A Borrajongó

Demeter Zoltán Pincészet - 2017-es és 2018-as dűlős borok a nappaliban

2021. március 26. 06:00 - furmintfan

Újabb tokaji borsor került górcső alá nappaliban, ezúttal Demeter Zoltán dűlős boraival ismerkedtem. A járványhelyzet miatt idén csak egészen elvétve fordult elő, hogy a hagyományos módon többen összeüljünk valakinél és egymás személyes társaságát is élvezve kóstoljunk és/vagy igyunk borokat. A kényszer így aztán különböző kreatív megoldásokat szült a boros élmények valamilyen formában történő megosztására. A kézenfekvő és jól bevált online-borozás mellett a borok megosztásának másik módja a félig kiürített palackok továbbpasszolása, így legalább ha nem is egy időben, de egymást követően meg tudjuk kóstolni ugyanazokat a borokat. Az alábbi hat palack is ilyen úton került hozzám, Táncoló Medve barátunk nagylelkű felajánlásával, ezúton is köszönjük.

demeterzoltan20172018.jpg

Négy palack 2017-es és két palack 2018-as bor volt a csomagban, kivétel nélkül dűlőszelektált tételek. A 2017-es sor tagjai - ha jól emlékszem - az átadás előtt 3 nappal, a 2018-asok az előző nap nyíltak, tehát nem kizárt, hogy a darabban tartás és az utazás is nyomott hagyott rajtuk, különösen a 2017-es borok esetében, mindenesetre amikor én kóstoltam a borokat, az alábbi tapasztalatokkal gazdagodtam.

Demeter Zoltán Ősz-hegy Sárgamuskotály 2017
A fajtához képest visszafogott és óvatos illat: érett fehér húsú gyümölcsök és szőlő, pici édesfűszer és gyógynövény. Kóstolva elég telt, kerek korty, széles sav, egy kevés maradékcukor, és érzetre kissé emelkedett alkohol jellemzi a struktúrát. Érett fehér húsú gyümölcsök, alma, narancs adják az aromákat, ízben is diszkrét és moderált intenzitású marad. 5p+ (7950 Ft - Bortársaság)

Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelű 2017
Az illatban az érett alma dominál, mindenféle formában: szűrt almalétől az almás pitéig, diszkrét fűszerességgel kísérve. Szájban kicsit szétterül, picit lágynak tűnik, a textúra sima, élmentes, némi maradékcukor is kerekít a kortyon. Szájban összetettebbnek tűnik az illathoz képest: az alma-variációk mellett őszibarack, egy kis őszibarackbefőtt, pici édesfűszer, fahéj, gyógynövény, leheletnyi só színezi. 5p+ (7950 Ft - Bortársaság)

Demeter Zoltán Kakas Furmint 2017
Az illat kezdetben enyhén édesfűszeres, süteményes, majd megérkeznek a virágos, almás, gyógynövényes motívumok is. Telt, masszív felépítésű bor, a tartalmas kortyot jól megtartják a feszes savak. Érett fehér húsú gyümölcsök, almafélék, őszibarack, édesfűszerek, pici fahéj adják az aromákat. 6p (7950 Ft - Bortársaság)

Demeter Zoltán Boda Furmint 2017
Hűvös és mértéktartó, mégis izgalmas illat: fehér virágok, körte, fehér húsú őszibarack, finom keleti fűszer. Kóstolva lendületes, vibrál, penge savak vezetik, bár a bor az analitika szerint félszáraz, a savak szépen lemossák a maradékcukrot, érzetre inkább off-dry. Lédús gyümölcsök, édes citrusok, fehér húsú őszibarack, körte, ananász töltik meg tartalommal a kortyot, majd közepes lecsengéssel búcsúzik a bor. 6p+ (7950 Ft - Bortársaság)

 demeterzoltanholdvolgyfurmintok2018.jpg

A két 2018-as bor egy hordókísérlet: egy dűlő, egy szüretből származó, alapanyaga, tartályban erjedt, majd két különböző hordóba került. Demeter Zoltán a mádi Kalina első töltésű tölgyfa, illetve akácfa hordóiban érlelte a bort, hogy megfigyelje, milyen hatása van a bor ízére és illatára a két fafajta, ha egyébként minden részlet változatlan a borkészítésben.

Tavaly január végén a Bortársaság Tokaj évjáratkörképes bemutatóján, a megjelenés idején kóstoltam utoljára a két bort, akkor ezt írtam róluk:
A Hold-völgy Furmintból érdekes hordókísérlet készült a pincénél, a tartályban erjedt alapanyag Kalina Gábor akác-, illetve tölgyfából készült hordóiba került. Mivel új hordókról beszélünk, jelenlegi állapotában mindkét tétel masszívan fás, van bennük izgalom, de nem tudom, mikorra lesznek képesek beépíteni a hordót. A tölgyben érlelt (Hold-völgy Quercus Petraea 2018) fűszeres, enyhén virágos és mentás illata után ízben is hozza a mentás, gyógynövényes vonalat, körte, őszibarack, pici méz mellett (6p-). Az akáchordós (Hold-völgy Robinia Pseudoacacia 2018) édeskésebb hangulatú, finoman mézes, édesfűszeres, de nem a klasszikus hordóvaníliával, a végén a fa mellett határozottan édesfűszeres a lecsengés is (6p-).

Ebben a két palackban jóval nagyobb mennyiségű bort hagyott nekem Gergő, így ezeket másnap én is továbbadtam ungert kezébe, hogy ő is részesüljön az élményből, így most átváltunk négykezesre.

Demeter Zoltán Hold-völgy Quercus Petraea 2018 (Tölgy)
furmintfan: Illatban kezdetben a hordós érlelésnek köszönhető jegyek uralkodnak: füst, füstölt sonka, szegfűszeg, szegfűbors, pici ánizs, levegőzve fokozatosan jönnek fel az érett gyümölcsök és egy kevés fehér virág és gyógynövények. Másnapra a gyümölcsök még hangsúlyosabbá válnak, a hordó kevésbé domináns. Az évjáratnak megfelelően inkább széles, mint magas savak tartják a kerek kortyot, amelyet érett sárga húsú gyümölcsök, kis trópusi érintés, édesfűszerek díszítenek, cseppnyi mézzel. A hordó lenyomata tagadhatatlanul markáns, de teret enged a gyümölcsösségnek is, az elmúlt egy évben jobban besimult a fa a borba. 6p+
ungert:
Tehetségesen egyensúlyozik a komolyabb mennyiségű, de minőségi fa, valamint az érettebb, érdesebb, trópusi gyümölcsös karakter között. Kóstolva is kifejező, az intenzív, de besimult savaknak köszönhetően hosszú és érett, de egyúttal lendületes is. Ügyesen közvetíti a borvidék és a hordó üzenetét is, de a professzionalizmusa mellé egy kicsivel több mélységet, izgalmat és komplexitást még vártam volna. Erősebb 6 pont.

Demeter Zoltán Hold-völgy Robinia Pseudoacacia 2018 (Akác)
furmintfan: Az illat talán direktebb, de kevesebb a füstös, füstölt sonkás, szegfűborsos jegy, van helyette szantál, füstölő és vanília, valamint egy kis égett gumi. A gyümölcsök sokkal inkább a háttérbe szorulnak, egy kevés birset érezni. Szájban is határozottabb a fa, mint a tölgy esetében, a hordó mögött érett alma és fűszeres birsalmakompót. A tölgyhöz képest agresszívabb, másféle pörkölési jegyekkel érvényesül az akáchordó, van egy izgalmas karaktere, de jelenleg jobban leárnyékolja a gyümölcsöket. 6p-
ungert:
A tölgyverzióban tapasztalt gyümölcsösség itt is felfedezhető, de az erőteljesebb, füstölt-fűszeres hordójegyek miatt érzetre hátrébb szorulnak, az ízt és az illatot is az akác dominálja. Masszívabb, fajsúlyosabb bor szétterülő savakkal, erőteljes, de kissé szikár karakterrel. A kettő közül ezt szerettem kevésbé, de itt sem kérdés az erős 6 pont.

(19950 Ft - Bortársaság, a két bor együtt vásárolható meg díszdobozban.)

Ripka Gergőnek köszönet a borokért!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5816468804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2021.03.26. 08:33:38

Nincsenek véletlenül ezek az 5-6 pontos borok túlárazva?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2021.03.26. 08:46:56

@Hepci: Mitagadás, az utóbbi években én is csak a Birtokbort vettem meg...

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2021.03.28. 09:07:24

@Hepci: @furmintfan: Főleg úgy, hogy a pincénél nem sokkal többért kapható 8+ pontos bor is.
süti beállítások módosítása