A Borrajongó

Hétköznapra – Szentpéteri Borpince Néró Rozé 2020

2021. február 02. 15:30 - ungert

A kiskőrösi illetőségű Szentpéteri Borpincével nem túl élénk emlékeim szerint úgy három évvel ezelőtt találkoztam először Szegeden, egy alacsonyabb nívójú egyetemi kocsmában. Ekkora távlatból már felidézhetetlen, hogy pontosan melyik fehérborukból kevertettem egy, majd az élményszerű tapasztalatok miatt sorban további három viceházmestert a folyóboros verzióhoz képest megközelítőleg háromszoros áron, de az biztos, hogy minden egyes korsó megérte a ráfizetést. Azt nem állítom, hogy nincs az Alföldön még egy, technológiai szempontból hasonlóan magas színvonalon kivitelezett, jó savakkal szerelt, gyümölcsös versenytárs, de hogy Szentpéteriék bora egy volt közülük, az biztos.

bc8cf6e2-ea66-496f-a756-1a5302b254a0.jpg

Később, egy óbudai fesztivál keretei között lehetőségünk nyílt behatóbban is megismerkedni a pince boraival, amely csak megerősítette az addigi, alapvetően pozitív feltételezéseimet. Ezek alapján már magabiztosan, viszonylag kis kockázati faktor mellett emeltem le az újborként piacra kerülő néró rozéjukat az egyik hiper borospolcáról, hogy aztán csalódásmentes élményben legyen részem.

Színre árnyalatnyival halványabb társainál, orrban pedig magabiztosan fedi le a műfaj teljes kliséhalmazát: van itt tutti-fruttis rágó, eper, málna és banán. Édesebb karakterű, gyümölcsdomináns, de bizonyos ízlésvonal mentén már-már zavarba ejtően technóba elhajló karakter jellemzi. A korty valamennyivel közhelytelenebb, köszönhetően a pörgős, de nem éles savaknak, a tiszta eperíznek és az enyhe maradékcukros lecsengésnek. A tizenkettes szesz gyakorlatilag elveszik benne, és kifejezetten jól is fogyasztható: a palack egyben történő betakarítása legfeljebb csak fejben okozhat időszakos problémákat.

Hosszúságról, egyediségről és fajtajellegről nincs értelme beszélni, de a műfaj alapvető elvárásait jeles érdemjeggyel teljesíti. Aki szereti az ilyesmit, az bátran tegyen vele egy próbát, mindenki más pedig inkább kerülje el. Négy pont. (cca. 1500 Ft, Auchan)

A bor 2017-es évjáratáról furmintfan emlékezett meg, értelemszerűen három évvel ezelőtt.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1916413144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2021.02.07. 09:13:14

Van egy rossz hírem, Tamás.
A párom vett ebből egy magnum példányt a Borhálóban.
Ez a bor nagyon szar: az illata áthatóan tuttifruttis/pacsulis, ízre meg fáradtan savanyú.
Persze az is lehet, hogy az általam is kedvelt Szentpéteriék mást (special edition) töltenek a Borhálónak...

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2021.02.07. 09:16:56

@Hepci: Fura, szomorú, hogy rossz tapasztalataitok voltak vele. A tutti-frutti OK, írom is, hogy ez azért masszívan a technológiai vonal, szóval akit ez taszít, az kerülje, de az enyém se fáradt, se savanyú nem volt. Sőt.

Azt nem tudom, hogy van-e susmus a forgalmazók és a palackkiszerelések között.
süti beállítások módosítása