A Borrajongó

Koccints aszúval! - Grand Tokaj 6 Puttonyos Aszú 2013

2020. december 10. 06:00 - furmintfan

2015 óta veszünk részt a Koccints aszúval! kampányban, amely az adventi időszakban kis hazánk egyik legnagyobb kincsére igyekszik felhívni a figyelmet és arra buzdítani a borfogyasztókat, hogy - ha máskor nem is nagyon - legalább karácsonykor aszúval koccintsanak az ünnepi asztalnál. Ma pedig éppen nemzetközi tokaji aszú nap van (mint tudjuk, már számos szőlőfajtának, illetve bornak van nemzetközi világnapja, 2017 óta az aszúnak is), remek alkalom, hogy megemlékezzek a kampány keretében kóstolt idei borról.
Ebben az évben a Grand Tokajtól kaptam egy aszút, a száraz és édes borok terén egyaránt remek 2013-as évjáratból, amikor is kiváló minőségű, botritisz által teljesen átszőtt aszúszemeket szüreteltek a borvidéken és gazdag, komoly potenciállal rendelkező aszúkat zártak végül palackba.

grandtokaj6puttonyosaszu2013_1.jpg

Grand Tokaj 6 Puttonyos Aszú 2013
100%-ban felvásárolt aszúszemekből készült, főleg furmintból és hárslevelűből, de kisebb mennyiségben tartalmaz zétát, kabart, kövérszőlőt és sárgamuskotályt is, tehát mind a 6 engedélyezett tokaji fajta szerepet kap a borban. Az erjedésben lévő, 100%-ban furmint alapborhoz tették hozzá az aszúszemeket, 24 órán keresztül tartott az áztatás. Préselést követően az erjesztés tartályban és hordóban történt, majd minimum 18 hónapig 136-500 literes hordókban érlelődött a bor a Szegiben található pincében. 208 g/l maradékcukor, 9 g/l sav, 9,5% alkohol.
Gazdag, buja illat fogad, mangóval, sárgabarack lekvárral, kandírozott narancshéjjal, pici mézzel és aszalt fügével. Kóstolva közepes és - legalábbis aszú-mércével - nagyjából közepes koncentráció fogad, valahol félúton a hömpölygősebb hedonista aszúk és a filigrán, elegáns, magasabb savú tételek között. Puhán ölelő, selymes bor, finoman krémes, enyhén olajos a textúra, a sav és a maradékcukor egyensúlya talán éppen leheletnyi mozdul utóbbi irányába. Sárgabaracklekvár, trópusi gyümölcsök, egy kis csipkebogyólekvár, méz és aszalt füge díszíti a jól kitöltött, sima, rendezett kortyot. Komplexitásával, mélységével együtt is jól fogyasztható aszú. 7p+/8p-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3016302500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása