A Borrajongó

Marlborough feldarabolva - Yealands Sauvignon Blanc parcella-szelekciók 2018-ból

2020. július 11. 06:00 - furmintfan

Új-Zéland és azon belül is Marlborough a sauvignon blanc második, vagy mondhatni új hazája lett a franciaországi bölcső után. A kiwi sikertörténet az 1980-as években robbant be, ekkor tarolták le a világot az intenzív, buja, marlborough-i sauvignon blanc-ok. Marlborough-ban találjuk a szigetország szőlőültetvényeinek mintegy 2/3-át, mintegy 26000 hektárt, amelyből közel 21000 ha a sauvignon blanc-nak jut. A sauvignon blanc teszi ki az új-zélandi botermelés 73%-át és az ország exportált borainak 86%-át.
Marlborough három alrégióból áll.
Wairau Valley, egy változatos, hegyekkel kísért folyóvölgy a sziget belsejében, távolabb az óceántól. Sok különböző mezoklímával, kavicsos, üledékes talajokkal találkozunk itt.
Awatere Valley, közelebb van az óceánhoz, szelesebb, szárazabb, hűvösebb, földrajzilag pedig a legváltozatosabb terület.
Southern Valleys, azaz a déli völgyek, konkrétan: Omaka Valley, Fairhall Valley, Brancott Valley, Ben Morvan Valley, illetve Waihopai Valley. Változó talajokat és mezoklímákat találunk ebben az alrégióban, de általában kötöttebb, agyagosabb a talaj, mint Wairau Valley-ben és dél felé haladva egyre hűvösebb az éghajlat.

Három parcella-szelektált sauvignon blanc-t kóstoltunk meg az egyik legnagyobb marlborough-i pincétől, a Yealands Estate-től (a pincéről és több borról egy tavaly írás itt megtalálható), hogy megnézzük, milyen különbségeket produkál az eltérő adottságú termőhely a borokban. Két tétel az Awatere Valley-ben található Seaview Vineyard, a harmadik a Wairau Valley-ben található Mills and Ford Vineyard 1-1 külön parcellájáról szüretelt szőlőből készült. A borkészítési metódus ugyanaz: bogyózás, hűtés, kíméletes préselés, az ülepített must élesztővel beoltva tartályban erjed és érlelődik.

yealandssauvignonblancok2018.jpg

Yealands Sauvignon Blanc L5 Single Block Awatere Valley 2018
Az Awatere Valley-ben található Seaview Vineyard szélén terül ez a dűlőrész, 69 magasságban, mindössze 900 méter távolságra a tengertől. Ez a dűlő leghűvösebb, szélnek és extrém időjárási körülményeknek folyamatosan kitett területe.
Buja, áradó illat a fajta trópusi gyümölcsös vonalából: maracuja, mangó, ananász, zöldfűszerek. Idővel kicsit hűvösebb, moderáltabb irányt vesz, inkább citrusos, citrushéjas, zöldfűszeres, kakukkfüves jegyek veszik át az uralmat. Kóstolva is hűvösebb, fanyarabb gyümölcsök viszik a prímet: citrusok, grapefruit, pomelo, lime, körte, őszibarack, egy kevés trópusi gyümölcs, sós aláfestéssel. A korty lendületes, de húsos, tartalmas is, és kiegyensúlyozottan, hosszan tart. 7p- (6500 Ft - Veritas)

Yealands Sauvignon Blanc S1 Single Block Awatere Valley 2018
Az S1 a Seaview Vineyard-on belül 160 méteres tengerszint feletti magasságon fekszik. Ez a terület távolabb (3,5 km-re) van a tengertől, széltől védett, naposabb, melegebb klímájú, löszös talajjal.
Őszibarack, citrusok, citromhéj és citromfű az illatban, trópusi gyümölcsök itt csak villanásokra tűnnek fel. Feszes, kissé szárító a savérzet, a három bor közül mégis ennél tart ki legrövidebb ideig a korty. Kicsit "óvilágibb" a stílus, nem olyan buja és egzotikus, mint a másik két bor. Sokféle citrus, citrom, grapefruit, lime, zöldalma, fehér húsú gyümölcsök, citromfű, zöldfűszerek öltöztetik a szikár vázat. 6p (6500 Ft - Veritas)

Yealands Sauvignon Blanc M2 Organic Single Block Wairau Valley 2018
Az alacsonyabb fekvésű Wairau Valley-ben elterülő Mills and Ford dűlő M2-es parcellája fákkal övezett, meleg klímájú terület, mindössze 7 méterrel a tenger szintje felett, viszont 7 kilométerre a parttól.
Az illat talán ennél a bornál a legsokrétűbb: trópusi gyümölcsök, citrusok, citromhéj, pici vaj, zöldséges jegyek (zöld kaliforniai paprika, articsóka, főtt karalábé). Kóstolva tartalmas, gazdag, vibráló savakra épít, nagyon intenzív és hosszú. Összetett, rétegzett ízvilága a legtöbb sauvignon blanc-ra jellemző aromát felvonultatja: lime, pomelo, zöldalma, narancs, mangó, sárga húsú őszibarack, némi zöld kaliforniai paprika, fű és halvány sósság. A három bor közül nekem most ez tetszett a legjobban. 7p (6000 Ft - Veritas, kifutott)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5015975286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása