyásra tekintettel nem is merek direkt kijelentésekbe bocsátkozni abban a tekintetben, hogy valóban a 2020-as számít-e a pince legelső alapszériás sauvignon blanc-jának. Egy gyors, közel sem minden esetet lefedő keresés alapján a szálak egy évvel korábbig nyúlnak vissza, igaz, hogy más, nem az alapszériába simuló címkével.

A lényeg viszont úgysem ez. Sokkal inkább az, hogy az egypalackos mintavételem alapján van helye és szerepe egy vörösre építkező szekszárdi nagypince kínálatában egy ilyen bornak. Egyrészt betömi a lyukat a színspektrumon, másrészt önmagában tekintve is értelmezhető és szerethető végeredmény született 2020 gyümölcséből.
tqnd9004.JPEG

Természetesen nincsenek háttérinformációim, de intuíció-alapon több tízezres palackszámot, reduktív technológiát és (legalább részben) felvásárolt szőlőalapanyagot feltételezek. A középső sejtést a kóstolási tapasztalatok is megerősítik: szinte kicsattanóan friss, gerincét a direkt bodzás jegyek adják, amely mögé felsorakozik némi lime és zöldalma is.

Szájban könnyed és friss, savai intenzívek ugyan, de meglepően moderáltak, így hagyják érvényesülni az érettebb, gyümölcsös karakterét is a bornak. A durvább, torzított zöldes jegyeket mellőzi ugyan, de azt gondolom, hogy ez inkább az előnyére válik. Tisztán, de nem túl hosszú utóízzel búcsúzik, gyorsan kívánja is magára a következő kortyot, ami ezeken a nyári napokon szinte alapelvárás egy ilyen fehérbortól.

Taklerék sauvignon blanc-ja teljesíti, amit előzetesen ígér: kétezer alatt egy korrekt technológiai fehérbort kapunk, amely komolyabb borvidéki identitás felmutatása nélkül is szerethető tud lenni. Így és csak így érdemes bővíteni a pince alapkínálatát.

Sima 5 pont és csalódásmentes választás gyakorlatilag bárkinek, aki szereti a fajta egyszerű, de bizonyos megszorítások mellett is kifinomultabb arcát. (cca. 1900 Ft, Interspar)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1316652120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

osborne 2021.08.11. 20:43:55

Nem rossz - a Tescóban 1300 HUF aug 31-ig.
süti beállítások módosítása