A Borrajongó

Szerethető tipikusság – Ráspi Kékfrankos 2017

2020. november 11. 06:00 - ungert

Tekintettel arra, hogy elmúlt két hét döntően munkával, rohanással, valamint jelentősebb magánéleti változásokkal telt el, a hétvégére igyekeztem olyan bort keresni, amely mellé jó leülni csak úgy, anélkül, hogy komolyabb figyelmet követelne meg a gyakran csak fogyasztásnak nevezett szabadidős tevékenység. És bár az van, hogy Horváth József borai legalább kétfelé osztják a hazai minőségivók nem túl széles táborát, én a ráspizmus kedvelői közé igyekszem tartozni, ezért a termelő aktuálisan polcon található kékfrankosa viszonylag kis rizikóval kecsegtetett. Ha rövidre akarnám zárni, akkor azt is írhatnám, hogy visszakézből hozza a pincétől elvárt karakterességet és minőséget. És ez jó. De lehet erről hosszabban is mesélni.

a6a8d08c-668a-4e69-a486-15eb4b692261.JPEG

Színre a sötétebb, sűrűbb vörösborok táborát erősíti. Az orrpróba kezdetben azokkal a tipikus jegyekkel operál, amire akkor számítunk, ha ittunk már Ráspit korábban is: az őszibarackos, olajos rongyos jegyek mögött megjelenik némi szedres és málnás karakter is, valamint kifejezetten sok, számomra szinte szétszálazhatatlan fűszeresség. A korty a masszívabb, de nem nyersen bántó savakra épül, meg hát amúgy is, elég érett alapanyagról van szó, amit a végén kissé befűtő tizennégyes szesz is alátámaszt. 

Sok szempontból szélsőséges, mintsem egyensúlyos bor, ezért igényel némi nyitottságot és felkészültséget. Az elsőnapos teljesítménye alapján sima 6 pont, másnap már viszonylag sokat veszít az intenzitásából, csupaszodni látszik, ráadásul a csersavak is meglepően modortalanabbá válnak, ezért egy pontot minimum veszít az összképből. De hát vessek magamra, hogy nem hágtam a nyakára az egésznek már szombaton.

Szép kékfrankos egy karakteres borvidék nem kevésbé karakteres borászától. Ajánlott. (2690 Ft, Borfalu)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8516278736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csorsza 2020.11.13. 21:09:37

Ezt ittam. Borzalmas bor, egyszerűen szar. Ment a lefolyóba.

XII.Hadosztály 2020.11.14. 10:56:08

@csorsza: nyilván ízlésről nem vitatkozik az ember, de egyet kell értsek veled. Ez nem az a kategória, hogy nem az én ízlésemnek való, hanem ahogy leírtad: borzalmas. De nagyon.

Invincible. 2020.11.14. 21:49:55

Nem az hogy illós, konkrétan ecet! Életem első és utolsó Ráspi bora!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.11.15. 15:16:06

Na, milyen egyöntetűen negatív kommentcunami (:D) érkezett a fertői (egykori) mágussal kapcsolatban...
Ha valaki Ráspi-rajongó, vagy legalább rászánná a zsetont 1 palack borára, érdemes elfogulatlan és tájékozott (sokat kóstoló) kereskedőnél vásárolni: ő meg tudja mondani, hogy az adott tétel (kivételesen) kevéssé illós vagy illómentes, vagy pedig reménytelen.
A magam részéről odatettem őt Weninger mellé: akkor próbálkozom borával legközelebb, ha valaki megajándékoz vele.

nemjo 2020.11.15. 22:02:28

Én is kóstoltam (a Gellértben, tavaly) több évjáratát is Gábor, mind szar volt. Ne adj pénzt érte!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.11.16. 14:53:13

@nemjo:
Tulajdonképpen erősen örülni tudnék, ha nem csak a fogyasztók és az ilyen totál hobbista bloggerek írnák le, hogy a R és W urak borai jelenleg, illetve már sok éve zömmel irdatlanul felülárazott borhibagyűjtemények, és a 2 neves (?) borásznak akár az Index fórumán írogató amatőröktől is illene leckéket venniük a pincetisztaság és technológia terén.
süti beállítások módosítása