A Borrajongó

Lassú víz partot mos - Páger Pince Feketeleányka 2017

2020. augusztus 07. 06:00 - furmintfan

A Páger Pincéről egyrészt a kékfrankosuk, másrészt egy VinoPiano-ban tartott kötetlen kóstoló okán is írtam a közelmúltban, a feketeleánykából készült boruk azonban arra késztetett, hogy újra billentyűzetet ragadjak és egy teljes posztot szánjak a tételnek.
A fekete leányka, vagy románul feteasca neagra egyébként őshonos erdélyi fajta, ma is Románia fő autochton szőlőfajtája, de Moldovában szintén nagyon elterjedt. Magyarországon is leginkább a határon túli termelők révén lehet találkozni vele, de például a Gyöngyöspatán szárnyait bontogató Páger Mátyást is izgatják a fajtában rejlő lehetőségek, úgyhogy 2017-ben készített is belőle bort.
Én először tavaly decemberben kóstoltam a Bormedence rendezvényen, és akkor meglehetősen mérsékelt volt a lelkesedésem, koravénnek éreztem a bort, kezdeti oxidáció jeleivel. Innen szép nyerni, ahogy mondani szokás... Mindenesetre a tematikus mátrai hónaphoz a kékfrankossal együtt ebből a borból is beszereztem egyet a borásztól, de akkor végül csak előbbi nyílt ki. A VinoPiano-ban azonban ott volt mindkét bor, és nem kis meglepetésemre a feketeleányka sokkal szebb, volt mint fél éve, úgyhogy ennek igazolása céljából kibontottam az otthoni palackot is, ami végleg meggyőzött.
 pagerfeketeleanyka2017.jpg

Páger Pince Feketeleányka 2017
Izgalmas illat: szárított egzotikus virágok, keleti fűszerek, érett áfonya, szeder, kék szőlő, finom parfümösség, tömjén, füstölő, hűvös gyógynövények, menta, levendula. Kóstolva selymes és enyhén édeskés, a korty lédús és gömbölyű, remek intenzitással, gazdag fűszerességgel. Ízvilága is pikáns, egyedi: kék és fekete bogyós gyümölcsök, egzotikus virágok és fűszerek, gyógynövények szövik át, pici konyakmeggyes édességgel és melegséggel a korty végén. Szépen hozza a fajta izgalmas, fűszeres, érett gyümölcsös jegyeit, túlzások nélkül. Érdekes, egyedi, szerethető bor. 6p- (4990 Ft - A Bor)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2316102390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása