A Borrajongó

Új utakon - Heimann & Fiai Szekszárd Kadarka 2018 és Szekszárd Kékfrankos 2018

2020. május 25. 06:00 - furmintfan

Április elején új borcsaláddal lépett ki a nagyközönség elé a Heimann Családi Birtok, Heimann & Fiai néven. Az új borok a 2018-as évjárattól különálló márkanév és arculat alatt jelennek meg, egyrészt elválasztva a családi birtok már hagyományosnak mondható portfóliójától, másrészt mégis tovább képviselve a családot és a folytonosságot. A Heimann & Fiai borok már ifj. Heimann Zoltán elképzelései alapján születnek, ötvözve a szekszárdi és a családi hagyományokat a külföldi tapasztalatokkal.
Az új sorozat a két legfontosabb helyi szőlőfajtára, a kadarkára és a kékfrankosra fókuszál. A borok közös jellemzője a spontán erjesztés, a nagyméretű hordók használata, a moderált alkoholtartalom, az egész fürtös erjesztés, a minimális beavatkozás, a derítés elhagyása, a szűrés elhagyása vagy legfeljebb egy durva szűrés alkalmazása, valamint az alacsony kénszint. Ifj. Heimann Zoltán tapasztalatai szerint a kadarkának és a kékfrankosnak egy plusz réteget és hosszúságot ad az egész fürtös feldolgozás (szüretkor a termés kisebb-nagyobb részét nem bogyózzák le, hanem egyszerűen beleöntik az erjesztőbe, a zúzott-bogyózott szőlő közé, alá vagy fölé), így az új borcsalád minden borának elkészítése során ezt a módszert alkalmazták valamilyen mértékben.

heimannesfiaiduo2018.jpg
Úgy alakult, hogy a sorozat Szekszárd néven futó két borából vettünk egy-egy palackot - ungert a kadarkából, én a kékfrankosból -, így - remélhetőleg utoljára - a koronakarantén idejére kitalált módszerrel szombat délután mindketten kibontottuk a saját palackunkat, majd még aznap cseréltünk, így jött össze az alábbi kétszer két kóstolójegyzet.

heimannesfiaiszekszardkadarka2018ut.jpg
Heimann & Fiai Szekszárd Kadarka 2018

Az augusztus utolsó és szeptember első hetében leszüretelt, több klón és terület tőkéiről származó szőlő nyitott kádakba került, spontán erjedt egész fürtökkel, finom mozgatás, rövid áztatás mellett, majd nyolc hónapig érett idős nagy hordóban. Derítetlenül, enyhén szűrve, kevés kénnel került a palackba. (3290 Ft - Bortársaság)

furmintfan: Az illat meglehetősen tompa és gyümölcstelen, némi paprika és virágföld mocorog benne. Szájban szerencsére intenzívebb, itt már megjelennek a piros bogyós gyümölcsök (szamóca, cseresznye) és itt is érezhető enyhe, leginkább paprikára emlékeztető fűszeresség. A korty könnyed, sima, jól kitöltött, puha tapintású, a kevés tannin leginkább a lezárásában véteti észre magát. A szerkezet tetszett, de komolyabb intenzitást, több gyümölcsöt vártam, így összességében nekem nem volt különösebben izgalmas a bor. 4p

ungert: Az illat közvetlen nyitás után tompa és üres, ha nagyon koncentrálok, a háttérben némi piros gyümölcs tűnik fel. Fűszer nincs, és ami nagyobb baj, hogy később, szellőzve sem sokat nyílik. A korty kadarkásan vékony, főleg a savakra építkezik, de sajnos szájban is híján van a gyümölcsöknek és az érdemi, kifejező tartalomnak. A közepesnél rövidebb korty és üresség jellemzik, pedig szerkezetileg akár ígéretes is lehetne Gyenge 4 pontjával biztosan nem tartozik a legszebb szekszárdi kadarkák közé. Kár érte.

heimannesfiaiszekszardkekfrankos2018ut.jpg
Heimann & Fiai Szekszárd Kékfrankos 2018

Az "alap" kékfrankos a fiatalabb tőkék termése korai szürettel, részben egész fürtökkel, spontán, nyílt kádban erjedt, rövid áztatással. 8 hónapig tartályban és nagy hordóban érlelődött, majd derítetlenül, minimális szűrést követően, kevés kénnel lett lepalackozva. (3290 Ft - Bortársaság)

furmintfan: Minimális fülledtség felfedezhető az illatban, de itt már kezdettől szépen jönnek a piros gyümölcsök - főleg meggy és málna - enyhe zöldfűszeres, földes motívumok mellett. Kóstolva dzsúzos, puha tapintású, arányos felépítésű bor, jó savakkal, alacsony alkohollal, kevés tanninnal, miközben a hordó fáját nem is érezni. Letisztult, hűvös, a primőr piros gyümölcsök - meggy, málna - mellett pici meggyszár, bors és zöldfűszer jellemzi az ízvilágot. A két bor közül egyértelműen ezt szerettem jobban. 5p

ungert: A kadarkához képest határozottabb, kifejezőbb és intenzívebb, orrban és szájban egyaránt. A jól definiált piros gyümölcsösséget némi fűszer egészíti ki, szájban pedig arányos, kerek és friss, integrált tanninokkal, határozottabb savakkal. Nem komplex bor, de nem küzd hitelességi deficittel sem: egy korrekt, ügyesen elkészített szekszárdi kékfrankos. Eléri az 5 pontot, a kettő közül ezt érdemesebb vásárolni.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr715706864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.05.26. 00:23:48

Úgy tűnik, ez a natúrboros(hoz közelítő) vonal nem áll jól a kadarkának.
Persze, kérdés, minek áll jól.

Kemenczés Benő 2020.05.26. 08:25:32

@Hepci: Valahogy én is így látom.

szergo 2020.05.26. 08:25:35

@Hepci: Van aki ennél azért megengedőbb://muveltalkoholista.com/2020/03/helyszini-szemle-osbemutatoval-heimann-pinceszet-szekszard/. Pedig a szerző nem tartozik a natúr boros irány hívei közé. Én hétvégén tervezem majd kóstolni őket.
Külföldön egyébként számtalan jeles képviselője van az irányzatnak, fajtától függetlenül.Magyarországon ez még gyerekcipőben jár.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.05.26. 08:44:18

@szergo:
Annak alapján, amiket eddig nekem sikerült kóstolni az irányzat - gyakran ráadásul pökhendi - képviselőitől, reménykedem, hogy gyerekcipőben is marad. :)

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2020.05.26. 09:06:56

Kóstoltam nem rég egy "alap" 2018-as Heimann Kadarkát is, az sem hozott lázba, főleg a mellé tett Németh Janó Kadarka mellett (borpárbajos poszt lesz hamarosan). Úgyhogy lehet, hogy 2018 szimplán nem volt egy jó kadarkás év Heimann-éknál, legalábbis az én ízlésem szerint.
A Szekszárd Kékfrankossal együtt beruháztam egy Baranya-völgyi Kékfrankosra is, kíváncsi vagyok, hogy az mit tud, de szerintem év végéig várok a bontással.

Dániel Ki 2020.05.27. 10:52:28

Nehéz ez az irány,de sokat kell játszani mire az ember elcsípi a megfelelő technilogia vonalat! Nálunk ehhez 15 évnyi játék kellett! Ha gondoljátok küldök pár palackot kostolni! Heimannéknak sok sikert! Nem egyszerű műfaj!
süti beállítások módosítása