A Borrajongó

Tegnap ittuk – Konyári Fecske 2018

2020. március 24. 06:00 - ungert

Miközben megszokott életünk tartópillérei éppen napról-napra rogynak meg, és próbálunk alkalmazkodni a bezártsághoz az ehhez kapcsoló hétköznapi nehézségekkel és kihívásokkal együtt, van néhány dolog, ami változatlannak látszik. Továbbra is kitartóan keressük például azokat a belépőszintű hazai vöröseket, amelyek nem nagyságukkal, sokkal inkább közérthető gyümölcsösségükkel követelnek helyet maguknak egyre szürkébb hétköznapjaink asztalán. 

Konyáriék emlékezetem szerint kifejezetten ügyesen űzik ezt a műfajt, a Szerecsen nevű alapházasításukról én legalábbis kellemes emlékeket őrzök. Most pedig itt ez a Fecske, ami az árazása alapján hasonló babérokra igyekszik törni. Az elsőkörös tapasztalataink alapján ráadásul úgy tűnik, hogy mindezt sikeresen teszi.

kofe_18.JPEG

Konyári Fecske (Vörös) 2018

A Fecske ugyanis méltó módon képes a Szerecsen utódjává válni, amennyiben ezt tekintjük kitűzött célnak. Nem bonyolult, nem nehézkes, viszont ügyesen hozza azt a szilvás, erdei gyümölcsös direkt karaktert, amit az ilyen boroktól többnyire el szoktam várni. A korty egyensúlyos, még úgy is, hogy a tannin egy kissé nagyobb szerepet kap az ilyen, gyümölcsökre hangolt alapvörösek átlagához képest. Könnyen iható, jólesik belőle az első, a második, sőt, a harmadik pohár is.

A kétezres vörösborokkal szemben támasztott elvárásokat bőven teljesíti. A legjobban talán egy szabadtéri borozás keretei között működne, de erre úgy néz ki, hogy még várni kell. Stabil 5 pont, ráadásul árában is van. (1990 Ft, Bortársaság)

Ahogy januárban a Corriente-t, most is ugyanazt ittuk egymástól külön-külön, ki-ki  saját otthonában, aztán összedobtuk a négykezest. :) A Konyári Fecske kékfrankos és merlot házasítása, tulajdonképpen tekinthetjük úgy is, hogy a borászat korábbi évjáratokban Szerecsen néven futó tételének folytatása. Fiatalos, bíbor árnyalatok, édesfűszeres, érett gyümölcsös illat, szilvával és meggyel. Kóstolva lendületes, a vártnál tartalmasabb, közepesnél valamivel könnyedebb test, élénk savak, fogós tannin, enyhén melegítő alkohol jellemzik a szerkezetet. Ízében is visszaidézi a szilvás, meggyes gyümölcsös vonalat, határozott fahéjas, szegfűszeges fűszerességgel, a hordó pörkölési aromáival kísérve. Én ugyan egy fokkal gyümölcsösebbre hangolva, visszafogottabb pörkölési aromákkal, kevesebb tanninnal valószínűleg jobban szeretném, ilyen téren szerintem történt egy kis aránytévesztés, de lehet, hogy sokan pont fordítva gondolják. Összességében véve egy jól elkészített bort kapunk baráti áron, kerti grillpartikhoz ideális lesz majd, ha eljutunk odáig, addig is hétköznapi vacsorabornak soha rosszabbat. 5p (furmintfan)

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7515547588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.03.24. 17:23:28

Ebben a műfajban (max. 2000 forintos vörös), a kevésbé mainstream termelők között igen jó darab Bakonyi Péter Pír nevű küvéjének (CF-KF-ZW) aktuális kiadása (jelenleg az Aldiban nyomják 10%-kal a bortársaságos ár alatt), és jó szokott lenni Bősz Adrián Adrián Classic nevű vöröse, 1600-1700 pénz körül.
Jó cucc a Kreinbacher birtokvörös is, bár azt a cég birtokviszonyainak változása miatt nem veszek többé.

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2020.03.24. 17:38:33

@Hepci: A Pírt meg tudom erősíteni, pár napja kóstoltam egy pohárral, működött.

Bősz Adrián borokat ritkán veszek, nem nagyon jutok hozzá, valamint az alapszinttel vannak kevésbé jó tapasztalataim is.

A Kreinbacher birtokvöröst pár éve ittam, BZ küldött két palackot, azt hiszem, nagyon fasza volt. Azt viszont nem tudom, hogy aktuálisan hol lehet hozzájutni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.03.24. 22:49:54

@ungert:
Aldiban árulták pár hete, 1800 pénz körül, aztán elég gyorsan eltűnt.

XII.Hadosztály 2020.03.26. 07:13:06

@rszabi: a Gazda lányáról, és annak daliás férjuráról hallani...

A már említetteken kívül nekem ezekkel sem volt különösképpen bajom:
Kiss Gábor 364 Rouge, Bolyki Indián Nyár, Kovács Nimród alap bikája, Márkvárt Ezerötös Cuvée

Ami viszont az elmúlt napok számomra legnagyobb vétele volt, az a tesco finest-es Vina Del Cura egy ezresért. Konkrétan bepakoltam a kocsiba, ami a polcon volt. A kasszás néni csodálkozott is erősen, mert mostanában csak a lisztet vitték ilyen mennyiségben.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2020.03.26. 09:30:14

@XII.Hadosztály: Igen, az a Tesco Finest Rioja egy Baron de Ley Rioja Reserva, jó szokott lenni, pláne annyiért.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.03.27. 08:42:34

@rszabi:
Somlói források szerint OV veje, TBC nagyúr és Rákel főhercegnő (többségi) tulajdonába került.
süti beállítások módosítása