A badacsonyi nyár sorozatot két fiatal tehetséggel folytatom, akik azon túl, hogy főállásban a borvidék egy-egy meghatározó borászatánál dolgoznak, saját kis birtokukról is palackoznak bort, de ha ez nem lenne elég, még egy közös vállalkozást is tető alá hoztak. Földi Bálintról és Palkó Zsoltról lesz szó, valamint a Lepold Antallal hármasban megalapított A Két Jóbarát meg az Anti névre keresztelt formációról, ami akár lehetne egy klasszikus rock vagy punk trió neve is, de nem az, hanem a három fiatal borász közös szerelemgyereke.
(Badacsonyörs - innen készül Földi Bálint borainak egy része)
Földi Bálint saját borai nem kóstoltuk meg, amikor május végén a Sabar Borháznál találkoztunk, de a borász megígérte, hogy legközelebb azokra is sort kerítünk. Amikor a Villa Sandahl meglátogatását terveztem, Bálint kötött össze Palkó Zsolttal, és gyors egyeztetést követően a Villa Sandahl kóstolótermében ültünk le hármasban egy napsütötte csütörtök délelőttön, hogy együtt végignézzük a saját boraikat és a közös projekt tételeit. Mivel Zsolttal rögtön ezután kóstoltuk le a Villa Sandahl-ról szóló írásban szereplő második sort is, valószínűleg egyéni rekordot döntöttem a délelőtti borkóstolás című versenyszámban. A lehetőségekhez mérten azért igyekeztem a lehető legjobban koncentrálni és jegyzetelni a hosszúra nyúlt, kora délutánba átcsúszó bormaraton során.
Földi Bálint
Földi Bálint érkezett korábban a megbeszélt randevúra, így az ő boraival nyitottuk meg a sort. Bálint tehát főállásban 2016 óta a Sabar Borház borásza, saját név alatt készült boraival a 2019-es évjárattal mutatkozott be, és az általam kóstolt két bor alapján azt tudom mondani, szépen sikerült a debütálás (kéknyelű, rajnai rizling). A közelmúltban letöltött friss évjárat tételei így elsőre talán még ígéretesebbnek tűnnek, kíváncsian várom, hogy fejlődnek majd. A 2020-as tételek várhatóan a következő hónapokban kerülnek majd forgalomba, jellemzően alig néhány száz palackos tételekről van szó, érdemes lesz figyelni rájuk.
Földi Bálint Rajnai Rizling 2020
Rajnai rizling a Szent György-hegyről. Friss fehér húsú gyümölcsök, körte, alma, enyhe virágosság, vonzó citrusok, némi narancsolaj színezi az illatot. A bor jól strukturált, tömör, élénken lépnek be a savak, közben egy kevés maradékcukor teszi kedvesebbé az összhatást. Citrusok, körte, alma, fehér őszibarack és egy kevés grapefruit adják az aromákat. Fiatal még a bor, de jelenlegi állapotában is ígéretes már. 6p+
Földi Bálint Vulkán 2020
Bálint szándéka szerint ez afféle hegybor, egy Szent György-hegyi terroir cuvée, tartályos rajnai rizling és hordós olaszrizling házasítása. A rajnai után neutrálisabb, visszafogottabb, fehér húsú gyümölcsöket idéz az illata. A korty valamivel vékonyabb, lazább, de feszes, stabil gerincre épül. Sokféle citrus, zöldalma, halvány sósság öltözteti. 6p
Földi Bálint Olaszrizling 2020
Badacsonyörsről és a Szent György-hegyről érkezik az alapanyag, mindkét termőhelyről részben hordóban, részben tartályban erjesztve. Mezei virágok, almafélék érkeznek illatában, ízben zöldalma, citrusok, zöldalmahéjas fanyarság. Meglepően feszes, egyelőre kicsit kemény savak dolgoznak a bor alá, szikár, finoman fanyar bor. 5p+
Földi Bálint Kéknyelű 2020
Szintén Szent György-hegy és Badacsonyörs adta a szőlőt ehhez a borhoz. Szép illat, a vártnál nyíltabb és tetszetősebb: körte, őszibarack és lime. Tartalmas, lendületes bor, feszes és széles savakkal, ízben sokféle citrussal (lime, pomelo, édes citrom), almafélékkel, fehér húsú gyümölcsökkel, halvány sóssággal. 6p+
Palkó Zsolt
Palkó Zsolt amellett, hogy a Villa Sandahl főborásza és birtokigazgatója, szintén készít saját bort is, saját szőlői Szentbékkálla mellett vannak. Idén lép ki először a nagyközönség elé a 2019-es évjárat boraival, amelyeknek címkéit az adott termőhely egy-egy jellemző motívuma díszíti, legyen szó akár a Szent György-hegyen található oroszlános kútról, vagy a Kővágóörs melletti Emberi komédia szoborcsoport.
Palkó Zsolt Olaszrizling 2019
A köveskáli Fekete-hegy terméséből készült a bor, részben hordóban, részben tartályban készült. Édeskés fehér húsú gyümölcsök, egy kevés citrus és cukrozott mandula vezetik illatát. Arányos szerkezetű, kellemes bor, minimális maradékcukor is kerekíti, ízben visszaidézi az illat aromáit, egy csepp mézzel kísérve. 5p+
Palkó Zsolt Hárslevelű 2019
Egy korábban szüretelt badacsonyörsi és egy később szüretelt badacsonyi frakció házasítása, hordóban és acéltartályban erjedt, majd acéltartályban érlelődött. Vonzó illat árad a pohárból, finom bujasággal, sárga húsú gyümölcsökkel, hársfavirággal, mézzel, enyhe trópusi gyümölcsös érintéssel. A jól kitöltött kortyot a vártnál élénkebb savak mozgatják, izgalmas vibrálást kialakítva a buja, trópusi motívumokkal. Íze is szépen leköveti az illatot, a sárga húsú gyümölcsök mellett talán több citrus, narancsos aromák is feltűnnek. 6p
Palkó Zsolt Furmint 2019
Szent György-hegyi termésből készült. Lassabban nyílik, de megéri várni rá, fehér húsú gyümölcsök, citrusok, egy kevés méz és gyógynövények illata elegyedik a pohárban. Az előző két bor után vastagabb, szélesebb anyag, ízében citrusok, körte, alma. 6p-
A Két Jóbarát meg az Anti
A Két Jóbarát meg az Anti, Földi Bálint, Lepold Antal és Palkó Zsolt, a három jóbarát közös projektje 2015-ben indult el. A három fiatal közötti összekötő kapocs Bakó Ambrus volt, akivel mindannyian dolgoztak közösen, egy időben mindannyian egyszerre a Villa Sandahl berkeiben, de külön-külön is. Elmesélték a sztorit részletesen is, de olyan kibogozhatatlan mátrixban fonódott össze a 3+1 szereplő sorsa, hogy egy idő után feladtam és meg sem próbáltam leírni a kapcsolódási pontokat és az idővonalakat. :)
Lényeg, hogy a három fiatal borász az együtt töltött rövid, de mindannyiuk számára meghatározó időszak után kereste a lehetőséget az újabb közös munkára. Földi Bálint kicsinyke Szent György-hegyi présházával, az előtte termő kis kéknyelű-ültetvénnyel, valamint több fajta vásárolt szőlővel indult a közös projekt, négy bor került forgalomba az első évjáratból. Az arculatot Bálint-Plank Fanni tervezte, a címkéken különböző művészek alkotásai jelennek meg. Időközben egyre fajtabor készült saját termésből, ezt továbbra is vásárolt szőlővel egészítik ki, például a kékfrankos, illetve a Villa Sandahl-tól származó furmint esetében.
Legyen szó akár a saját borokról, a főállásban vitt pincék, vagy a közös projekt borairól, érezhető, hogy a barátok hasonlóan gondolkodnak, így azért biztosan könnyebb a közös munka. A stílus következetes, elegáns, lendületes, gyümölcshangsúlyos tételek kerülnek a palackba.
A Két Jóbarát meg az Anti Olaszrizling 2019
Badacsonyörsről és Káptalantóti mellől szüretelt szőlőből készült. Édes almafélék, egy pici méz és virágpor, érintésnyi édeskés fűszeresség érezhető illatában. Lendületes savak veszik szárnyra a kortyot, citrusok, lime, fehér húsú gyümölcsök adják a díszítést. 6p-
A Két Jóbarát meg az Anti Rajnai Rizling 2019
Intenzív és vonzó: mézbe mártott citrusokat és édes fehér húsú gyümölcsöket idéz. Feszes, szikár, de kellően lédús és zamatos is, citrusok, fehér húsú, grapefruit, lime, egy kevés méz töltik meg tartalommal a bort. 6p
A Két Jóbarát meg az Anti Furmint 2018
Moderáltabb intenzitású illat, érett, édeskés fehér húsú gyümölcsökkel, enyhe citrusossággal a háttérben. A meleg évjárat ellenére is feszes, tömör, de nem élesek a savak, friss citrusok, lime, fehér húsú gyümölcsök jellemzik az ízvilágot. 6p-
A Két Jóbarát meg az Anti Kékfrankos 2018
Érett piros bogyós gyümölcsök, egy kevés virág és édesfűszer, és meglepő módon az az érdekes kicsit barackos, kicsit mangó, kicsit benzines motívum is feltűnik illatában, amit soproni kékfrankosok mutatnak időként. Kóstolva könnyed, jól iható, friss cseresznye, ribizli, meggy, csipkebogyó, érintésnyi fűszer a karcsú - kissé talán vékony -, laza szövésű kortyban. 5p
Földi Bálintnak és Palkó Zsoltnak nagyon köszönöm a kóstolót!