A Borrajongó

Magyar egyveleg 2021/1

2021. április 24. 06:00 - furmintfan

Közel négy teljes hónap telt el az évből, mire összejött az első magyar egyveleg alapanyaga, de most itt van. Pezsgőtől az aszúig van itt egy kicsi mindenből, bár a vörösboros kapacitásom egy részét lekötötték a pinot-k, így vörösborból most kevesebb jutott ebbe a válogatásba.
egyvelegdugokm27.jpg

Pezsgő

torleytalismandemisec.jpgTörley Talisman Demi Sec
Agresszív habzás, gyorsan tovatűnő buborékok, egyszerű, szőlős-almás illat és ízvilág, röviden tartó, édeskés korty. 4p-

kreinbacherrosebrut.jpgKreinbacher Rosé Brut
Intenzív habzás, tartós buborékok, puha korty, finoman krémes textúra jellemzi szerkezetben. Szamóca, cseresznye, sárga húsú őszibarack, pici grapefruit adják a gyümölcsös aromákat, ezt pici mandula és minimális érlelési jegy kíséri. 7p-

sauskamethodetraditionnellebrut.jpgSauska Brut
Aránylag nagyobb méretű, élénk buborékok, friss gyümölcsös karakter, de kicsit lágyabb savak, picikét édesnek ható dosage jellemzi. Fehér húsú gyümölcsök, almafélék, némi édeskés trópusi gyümölcs a háttérben. 6p

demeterzoltanpezsgobrut2015.jpgDemeter Zoltán Brut 2015
Kissé neutrális, citrusos illat, friss, fehér húsú gyümölcsös, citrusos, enyhén körtés ízvilág. Elegáns korty, lendületes, de finom savak, enyhe krémesség, szép textúra, apró buborékok a pohárban. 6p+


Fehér
gizellaszilvolgy2015.jpgGizella Pince Szil-völgy 2015
50-50% hárslevelű és furmint, 80% a használt, 20% az új hordó aránya. Kezdődő érési jegyek szövik át az illatot, amelyben érett és kompótos állagú almával, körtével, egy kevés édesfűszerrel találkozunk, másnap enyhe füstösség és pici sós fuvallat is érezhető. A szerkezet arányos, a sav és a hordó szépen integrált, de egy kis tapadása is van még a kortynak. Az érett gyümölcsök, halvány fűszeres, sós jegyek mellett egy kis sült alma is megjelenik már a kor jeleként. Szépen érett, de feltehetően már nem lesz jobb. 6p

nyaripinceszentgyorgyhegyikeknyelu2017.jpgNyári Pince Szent György-hegyi Kéknyelű 2017
Kezdetben elég nehezen szálazható, fehér húsú gyümölcsöket mutat, ahogy nyílik, az almás, citrusos motívumok mellett egyedi fűszeres-gyógynövényes jegyek bukkannak fel, egy kevés ananásszal, sárgadinnyével. A valaha valószínűleg rusztikusabb karakter mára sokat csiszolódott, a savak most is kellő dinamikával lökik előre a bort, pici cseresség is támogatja a szerkezetet. Az érett citrusos, almás gyümölcsösséget pici fűszer és gyógynövény, kevéske mandula és marcipán, minimális sósság kíséri. 6p

szentesipinceocsizengo2017.jpgSzentesi Pince Öcsi Zengő 2017
Bontás után sokáig marad benne fülledtség, idővel virágok, fehér húsú gyümölcsök, minimális karamell, majd finom zsályás, zöldfűszeres jegyek jelennek meg. Kóstolva meglehetősen dús, tartalmas, mintha egy pici maradékcukrot is tartalmazna, enyhe édesség kíséri a széles savakat. Édes gyümölcsök, alma, őszibarack, narancs, a háttérben egy kevés édesfűszer és gyógynövény, csepp méz bukkan fel. 6p

ittesmostpinceolaszrizling2018.jpgItt és Most Pince Olaszrizling 2018
Nehezen szálazható illatában érett fehér húsú gyümölcsök és egy kis mandula tűnik fel. Kóstolva kerek, kissé lágyak a savai és elég visszafogott az intenzitása, és a kevés gyümölcs sem a legfrissebb arcát mutatja. Érett alma, kis naspolya, pici gyógyszeres kesernye a finisben. 4p

arpadhegypincekabar2017.jpgÁrpád-hegy Pince Kabar 2017
Édesfűszerek, vanília, kókusz, pici füst, egyedi édeskés karakter jellemzi az illatot, kevésbé szól a gyümölcsökről. Széles, vastag bor, egyelőre elég határozott a hordó jelenléte, de az alapanyag is masszívnak tűnik, kis maradékcukor kerekíti a kortyot. Édes fehér húsú gyümölcsök, narancs, pici méz, vanília és édesfűszerek adják az aromákat. 6p

gallaypincenyekladhazazenit2016.jpgGallay Pince Nyékládháza 2016
Zenit. A hordó uralja most, a fűszerek mögött kissé elbújnak a gyümölcsök. Feszes, tartalmas bor, élénk savak és határozott hordó keretezi a közepes testet, pici cseresség még érezhető. A fehér és sárga húsú gyümölcsök mellett édes citrusok és hordófűszerek tűnnek fel. 6p-

laposa4hegyolaszrizling2019.jpgLaposa 4hegy Olaszrizling 2019
A Badacsony, a Csobánc, a Gulács és a Köves hegy termése. Szép tiszta, jól definiált illatában friss fehér húsú gyümölcsök, alma, körte pici virág, majd zöldfűszerek, gyógynövények. Kóstolva kiváló egyensúlyt mutat, pontos, precíz, a finom tapintású kortyot lendületes, csiszolt savak vezetik, és minimális krémes-olajos érzet béleli ki. Citrusok, fehér őszibarack, zöldalma, egy kevés grapefruit adják a vezérfonalat, ezt citrushéj, halvány sósság, pici zöldfűszer és nagyon diszkrét hordójelenlét kíséri. Kiváló olaszrizling. 6p+

bottfrigyesharslevelu2018.jpgBott Frigyes Hárslevelű 2018
Érett sárga húsú gyümölcsök, pici marcipán, herbatea, idővel gyógynövények és egy kevés mandula jelentkezik illatában. A jól kitöltött korty, jó arányokkal rendelkezik, széles és élénk a sav, pici cseresség is érezhető. Sárga húsú gyümölcsök, barackfélék, pomelo, herbatea, kis hordófűszer és zöldfűszer, fanyar, leheletnyit cseres lecsengés. 6p

szarkapincemadfurmint2018.jpgSzarka Pince Mád Furmint 2018
Érett fehér és sárga húsú gyümölcsök, őszibarack, körte, narancs, finom fűszeresség szövi át az illatot és az ízvilágot egyaránt. A meleg évjáratnak megfelelően gömbölyű, meleg érzetű a bor, inkább széles, mint magas savakkal, leheletnyi maradékcukorral, kis mézességgel. 6p-

kochpremiumchardonnay2019.jpgKoch Borászat Hajós-Bajai Premium Chardonnay 2019
Intenzív illat, amelyet abszolúte a banán vezet, ízben szintén banán, zöldalma, kis ananász, némi citrus, kevés citrushéj. Az ízek intenzívek, némi édességérzet is támogatja, de a korty kicsikét lágy és rövid, a finisben pici kesernye. 4p

turaycsaladipinceszetolaszrizling2018.jpgTuray Családi Pincészet Olaszrizling 2018
Az érett barackos illatban egy kis barackmagos kesernye és technokolos illó is felüti a fejét. Szájban kerek, kicsit lágy, az alkohol picit emelkedett. Érett alma és sárgabarack mellé itt is van egy kis barackmagos kesernye és illó. 4p-

kemenczesborhazzenit2019.jpgKemenczés Borház Zenit 2019
Gyógynövényes, fehér húsú gyümölcsös illat, zöldalmás, körtés, gyógynövényes, enyhén szőlős ízvilág. A savak a helyükön vannak, a test a vártnál kicsit teltebb, ezt egrészt némi krémes érzetnek, másrészt a magas alkoholnak köszönheti, ami viszont kicsit fűt és kilóg a végén. 4p

ostorosborolaszrizling20192020.jpgOstorosbor Olaszrizling 2019
Leginkább zöldalmás, kicsit művi, kicsit kesernyés illat. Szájban elég egyszerű, kicsit üres, kicsit lágy, kicsit rövid zöldalma, kis kesernye érezhető ízben. 3p

Ostorosbor Olaszrizling 2020
Tiszta, zöldalmás, körtés illat, ízben alma, körte, kevés őszibarack és citrus. A 2019-esnél testesebb, kerekebb, tartalmasabb, gyümölcsösebb. Könnyű teste mellett arányos, jól iható, zamatos. 4p

balassabetsekharslevelu2018.jpgBalassa Betsek Hárslevelű 2017
Érett sárga húsú és trópusi gyümölcsös illat, mangóval, sárgabarackkal. Telt, komoly anyag, a savak nem nagyon élénkek, inkább szélesek, de jól megtartják a bort, a hordó szépen támogat, az alkohol finoman melegít. Gazdag, hedonista anyag, meleg karakterrel, érett sárga húsú gyümölcsökkel, pici vaníliával, édesfűszerrel, hosszú lecsengéssel. 7p

standreaorokke2018.jpgSt. Andrea Örökké Egri Cuvée Superior 2018
Chardonnay, hárslevelű, sauvignon blanc és rajnai rizling házasítása. Az illat összetett, eleinte nehezen szálazható, de szépen nyílik. Érett fehér húsú gyümölcsök, alma, egy kevés déligyümölcs, némi egres, pici banán, finom hordófűszerek - szegfűszeg, szegfűbors -, leheletnyi mandula és méhviasz. Közepesnél nagyobb testét aránylag lassú ritmusban mozgatják a széles savak, bár kezdetben érintésnyi CO2 frissíti. A textúra finoman krémes, a lecsengésnél pici cseresség is érezhető. Komplex, komoly anyag, nagyon gazdag ízvilág: alma, körte, narancs, sárgabarack, egy kevés mangó, pici édesfűszer, selyemcukor, vanília, vajkaramella, a végén csepp méz. 7p-

lajverauracuvee2019.jpgLajvér Aura Cuvée 2019
Friss fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, körte mellé idővel déligyümölcsök, citrusok, citromhéj, pici banán zárkózik fel. Kóstolva lineáris, feszes, egyszerű, de arányos szerkezetű bor. Fehér húsú gyümölcsök, citrusok, zöldalma, körte érkezik ismét, halvány déligyümölcsös érintéssel.  4p

bottpincekulcsar2019.jpgBott Pince Kulcsár Hárslevelű 2019
Aránylag visszafogott illatát körte és zöldalma uralja, ennek alapján kevésbé fajtajelleges, inkább furmintra emlékeztet. Karcsú, elegáns, de tartalmas, fezes savak és alacsony alkohol szegélyezi a bort. Ízben hűvös, citrusok ,fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, némi rebarbara, halvány fűszeresség. 7p-

bottpincecsontos2016.jpgBott Pince Csontos Furmint 2016
Finoman kezdődő érettség, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, kis édesfűszer színezi az illatot. Szájban a feszes savakat egy kevés maradékcukor legömbölyíti, a korty kerek, jól kitöltött. Kicsit riesling-ekre emlékeztet, majd ahogy melegszik jobban észrevéteti magát a pici maradékcukor és a finoman krémes textúra, így kerekebbnek hat a bor, az alkohol is finoman melegít a finisben. Édes citrusok, körte, őszibarack, kevés déligyümölcs és édesfűszer. 7p-

skrabskisauvignonblanc2018.jpgSkrabski Sauvignon Blanc 2018
Az illat eleinte fülledt, majd kusza, mintha nem teljesen tiszta alapanyagról árulkodna, van benne egy fura gombás-szőlős vonal az egres és pici bodza mellett. Aránylag lágyabb, sima savak, pici kesernye érezhető ízben, az alma, egres és zöld villanások mellett itt is van egy kis bizonytalanság. 3p

pajzosfurmintaldi2019.jpgPajzos Tokaj Furmint 2019
Eleinte kicsit zárt, majd csak tompa az illata, némi fehér húsú gyümölccsel, pici bizonytalansággal. Könnyű, fajtajelleges karakterű bor, zöldalma, körte, egy kevés citrus ízével. Az aránylag laza szövésű korty elején feszesebbek, majd kissé lágyabbak a savak, pici maradékcukor is van a borban. 4p


Rosé
csanadikadarkaroze2019.jpgCsanádi Kadarka Rozé 2019
Nagyon halvány szín, diszkrét, szamócás, fehér ribizlis illat fogad. Nagyon könnyű, de nem híg, ropogós savaira még egy kevés szén-dioxid is rásegít, ízében citrusok, cseresznye, ribizli, és egy kevés szamóca jelenik meg. 4p

belaesbandiroze2019.jpgBéla és Bandi Rozé 2019
Merlot és kékfrankos. Aránylag sötétebb színű rosé, testesebb, érettebb karakterű bort sejtet. Illatában a gyümölcsök - cseresznye, szamóca, ribizli, őszibarack - mellett egy kis grillázs sejteti az érést, és jön még egy kevés tutti-frutti is. A korty aránylag teltebb, szinte off-dry érzetű, gömbölyded savakkal, enyhe édesség és finom fanyarság összjátékával, piros gyümölcsökkel. 5p-

planinaborhazroze2019.jpgPlanina Borház Rozé 2019
Érett szamócás, cseresznyés, enyhén málnahabos illata természetes hatású, nincs tutti-frutti. Kóstolva könnyű, arányos, pont ideális mennyiségű savval. Szamóca, cseresznye, pici pink grapefruit, enyhe kesernye a lecsengésben. 5p


Vörös
vylyanmontenouvo2016.jpgVylyan Montenuovo 2016
43% merlot, 36% zweigelt, 21% kékfrankos, 13-15 hónapig 80%-ban 225 l-es, 20%-ban ászok hordókban, majd házasítás után még tartályban érlelve. Érett málna, szeder, frissen főzött málnadzsem, idővel egy kis keleti fűszer, pici balzsamecet színezi a bort. A közepesnél valamivel karcsúbb test aránylag laza szövésű, a korty puha tapintású, pont elég savval, kevés, picikét szárító tanninnal. Másnap már megjelennek halvány vegetális jegyek is a borban, a gyümölcsök pedig hátrébb húzódnak. 5p+

markvartbikaver2016.jpgMárkvárt Szekszárdi Bikavér 2016
Kékfrankos, kadarka, syrah, merlot és cabernet sauvignon. Az erdei gyümölcsös, meggyes motívumok mellett földes, cipőpasztás, bakelites motívumok is feltűnnek, majd pici mák és bors. Legfeljebb közepes testű, nyurga megjelenésű bor, integrált tanninnal és savval, kezdődő érettséggel. Meggy, savanykás piros gyümölcsök, pici fanyarság, leheletnyi kesernye a végén. 5p

csoborcabernetfranc2017.jpgCsóbor Cabernet Franc 2017
Érett piros bogyós és erdei gyümölcsök, édesfűszerek színezik az illatot. A korty sima, rendezett, kerek, kilógó élek nélkül tölti ki kereteit. Érett sötét bogyós gyümölcsök viszik a prímet ízben egy kis édesfűszerrel és pici zöldpaprikával a háttérben. 5p

csobordemon2017.JPGCsóbor Démon 2017
Cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot házasítása. Határozott édes fűszeresség, vanília, mellette érett erdei gyümölcsök, kis étcsoki érezhető illatban és ízben egyaránt. Picit lágy, enyhén édeskés érzetű, populárisra hangolt, de hibáktól mentes, kellően tartalmas, arányos felépítésű bor. 5p+

soltesznagyegedegrikekfrankosgrandsuperior2018.jpgSoltész Borbirtok Nagy-Eged Kékfrankos Grand Superior 2018
Illatban az érett piros gyümölcsöket minimális földesség kíséri, ízben nehezen szálazható érett piros gyümölcs - talán leginkább meggy -, pici fűszer érezhető. Közép test, bársonyos tannin, kellően élénk sav, arányos felépítés jellemzi a szerkezetet, a hordó nem túlzó, jól integrált. 5p+

sumegiakosmerlot2016.jpgSümegi Ákos Merlot 2016
Először édes hordós díszítőjegyek - vanília, édesfűszerek, egy kevés tejcsoki, fahéj és marcipán - uralják, majd egyre szépen kitárulkoznak az érett piros gyümölcsös aromák, eperdzsemmel, meggyel és szilvával. Kóstolva selymesen ölelő, puha tapintású, meleg karakterű, sima tanninnal, lágy savakkal, érett gyümölcsök és édesfűszerek ízével. 6p

hoopwinesmagenta2018.jpgHoop Wines Magenta 2018
100% cabernet franc. Illatában meggy, egy kevés szilva, érett eper, pici zöldfűszer és zöldpaprika. Közepesnél könnyedebb testű, élénk sav és kevés, de kissé húzós és nyers tannin keretezi. A piros gyümölcsök mellett ízben van enyhe zöldfűszeres, zöldes vonal is benne, a lecsengésben enyhén vegetális, zöldes aromákkal mintha nem lett volna tökéletesen érett az egész alapanyag. 4p+

ruppertkandur2018.jpgRuppert Kandúr Cuvée 2018
Kékfrankos, cabernet sauvignon és merlot házasítása. Kellemes, tiszta illat, érett málna, szamóca, egy kevés erdei gyümölcs, virágok, málnacukor és édeskés fűszerek. Közepesnél picit karcsúbb, jó arányokkal bír, a sav és a tannin is jól integrált. Lédús, zamatos, érett piros gyümölcsök, meggy, málna, szamóca aromáival, diszkrét fűszerességgel. 5p+


Félédes/Édes
oremus5puttonyostokajiaszu2000.jpgOremus 5 Puttonyos Aszú 2000
Két hete nyitott palack, még szebb is, mint frissen bontott állapotban. Érett, mély illatában kajszibarack lekvárja és nektárja, mézes kíséret, leheletnyi illó. A sűrű, koncentrált korty remek egyensúlyt tart, csiszolt savak egyensúlyozzák ki a cukortartalmat, a textúra sima, selymes. Ízében kajszibaracklekvár, narancslekvár, kandírozott narancshéj, pici méz és dohány, cseppnyi csipkebogyószörp. Kialakult aszúkarakter, szép arányok, egy ész aszú ereje teljében. 8p

szolosentimento2017.jpgSzóló Sentimento 2017
Furmint a tállyai Sipos-dűlőből. Az illat eleinte hűvös és visszafogott, némi fehér húsú gyümölccsel, másnap édesfűszerek, gyömbér, harmadnap menta, gyógynövények csatlakoznak. Félédes bor szerepel a palackon, érzetre inkább határozottan félszáraz (egy korábbi kóstoló alkalmával én 15 g/l maradékcukrot írtam fel), van édesség, de nem túlzó. Finom savak vezetik végig, a korty végén van egy pici fenolosság. Édes citrusok, körte, őszibarack viszik a prímet, ehhez csepp méz és finom fűszeresség társul. Első nap kicsit egysíkúnak tűnt, de levegővel egyre gazdagabbá vált. 6p

trmuvekedes2017.jpgTR Művek Édes 2017
74 g/l maradékcukor, 6,7 g/l sav, 12% alkohol. Édes körte, ananász, őszibarackbefőtt, édes alma, pici pirított cukor jellemzi az illatot. Kellemes édesség, kerek korty, jó savak, enyhén krémes textúra fogad szájban, ananász, őszibarackbefőtt, édes körte és alma ízével. Jól iható, gyümölcsös édes késői szüretelésű tokaji. 5p+

bottpincebottrytis2016.jpgBott Pince Bott-rytis 2016
Vonzó illat, trópusi gyümölcssaláta, őszibarackbefőtt, töppedt szőlő. Elegáns, lédús és könnyed, jó sav-cukor egyensúllyal, gazdag gyümölcsösséggel. Ananász, őszibarackbefőtt, trópusi gyümölcsök, édes szőlő, pici vanília. Jól iható, kifejezetten finom késői szüretelésű édes bor. 6p

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5216493898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása