A Borrajongó

Egy palack az Év Bortermelőjétől - Borbély Badacsonyi Olaszrizling Hordóválogatás 2018

2020. december 16. 06:00 - furmintfan

Borbély Gyula és Gabriella 1981-ben telepítették el első közös ültetvényüket egy nászajándékba kapott régi családi területen, Badacsonytomajon. Ma már 23 hektár tartozik a családi birtokhoz, szőlőik a Badacsony, a Gulács, a Csobánc, a Bács és a Tóti hegyek lankáin terülnek el. Évek óta fiuk, Borbély Tamás irányítja a birtokot, az a Borbély Tamás, aki 2020-ban elnyerte az Év Bortermelője címet, amihez ezúton gratulálunk (Szepsy István a Magyar Bor Akadémia életműdíját kapta). Borbély Tamás fiatal kora ellenére - valószínűleg sokak meglepetésére - már kilencedik alkalommal került a jelöltek közé, de eddig üres kézzel kellett távoznia, így várható volt, hogy előbb-utóbb neki ítélik óta a díjat.
Rszabi a múlt héten felvetette, hogy a vírushelyzetre tekintettel összehozhatnánk egy online borozást is, amihez közös nevezőt kerestünk. Akkor még a díjkiosztó előtt felmerült az ötlet, hogy a megválasztásra kerülő Év Bortermelőjétől is megnézhetnénk egy bort virtuális kóstolószobánkban, de végül más döntés született. Én viszont egy Auchan-látogatás alkalmával éppen belefutottam egy akciós Borbély borba, úgyhogy be is emeltem egy palackot a kosárba.

borbelybadacsonyiolaszrizlinghordovalogatas2018.jpg

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy rengeteg Borbély tételt ittam az évek során, számos badacsonyi borász van, akinek a szortimentjét jobban ismerem és kedvelem, így a borait gyakrabban kóstolom. Ugyanakkor az is tény, hogy az a néhány (mondjuk átlag évi 1-2) Borbély bor összességében nem hagyott bennem mélyebb nyomot. A mai olaszrizling a pince honlapján nem szerepel, úgyhogy valószínűleg direkt az áruházlánc számára kiválogatott tételről van szó.

Borbély Badacsonyi Olaszrizling Hordóválogatás 2018
Az illat első nap kicsit fedett, némi érett gyümölcs és barackmag kandikál ki a pohárból. Másnap már jobban szálazható: őszibarackbefőtt, érett alma, mandula, kevés sárgabarack, minimális kókusz és némi technokol érezhető. Tudja fene, hogy igaz-e, de mintha halvány botrytises buké is rejtőzne az illatban, de érzésem szerint túlérett/töppedt szőlő minimum került az alapanyagba. A korty széles, kicsit szétterül, a savak viszonylag lágy érzetűek, bár ebben a maradékcukor is közrejátszhat, a bor mindenesetre enyhén édeskés, off-dry jellegű. Ízben is az édes barackos, almás ízjegyek a meghatározóak, egy kevés mandula, méz és hordófűszer mellett. A lezáráshoz közeledve kicsit melegít az alkohol és szárít a fa, az édesség mellett is van egy enyhén kesernyés aláfestése. 5p- (2900 Ft, most akciósan 2300 Ft - Auchan)

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4616329662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.12.17. 00:32:29

Nem akarom bántani a jelenlegi kiválasztottat, mert a borait nem ismerem, de ezt az év bortermelője címet úgy is kiadhatnák, hogy Blutyozidusz Nándor mezőkövesdi nyugdíjas váltóőr vakon rábök egy 500 elemű listára.
Pont ennyit is ér.

csorsza 2020.12.19. 22:05:55

Kezdjük ott, hogy: olaszrizling. Egybeirva. Ha ilyen a cimke, milyen a bor? Le se veszem a polcról.
Nota bene: régen ittam tőle jó rajnai rizlinget. Különirva.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2020.12.21. 21:53:17

@csorsza: 1-2 rajnait én is kóstoltam tőlük (utoljára legalább 2-3 éve), de azokat sajnos sikerült belefojtani a hordóba.

csorsza 2020.12.22. 17:04:41

@furmintfan: Igen, erre próbáltam célozni a "régen" szóval :) Ma már nem annyira sikerültek, szerintem, kiszerettem belőlük.

merulo_szaturnusz 2020.12.23. 20:44:19

@csorsza: Évekkel ezelőtt a kéknyelűjük, a Tomaj cuvée és az olaszrizling is egészen kellemesek voltak.
Az első csalódás illós juhfarkkal és savszegény szürkebaráttal jött még 2016-ban.
süti beállítások módosítása