A Borrajongó

Rastislav Šuták: A sommelier nem ünnepelt híresség, a lényeg a tanulás, az alázat és a szerénység

2020. november 26. 06:00 - ungert

A mai bejegyzésünkben egy szlovák sommelier-vel, Rastislav Šutákkal készült tavalyi interjú házi fordítását olvashatjátok. Az eredeti cikk ide kattintva érhető el. Az eredeti szöveg és a fordítás ezen a linken olvasható párhuzamosan.

Az interjú szerzője Ivan Záleský. A fordításban felhasznált összes fotó forrása az eredeti cikk.

Rendkívül hálás vagyok nyelvi mentoromnak, Miriam Oršošovának a sokadik alapos és nélkülözhetetlen lektormunkájáért, és azért is, hogy immár negyedik éve erején felül, kitartóan és mindenben támogat ezen az úton.

A sommelier-k világbajnokságát 2019. március 10-e és 15-e között rendezték meg Belgiumban, amely versenyen Szlovákiát Rastislav Šuták, a Corner & Co. és a WinePlanet.sk sommelier-je képviselte, aki a 66 versenyző között az előkelő 24. helyen végzett, amely az eddigi legjobb helyezés, amelyet szlovák sommelier valaha elért.

1.JPG

Gratuláluk Szlovákia eredményes képviseletéhez a sommelier-k világbajnokságán. Egy korábbi cikkünkben már megírtuk, hogy egy kifejezetten komoly versenyről van szó. Ön minként látta ezt?

Minden bizonnyal ez volt az egyik legnehezebb verseny, amelyet teljesítettem. Bonyolult volt már a körülményeket tekintve is – egy lüktető, zajos városban, szinte közvetlenül a tengerparton. A verseny teljes ideje alatt rendkívül rossz idő volt extém alacsony légnyomás mellett, amely egyeseknek nehézséget, problémát okozhat. Számos versenyző már a rendezvény előtt a helyszínre érkezett, hogy hozzászokhasson a körülményekhez (akklimatizálódhasson). Ez ebből a szempontból nagy különbség volt azokkal a versenyekkel összehasonlítva, amelyeket korábban Mendozában és Bécsben teljesítettem.

A verseny kihívásai érzékelési feladattal kezdődtek – három párlatfelismeréssel és két borelemzéssel. A korábbi versenyekkel összehasonlítva minderre ezúttal öt perccel rövidebb idő állt rendelkezésre. Ezt követte egy 60 perces, 60 kérdéses elméleti teszt. A teszt felépítése nem „a, b, c“-feleletválasztós típusú volt, mindezt ráadásul a szervezet kóstolási feladatot követő fáradtsága is tetézte.

A második napon került sor a borfelszolgálási gyakorlati részre, rövid időlimit mellett. A legjobbak közülünk az elődöntőben, majd pedig a bizonyíthatták, hogy megfelelnek a modern sommelier-vel szemben az egész világon támasztott elvárásoknak, aki nem csak a „ház bornyitója“, hanem a főszakács és az étteremmenedzser szintjén is teljes értékű tagja a csapatnak. Le a kalappal a legjobbak előtt.

2_2.jpg

Másrészről a város kulturális sokszínűsége remekül kiegészítette azt az elképesztő mennyiségű bort, melyet a masterclass-ok során megkóstolhattunk. A kóstolási programot a lehető legsűrűbbre szervezték, amely természetes módon tette lehetővé a megfelelő munkatempóban történő haladást. A jelöltek irányításának feltétele volt a teljes programon való kötelező részvétel, amely rendkívül bonyolultnak bizonyult. Attól tartok viszont, hogy azon információk, tapasztalatok, valamint az az alázat, amelyet a verseny során szereztem, túlmutatnak a jelen szlovák gasztronómiája által kínált lehetőségeknek, amelyek a sommelier, mint hivatás társadalmi felfogásával általában kapcsolatosak. Egyidejűleg szeretném megköszönni a feleségemnek a támogatást, valamint a Szlovák Sommelier-k Társaságának a képviseleti lehetőséget.

Mióta űzi ezt a hivatást? Hogyan kezdte?

Hasonlóan, mint sok más sommelier esetében, az én utam is a gasztronómián keresztül vezetett ehhez a hivatáshoz. Először pincérként, később pedig teljes értékű sommelier-ként. A sommelier-hivatáshoz folyamatos képzésigény társul: a fejlődés és javulás, valamint a nemes italok érzékelésének fejlesztése. Az egész életemet hotelekben és éttermekben töltöttem, a borok és a párlatok ennélfogva a napi munkám megkerülhetetlen részeivé váltak. A versenyt egy jóleső, kellemes diverzifikációs lehetőségnek fogtam fel, a test és a lélek felfrissítésének. És ezt így gondolom még most is.

Az én szemszögemből tizenegy évnyi versenyzés után világos, hogy a versenyeknek a gyakorlatban semmi közük a sommelier munkaminőségéhez. Rengeteg kiváló sommelier-t ismerek, akik sosem vettek részt versenyen. A verseny egyfajta show, részben előadás is, amely az emberi tulajdonságok nézőpontjából vizsgálva nem mindenkinek ideális terep. Az én múzsám a feleségem volt, aki szintén sommelier, és természetesen a saját országom képviseletének lehetősége.

Mit kell tennie az embernek ahhoz, hogy sommelier váljon belőle? És mit azért, hogy jó sommelier legyen?

Három szó: tanulás, alázat és szerénység.

3.JPG

Mit tanácsolna a borfanatikusoknak, illetve a jövő fiatal sommelier-jeinek, hogyan és mikor kell kezdeni a borral történő ismerkedést?

Természetesen otthon érdemes kezdeni, a saját borainkkal. Minden kezdő sommelier-nek szüksége van mentorra, aki segít neki az alapvető eligazodásban a rendelkezésre álló modellekben. Nagy hiba, hogy a fiatalok olyan borokkal kezdik, melyek tapasztalatot és tudást igényelnek. Ez után már nem tudnak érdeklődést mutatni az alapok felé, amelyek a legfontosabb részét képezik a borok világának. Hasonlóan, mintha egy zeneiskola végzős hallgatója azonnal Rachmaninov egy zongoraversenyét próbálná előadni.

A sommelier nem ünnepelt híresség, és soha nem is lesz az, ami nagy előny. Annak ellenére, hogy sokan a versenyeken elért sikert a piaci stratégia egy formájaként értelmezik, továbbra is közöttünk van a szenvedély és a kíváncsiság aziránt, hogy megismerjük azon helyek kultúráját, ahol ezeket a borokat és párlatokat készítik. Ez ennek a munkának a lényege. Hogy örömet okozzunk az embereknek a minőségi gasztronómia segítségével. Egy olyan kulturális hely segítségével, ahol emberek találkoznak. Az utcai étkezéssel ellentétben, ahol az egyik kezünkben leves vagy kebab van, a másikban pedig egy szénsavas üdítő, a sommelier az egyik kezében töltött borospoharat, míg a másikban egy enciklopédiát tart. Ebből következik, hogy ennek a hivatásnak lehet jövője nálunk. Én hiszem, hogy így lesz.

Fordította: Unger Tamás István

Nyelvi lektor: Miriam Oršošová

Budapest, 2020. november 18.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7216301804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása