A Borrajongó

Furmint a szomszédból - Jeruzalem Ormož Šipon 2019

2021. február 26. 06:00 - furmintfan

A nappaliba zárt Furmint Február végén most képzeletben átlépem az országhatárt, és egy szlovén furmintot hozok a "tegnap ittam" rovatba. Optimális esetben tavaly tavasszal a helyszínen kóstolgattam volna többedmagammal az itteni borokat, majd az osztrák térfélen, Steiermark tartományban folytattuk volna a bortúrát, de a koronavírus keresztülhúzta számításainkat, így a kirándulást bizonytalan időre el kellett halasztani. Talán reménykedhetünk benne, hogy már nem kell sokáig várni arra, hogy pótolhassuk, addig jobb híján otthon került terítékre egy szlovén furmint, vagy ahogy arrafelé hívják: šipon.

jeruzalemormozsipon2019.jpg

Szlovénia keleti részén járunk tehát, Podravska borrégión belül Stajerska Slovenia borvidékén. A történelmi hagyományok miatt a régió szorosan kötődik az Ausztria részét képező Steiermark tartományhoz. Hullámzó dombsorok, meredek lejtők, borteraszok, meszes-márgás talaj, valamint az Alpok és az Adriai-tenger által egyaránt befolyásolt kontinentális klíma jellemzi a vidéket.
A borvidék egyik legfontosabb településének neve Jeruzalem, a legenda szerint a név eredete a keresztes háborúk idejére datálódik. Amikor ugyanis a Szentföldre tartó keresztesek megpihentek ezen a vidéken és a vendégszerető helyeik megkínálták őket boraikkal, a katonák annyira jól érezték magukat, hogy arra jutottak, ők a következő bort még megisszák, aztán maradnak, és el is nevezték a települést Jeruzalemnek, azaz Jeruzsálemnek.
A másik eredettörténet éppen a furmint helyi elnevezéséhez kötődik. A hagyomány szerint, amikor Napóleon és katonái egy hadjárat során itt jártak, a helyi bort kóstolva, azt mondták: "C'est 'bon" (Ez jó). A vendéglátók nem értették, a francia mondat jelentését, de megjegyezték, amit hallottak és azóta a szlovénok a furmintot šipon-nak hívják (exportra azért inkább furmint néven megy).
Az itteni furmintok általában frissebb, könnyedebb stílusban készülnek, mint tokaji vagy somlói testvéreik. Én most az egyik legjelentősebb és egyben az ország legnagyobb szövetkezeti alapon működő pincészetének, a Jeruzalem Ormož-nak egy borát kóstoltam meg.

Jeruzalem Ormož Šipon 2019
Hívogató, fiatalos, üde illat, citrusokkal, egy kis citromhéjjal, lédús fehér húsú gyümölcsökkel. Kóstolva is hűen továbbviszi ezt a vonalat, lédús és zamatos, friss gyümölcsökre és csilingelő savakra épít. Édeskés citrom, lime, mandarin, zöldalma, körte, zöld mangó, citromhéj. A karcsú testet sebesen cikázó savak teszik gördülékennyé, az alkohol alacsony, így könnyen kiürül a pohár és gyorsan követeli is az utántöltést. Igazi tavaszi-nyári kerti partira vagy teraszra való bor. Stílusban nagyon hasonló, mint itthon a Gizella Furmint-Hárslevelű 2019, de abba azért a hárs hoz egy kis extra csavart. 5p+ (2190 Ft, februárban a Furmint Február keretében 1750 Ft - Pannon Borbolt)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8216437122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása