A Borrajongó

Váratlan lelemény - Frittmann FPV Fahordós Generosa 2017

2020. december 14. 06:00 - furmintfan

Szeretem, amikor egy spontán elhatározásból és kíváncsiságból választott bor végül elismerő bólogatást vagy önfeledt mosolyt vált ki. Ez a mai bor ilyen. Elvárások teljesítéséről vagy túlszárnyalásáról azért nem lehet szó, mert fogalmam sem volt, hogy mit várjak ettől a bortól. Életemben talán háromszor kóstoltam ezt megelőzően generosát, ezek közül kettő egy könnyű, tartályos erjesztésű, érlelésű ropogós borocska volt, a harmadik meg egy feltehetően későn szüretelt alapanyagból készült - tudatosan vagy szerencsésen, mindenesetre jól eltalált - chardonnay-epigon. Szóval nem igazán tudtam, hogy mire számíthatok ettől a Frittmann bortól, de tettem vele egy próbát.

frittmannfahordosgenerosa2017.jpg

A generosa egyébként egy magyar nemesítésű szőlőfajta, Bíró Károly (bár Hajdú Edit nevét is olvastam, hol nemesítőként, hol a fajta felszaporítójaként) az ezerjó és a piros tramini keresztezésével hozta létre 1951-ben. A nemesítés célja egy illatosabb, könnyebben termeszthető ezerjó-alternatíva létrehozása volt. Az eredmény egy viszonylag ellenálló fajta, amely kevés zöldmunkát igényel, bőtermő, cudarabb években is kiegyenlített borminőséget képes adni.
Frittmannék 2004-ben telepítettek két hektár generosát, először a 2011-es évjárat borát hozták kereskedelmi forgalomba. A pincénél készül a fajtából egy könnyű tartályos erjesztésű-érlelésű bor és egy komolyabb, fahordós érlelésű tétel is. Előbbi 2015-ös évjáratáról volt már szó a blogon egy tematikus hét keretében, most pedig akkor lássuk, mit tud az utóbbi.

Frittmann FPV Fahordós Generosa 2017
Az illatban sárga húsú és trópusi gyümölcsök dominálnak, a háttérben fehér virágokkal és a hordó fűszereivel, pici karamellel, kókusszal. Kóstolva lédús, zamatos, a korty húsos, nem különösebben koncentrált vagy fókuszált, cserébe viszont szépen betölti a szájüreget. A savak jó tartást adnak, a hordó nem tolakodó, kicsit ugyan közönséges, de mivel csak a háttérből fűszerez, így nem válik zavaró tényezővé. A papíron csak 12,5% alkohol viszont érdekes módon a lecsengésben kicsit elkezd fűteni, ha picit felmelegszik a bor. Az ízvilágot is a sárga húsú gyümölcsök határozzák meg: mangó, sárga húsú őszibarack, vilmoskörte, narancs, mandarin, diszkréten a hordó fűszeressége kísér. Jó kis bor ez és érzésem szerint simán van benne pár év tartalék is (bár azt nem hiszem, hogy jobb lesz). Meg vagyok lepve, kellemesen. 5p+ (2350 Ft - DiVino)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6816322470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sinyi2016 2020.12.15. 08:10:58

Ez érdekesen hangzik. Biztos, hogy be szerzek belöle egy palackot.
süti beállítások módosítása