A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek: Helyi hősök Olaszországból II.

2021. május 29. 06:00 - furmintfan

Itt a Rejtőzködő borvidékek sorozat olasz helyi hősökről szóló második része (1. rész), olyan szőlőfajtákkal és eredetvédelmi körzetekkel, amelyek sorsa szorosan összefonódott.  A mai epizódban főleg dél-olasz régiókban kalandozunk, Szicília és Puglia egyaránt két-két borral képviselteti magát, de Észak-Olaszország két legfontosabb vörösbortermelő vidéke, Toszkána és Piemont sem marad ki.

olaszhelyihosok2021_1.jpg

Ismét 6 bor, ismét 2 fehér, 4 vörös kapott helyet a válogatásban.

terrecarsicheverdeca2019.jpgTerrecarsiche I Classici Verdeca Valle D'Itria 2019 Puglia
Valle d'Itria, azaz az Itria-völgy egy karsztmedence, Puglia tartományban található, a Murge-fennsík déli részén. A környék régóta híres bortermeléséről. A verdeca viszonylag neutrális borokat adó fajta, termőterülete fokozatosan csökken, régen vermouth-készítésben volt jelentős, manapság leginkább házasításokban kap szerepet.
Tartályban erjedt és érlelődött a bor. Friss illat, citrusokkal, zöldalmával, egy kevés virággal és citromhéjjal. Kóstolva könnyű, lendületes bort kapunk, élénk savakkal, minimális szén-dioxiddal dúsítva. Szájban is citrusokat, lime-ot, zöldalmás, citromhéjat idéz. 4p+

planetaterebintogrillo2018.jpgPlaneta Terebinto Grillo Menfi 2018 Sicilia
A grillo egy meleg- és szárazságtűrő, jó cukorgyűjtő szőlőfajta, savait is megőrzi a melegben, sokáig a marsala egyik fontos alapanyaga volt, ez ma már kevésbé jellemző, a 20. században csökkent a jelentősége. Általában könnyed, almás, citrusos jegyeket mutató, jól iható bort ad. Menfi és a településről elnevezett DOC körzet Szicília keleti sarkában található, Palermotól délre. Itt kezdődött a Planeta borászat története is.
Tartályban erjedt és érlelődött 6 hónapig finomseprőn tartva, rendszeres felkeverés mellett. Érett fehér húsú gyümölcsök, citrusok, ananász, sárgabarack, minimális citrushéj, a háttérben egy kevés mandula és krémes jegyek. A savak üdén kezdenek, bár nem tartanak nagyon hosszan, a korty jól kitöltött, puha tapintású. A bor ízében citrusok és déligyümölcsök, mandarin, ananász, némi grapefruit, érintésnyi vanília és finom mandulás fanyarság. 6p-

alessandrodicamporealedonnatanerodavola2018.jpgAlessandro di Camporeale Donnatá Nero D'Avola 2018 Sicilia
A nero d'avola Szicília őshonos, legfontosabb és legnagyobb területen termesztett szőlőfajtája, természetesen melegtűrő. Sokáig házasításokban szerepelt, majd a 20-21. század fordulójától kezdve egyre inkább önálló fajtaborként vált jelentőssé. Testes, közepes savú és tanninban gazdag borokat képes adni.
Tartályban erjedt, majd tartályban, kis részben nagy tölgyfa hordókban érlelődött 6 hónapig. Aszalt meggy, szilva és fekete cseresznye, egy kevés szárított virág és gyógynövény, pici vanília az illat fő díszítőjegyei. Közepesnél karcsúbb testű bor, jó savakkal, sima tanninnal, délies karakterrel. Érett-aszalt meggy, fekete cseresznye, szilva, a háttérben gyógynövények, pici vanília és édesgyökér. 6p-

riveraviolanteneroditroia2017.jpgRivera Violante Nero di Troia Castel del Monte 2017 Puglia
Castel del Monte egy híres, II. Frigyes német-római császár által a 13. században építtetett, jellegzetes, nyolcszögletű alaprajzú vár Puglia régióban, a csizma sarkának északi részén, erről kapta nevét Castel del Monte DOC is. Castel del Monte DOC három legfontosabb fajtája a nero di troia, az aglianico és a montepulciano, előbbinek ez a legjelentősebb termőhelye. A nero di troia egy melegtűrő, későn érő, betegségekre nem érzékeny fajta, amely lágyabb savú, magas tannin- és alkoholtartalmú borokat adhat. A Rivera egyike azoknak a borászatoknak, amelyek ebből a szebb napokat is látott fajtából is többféle bort készítenek.
Tartályban erjedt, majd betontartályokban érlelődött 12 hónapig. Enyhe animalitás, bőr érezhető kezdetben, érett gyümölcsök, szilva, kék virágok uralják az illatot, majd érkezik még némi keleti fűszer, cseppnyi balzsamecet és egy kis földesség. A közepes testet élénk sav és közepes mennyiségű, de meglehetősen tapadós, fogós tannin keretezi. Érett szilva, szeder, cseresznye, finom virágos, keleti fűszeres kíséret, pici paradicsomszósz, enyhe animalitás. 5p+

avignonesirossodimontepulciano2017.jpgAvignonesi Rosso di Montepulciano 2017 Toscana
Montepulciano városkáját Siena-tól délkeletre találjuk, az olasz csizma belsejében, környékéről készülnek a városról elnevezett sangiovese alapú borok, mészkővel rétegzett, agyagos talajon. A rosso, illetve a vino nobile di montepulciano esetében a sangiovese mellé más fajtákat is lehet házasítani a szabályozás szerint, ebben az Avignonesi borban minimális a kiegészítő fajták aránya.
94% sangiovese, 4% syrah, 2% colorino, 6 hónapos érlelés szlavón tölgyfa hordókban, majd újabb 3 hónap a palackban. Érett piros bogyós gyümölcsök, cseresznye, visszafogott fűszeresség, pici bőr jellemzi az illatot. A kisportolt nyurga test stabil gerincre épül, feszesek a savak, a tannin finoman érdes, picikét szárít. Ízben érett cseresznyét, meggyet, szamócát, egy kevés rózsát és diszkrét fűszerességet, vaníliát kapunk. 6p+

vajrakyefreisa2016.jpgG.D. Vajra Kyé Freisa Langhe 2016 Piemont
A freisa - latinul eper - egy hagyományos piemonti szőlőfajta, a nebbiolo rokona (szülője? leszármazottja?). A fajta finoman aromatikus, és a nebbiolo-hoz hasonlóan savban és tanninban gazdag, rusztikus karakterű, jól érlelhető borokat ad, a markáns tannint sokszor egy kevés maradékcukorral ellensúlyozzák. Gyöngyöző- vagy habzóbort és édes bort is készítenek belőle. Langhe Piemont egyik dombos alrégiója, Alba városától délre. Ezen a vidéken tevékenykedik a Vajra pincészet is.
A Bricco delle Viole dűlő termése acéltartályban erjedt, majd 26 hónapig nagy szlavón tölgyfa hordókban érlelődött. Mély, érett gyümölcsös illat, van benne egy kis bujaság, mégis mértéktartó, nem válik közhelyessé. Érett eper, szeder, egzotikus virágok, enyhe likprösség, gyógynövények a háttérben. A test közepesnél nagyobb, az alkohol kissé emelkedett, de nem lóg ki, a sav enyhén érdes, markáns, a savak szépen integráltak. Ízben visszatérnek az érett-főtt epres, szedres, finoman fűszeres motívumok. Szép bor és még nagyon fiatal. 7p

 

Irodalom:

Jancis Robinson, Hugh Johnson: A világ boratlasza

https://www.wine-searcher.com/grape-varieties

http://fringewine.blogspot.hu/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4016564310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása