A Borrajongó

2019-es magyar rosé körkép 2.

2020. szeptember 30. 06:00 - furmintfan

A nyár végi rosé-sor után ígértem egy "komoly rosé-s" posztot is, ahol az egyes borászatok által valamiért magasabbra pozicionált rosé-k kerülnek terítékre. Nos, szeptember elején megkóstoltam a borokat, és míg az alap-rosék  esetében nyugodt szívvel leírhattam, hogy jól szórakoztam, itt maradjunk annyiban, hogy ebből biztosan nem fogok rendszert csinálni.
Ezeknél a boroknál már többnyire elrugaszkodunk a 2000-2500 Ft-os határtól, cserébe - elméletileg - kapunk valami extrát a pénzünkért (az extra súlyos palackokon túl), legyen szó nagyobb testről és beltartalomról, komolyabb koncentrációról, hordós erjesztésről és/vagy érlelésről, érlelhetőségről. A prekoncepcióm az volt, hogy leginkább a túltolt hordó, vagy esetleg a magasabb alkohol lesz lehet a potenciális buktató ebben a kategóriában, arra viszont álmomban nem gondoltam volna, hogy éppen a savak minősége (próbálkoztam különböző hőmérsékleten, nagy jelentősége nem volt), valamint a gyümölcsök esetleges hiánya miatt leszek gondban az értékelésnél. A komolyabb struktúrát azért igyekeztem valamilyen módon honorálni, de lehet, hogy más simán szigorúbb vagy engedékenyebb lenne. A savak persze az eltarthatóság szempontjából fontosak lehetnek, de egy kicsit több ízt, intenzitást el tudtam volna viselni melléjük a sor legtöbb tagjától. Ár-érték arányban sajnos különösen nem volt meggyőző a mezőny.

komolyrose2019_1.jpg

Eléggé esetlegesen állítottam fel a kóstolási sorrendet, de később megvolt a sor oda-vissza, különböző sorrendben, úgyhogy most megyek abc szerint.

komolyrose2019_4.jpgBott Frigyes Just Enjoy Rosé 2019
Kékfrankosból készült rosé, egy napig ázott héjon, majd lassú prés után három régi öthektós hordóba került és spontán erjedt, majd nyolc hónapig seprőn érlelődött. Enyhén opálos küllem, sötétebb szín. Az illat nagyon direkt, egyedi, direkt módon gyümölcsös és kifejezetten intenzív: gránátalma, málna, meggy, szamóca, ribizli, vörös szilva, leheletnyi édesfűszer, kis krémesség. Melegedve bevillan egy pici tökmag és talán minimális illó is, egyik sem vészes. Kóstolva is magával ragadóan lendületes és intenzív, nagyon gazdag, áradó gyümölcsösséggel. Az illat piros gyümölcseihez vérnarancs és grapefruit csatlakozik, valamint egy kevéske zöldfűszer. A textúra finoman krémes, puha, minimális tanninos húzása is van. Egyediségével is kilógott a sorból, egyúttal messze ez volt a legélvezetesebb tétel. 6p- (4950 Ft - Bortársaság)

komolyrose2019_6.jpgFigula Bella Róza 2019
100% cabernet sauvignon, spontán erjesztés, finomseprős érlelés hordóban és tartályban. Kissé neutrális és visszafogott az illata, némi fűszer, leheletnyi gyógynövény, kevés szamóca bújik elő, melegedve kicsit erőre kap és egy kevés virág és fűszerpaprika is érezhető, de végig meglehetősen mértéktartó marad. Telt, széles, enyhén krémes korty, élénk savak, leheletnyi fa jellemzi szájban. Ízben sem különösebben intenzív, diszkrét gyümölcsösség és fűszeresség, legfeljebb közepes intenzitás jellemzi, szamóca, cseresznye, narancs, pici mandula és édesfűszer ízével. Most sem rossz, de szerintem itt is érvényes, hogy megéri pár hónapot várni vele (több évjáratot kóstoltam frissen és 1 évvel megjelenés után, jót szokott tenni ennek a bornak 1 évnyi palackos érlelés). 5p (4250 Ft - Bortársaság)

komolyrose2019_3.jpgRuppert Tűk és Tavirózsák 2019
A hajnalban szüretelt kékfrankosból nyert színlé 4 hónapot pihent 500-as fehérboros hordóban.
Az illat először inkább a hordó fűszereiről szól - talán ennél a bornál a leginkább -, enyhén vaníliás, gyümölcs eleinte alig van benne, idővel kellemesebb fehér őszibarackos, virágos, fűszeres irányt vesz, talán minimális szamóca villan be ízben. Feszes, néha kicsit éles sav és leheletnyi cseresség támogatja a karcsú, nyúlánk testet, van egy kis húzása a kortynak, és enyhén savhangsúlyos is. Citrusok dominálnak ízében, pici fehér őszibarack, grapefruit, halvány fűszeresség (bors, koriander, citromfű) kíséretében. Összességében véve ez sem egy ízbomba. Vakon szinte biztosan fehérbornak mondtam volna az első szippantástól az utolsó korty lecsengéséig. Erről a borról el tudom képzelni, hogy egy kis palackéréssel szebb lesz. 5p- (3490 Ft - Bortársaság)

komolyrose2019_8.jpgSchieber Syrah Rosé 2019
Az illata moderált intenzitású, de tiszta és kellemes, kevés őszibarackot és pici görögdinnyét idéz. Kicsit melegedve életre kel és kinyílik: virágok, szamóca, cseresznye, mandarin, őszibarack. Ízben is szépen visszaidézi a gyümölcsös jegyeket, pici citrusossággal, grapefruit-tal és halvány édes tejszínes karakterrel kiegészítve. Lendületes, elegáns, eleinte pici CO2 is érezhető a kortyban, a korty jól kitöltött, zamatos. Inkább az előző körben kellett volna szerepeltetni, de lényeg, hogy kifejezetten szerettem. 5p+ (2490 Ft - Bor és Más, Pannon Borbolt)

komolyrose2019_2.jpgSike Balázs Pincéje Pinot Noir Hegyi Rozé 2019
Silleres szín, kissé tompa, fedett illat fogad a pohárban. Leginkább érett piros gyümölcsöket, málnát, szamócát, meggyet idéz, egy kis túrókrémes aláfestéssel. Kóstolva húsosabb, mint az átlag rosé, de savainak köszönhetően kifejezetten feszes is, ráadásul és van egy enyhe, szinte pezsgő érzete is a kortynak. Ízben is az érett piros bogyós gyümölcsök dominálnak. Nem rossz, de engem kicsit zavart, hogy ez a (legalábbis engem) kicsit túrókrémre emlékeztető jelleg kicsit fedett a gyümölcsökből. 5p (2600 Ft - pincétől, Bortársaság)

komolyrose2019_5.jpgTálos Attila-Bökő Dávid Tihany Rosé 2019
Tálos Attila borosgazda elképzelése szerint Bökő Dávid borász készítette el a bort a tihanyi Ráta-dűlő kékfrankos és zweigelt terméséből. Egész fürtös préselés, rövid ülepítés után spontán erjedt hűtött tartályban, majd hosszabb seprőn érés után házasítás és egy kis palackos érlelés következett. Meglehetősen neutrális, kevés kapaszkodót kínál, nagyon enyhén narancsos, fehér őszibarackos, határozott sós-vasas aláfestéssel. Élénk, néha szinte citrusos érzetű savak vezetik, leheletnyi krémesség kerekíti, átlag rosénál ez is vaskosabb, tömörebb. A szerkezet szép stabil, de az aromatika eléggé visszafogott és neutrális. A gyümölcsöket szinte nyomozni kell, halványan citrusok, őszibarack, kis só és kevés fűszer a végén. Szikár, puritán bor, hibája nincs, de nem találtam benne semmit, amiért szeretni tudnám. 4p (3750 Ft - Bortársaság)

komolyrose2019_7.jpgVesztergombi Kerékhegy Shiraz Rosé 2019
A borvidék legmagasabban fekvő és legmelegebb dűlőjének termése léleengedéssel készült, egy kis része hordóban is járt. Az illat meleg hangulatot áraszt, érett, már-már főtt gyümölcsös, szamócával és meggyel. A korty telt, enyhén krémes, robosztus felépítésű, a végén fűtő alkoholérzettel (14,5%) és kis kesernyével. Érett piros bogyósok, meggy, málna, szamóca, vérnarancs, halvány fűszeresség, a végén egy kis grapefruit és az emelkedett szesz kesernyébe fojtja a lecsengést. Tartalmas, borszerű, masszív anyag, de a gyümölcsök részben megfőttek benne, és a magas alkohol is kilóg, még ekkora test mellett is. Nem egyszerű eset, a szokvány rosé-paraméterekhez mérve nehéz értelmezni, felesleges is, ez inkább egy rosé-szörny. Magában nekem egyszerűen túl sok volt, viszont étel mellett jobban működhet. 5p- (2490 Ft - Radovin)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1316213490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása