A Borrajongó

Etyeki délután - Rókusfalvy Birtok és Etyeki Kúria Mérész Sándor Projekt

2021. július 29. 06:00 - furmintfan

A nyár közepe felé haladva úgy éreztem, ideje már végre idén is kilátogatni Etyekre, úgyhogy az egyik program- és hőségriadó-mentes szombaton fel is kerekedtem, hogy tegyek egy gyors kört az etyeki pincesorok valamelyikén. Szerencsére bőséges a választék, a legtöbb pince hétvégén állandó nyitvatartással várja az Etyekre kirándulókat, akár az Öreghegy, akár az újhegyi pincesor felé vesszük az irányt. Én ezúttal egy salamoni ítélettel megfeleztem a délutáni időkeretet. Az Újhegyen kezdtem a túrát, ahol a Rókusfalvy Birtok borait kóstoltam végig, majd átsétáltam az Öreghegyre, ahol az Etyeki Kúria teraszán a Kúria főborászának saját neve alatt futó borcsalád tagjaival ismerkedtem meg behatóan.

etyek202107_01.jpg


Rókusfalvy Birtok
Régen jártam már Rókusfalvyéknál, most pótoltam a restanciát. Az Újhegy felé menet a Rókusfalvy Fogadó mellett vitt el az utam, ide most nem tértem be, de a teraszon így is többen üldögéltek, mint gondoltam; úgy tűnik, azért a Balatonon túl is van élet nyáron. Az újhegyi pincesoron is mindenhol akadtak vendégek a teraszokon, kerthelyiségekben. A Rókusfalvy Pince előtt egy kis pop-up grillterasz is üzemelt, a kóstoló után én is kihasználtam a lehetőséget és itt költöttem el késői ebédemet. Elsősorban persze a borok miatt jöttem, szépen végig is kóstoltam a sort, ami most 8 tételt jelentett.

etyek202107_02.jpg
Rókusfalvy Fresküvé 2020
Gyöngyözőbor 50% sauvignon blanc, 25% pinot blanc, 25% szürkebarát részarányokkal. Üde, virágos, szőlős, almás, traubis aromákat kínál (mielőtt felsorolták a szőlőfajtákat, biztos voltam benne, hogy valami illatos fajta is csúszott bele). Pillekönnyű, laza szerkezetű, a közel 9 g/l maradékcukor által biztosított enyhe édességgel. Egyszerű, de tiszta és itatja magát. 4p

Rókusfalvy Pinot Noir Rozé 2020
Halvány, pirkadt színű rosé. Illatában mandarin, szamóca, cseresznye, virágok. Kecses, karcsú, de kereteit jól kitölti, a sav szépen illeszkedik, elegáns az összhatás. Ízvilága kellemes, műanyag aromáktól mentes, inkább a mandarinos, édes citrusos vonalon mozog, némi szamócával, és enyhe, frissítő kesernyével a lecsengésben. Tetszett. 5p+

Rókusfalvy Chardonnay 2019
A bor nagy része tartályban készült, csak 30%-a kapott 7 hó fahordós érlelést. Ennek megfelelően a hordó nem nagyon szól bele sem az aromatikába, sem a szerkezetbe, csak hátulról támogat, illetve fűszerez. Az illat meglehetősen visszafogott, alma, sárga szilva, egy pici banán és minimális fűszeresség érezhető, ízben mindezt őszibarack és cseppnyi méz egészíti ki. Letisztult, sallangmentes bor, jó arányokkal, közepesnél könnyebb testtel, minimálisan érzékelhető hordóhatással. 5p+

Rókusfalvy Zöldveltelini 2019
Hordóban erjedt és ott is érlelődött 8 hónapig. Az illat zöld gyümölcsöket, egrest idéz és az ízvilág is ezt a vonalat tartja: egres, zöldalma, éretlen őszibarack, enyhe fűszeresség. A chardonnay után teltebb, vastagabb, kicsit krémesebb, szélesebb a korty, ami érdekes összhatást vált ki a kissé nyers gyümölcsös motívumokkal. 5p

Rókusfalvy Sauvignon Blanc 2019
Nagyrészt tartályos tétel, de egy része hordóval is találkozott. Az illat közepes intenzitású, mértéktartóan hozza a fajta jellegzetes jegyeit: citrusok, lime, bodza vágott fű. A test nagyjából közepes, visszafogott élénkségű, kerek savak támogatják, miközben az ízvilág összetett, intenzív, de nem tolakodó. Citrusok, lime, alma, zöld paprika, érintésnyi trópusi gyümölcs, kis csalán, vágott fű, a végén tiszta, száraz lecsengés. 6p

etyek202107_03.jpgRókusfalvy Rozé Pezsgő Méthode Traditionnelle Brut 2019
Limitált tétel, 85% chardonnay, 15% pinot noir, az alapbor 1 hónapos hordós érlelést kapott, a végén egy kis vörösbort adtak a pezsgőhöz. Visszafogott, finoman élesztős, halványan piros gyümölcsös illat fogad. Könnyedség, nagyon finom tapintású, aprócska buborékok, jól eltalált dosage jellemzi a szerkezetet, ízben szamóca, cseresznye. Friss, elegáns rosé pezsgő, nyárra tökéletes választás. 6p

Rókusfalvy Pezsgő Méthode Traditionnelle Brut 2018
Az alapbor chardonnay, pinot noir és pinot blanc házasítása. Visszafogott, kissé neutrális, enyhén élesztős, fehér gyümölcsös illat után szájban kicsit intenzívebb, ízében almafélék, citrusok, sárga szilva, fehér és zöld gyümölcsök jelentkeznek. Kicsit teltebb, masszívabb felépítésű a rosé után. 5p+

etyek202107_04.jpgRókusfalvy Pinot Noir 2018
Illatban először egy kis karamell, majd érett piros bogyós gyümölcsök, csipkebogyó, diszkrét fűszeresség és avaros jegyek tűnnek fel. Közepesnél könnyebb testéhez aránylag lágy savakat kapunk, a tannin szépen besimul, lehet érezni, hogy a bor egy meleg évjárat szülötte. Érett piros bogyós gyümölcsök, cseresznye, csipkebogyó, a háttérben fűszerek, enyhe avarosság, a korty végén pici kesernye. 6p-

etyek202107_05.jpg
Etyeki Kúria
Az Etyeki Kúriánál a pincészet jól bevált portfóliója mellett 2016-ban elindult egy új borcsalád, a Mérész Sándor Projekt (röviden: MSP), amelynek tagjai korlátozott palackszámban készülő különleges tételek. A Projekt keretében a Kúria főborásza kiélheti kísérletező kedvét, akár úgy, hogy egy-egy érdekesebb szőlőfajtát önálló tételként zár palackba, vagy valamilyen, a konvencionálistól eltérő borkészítési metódussal visz a csavart a borba, és akár ezek kombinációja is előfordulhat. Az utóbbi évek során külön-külön volt már szerencsém néhány MSP borhoz, most viszont a Kúria teraszán megkóstoltam az összes jelenleg elérhető tételt, majd egy pinot noir-ral zártam az etyeki kirándulást.

etyek202107_06.jpgEtyeki Kúria Mérész Sándor Projekt Zenit 2019
Friss, citrusos, citrushéjas, enyhén virágos illat, egy kevés szőlővel, halványan egzotikus felhangokkal. Könnyű, de ehhez mérten jó szerkezetű bor, fürge savaival és friss aromáival gördülékeny, jól iható. Citrusok, citrushéj, pici lime, körte, alma, enyhe fanyarság a végén. 5p

etyek202107_07.jpgEtyeki Kúria Mérész Sándor Projekt Field Blend 2019
45% chardonnay, 45% sauvignon blanc egybe szüretelve, 10% zenittel kiegészítve. Összetett illat: körte, zöldalma, halvány virágosság, enyhe trópusi gyümölcsös, banános érintés, a háttérben egy kevés vajas keksz és a sauvignon blanc-nak köszönhetően halvány zöld füves villanások. A szerkezet arányos, kellemes savak vezetik, finom krémesség kerekíti a bort. Ízvilágát tekintve minden fajta bedob valamit a közösbe: érett fehér húsú gyümölcsök, némi citrus és zöldalma, egy kevés trópusi gyümölcs, sauvignon-os zöld jegyek a háttérben. 6p

etyek202107_08.jpgEtyeki Kúria Mérész Sándor Projekt Wild Fermentation Sauvignon Blanc 2018
A tétel fele 1 éjszakát ázott héjon és spontán erjedt, 3 hónapot érlelődött finomseprőn, a bor néhány százaléknyi része francia hordóban érlelődött. Érett citrusok és fehér húsú gyümölcsök, egy kevés bodza, némi zöld paprika érvényesülnek illatában. A korty jól kitöltött, lendületes, de enyhén krémes is és a kicsi hordós rész is mintha hozzátenne a textúrához. Fehér húsú gyümölcsök, citrusok, lime, tv paprika, egy kevés bodza, a korty végén felvillannak a füves, csalános motívumok is. 6p

etyek202107_09.jpgEtyeki Kúria Mérész Sándor Projekt Fumé Sauvignon Blanc 2018
Acéltartályban erjedt, majd Flexcube-ban érlelődött 6 hónapig, az érlelőedénybe francia hordók dongáit lógatták. Idő kell neki, amíg összerendeződik az illat a pohárban, eleinte kicsit kusza. Először egy kevés füst és hordófűszer jelentkezik, majd egyre több gyümölcs zárkózik fel, a hordó visszahúzódik, egy kevés trópusi gyümölcs és bodza is megvillan. Kóstolva kerek, arányos, enyhén krémes, széles savak támogatják. Érdemes kicsit várni, hogy belakja a poharat, utána ízében fehér húsú gyümölcsök, alma, grapefruit, egy kevés bodza, fekete ribizli levél, halvány kesernye, a háttérben egy kevés zöld paprika és fű. 6p-

etyek202107_10.jpgEtyeki Kúria Mérész Sándor Projekt Grey Orange Wine 2019
Szürkebarátból készült narancsbor, 14 nap héjon áztatással. A színe alapján akár egy sötétebb rosé-nak is elmenne. Izgalmas illat fogad: rózsa, levendula, narancsolaj, vérnarancs, gránátalma, szamóca és egy kevés keleti fűszer. Aránylag lágyabb, de megfelelő tartást adó savak mellett leheletnyi cseresség is megtámogatja a bort. Az íze kevésbé intenzív, mint az illata, de hasonló jegyeket mutat, miközben az elejétől a végéig enyhe fanyarság kíséri. 5p+

etyek202107_11.jpgEtyeki Kúria Mérész Sándor Projekt Kira Natural Wine 2018
A királyleányka 1 éjszakás áztatás, ülepítés után spontán erjedt, kén és derítés nélkül került a palackba. Intenzív, izgalmas illat: zöld tea, herbális jegyek, őszibarack és narancs érkezik illatban, természetesen lehet érezni, hogy kénmentes, még sincs semmi zavaró motívum benne. A savak jól lépnek be, minimális cserességet is érezni, de a korty kicsit rövid, a vártnál gyorsabban lecseng. Gyógyteák, zöld tea, őszibarack, narancs, mandarin, lelehetnyi kesernye jellemzi az ízvilágot. 5p

etyek202107_12.jpgEtyeki Kúria Pinot Noir 2017
Piros gyümölcsöket, leginkább érett szamócát idéz a bor illata, édesfűszerekkel, gyógynövényekkel kísérve. Kóstolva karcsú, elegáns, lendületes savval, jól adagolt hordóval. A piros bogyós gyümölcsök - szamóca, málna - mellett a háttérben egy kevés édesfűszer, narancshéj és érintésnyi gyógynövény díszíti a kortyot. Mindene a helyén, az egyik legjobb hazai pinot. 6p+

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4616632450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása