A Borrajongó

Tág horizont - Tokaji édes szamorodni 2013

2021. május 19. 06:00 - furmintfan

Az aszú mellett az édes szamorodni a Tokaji borvidék másik fontos borkülönlegessége (a száraz szamorodni, a fordítás, a máslás mennyiség és jelentőség szempontjából is inkább  kuriózum-számba megy). A világpiacon azonban az aszú és a késői szüretelésű (late harvest) borok bizonyosan előnyt élveznek, a szamorodni inkább számít rétegműfajnak. A klasszikus aszús évjáratok ritkulásával azonban nem kizárt, hogy az édes szamorodni, mint a borvidéket képviselő botrytises édes bor szerepe a jövőben felértékelődhet. 
A szamorodni a jelenlegi szabályozás keretében különböző stílusokban és arányokkal készíthető el, megidézheti egy késői szüretelésű bor könnyedségét vagy egy aszú komolyságát, így maradékcukor-tartalom, koncentráció és a borok ára is igen széles spektrumon mozog. Hogy ez mennyire jó, vagy mennyire rossz, szükséges lenne-e változtatni a szabályozáson, hogy egységesebb képet mutasson ez a bortípus, arról megoszlanak a vélemények. Egyesek a szamorodnit és a késői szüretelésű borokat kvázi egy kalap alá vennék, míg mások szerint a szamorodninak kellene betöltenie a korábbi rendtartás szerint készített (tehát 120 g/l alatti maradékcukor-tartalommal rendelkező) 3 és 4 puttonyos aszúk helyét, egyúttal nem kellene feltétlenül belső konkurenciát kreálni az aszúknak 200+ g/l maradékcukor-tartalmú szamorodni-szörnyekkel. Van, aki pedig azt mondja, hogy a változatosság gyönyörködtet és mindenki olyan bel- és cukortartalommal készíti a szamorodniját, ahogy szeretné. Személy szerint én sajnálnám, ha a szamorodni és a késői szüret kategóriája összeolvadna, így a második megoldást logikusnak tartom, ezzel ugyanakkor saját magam ellen is beszélnék, hiszen az utóbbi években kevés bor okozott annyi örömet, mint ezek az aszú-beltartalommal rendelkező hedonista szamorodni-óriások.

szamorodni2013_1.jpg

A 2013-as év szinte tökéletes évjáratként vonult be a Tokaji borvidék történelmébe, mind a száraz borok, mind a késői szüretelésű és botrytises édes borok kiváló minőséget képviseltek. Ebből az évjáratból válogattam össze néhány palack szamorodnit, különböző beltartalmi és árkategóriát képviselő borokból.

szamorodni2013_9.jpgGöncöl Szamorodni 2013
Színe aránylag világos, az illatban már van egy kis érettség, aszalt barack és alma, őszibarackbefőtt, pici dió és dohány, némi hordófűszer színezi. Kóstolva lazább szerkezetű, könnyedebb bort kapunk, a lecsengés is csak közepes, de az arányok rendben vannak, sem a sav, sem a cukor nem túl magas. Süteményes jegyek, aszalt barack és alma, egy kevés vanília, pici almahéjas kesernye érezhető, a végén kicsit érezni a hordó fáját is. 5p+
szamorodni2013_8.jpgOremus Szamorodni 2013
Még a Göncölnél is világosabb színű, az illat egy fokkal több mélységet kínál: aszalt kajszi, sárga húsú gyümölcsök, narancslekvár, édesfűszerek, markánsabb hordójelenlét. Kóstolva kicsivel többnek tűnik a maradékcukor és a koncentráció, gyümölcsösebb a korty, de így sem különösebben édes vagy sűrű bor, viszont könnyen fogyasztható. Sárgabarack, mangó, déligyümölcsök, narancslekvár, aszalt alma, egy kis édesfűszer, enyhe fanyarság. 6p-
szamorodni2013_7.jpgGróf Degenfeld Szamorodni 2013
114 g/l maradékcukor. Az illat aránylag visszafogott, hordófűszerek, aszalt gyümölcsök, barackfélék, másnap egy kis gyógynövény, cukorka, vanília és méz színezi. A korty aránylag szellős és könnyed, de feszes savak vezetik. Az előző két bor után erősebb a botrytises karakter, sárgabarack, narancslekvár, kandírozott narancshéj, méz és némi gomba adják az ízképet. Az élénk savak szépen megtartják, itt-ott kicsi savhangsúly is van, feltehetően még jó ideig szépen kondiban lesz a bor. 6p
szamorodni2013_4.jpgBodrog Borműhely Szamorodni 2013
156 g/l maradékcukor. Feljebb lépünk, mélyebb, koncentráltabb, gazdagabb anyag, mint az eddigiek. Illatban kicsit diszkrétebb, de ízben már kellően intenzív. Mangó, őszibarackbefőtt, trópusi gyümölcsök, sárgabarack, mangó, pici vanília, kandírozott citrusok adják az aromákat. Másnap ízben megjelenik egy izgalmas zsályás, kakukkfüves, zöldfűszeres vonal is. Jó koncentráció és egyensúly jellemzi, az alkohol elég alacsony, a korty zamatos és kiegyensúlyozott. Elegáns, jól fogyasztható és kifejezetten itatja magát. 7p
szamorodni2013_5.jpgBott Pince Szamorodni 2013
152 g/l maradékcukor. Mélyebb, érett illat, őszies hangulattal, erősen botrytises karakterrel: sárgabaracklekvár, aszalt barack, dió, méz, minimális aszalt szilva. Gazdag, koncentrált, inkább széles, mint magas savak mozgatják, krémes textúra, enyhe cseresség keretezi. Sárgabarack- és narancslekvár, aszalt és kandírozott gyümölcsök, méz, egy kevés dió, itt-ott már-már szamócás villanások tarkítják. A Bodrog Borműhely bora után egy érettebb, koncentráltabb, testesebb, de kevésbé elegáns, kicsikét farnehéz szamorodnit kapunk. 7p (Elnézést, csak egy címke nélküli palackom volt.)
szamorodni2013_6.jpgTR Művek Szamorodni 2013
Kb. 180 g/l maradékcukor. Gazdag, elegáns, már-már aszús illattal kényeztet, vanília, tejcsoki, aszalt barack, keleti fűszerek, kardamom, mangó, harmadik naptól egy kis gyógynövény, füge és gomba is bejelentkezik. Koncentrált, és enyhén édesség-hangsúlyos a korty, sűrű krémesen ölelő textúrával. Sárgabaracklekvár, kandírozott narancs, konzerv mandarin, érett mangó, maracuja, édesfűszerek, harmadik naptól kevés füge. Erőteljes, intenzív, és még fiatalosnak hat. Az egyik kedvencem volt a sorban. 7p+
szamorodni2013_3.jpgSzent Tamás Pincészet Szamorodni 2013
162 g/l maradékcukor. Kezdődő érettséget mutató, kissé visszafogottabb az illata, benne aszalt gyümölcsök, barackfélék, füge, datolya, méz, pici dohány és pörkölt mogyoró. Vastag, krémes a korty, kissé az édesség felé billen és középtájon kicsit lyukas, megdöccen a lendület, bár a végére visszajön a bor és elég hosszan tartanak az ízek. Aszalt gyümölcsök, méz, pici karamell, édesfűszerek, csipetnyi dohány. Ismét egy kicsit érettebb, hömpölygősebb, vastagabb bor a sorban. 7p
szamorodni2013_2.jpgBalassa Szamorodni 2013
180 g/l maradékcukor. Mély, gazdag illat, nemes vanília, baracklekvár, mangó, maracuja, sárgabarack, egy kis tejcsoki, kardamom, némi füge. Krémesen hömpölygő, koncentrált, telt anyag, inkább lágy és széles savak dolgoznak a magas cukortartalom és a sűrű korty alá. Sárgabaracklekvár, mangó, maracuja, vanília, fehércsoki, egy kevés keleti fűszer. Hedonista, telt és hosszú, a sor leggazdagabb bora, feltehetően még hosszú életpályával. 8p-

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2316556694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása