A Borrajongó

Portugieser komolyan - Bock Jammertal 2015 és Lelovits Virtus 2017

2021. január 13. 06:00 - furmintfan

Elcsépelt közhely, de attól még igaz, hogy a portugieser leginkább a villányi borászatok cash-flow boraként operál, a rosé mellett a fiatalon palackozott oportók - és újabban külön a hipermarketek számára palackozott olcsóbb fajtaborok vagy házasítások - biztosítják a gyors és könnyű bevételt a pincék számára. Ugyanakkor az is igaz, hogy néhányan igyekeznek komolyan venni a fajtát, és megmutatni, hogy lehetséges izgalmas és akár több évig sikerrel érlelhető portugieser borokat is palackba zárni. Ma két ilyen borról lesz szó.

portugieservalogatasbocklelovits.jpg

Lelovits Tamás Virtus névre hallgató portugieser válogatása már korábbi évjárattal is bizonyított, erről a Bock borról viszont azt sem tudtam, hogy létezik, véletlenül jött szembe az interneten, ráadásul akciósan.
A két teljesen más stílusban elkészített, érlelt villányi portugieser ékes példája, hogy több fantázia is lehet a fajtában, mint azt a legtöbben gondolják.

(Ungert kolléga úrnak a pénteken nyitott palackokat vasárnap adtam át, szerintem addigra talán kicsit halványultak a borok, de nem vészesen.)

Lelovits Virtus Portugieser Válogatás 2017

furmintfan: A szokottnál mélyebb, sötétebb lilás szín és komótosabb mozgás már sejteti, hogy nem egy primőr portugieser landolt a pohárban. Túlérettbe hajló gyümölcsök, enyhe likőrösség, konyakmeggy, némi édesfűszer színezik a tömény, mediterrán hangulatot keltő illatot. A kerek, sűrű kortyot gömbölyded savak és érett, selymes tannin fogják közre, az emelkedett alkohol (14%) beleveszik a bor déliesen tüzes, enyhén édeskés karakterébe. Az átlag portugiesernél lényegesen koncentráltabb, strukturáltabb, gazdagabb. Ízben tökéletesen az illatra rímel: érett-túlérett fekete cseresznye, erdei gyümölcsök, áfonya- és meggylikőr, egy pici szilvalekvár, a háttérben zizegő fűszerességért némi szegfűbors, szegfűszeg és borókabogyó felel. Egy komoly, erőteljes, ambiciózus portugieser, amely akár további érlelési potenciállal is bír. 6p (2790 Ft - Pannon Borbolt)

ungert: Töltés után sötétebb szín, de egyben tompább illat is jellemzi. A túlérettségre utaló konyakmeggyes, eperlekváros aromák inkább csak a háttérben tűnnek fel, egyébként kissé üresnek, halványultnak tűnik. A korty rendezett, a közepes testet jól kitölti a gyümölcs, a sav és a tannin egyensúlya. Fűszeres utóíz és némi tapadós cseresség jellemzi a végét. Komoly bor a fajtától szokatlan paraméterekkel és karakterrel, de frissen nyitva valószínűleg szebb volt az összkép. 5 pont.

Bock PortaGéza Jammertal Selection 2015

furmintfan: Világosabb színű, téglavörösbe hajló karimával, sötétebb rubin maggal. Bontás után jön egy kis istálló és bőr, de az animális vonal gyorsan tovatűnik, avar, egy kevés érett piros bogyós gyümölcs, minimális kávé tűnik fel, majd másnap egy pici aszalt paradicsom és szárított virág is. Kóstolva könnyed, szépen érett, a valaha valószínűleg harciasabb tannin már csak finoman tapad, segít a kerek savaknak megtartani a kortyot, az alkohol már-már meglepően alacsony (12,5%). A korty egyszerre húsos és szellős, nem nehézkes, de nincs híján a beltartalomnak. Nem harsog, de elég összetett, az érett és porrá aszalt gyümölcsök, cseresznye ízei finoman összefonódnak a finom érési aromákkal, enyhe meggymagos fanyarsággal, majd a lecsengésben finom szójaszószos, umamis jegyek zárják a sort. Harmonikus, mondhatni elegáns, szépen érő bor, kicsit emlékeztet egy érett pinot noir-ra is. Akik a Bock Pincét kizárólag tömény, alkoholban és tanninban gazdag vörösborokkal azonosítják, meg fognak lepődni. Csak ezt a PortaGéza nevet kellene elhagyni, legalább a válogatás bornál. 6p (2400 Ft - iDrinks.hu)

ungert: Fogalmam sem volt róla, hogy az ország talán legbutább nevével marketing-megtolt villányi vörösbora létezik komolyabb kivitelben is, mint az újbor-verzió. Aztán szembejött ez, ami még egy viszonylag hosszabb darabontartást is úgy vészelt át, hogy képes volt megtartani az élvezeti értékeit és a pinot-álcát is. Illata sűrű és fűszeres, kifejezetten kifinomult, nem a direkt gyümölcsök uralják. A korty rendkívül egyensúlyos, úgy tud lendületes lenni, hogy közben sem otromba savak, sem túlzó szesz és lekvárosság nem uralja el. A szó legjobb értelmében karcsú, sokszínű és kifinomult cucc. Nagy meglepetés, 6 pont.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4316377822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása