A Borrajongó

Tavaszbor karanténban - Gizella Pince Gizella Furmint-Hárslevelű 2019

2020. május 05. 06:00 - furmintfan

Tokaj-Hegyalján a különböző egyedi termőhelyek kitartó faggatása és a dűlős borok készítése mellett egyre több kis családi borászat is fontosnak tartja, hogy egy jól fogyasztható, könnyed és a dűlős száraz boroknál jóval kedvezőbb árú "belépő" borral is megjelenjen a piacon. Kikényszerítik ezt egyrészt a versenytársak, a fogyasztói igények, de akár a gazdaságosság is, meglátjuk majd, hosszabb távon hogyan érvényesül majd ez a trend. A magam részéről úgy vélem, nagy szükség van egy ilyen kategóriára, és a Gizella Pince legújabb bora tökéletesen be is váltja a hozzá fűzött reményeket.
Szilágyi László pár héttel a bor debütálása előtt az egy személyes budapesti kiszállítás során megajándékozott egy mintapalackkal, amelyben komoly önkontrollt gyakorolva sikerült kóstolás és fogyasztás szempontjából egyaránt még éppen értelmezhető mennyiséget hagynom, hogy másnap átpasszoljam ungert kezébe. A borásztól rengeteg háttér-információt is kaptam a borról, így készülhetett el az alábbi négykezes a társadalmi távolságtartás jegyében.

gizellafurmintharslevelu2019.jpg

Az előzményekre visszatekintve érdemes lehet megemlíteni, hogy a Gizella Pincénél a 2018-as évjárat során történt már egy nagy váltás és több dűlős tétel is a nagyobb mennyiségben elkészülő, szimplán Furmint néven futó kvázi birtokbort erősítette, amelyből így viszont lényegesen több palack lett letöltve. A 2019-es évjárattal Szilágyi Laci ezt a vonalat vitte tovább, de az árcsökkentés és mennyiségnövelés mellett újabb csavarokat tett a történetbe.
A kizárólag az Egytőről-mozgalom résztvevőinek készített 2018-as Gizella Furmint-Hárslevelű remek előtanulmányként szolgált a borásznak, aki már akkor elárulta, hogy ha elégedett lesz a végeredménnyel, várhatóan tovább halad ebben az irányban a pince "belépő" száraz borával. A koncentráció meghatározásánál a wachau-i Federspiel-ek stílusa is követendő példaként lebegett a szeme előtt, a cél az volt, hogy a dűlős boroktól ilyen szempontból is egyértelműen elváljon ez a könnyedebb, légiesebb bor.
A pince 2019-es belépő bora végül egészen egyszerűen Gizella néven kerül piacra, kisebb betűkkel alatta Furmint/Hárslevelű szerepel a címkén. Ebből már rögtön leszűrhető, hogy az eddigieknél nagyobb szerep jutott a hárslevelűnek (bár a 2017-es és 2018-as Gizella Furmintban is volt kb. 14% hárslevelű, de annyit még nem kötelező feltüntetni címkén). A végső cél egy jól iható, üde savú, alacsony alkoholtartalmú bor volt, amely a frissesség és gyümölcsösség kihangsúlyozása érdekében már egyáltalán nem látott hordót és a furmintnak gyakran felrótt fenolosságot is igyekezett kiküszöbölni a borász. A sav és a maradékcukor megfelelő egyensúlyának eltalálása szintén fontos feladat volt. Ennél a bornál az egyensúly szinte egyenlőséget is jelent: literenként egyaránt kb. 7 gramm a sav és a maradékcukor (ez az arány és mennyiség egyébként már korábbi Gizella borokban is működni látszott).

gizellafurmintharslevelu2019ungert.jpg
Gizella Pince Gizella Furmint / Hárslevelű 2019
65% furmint, 35% hárslevelű, 8 dűlőből (Barát, Szilvölgy, Bige, Deák, Lestár, Bajusz, Kastély, Bomboly), szeptember 23. és október 14. közötti időpontokban szüretelve, egész fürtben préselve, fajtánként és parcellánként külön-külön erjesztve. 6,9 g/l sav, 7,4 g/l maradékcukor, 12,5% alkohol, 21670 palack.

furmintfan: Már első szippantásra levett a lábamról és legalább képzeletben ki is repített a négy fal közül. Az üde és vonzó illatban leginkább a körte-fehér húsú őszibarack-mandarin trió képviseli az állandóságot, de tulajdonképpen folyamatosan felvillannak benne különböző friss gyümölcsök és fűszerek, nálam citromfű, citromhéj, zöldalma, sárga húsú gyümölcsök, mangó, narancsvirág szerepelt még a jegyzetben. A löszös talajról érkező tokaji hárslevelűkre sokszor jellemző, enyhén sauvignon blanc-ra emlékeztető karakter is felfedezhető.
Kóstolva könnyű, légies, csilingelő savak és a kevés maradékcukor játékossága, mindez alacsony alkohollal párosul, így nagyon gördülékenyen és veszélyesen könnyen csúszik a bor. Kristálytiszta, kifejezetten finom és élvezetes, a két fajta és a több időpontban szüretelt alapanyag egy komplett gyümölcskosarat mentett át a borba. Ízvilága szépen rímel az illatra: édes citrusok, körte, mandarin, fehér őszibarack, zöldalma, egy kevés trópusi gyümölcs, hűvös zöldfűszeres csavarral. A lecsengés nem különösebben hosszú, de az üres pohár azonnal követeli is a következő kortyot.
Igazi örömbor, pehelysúlyban bajnokesélyes és valóban egy kellemes szabadtéri iszogatásra lett kitalálva. A dűlős borok komolyabb struktúráját nem kell benne keresni, de ez nem is volt cél, ezt a bort most kell kiélvezni, nagy kortyokban. Talán túlzás, talán nem, de nálam 6 pont a jutalma. (2850 Ft - Bortársaság)

ungert: Bár a száraz furmintokban gyakrabban szokás mélységet, összetettséget és termőhelyi üzenetet keresni, én azért kifejezetten örülök annak, hogy vannak az úgynevezett élvezeti faktorra gyúró tételek is, ráadásul egyre többen. Úgy, hogy közben semmit sem tagadnak meg önnönmaguk tokajiságából. Ilyen lenne Szilágyi László friss alapbora is, ami már bőségesen elég indok ahhoz, hogy szeressem.
És hogy milyen? Gyümölcsös, könnyű, egyensúlyos és szórakoztató. Az érlelt, hordós és édesfűszeres farnehézség helyett a direkt gyümölcsökre, a kifinomultan erőteljes savakra, valamint a mindezekből fakadó élvezetességre koncentrál. Finoman citrusos, visszafogottan trópusi gyümölcsös, savait pedig visszafogott, de észrevehető maradékcukrok egyensúlyozzák.
Nem kifejezetten komplex, de szinte leírhatatlanul jól fogyasztható anyag. A hétköznapok száraz tokajija, prémium kivitelben. Törekedvén az úgynevezett mezőny széthúzására nem is kaphat kevesebbet 6 pontnál.

 

A kóstolt palackot Szilágyi Lászlótól kaptuk, köszönet érte!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr115614424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csorsza 2020.05.06. 08:30:13

Biztos jó bor, kár, hogy ajándékló a cucc. Ha nem ingyenbort minősítenétek, hitelesebbek lennétek.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2020.05.06. 08:44:49

@csorsza: Előbb talán kóstold meg...

Sinyi2016 2020.05.07. 06:57:58

Én kóstoltam Pár bort amit itt jóra vagy nagyon jóra minősítetek eddig mindegyik kb azt hozta amit itt leírtak akkor is ha ajándék volt vagy saját bevallás szerint vásároltták.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2021.09.19. 10:35:36

A 2020-as kiadást most akciózzák a diszkontokban 2500-ért. Szégyenletesen gyenge, vékony, vizes citromlé.
süti beállítások módosítása