Ujvári Vivien, a Barta Pince borásza még valamikor a Furmint Február után invitált, hogy ha legközelebb Mádon járok, látogassam meg a pincénél. Sajnos a közismert okok miatt tavasszal borkóstolásra csak otthon kerülhetett sor, borvidéki látogatásra pláne nem volt lehetőségem. Bár a borász társaságát, a mádi Király és Kővágó dűlők látványát, valamint a Barta Pince birtokközpontjául szolgáló Rákóczi-Aspremont Kúria hangulatát ugyan lehetetlen a nappaliban reprodukálni, de a borokból azért kaptam egy kis ízelítőt. Vivien ugyanis még április elején megkeresett azzal, hogy addig is, amíg személyes találkozásra nincs lehetőség, a Barta Pince felajánlana néhány bort kóstolásra. Négy palackot kaptam, ebből egyet eltettem későbbre, hármat pedig az utóbbi napokban szépen végigkóstoltam.
Barta Pince Egy Kis Furmint 2019
A pince olcsóbb furmintja, az Öreg Király és a Dobozi (a Király egy másik aldűlője) termése. A teljes tétel mindössze 20%-a erjedt másod- és harmadtöltésű hordóban (a többi tartályban) és csak 3 hónapot érlelődött finomseprőn.
Halvány ezüstös színe is fiatal, könnyed borról árulkodik. Az illat üde, friss körte, őszibarack, leheletnyi édesfűszer díszíti. Kóstolva könnyed, laza, gördülékeny, jó egyensúlyt mutat, szinte teljesen sima tapintású. A hordót textúrában alig érezni és az ízvilághoz is csak nagyon mértéktartó fűszerességgel járul hozzá. Édes citrusok, körte, őszibarack, alma, érintésnyi hordófűszer, pici maradékcukor. 6p-
Barta Pince Öreg Király-dűlő Késői Szüretelésű Furmint 2018
105 g/l maradékcukor, 6,7 g/l sav, 11,6% alkohol. Tartályos erjesztés, 6 hónapos hordós érlelés (15% új, 85 másod- és harmadtöltés).
Szép, gyümölcsös késői szüretes illat: őszibarack, körte, mandarin, ananász, mangó. Ízben is édes fehér és sárga húsú gyümölcsökre építkezik, halvány fűszeres aláfestéssel. Könnyű, légies, laza szövésű, alapvetően jó a sav-cukor egyensúlya (talán csak picikét csúszik az édesség felé), nem nehézkes, összességében véve ez egy nagyon jól iható édes bor. 5p+
Barta Pince Öreg Király-dűlő Késői Szüretelésű Furmint 2017
96 g/l maradékcukor, 6,6 g/l sav, 12,2% alkohol. Részben tartályos, részben hordós erjesztés, 4 hónapos hordós érlelés (15% új, 85 másod- és harmadtöltés).
Stílusban, egyensúlyban nagyon hasonló az előző borhoz. Valamivel intenzívebb, egy fokkal érettebb gyümölcsöket mutat, inkább a sárga húsú fajtákból. Fűszeresebb is (keleti fűszerek gyömbértől a vaníliáig), és egy hangyányival mintha jobban lehet érezni a hordót is. Alacsonyabb maradékcukor-tartalma mellett is némileg koncentráltabbnak, teltebbnek tűnt, mint a 2018-as, gondolom, ez az évjárat számlájára írható. Egy fokkal komplexebb, komolyabb, mint a 2018-as kiadás, nekem ezért jobban is tetszett. 6p-