A Borrajongó

Tavaszi borpár(baj)ok 2020

2020. június 01. 06:00 - furmintfan

Itt a hét darab tavaszi borpárom, a magyar résztvevők mellett német riesling-eket, spanyol monastrell-eket, olasz szupertoszkán házasításokat hoztam, és egy magyar-osztrák chardonnay-párbaj is belefért, Homonna Attila bora pedig egy szintén Homonna Attila által készített borral találja magát szemben.
 parbajok.jpg

Elsőként rajnai rizlingek érkeznek Mosel-ből (valójában ez volt az utolsó páros, amit megittam). Két ikonikus pincészet bora feszült egymásnak, mindkettő nagyjából a középkategóriát képviseli a szortimentben és mindkettő palás talajon termő szőlőről készült.

tavasziborparok2020_3.jpg
Clemens Busch Riesling vom Grauen Schiefer 2015 Mosel
Érőfélben lévő illat, almával, egy kevés édes citrussal, szerintem nem sok választja el attól a stádiumtól, hogy megjelenjen benne a reszelt alma is. Szájban penge savak vezetik a ruganyos testet, a citromos savérzet élén csak némileg tompít a kevéske maradékcukor, így eléggé aszketikus és kissé szigorú benyomást kelt. A citrusos ízvilágra a markáns sav is rátesz még egy lapáttal, némi alma érezhető még ízben, illetve a bontástól számított második naptól pici kenyérhéj és egy cseppnyi méz. Hűvös, szikár és komoly bor, de a savhangsúly kissé borítja az egyensúlyt, plusz nekem egy kicsit dísztelen is. 5p+

Heymann-Löwenstein Schieferterrassen Riesling 2015 Mosel
A csavarzárat letekerve jön a pince boraira jellemző redukció, termálvíz, falja a levegőt, de így is kitartó csuklómunkát igényel. Gyógynövényes, narancsos, enyhén sós-köves jegyek bontakoznak ki szellőztetéssel. A feszes savak itt remekül fókuszálják és egyenesben tartják a kortyot, ugyanakkor nem citromosak vagy élesek, így jóval barátságosabb, mint mellette a Clemens Busch. Narancs és narancshéj, pici grapefruit és más citrusok, érett alma és gyógynövények, finom sós érzet, majd a korty végén egy pici kenyérhéj. Összességében szép intenzitás, izgalmas, egyedi ízvilág, arányos és tartós szerkezet jellemzi a bort. 7p-


A magyar-osztrák barátságos chardonnay-mérkőzés következik. Az Etyeki Kúria Chardonnay-ja a testvérpincészet Weingut Esterházy Leithaberg Chardonnay-jával csap össze.

tavasziborparok2020_5.jpg
Etyeki Kúria Chardonnay 2017
Remek illat, elsősorban friss fehér húsú gyümölcsökkel és citrusokkal díszítve. A háttérben egészen minimális banán, ananász tűnik még fel, a gyümölcsöknek gyömbéres, citromhéjas fűszeresség ad egy plusz csavart. Az éppen közepes testű bort vibráló savak mozgatják, a hordót okosan adagolt, szinte alig véteti észre magát, mégis támogat a háttérből. Citrusok, zöldalma, fehér őszibarack, pici ananász, a korty vége felé minimális vajas teasütemény és vanília tűnik még fel. Remek hazai chardonnay és remek vétel. 6p

Weingut Esterházy Leithaberg Chardonnay 2017 Burgenland
Picit kell rajta pörgetni, de gyorsan szellőzik, fehér húsú gyümölcsös, almás, citrusos, fehér virágos, enyhén fűszeres illatot mutat. Az etyeki bor után teltebb, gömbölydedebb, testesebb, a hordójelenlét is határozottabb, de itt remek egyensúlyt tart a bor, a savak szépen dolgoznak, az alkohol épp leheletnyit melegít. Őszibarack, alma, citrusok, pici ananász, némi mandula, vanília, gyömbér és fehér bors színezi a kortyot, miközben végig van egy enyhe sós aláfestése is. Nekem komplexebb élményt nyújtott, mint az etyeki rokon, de egyébként mindkettő kiváló bor. 7p-


A vörösborokra áttérve először itthonról válogattam ki két szekszárdi kadarkát, amelyek esetében bíztam benne, hogy a hírhedten kényes szőlőfajta beváltja a hozzá fűzött reményeket.

tavasziborparok2020_6.jpg
Heimann Kadarka 2018
Nagyon halvány színű, fürge mozgású bor. Az illat eleinte eléggé bátortalan, kis zöldfűszer kandikál ki, némi káposzta is felbukkan, de idővel azért kirúgja magát, és jönnek a gyümölcsös jegyek, szamóca és cseresznye formájában, némi hibiszkusszal és földességgel. Szájban nagyon karcsú, szellős, törékeny bort kapunk, kellően élénk savakkal, szinte zéró tanninnal. Kóstolva meglehetősen puritán, ízében piros ribizli, cseresznye, savanykás piros bogyósok, pici zöldfűszer, a lecsengés fanyar. Korrekt bor, de semmi esetre sem emlékezetes. 4p+

Németh János Kadarka 2018
Sötétebb szín, édesebb, érettebb gyümölcsöket közvetítő illat, málnával, szamócával, pici édesfűszerrel. Legfeljebb közepes testű, de elég tartalmas, kereteit szépen kitölti, a savak lendületesek, a tannin épp csak érintésnyi, de érezhetően ott van, picit melegít az alkohol a korty végén. Teltebb, mint a Heimann, és inkább gyümölcsös, mint fűszeres. Az édeskésebb illat után ízben savanykásabbak a gyümölcsei, friss piros bogyósok, málna, szamóca, csipkebogyó, málnapüré érezhető, diszkrét fűszerességgel kísérve. Szerethető, zamatos kadarka. 5p+


Homonna Attila kétszer: a Homola Pincészet főborásza Tokaj mellett már balatoni borokkal is bővítette a saját neve alatt futó borok választékát, kézenfekvő volt szembeállítani a Homonna kékfrankost a Homola Pincészet kékfrankosával. A két bor sok hasonló vonást vonultat fel, érezhető különbségek mellett, én végül mindkettőt egyformán szerettem.

tavasziborparok2020_4.jpg
Homola Kékfrankos 2017
A tihanyi Lapi-dűlő termése. Az illat kissé tartózkodó, de tiszta, transzparens, vezető motívuma a meggy, mellette savanykásabb piros bogyós gyümölcsök, diszkrét édesfűszerek. Kóstolva karcsú, ruganyos, remek savakra épít, dzsúzos és zamatos. A két bor közül ez egy fokkal strukturáltabb, masszívabb, tanninosabb, de még mindig közepesnél könnyedebb testet és kevesebb tannint kell ezalatt érteni. Meggy, málna, minimális meggyszár és zöldfűszer, halvány fűszeres aláfestés színezi a lédús kortyot. 6p

Homonna Kékfrankos 2017
Zánkai területről érkezett az alapanyag. Színre egy árnyalattal világosabb, mint a Homola. Az illat itt is mértéktartó, cseresznye és szamóca tűnik fel, majd a gyümölcsös főszólam mellett váltakozva halványan őszi erdő és avar, pici keleti fűszer, málna, végül egy minimális földesség. Szájban még a Homolánál is karcsúbb, szellősebb, mind a savak, mind a tannin finomabb érzetű és kevesebbnek tűnik mennyiségre, míg a gyümölcsök édeskésebb formában jelentkeznek. Szamóca, cseresznye, egy kevés csipkebogyó, málna, meggybefőtt leve és halvány édes fűszeresség. 6p


Az első külföldi vörösbor-duó Spanyolország két szomszédos borvidékéről érkezett. Mindkettő jellemző kék szőlőfajtája  monastrell, amelyből ez a két bor is készült. A Bodegas Castano Yecla-t, a Finca Bacar Jumilla-t képviseli.

tavasziborparok2020_2.jpg
Bodegas Castano Hécula 2017 Yecla
Meleg érzetű illat, benne meggy, szilva, erdei gyümölcsök, előbb egy kis virág, majd pörkölési aromák, pici gumi, vas és vér. A korty sűrű, enyhén krémes, szilárd, tartós, de puha tapintású savakkal, érett, enyhén tapadós tanninnal, finoman melegítő alkohol mellett. Ízben visszatérnek az érett gyümölcsök - meggy, szilva, áfonya, szeder -, egy kevés keleti fűszer, étcsoki, pörkölési aromák és halvány sósság kíséretében. Őszintébb, vadabb karakterű, mint a mai párja. 6p

Finca Bacara Time Waits For No One 2017 Jumilla
Az illatot keleti és édes fűszerek uralják, egzotikus jegyekkel, fahéjjal, szegfűszeggel, kakaóval, tömjénnel, pici kávéval, inkább a piros bogyósokhoz sorolható érett gyümölcsökkel. Kóstolva telt érzetű, széles, enyhén édeskés, jól integrált tanninnal és savval, melegítő alkohollal, sima textúrával. Édes erdei gyümölcsök, szeder, áfonya, málna, meggy elegyedik az illat egzotikus, édeskés fűszerességével és füstölős, tömjénes aromáival, valamint tejcsokival. Meglehetősen populárisra hangolt, szerethető, de kevésbé izgalmas bor, a fajtakaraktert itt kicsit elmaszkolja a hordó. 6p-


Az utolsó vörös borpár Olaszországból, Toszkánának arról a részéről érkezett, ahol nem a sangiovese, hanem a francia fajták uralkodnak. Ennek megfelelően mindkét tétel ezekre is épít, de a Bolgheri mellett található Tenuta Guado al Tasso bora Bolgheri DOC, míg a közeli Bibbona mellőli területekről készült Campo di Sasso Insoglio del Cinghiale "csak" Toscana IGT" megjelöléssel került forgalomba.

tavasziborparok2020_1.jpg
Tenuta Campo di Sasso Insoglio del Cinghiale 2015 Toscana
45% cabernet franc, 30% syrah, 20% merlot, 5% petit verdot; a bor 30%-át 4 hónapig másodtöltésű francia tölgyfa hordókban érlelték. Az illat egységes, nehezen szálazhatő, érett piros bogyós és erdei gyümölcsök elegyednek benne némi fűszerrel, bőrrel, majd virágföldes, humuszos jegyek is megjelennek. A közepes test alá kellően élénk savak dolgoznak, a korty jó koncentrációt mutat, de távolról sem nehézkes, a tannin a szájpadlás és az íny elején tapad fel egy kicsit, így van a bornak egyfajta rusztikus érzete. Ízben érett meggy, fekete cseresznye, erdei gyümölcsök, pici konyakmeggy, csokoládé és egy kevés vér érezhető. 6p+

Tenuta Guado al Tasso Il Bruciato 2015 Toscana, Bolgheri
Cabernet sauvignon, merlot és syrah, tartályban erjesztve, (részben hordóban történt) almasavbomlás után 7 hónapig kis méretű tölgyfa hordókban érlelve. Illatban leginkább a cabernet sauvignon-ra utaló feketeribizlis, áfonyás jegyek dominálnak, egy kevés bőrrel, idővel leheletnyi animalitással és virágossággal. A test éppen közepes, az előző bor után karcsúbb, a savak feszesek, a tannin bársonyos, enyhén poros érzetű. Ízben is a fekete ribizli és az áfonya a meghatározó, pici málnával, a korty vége felé tartva erősödő fűszerességgel, szegfűszeggel, fahéjjal.  Az egész bor egy árnyalattal könnyedebb és szellősebb, simább tapintású, és melegebb érzetű, mint a Campo di Sasso-é, míg amaz talán egy fokkal izgalmasabb. 6p


A magyar fehérbor párt most két tokaji késői szüretelésű bor alkotja, két mádi termelőtől: egy családi pincétől és egy külföldi tőkével létrehozott nagy borászattól.

tavasziborparok2020_7.jpg
Kardos Szőlőbirtok Late Harvest 2017
Mint Kardos Gábortól megtudtam, ez tulajdonképpen megegyezik a pince Tündérmese néven ismert, jól bevált tételével. Furmint, hárslevelű és sárgamuskotály. Az illat határozottan almás, almaleves, enyhén cideres, egy pici citromos teával, valami frissebbre számítottam. Van egyfajta oxidatív jellege, de félelmeim nem igazolódtak be: a bor napokig tartotta formáját, nem oxidálódott. A korty könnyű, laza szövésű, a sav pont eléggé megtartja, ízben is visszaidézi az almás, almalére emlékeztető jegyeket, enyhe almahéjas fanyarsággal. Meglehetősen egyszerű, de korrekt édes bor. 4p+

Royal Tokaji Late Harvest Cuvée 2017
Furmint, hárslevelű, sárgamuskotály és kövérszőlő. Bontás után erősen fülledt, káposztás, gumis redukció fedi, kell egy nap az illatnak, hogy helyrerázódjon és előretörjenek a klasszikus trópusi gyümölcsös, barackos, körtés jegyek. Valamivel koncentráltabb, mint a Kardos, de ez is alapvetően könnyed. Édes körte, sárga húsú gyümölcsök, édes citrusok, őszibarack, maracuja, hűvös fűszeresség jellemzi az aromatikát, de első nap itt is kicsit belerondít a képbe a fülledtség. Többre lenne hivatott, de mindent összevetve így csak: 5p-

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3115703556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pecz 2020.06.03. 18:55:44

A halálfejes bor tényleg egy kicsit hullám völgyben van korábban jobb volt. Decanter 95 pont. Ma a negyedik nap van nyitva azért nem rossz ez. Remélem ebből a gödörből kijön mert betaraztam belőle