A Borrajongó

Újborozás, második kör – Vylyan és Bock

2020. november 20. 07:00 - ungert

A hazai újborok esetén alapszabály, hogy ha a fehérek és rozék tengelyén mozgunk, akkor kevesebb kellemetlen meglepetés érhet bennünket, mint a vörösek esetében. Most viszont inkább kockáztattam, és elmerültem a villányi bozsolé-tengerben a műfaj két alapvetésének segítségével. Papírforma-szerű eredmény született.

qden8278.JPEG

Bock St. Márton PortaGéza Portugieser 2020

Nem is tudom, hogy melyik paramétere rosszabb: a neve, a nyitáskor az első csavarásra a palackról eltávozó csavarzár-szerkezet, vagy az, ami a palackban van. Utóbbi talán kevésbé bosszantó, de attól még nem túl jó. Pedig a szín ígéretes: élénk, friss és lila. Az illatot nem a gyümölcsök, hanem egyfajta, a fajta alapszintjén már-már tipikus füstös, bőrös, főtt húsos karakter uralja. Nem kifejezetten kellemes, de legalább nem is jó. A korty ugyan az átlagnál jobban karcsúbb, de a vészjósló orrpróba után meglepően élénk és borszerű, már-már friss, valamint nyomokban gyümölcsös is, Mármint úgy, ahogyan egy újbornak az alapszintű elvárások esetén lennie kellene. Tisztán, de az átlagnál vizesebb utóízzel búcsúzik. Meg lehet ugyan inni, csak azt nem tudom, hogy miért tennénk ilyet, amikor ezen az áron már klasszisokkal jobb vörösborokat kapni. Három pont. (cca. 2000 Ft, Lidl)

Vylyan Bogyólé 2020

Szomorú tény, hogy a hazai újborok vörös szegmense közel sem telített a minőségi tételekkel, ugyanakkor ez a bor évről-évre megbízható választásnak bizonyul. Valamiért úgy rémlett, hogy portugieser, aztán beugrott, hogy zweigelt, az idei címke viszont azt írja, hogy ez utóbbi mellett kékfrankos is van benne. A Bock-kal húzható párhuzam a színnél véget is ér: bár ez is az elvárásoknak megfelelően élénk, már-már lilás, az illat sokkal gyümölcsösebb, gazdagabb és kifejezőbb. Bőrösség helyett eper és málna jön, valamint hozza a szokásos banános csavart is. A korty ugyan karcsú, de legalább lendületes, frissítő és gyümölcsös. A műfaj által biztosított szűk térfogatot stilisztikailag tökéletesen kitölti: arról szól, amiről szólnia kell. Szórakoztató, de ennek ellenére nem komolytalan, ráadásul két egész ponttal jobb is, mint a kontextusa: 5 pont(1890 Ft, Borfalu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7016287856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása