A Borrajongó

Pannonhalmi új hullám - Herold Pince Charlotte Chardonnay 2017

2020. augusztus 12. 06:00 - furmintfan

Tavasszal a pannonhalmi közösségi bor, a PH-Érték kapcsán már írtam egy talán kevésbé közismert, új generációs pannonhalmi borászatról, a Hangyál Pincészetről. Közben folytattam az ismerkedést a borvidék szereplőivel és ma a Herold Pince lesz a fókuszpontban. A pincétől kóstoltam már egy remek sárgamuskotályt, legutóbb pedig a Charlotte névre keresztelt chardonnay-t bontottam ki.

heroldcharlottechardonnay2017.jpg
A tulajdonos Herold Ádám bevallása szerint gyermekként belekóstolhatott a borkészítés mikéntjébe, de zöldfűlűként vágott bele a család a birtoképítésbe. A pince honlapja szerint ők a borvidék legfiatalabb borászata, a történet 2009-ben a pannonhalmi Széldomb egy olaszrizling ültetvényének megvásárlásával kezdődött, de mára bőven 10 hektár feletti szőlővel rendelkezik a birtok. A pince a Pannonhalmi Főapátság lábánál található, egy, a bencések által korábban dézsmapinceként használt épületben, amelyet 2010-ben vásároltak meg, majd kibővítették és átalakították. Chardonnay, sauvignon blanc, rajnai rizling, olaszrizling, tramini, sárgamuskotály, irsai olivér, kékfrankos, merlot, cabernet franc fajták teremnek a parcellákon, a pannonhalmi Széldombon.

Herold Pince Charlotte 2017
Szalmasárga színű, intenzív illatú bor fogad a pohárban. Érett sárga húsú gyümölcsök, pici trópusias érintés, édes citrusok, narancs, ananász, édesfűszerek, vanília, pici grillázs, halványan füstölt sonka elegyedik. A gyümölcsös, hordós és seprős jegyek egyensúlyban vannak, egyik sem nyomja el a másikat. Kóstolva szerkezetileg is arányos felépítésű bort kapunk, a hordó és a krémesség nincs túltolva, az alkohol csak picikét melegít (főleg, ha a bor magasabb hőmérsékletet ér el a pohárban), a savak jól megtartják a közepes testet, érzésre leheletnyi maradékcukor is kerekíti. Ízben az illathoz hasonlóan érett déligyümölcsök és édesfűszerek dominálnak, a háttérben egy kevés pörkölt mogyoró és füstölt sonka is felsejlik, halvány sósság kíséretében. A lecsengés szép hosszú. Jó bor, jó áron. 6p- (2190 Ft, most akciósan 1990 Ft - Pannon Borbolt)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6016117218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása