A Borrajongó

Házibajnokság II. - Egy pár Sabar olaszrizling

2020. július 16. 06:00 - furmintfan

Tavaly nyáron a Sabar Borház két 2017-es rajnai rizlingjét eresztettük egymásnak egy barátságos mérkőzés erejéig, amiről aztán egy négykezes megemlékezés is született. A történelem (majdnem) ismétli önmagát, ugyanis a sors úgy hozta, hogy idén júniusban a pince két 2018-as olaszrizlingje került egymás mellé az asztalra, ezúttal pedig én vállaltam magamra a rövidke négykezes kóstolójegyzetek formába öntését.

sabarolaszrizlingek2018.jpg

Sabar Birtok Olaszrizling Birtokbor 2018
Több tanúhegy (Sabar, Bács-hegy, Badacsonytördemic) és dűlő termése, 2/3 részben hordós, 1/3 részben tartályos tétel.

furmintfan: Virágok, fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, körte, leheletnyi zöldfűszer és egy kevés mandula színezi az illatot, olaszrizlinghez mérten egészen jól definiáltan és intenzíven. Kóstolva közepesnél könnyedebb, mégis kerek, jól kitölti a kereteit, de kellően elven is. A hordó nem feltűnősködik, csak fűszerez, a finom savak mellett egészen minimális maradékcukor is sejthető (alig 2 g/l, picit kevesebb is, mint gondoltam), jól is áll a bornak. Fehér húsú gyümölcsök, almafélék, citrusok, kellemes gyümölcsösség szövi át a kortyot. Kellemes bor, bármikor szívesen innám és jó vétel is. 6p- (2490 Ft - pincétől)

ungert: Visszafogott, de jól definiált illat intenzív almás-citrusos karakterrel. A hordót nem érezni, helyette némi zöldfűszeres karakter tűnik fel színezésképpen. A korty élénk, savai lendületesek, és bár távolról sem tűnik bonyolult, szálazható bornak, mégis élményszerű és szerethető tud lenni. Ügyes munka, soha rosszabb olaszrizlinget. Öt pont.


Sabar Káptalantóti Single Vineyard Olaszrizling 2018
Ez tehát egy dűlős bor, a teljes tétel hordóban érlelődött, ha jól tudom.

furmintfan: Érett alma, egy kevés fűszer és virág, pici kókusz, marcipán elegyedik az illatban, de idővel egészen lerúgja magáról a hordót és a gyümölcsök maradnak. Teltebb, tömörebb, krémesebb, mint az "alap" olasz, kicsit cseres is. A gyümölcsök kevésbé hangsúlyosak, a neutrálisabb fehér húsú gyümölcsök és egy kis egres mellett több a kókuszos, vaníliás, fűszeres jegy, határozottabb a hordó. Talán idő kell még neki, hogy megegye teljesen a hordót, mindenesetre jelen formájuk alapján inkább a birtokbort innám. 5p+ (2990 Ft - pincétől)

ungert: Az alapnál sokkal komolyabb fűszerezettséggel indít, amely feltételezhetően a hordóból érkezik. Vaníliás, kókuszos, édesebb karaktert mutat orrban. A korty ehhez képest meglepetésszerűen szikár és lineáris. Bár érezni, hogy minőségi anyagokból pakolták össze, de (egyelőre?) még nem állt össze a végeredmény. Jósolni nem mernék, de érdemes lehet figyelni, merre tart. Gyengébb 5 pont.

 

(A nyár hátralévő részében kis megszakításokkal részemről főleg balatoni témák, balatoni borok érkeznek majd, akár "tegnap ittam"-ok, akár pincelátogatásokról írt beszámolók formájában, úgyhogy indul az "Egy hónap Balaton".) 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5215987280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása