A Borrajongó

Paloznaki panoráma - A Homola Borteraszon

2020. augusztus 10. 06:00 - furmintfan

Az idei nyári balatoni bortúra-sorozat Paloznakon folytatódott, a Csopakkal szomszédos községet a hazai bor- és gasztrótérképre felhelyező Homola Pincészet boraival. Paloznakra a baráti társasággal szinte minden évben ellátogatunk kicsit kiereszteni a gőzt, tavaly viszont valahogy nem jött össze a szokásos paloznaki hétvége és úgy egyáltalán a településre sem jutottam el. Idén egy fél napos kitérőt már sikerült beilleszteni a programba, és természetesen nem maradt el a borozás sem.

homola01.jpg

Először a Sáfránykert Vendéglőben elköltött ebéd mellé fogyott el a pincészet "100%" borcsaládjából néhány pohár, majd a Homola Borteraszon a jól megszokott pazar kilátás mellett a premium vonal került terítékre. Aznap délután debütált a teraszon a pincészet két 2017-es évjáratú pezsgője is, amelyekhez stílusosan osztrigával is készültek, Tischler Petra jóvoltából, miközben a Czinege Tamás által fémjelzett GastroHack a BBQ-vonalat vitte. Volt tehát minden, mi szem-szájnak ingere, én pedig most rátérek a lényegre, azaz arra, hogy mi került a poharakba.

homola05.jpg

Homola 100% Balaton 2018
Olaszrizling, tramini, szürkebarát és pinot blanc házasítása. Érett fehér húsú gyümölcsök, alma, őszibarack, pici zöldfűszer és gyógynövény, minimális trópusi érintés. Közepesnél könnyebb, de reduktív alapborhoz képest meglepően tartalmas és telt a korty, gömbölyded savakkal, puha textúrával. Még a kezdődő érettséget is jól viseli. 5p

Homola 100% Vörös 2017
Ez már kifejezetten érett aromatikát mutat, piros bogyós gyümölcsökkel, pici fűszerrel, előrehaladottabb állapotot jelző aszalt paradicsommal, némi gyógynövénnyel. A korty kerek, teljesen sima, jól kitöltött. Tovább azért nem tartogatnám, frissen lehetett az igazi. 5p-

Homola Rosé 2019
Kékfrankos rosé. Friss piros bogyósok: szamóca, málna, cseresznye adják az aromákat, tutti-fruttitól mentesen. Arányos szerkezetű, kellemes rosé, nem is túl édeskés, de a savak se pörögnek túl benne. 5p

homola03.jpg
Homola Parti Szél 2018
A birtokházasítás, ha minden igaz, akkor szürkebarát, olaszrizling, tramini, chardonnay házasítása. Visszafogott fehér húsú gyümölcsök, minimális gyógynövény és ízben egy pici érett citrus színezi. Puha tapintású textúra, kerek savak, gömbölyded korty jellemzi a szerkezetet, amiben én a magam részéről még egy kis plusz lendületet el tudtam volna viselni. 5p-

Homola Furmint 2017
A fajtajelleges körtés, érett citrusos motívumok mögött felbukkan már egy enyhe petrolos palackbuké is, ami szerintem most kifejezetten jól áll neki. Itt már élénkebb savakat kapunk, pici almasavas éllel, miközben citrusok, körte, alma, halvány fűszeres, sós aláfestés alakítják az ízvilágot. 5p+

Homola Sáfránykert Olaszrizling 2017
Illatában fűszerek, pici mandula, egy kevés neutrális fehér húsú minimális gyümölcs, ízében is hasonló, némi almával, citrusokkal megtámogatva. Jó savak vezetik a legfeljebb közepes testű bort, a hordó nem túlzó, de érezhető a háttérben. 5p+

Homola Syrah Siller 2018
Érett gyümölcsök uralják illatát és ízét is, szamóca, málna, szeder formájában. Könnyű, gurulós, laza szövésű bor, jó inni. Tökéletes átmenet egy rosé és egy könnyebb vörös között.. 5p

homola04.jpg
Homola Kékfrankos 2017
Meggy, málna, szeder, a háttérben pici szárított virág és keleti fűszer, szájban még egy kevés gyógynövény és leheletnyi vanília a lecsengésben. A karcsú, kisportolt testet ruganyos savak viszik, a kevés tannin tökéletesen simul a borba, a korty lédús, zamatos, jó hosszal. Még mindig remek. 6p+

Homola Syrah 2014
Érett szeder, fekete ribizli, némi keleti fűszer, bors, majd kóstolva még málna és piros ribizli is felzárkózik az illat sötétebb erdei gyümölcsei mellé. Könnyed, lendületes, vékonyabb és talán kicsit több savval operál, mint akár a 2013-as vagy a 2015-ös testvére. 5p+

Homola Cabernet Franc 2015
Érett erdei gyümölcsök, meggy, finom fűszeresség szövi át a bor illatát és ízét. Szájban széles, puha tapintású és széles, a másik két vörös után lágyabb, teltebb érzetű. 6p-

homola02.jpg
Végül a két, most bemutatkozó pezsgőről is meg kell emlékezni, amelyekből összesen 1500 palackot töltöttek le. A pince furmint alapborából az osztrák Sektkellerei Szigeti-nél készültek el a palackos erjesztésű pezsgők.

Homola Furmint Méthode Traditionnelle Brut Nature 2017
Fehér húsú gyümölcsök, sárga alma, citrusok, némi gyógynövény jelenik meg illatában és ízében egyaránt. A korty lineáris, csontszáraz érzetű, apró buborékokkal. A két pezsgő közül egyértelműen ez a szikárabb, kimértebb, mégsem nélkülözi az eleganciát. 6p-

Homola Furmint Méthode Traditionnelle Brut 2017
12 g/l a dosage. Bujább, kedvesebb aromatikával bír, édes fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, őszibarack és édes citrusok színezik. Gömbölyűbb és természetesen édesebb érzetű, mint a párja, szerintem jól eltalálták a dosage-t ahhoz, hogy kiemelje a gyümölcsöket, de még nem legyen túl édes a végeredmény. 6p-

homola07.jpg

Zsandár Tamásnak köszönet a kóstolóért!

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5116102416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csorsza 2020.08.15. 14:02:00

Szóval, a sok átlagos bor mellett még mindig a kilátás volt a legjobb.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2020.08.15. 14:17:15

@csorsza: Mindig ezek a negatív hullámok.. :)
A most kóstolt fehérek nagy részétől nem vágtam hanyatt magam, de bajom se volt velük. A vörösek és a pezsgők viszont összességében szerintem hazai átlag felett szoktak teljesíteni, a kékfrankost és a syrah-t kifejezetten szeretem (utóbbiból nyilván nem a 2014-es a top évjárat, de egyáltalán nem rossz és gyakorlatilag kifutott).
De igen, valóban gyönyörű a kilátás. :)

csorsza 2020.08.15. 16:15:38

@furmintfan: Tényleg sajnálom, de elég morózus vagyok az ilyen borok/borászok (n.b. sztárborászok) miatt.
Ezen már talán nyűglődtem itt (is), hogy hol van a helye egy 5 pontra értékelt bornak, minőségét és árát tekintve. Hogy értelmezzünk egy ötpontos bort, ami 3500+ Ft-ba kerül a polcon. Mikozben nekem érzetre ezt a minőséget egy 2200-2500 körüli bor is hozza. Lehet, hogy bennem van a hiba - de nem hiszem :)
Egy Planina királyleányka, egy Medvebor, egy Kősziklás, egy Cseri nagy átlagban bőven hozza ugyanazt az élményt és 5 pontot, 2/3 áron, mint ezek a Homolák (és egyéb "nagy nevek"). Szerintem.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2020.08.15. 16:33:36

@csorsza: Én sem hiszem, hogy benned lenne a hiba. A felsoroltak közül Medvebort még nem ittam, de a többiek borait általában én is kedvelem.
Szerintem az is benne van, hogy a Balatonról beszélünk, az ottani borvidékek is felkapottabbak (főleg az északi parton, könnyebb magasabb áron eladni a bort, a szőlőterületek is drágábbak, ha jól sejtem, ezt is tükrözik az árak.

csorsza 2020.08.15. 20:32:50

@furmintfan: Én egyszerúen nem értem a borászok árazási meggondolását. Illetve, azt gondolom, hogy eléggé ad hoc módon emelgetik évről évre az áraikat. (Nyilván ktg-oldal is emelkedik, de ennyire?). Miközben kb. mindenki ugyanazt a minőséget hozza minden évben ((+/- időjárás, stb.). A bor trendi lett, megvették tavaly 2900-ért, idén is megveszik háromfélért. Noname, ismeretlen, új pincék lépnek ki a piacra olyan árazással, mintha az istenek nektárja lenne a palackjaikban.
Ami azért érdekes, mert vannak kevésbé elszállt árszinvonalon dolgozó pincék, amelyek szintén megélnek ugyanezen a piacon.
Homolát birtokügyileg nem tudom, de a szomszéd nagynevű borászat bőven akkor kezdte ott a borászkodást, amikor még nem voltak ennyire elszállva a földárak. Meg azért Homolánál is van zseton, mekkora betonizét épit az út alatti birtokán (már pár éve épiti, mi lesz belőle, nem mondta?).

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.08.16. 04:42:31

@csorsza:
Aki becsatlakozik egy ("a") nagy borkereskedéshez, automatikusan égbe emeli az árait, mert a borkereskedés istentelenül szoroz.
Akiket felsoroltál, nincsenek ilyen (erre a) helyre becsatornázva, így az ár/érték arány normálisabb és a borász is megél.
Bingó, megvan a megfejtés... kerülni érdemes a Bortársaság márkáit...

csorsza 2020.08.16. 14:44:14

@Hepci: Jó megfejtés lehet, köszi :)
süti beállítások módosítása