A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek: Finger Lakes - Forge Cellars

2020. május 23. 06:00 - furmintfan

Folytatódik a "Rejtőzködő borvidékek" sorozat, ezúttal az Újvilágba utazunk képzeletben. Az Amerikai Egyesült Államok egy különleges vidékéről és egy ottani pincészet két boráról szól a mai bejegyzés. Jégkorszakból származó gleccserek vájta tavak, egyedi mikroklímák, francia és amerikai tulajdonosok, riesling és pinot noir, ez a Forge Cellars.

forgecellars1.jpg

Finger Lakes
Finger Lakes AVA (American Viticultural Area) New York államban, New York-tól mintegy 500 kilométerre nyugatra található, és tizenegy, a jégkorszakból származó, mély tavat vesz körül. A tavak kialakulása legalább 2 millió évvel ezelőtt kezdődött, amikor több gleccser elindult dél felé, észak-dél irányú vájatokat képezve. A vájatok a gleccserek munkájának köszönhetően szélesedtek és mélyültek, majd ahogy a gleccserek által hátrahagyott törmelék gátakat képezett, a folyókból tavak keletkeztek.
New York állam éghajlata alapvetően nedves kontinentális, de a tavak környékén a vízfelület befolyása miatt ez némileg másképp alakul. Vízfelületük hőmegtartó hatásának köszönhetően a téli hideget és a nyári hőséget egyaránt enyhítik a tavak, meghosszabbítva a szőlő tenyészidőszakát is. A talajok meglehetősen változatosak, agyagpalás, vályogos, agyagos, mészköves, kavicsos talajtípusokat egyaránt találunk.
A tavak klímára gyakorolt kedvező hatását már az itt élő irokéz indiánok is kihasználták a gyümölcstermesztés során, bár a szőlőt csak a fehér telepesek hozták magukkal az 1820-as évek végén. Az 1860-ban megnyílt az első borászat (Pleasant Valley Wine) is a Keuka Lake partján, de a szesztilalom után csak 1970-es évektől kezdett magához térni az itteni borágazat, amikor új pincészetek létesültek. Ma a legtöbb szőlőültetvény négy tó (nyugatról keletre: Canandaigua Lake, Keuka Lake, Seneca Lake, Cayuga Lake) körül csoportosul, a fő szőlőfajták a riesling, a gewürztraminer, a chardonnay, a pinot gris, a pinot noir, a cabernet franc és a merlot, ezek közül a riesling az ültetvények közel felét foglalja el.
A tizenegy tó közül a Seneca Lake a legnagyobb területű és a legmélyebb, a maga 89 méteres átlagos és 188 méteres maximális mélységével. A tó környékén kb. 60 borászat működik, 2003-ban saját AVA (American Viticultural Area) rangot kapott (Cayuga Lake AVA egyébként szintén, még 1988-ban) és a keleti partján találjuk a Forge Cellars-t is.

forgecellarshomepageimage.jpg(A képet a pincészet honlapjáról kölcsönöztem)

Forge Cellars
A Forge Cellars mögött három jóbarát áll: Louis Barruol, a Chateau de St. Cosme tulajdonosa és borásza, Rick Rainey ex-borkereskedő, a birtok igazgatója, és Justin Boyette borász, aki mindennapi borászati munkálatokat felügyelte és aki egyben a Hector Wine Company borásza is (a pince honlapja szerint a Forge Cellars pincemestere jelenleg Julia Alvarez-Perez).
Az ültetvények jelenlegi helyén elhanyagolt őshonos szőlők növekedtek, amelyek nagy részét a pince tulajdonosai fokozatosan kivágták és újratelepítették. Jelenleg 15 dűlőben mintegy 6 hektár termő szőlővel rendelkeznek - ebből kb. 5 hektár pinot noir és 1 hektár riesling -, valamint további 3,5 hektár parlagon van. Az egyes dűlők a tópart mentén mintegy 12 km hosszúságban helyezkednek el. A szőlőket organikusan művelik, a jövőben talán a biodinamikus módszerek felé is nyitnak. A borok saját élesztővel, hosszan erjednek.
A pincénél 1-1 riesling és pinot noir alkotja a "Classique" szériát, kivételes évjáratokban "Les Alliés" néven válogatásokat is palackoznak, illetve a legkiválóbb területekről több dűlőszelekciókat is, ezeken kívül készítenek egy kevés rosé-t is.
A rieslingek esetében - különösen az alap "Dry Riesling"-nél - cél, hogy a maradékcukor-tartalom 4 g/l alá - lehetőleg 1,5-4 g/l közé - essen, ami egyben alacsony kénszint alkalmazását is lehetővé teszi. Az alap riesling részben tartályos, részben hordós (használt barrique) erjesztésű és érlelésű, a dűlős és válogatás tételek csak használt barrique hordókban jártak. A pinot noir kb. 30%-a egész fürtösen kerül feldolgozásra és a bor 10 hónapot érlelődik francia hordókban, majd szűrés és derítés nélkül kerül palackba.


Forge Cellars borokkal eddig csak futólag találkoztam Tar Feri jóvoltából, májusban viszont végre kibontottam a finewines.hu-tól korábban rendelt palackokat és több napon keresztül ismerkedtem tartalmukkal. Némileg meglepődtem, ugyanis a már említett rapid randik alkalmával a riesling és a pinot noir közül az utóbbit kedveltem jobban, míg most három napi kóstolgatás után végül inkább a riesling-et zártam a szívembe.


Forge Cellars Dry Riesling Classique 2015
Az alapanyag 85%-a a Seneca Lake keleti oldaláról, 15% a szomszédos Cayuga Lake nyugati oldaláról érkezett, agyagpala, kavicsos vályog, illetve mészköves agyagos talajról.
Az illat leginkább egy citromtortát idéz, a citromkrémes vezető motívumot, pici alma, grapefruit és mandarin egészíti ki. Harmadik napra feltámad egy petrolos, mézes vonal, ekkor összességében leginkább egy citromos-mézes cukorkát juttatott eszembe. Szájban feszes, de finom tapintású savakra, szikár magra építkezik, a 13% alkohol ad egy kis melegséget, a 4 g/l maradékcukor finoman kerekít a háttérből. A korty száraz érzetű, itt is a citromkrémes, citromtortás jegyek viszik a prímet, pici almával, mézzel, finoman fanyar, citrushéjas, grapefruitos lecsengéssel. 7p- (6900 Ft - finewines.hu)

Forge Cellars Pinot Noir Classique 2016
A termés a Seneca Lake keleti oldaláról érkezett, a talaj agyagpala, kavicsos vályog, illetve mészköves agyag.
Első nap érett piros bogyós gyümölcsök (szamóca, málna, cseresznye), egy kevés édesfűszer és marcipán jellemzi az illatot, idővel egy hintésnyi egzotikus virággal megtolva, majd második-harmadik napra erősödnek az avaros, balzsamos tercier jegyek. Karcsú testű, határozottan száraz érzetű bor, élénk savakkal és közepesnél kevesebb, poros érzetű, picit szárító tanninnal. A piros bogyós gyümölcsök mellett pici fűszer, meggyszár, koriander és zöldfűszer is megjelenik, majd a lecsengés felé tartva gyógynövények, gyógyfüves likőrös aromák is feltűnnek. Amerikai létére inkább óvilági stílusjegyeket vonultat fel. 6p (8900 Ft - finewines.hu)


Irodalom:

Jancis Robinson, Hugh Johnson: A világ boratlasza

Mészáros Gabriella, Sánta Zoltán: Bortankönyv I.

https://www.fingerlakeswinealliance.com/

http://www.fingerlakeswinecountry.com/

https://www.forgecellars.com/wine

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr615690374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tezu 2020.05.23. 14:49:36

Bor adas-vetel-Index Forum.
süti beállítások módosítása