A Borrajongó

Badacsony New Yorkban 2020

2020. március 06. 06:00 - furmintfan

Jubilált a Badacsony New Yorkban: az idei volt a tizedi alkalom, hogy a badacsonyi borászok, turisztikai és gasztronómiai kiállítók eljöttek a budapesti New York Palotába, hogy a fővárosban találkozzanak a nagyközönséggel.

badacsonynewyorkban2020_00.jpg
Egy évvel ezelőtt egészen lelkesen írtunk a tavalyi eseményről, idén viszont valahogy úgy éreztem, hogy kevesebb bor tudott kiemelkedni a stabil középmezőnyből és igazán emlékezetes kóstolási élményt okozni. Talán az évjárat oka, legalábbis tavaly a sok 2017-es bor összességében véve kellemesebb benyomást tett rám, mint idén a sok 2018-as (a Furmint Február után ugyanezt a mérleget vontam meg).

Akadtak azért persze szép borok és biztos volt még sok, amit nem kóstoltam. Az már közhelyszerű, hogy vörösbor-fronton a Török Csaba által fémjelzett 2HA vitte a prímet, a Villa Tolnay fehér és vörös színekben is kiegyensúlyozottan jól teljesít. Fehérborok terén még Bakó Ambrust kell kiemelnem, aki már 2019-es tartálymintákat hozott magával és ha a borok ilyen szépen muzsikálnak majd a palackba zárva is, akkor ez lehet Ambrus eddigi talán legszebb évjárata.

Pont egy tucat kiállítónál jártam, pincészetenként kóstolási sorrendben haladok végig a borokon. A fesztivál-körülmények és a gyors kóstolás miatt a jegyzetek sem hosszúak (a kóstoló vége felé haladva egyre rövidebbek), és a pontok is inkább csak amolyan pillanatnyi benyomás-jellegűek.

badacsonynewyorkban2020_01.jpg
Bagolykő Birtok
Ottonel Muskotály 2019
Kezdetben kissé tompa és kusza az illata, majd megérkeznek a diszkrét, nem pacsuli muskotályos jegyek. A könnyed testhez képest arányos a szerkezet, pont elég a sav, szőlő, szőlővirág, nyári alma, citrusok adják az aromákat. 4p+

Ketten 2017
50% olaszrizling, 50% rózsakő, sokáig seprőn tartva, csak palackozáskor érte egészen minimális kén. A szinte 0 kén miatt meglehetősen oxidatív hangulatú a bor, mégsem tűnt oxidáltnak. Érett alma, eleinte egy kis édes túrókrém, majd idővel pici virág jelenik meg benne. 5p-

Rózsakő Válogatás 2016
Szép érettség, enyhe petrolos-gombás tercier jelleg, némi neutrális érett fehér húsú gyümölccsel, ízben még érett citrusokkal. A feszes sav élei mára lekerekedtek, de szépen vezetik a kortyot. 5p+

 

badacsonynewyorkban2020_02.jpg
Csendes Dűlő Szőlőbirtok
Olaszrizling 2017
Virágok, méz, alma, a korty végén pici kesernye. Jó ivású, kedves olaszrizling, leheletnyi maradékcukorral. 5p-

Kéknyelű 2017
Picit fülledt eleinte, tisztulva leginkább gyógynövényes irányt vesz az illata. A bor félszáraz, a maradékcukor szépen kikerekíti, behízelgővé teszi, érett fehér húsú gyümölcsök és pici gyógynövény színezi. 5p+

Kéknyelű 2016
Az illat fura, először vegetális, majd majd körtés és gyógynövényes motívumok is feltűnnek és ízben is nagyjából ugyanezt hozza. Az előző bor után vékonyabb, kicsit hígabb. 4p

Kéknyelű 2015
Neutrális gyümölcsök, kezdődő tercier aromák, lámpaolaj érezhető illatban, ízben is viszonylag neutrális, kevés gyümölcsöt mutat, de szerkezetileg stabil lábakon áll és az érettség is jól áll neki. 5p-

Hárslevelű 2013
Érett illat, kis lámpaolaj itt, pici aszalt barack ott. A szerkezet stabil, jó savak támogatják a közepesnél valamivel könnyedebb testet, de ízben már nem kínál sok felfedezni valót. 4p


Bakó Ambrus
Olaszrizling 2019 (M)
A fajtához képest intenzív, gyönyörű illat, csupa friss alma és körte. Kóstolva is jól definiált fehér húsú gyümölcsök övezik, pici maradékcukorral még jobban kiemelve, pici mandulával a végén. Kerek, kedves bor, élmény inni. Ha palackban is megőrzi ezt a formáját, nagyon szép lesz!

Kéknyelű 2019 (M)
Zárkózottabb karakterű, fehér húsú gyümölcsök, virágok, köves jegyek határozzák meg. A csupa báj olaszrizling után szikárabb, szigorúbb, masszívabb bort kapunk, ízben az illathoz képest plusz citrusokkal.

Házasítás 2019 (M)
Nagyrészt rózsakő, kevés kéknyelűvel és rajnai rizlinggel. Testes, komoly anyag, masszív savakkal, enyhe cserességgel, öblös korttyal, a végén enyhe alkoholos fűtéssel. Édesre érett fehér húsú gyümölcsök, alma, barack érkeznek ízben.

A Vincétől Kéknyelű 2019 (M)
Virágok, körte, alma, kis citrusosság és virágok képezik az aromaprofilt. Talán egy kicsit kedvesebb, puhább érzetű, mint az előző kéknyelű volt.

Rajnai Rizling 2019 (M)
Édes citrusok és édes alma, kevés maradékcukor, kerek, kedves korty jellemzi, jó savak mellett.

Rajnai Rizling Badacsonytomaj 2019 (M)
A pult alól kaptam extra tételként. Ambrus készíti a bort a szőlő tulajdonosának, de nem biztos, hogy forgalomba kerül. Elsősorban friss citrusok, másodsorban fehér húsú gyümölcsök határozzák meg illatát és ízét, kecses, de tartalmas bor.

 

badacsonynewyorkban2020_03.jpg
Villa Tolnay
Sauvignon Blanc 2019
Remek illat sárga húsú gyümölcsökkel, mangóval, sárga őszibarackkal, enyhe trópusias érintéssel. Kóstolva kerek, puha tapintású, enyhén krémes érzetű, érett sárga húsú gyümölcsökkel és egy kevés zöldfűszerrel. A fajta érettebb, kevésbé harsány arca. 6p-

Panoráma Zöldveltelini 2017
Fehér húsú gyümölcsök és a hordó fűszerei elegyednek illatban, szájban elég telt, enyhén krémes a bor, széles savakkal, a végén pici kesernyével. 6p

Panoráma Rajnai Rizling 2017
Kis puncs, édesfűszerek, érett alma, a kortyban érezhető maradékcukor, széles savak, egyelőre még előtérben levő hordós jegyek. 6p

Tenger Cuvée 2017
A fele chardonnay, a többi olaszrizling, rajnai rizling és zöldveltelini egyenlő arányban. Most kicsit visszafogottabbnak éreztem a gyümölcsöket, a hordó, az enyhe sósság és egy krémes-zöldséges jelleg (tejszínes karalábéfőzelék, ez jutott eszembe) meghatározóbb volt. A szerkezet amúgy arányos, de a hordó talán még mindig simulhat egy kicsit. 5p+

Névtelen Cuvée 2017
60% cabernet sauvignon, 40% merlot. Sok fűszer, fűszerpaprika, bors, fekete bogyós gyümölcsök és meggy, a túlérettség vagy lekvárosság jele nélkül. Kellően feszes savak és nem túlzó tannin, közepes test, lédús korty. 6p

 

badacsonynewyorkban2020_04.jpg
Laposa Birtok
Illatos 2019
100% ottonel muskotály. Friss illat, klasszikus muskotályos jegyek ízben is, szőlő, szőlővirág, egyszerű szerkezet, laza, pehelysúlyú korty. 4p

4 Hegy Olaszrizling 2018
Badacsony, Csobánc, Gulács és Köves-hegy. Picikét tompa orrban, kevés mandula, kő és fehér húsú gyümölcs pörgethető ki. Gömbölyded, kicsit lágy savak, visszafogott intenzitás, fehér húsú gyümölcsök, pici fűszer és mandula. 5p

Rizling2 2018
100% rajnai rizling. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, alma, illatban pici kövesség. Az olaszrizling után feszesebb, tömörebb, strukturáltabb és intenzívebb is. 5p+

Kéknyelű 2018
Illatban eleinte kő, só, pici termálvíz, majd virágok és fehér húsú gyümölcsök. Ízben zöldalma, fehér húsú gyümölcsök, pici mandula, finom fanyarság, jó arányok mellett. 5p+

Olaszrizling Válogatás 2013 
Finom érettség, só, sárga húsú gyümölcsök, némi sárgabarack és széna. Enyhén olajos textúra, jó test, telt korty, enyhe cseresség, érett gyümölcsös, enyhén sós és fűszeres ízjegyek. A modern Laposa borok mellett "régi sulis"-nak tűnik, de ez kifejezetten jól állt neki. 6p-

 

badacsonynewyorkban2020_05.jpg
Nyári Pince
Cserszegi Fűszeres 2018
Visszafogott illat, almás, szőlős, enyhén fűszeres aromatika, nem csúszik közhelyesbe. Közepesnél könnyedebb, de nem híg, arányaihoz mérten jó szerkezetű. 5p-

Szent György-hegyi Olaszrizling 2017
Illata alig van, ízben egy kis alma és fehér húsú gyümölcs érezhető. Nagyon könnyű, nagyon laza, egyszerű és kicsit jellegtelen. 4p-

Szent György-hegyi Kéknyelű 2017
Alma, pici fűszer, visszafogott virágosság érkezik illatban, szájban egy kis érett citrus és némi maradékcukor csatlakozik. Jól strukturált, komoly bor, jó savakkal megtámogatva, hosszú lecsengéssel. 6p

Rajnai Rizling 2017
Meleg érzetű, halványan édesfűszeres és almás illat, almás, körtés ízek egy kis fűszerrel, pici kesernyével a végén. Nekem kissé lágynak és farnehéznek tűnt, a végén az alkohol is melegíti kicsit. 5p

Szent György-hegyi Hárslevelű 2017
Érett sárgabarack és sárga alma, pici barackmagos fanyarság, egy kis édesfűszer és puncs, talán minimális illó is feltűnik. A korty puha tapintású, öblös, tartalmas, a végén picit az alkohol is befűt. 5p+

 

badacsonynewyorkban2020_06.jpg

2HA
Pinot Gris 2018
Egyelőre leginkább seprős, hordós jegyek uralják: tejkaramella, édesfűszerek, tejszín, grillázs, a háttérben érett almával. Lágyan ölelő, krémes, szélesen elterülő bor, egyelőre még nagyon fiatal. 5p

Olaszrizling 2016
Kicsit zárt az illat, némi neutrális fehér húsú gyümölcs és fűszer pörgethető ki. Ízét inkább a fűszerek uralják, a háttérben fehér húsú gyümölcsökkel. Határozott, de jó minőségű hordó, széles és jól dolgozó savak jellemzik. 5p+

Shiraz 2017
Illatában moderált intenzitással erdei gyümölcsök és bors. Ízben élénkebb, gazdagabb: erdei gyümölcsök, fekete bogyósok, fekete cseresznye, áfonya, bors, fűszerek, leheletnyi sósság. Közepes testű, bársonyos tapintású, arányos felépítéssel, nem túl sok tanninnal. 6p

Tabunello 2017
Diszkrét, de szép illat: virágok, rózsa, szamóca, cseresznye. Elegáns, jó egyensúlyt mutató és tartalmas bor, sok piros bogyós gyümölccsel, finom fűszerességgel. Pályája elején tart, de már most fiatalon is nagyon élvezetes. 7p

Courage 2015
45% merlot, 45% cabernet franc, 10% petit verdot. Most meglehetősen zárkózott és moderált az intenzitása, de bőven van benne érlelési potenciál. Különféle erdei és fekete bogyós gyümölcsök, finom fa, cédrus színezi. Jó felépítésű, de nem nehézkes, finom tapintású, érett tannin keretezi. 7p



Pláne Borterasz

badacsonynewyorkban2020_11.jpg

Ujvári Olaszrizling 2017
Fehér húsú gyümölcsei - alma, körte -, virágai és a pici mandula mellett már megjelenik egy kezdődő érlelési aroma is. Csiszolt és eleven savak, sima korty, remek egyensúly. 6p-

badacsonynewyorkban2020_13.jpg
Imre Borpince Csobánc-hegyi Olaszrizling 2016
Fehér húsú gyümölcsök, almafélék, pici fával. Erőteljesebb, masszívabb felépítésű olaszrizling, minimális cserességgel, széles savakkal. 5p

badacsonynewyorkban2020_12.jpg
Négy80 Rajnai Rizling 2017
Tiszta, neutrális fehér húsú gyümölcsök, a korty végén minimális kesernye. Savai kicsit lágyak, a korty így kerek, enyhén krémes, de lehetne lendületesebb. 5p-

 

badacsonynewyorkban2020_07.jpg
Pátzay Birtok
Tégladomb 2018100% szürkebarát. Illatban és ízben is édes őszibarack, körte és alma, szájban egy kis cukor is kerekíti a bort, kellemes, nem lusta, jó inni. 5p

Rajnai Rizling 2018
Fehér húsú gyümölcsök, alma, diszkrét citrusosság illatban és ízben egyaránt, jól dolgozó, de nem túlzó savakkal. 5p

Premium Chardonnay 2018
Fehér húsú gyümölcsök és finoman fűszeres, krémes jegyek díszítik. A hordó okosan adagolt, nem gyűr maga alá mindent, a bor arányos, jól iható. 5p

Rosé 2019
Pinot noir, merlot, cabernet sauvignon, kékfrankos. Virágos, édes piros bogyós illat, pici tutti-fruttival. Kóstolva filigrán, friss, cseresznyés, szamócás ízzel. 5p-

Premium Pinot Noir Rosé 2019
Málna, szamóca, pici őszibarack és barackvirág, valamint egy kevés tejszín határozza meg az aromatikát, az őszibarack talán ízben erősebb. Elegáns, zamatos, finom szövésű rosé. 5p

 

badacsonynewyorkban2020_08.jpg
Szeremley Borház
Olaszrizling 2019 (M)
Fehér húsú gyümölcsös, zöldalmás, enyhén cukrozott mandulás aromajegyek jellemzik, talán pici maradékcukorral, laza szerkezet és üde savak mellett.

Szeremley Rizling 2018
Olaszrizling és rajnai rizling. Az illat kicsit kusza, mintha egy kis illó is megjelenne a fehér húsú gyümölcsök mellett. A korty laza, lágy, nem túl intenzív, fehér húsú gyümölcsök, kissé bágyadt citrusokkal. 4p-

Szürkebarát 2017
Illata alig érezhető, szájban neutrális fehér húsú gyümölcsösség és kis pörkölt mag tűnik fel, savait tekintve lágy, kicsit szétterül. 4p

Kéknyelű 2006
Aszalt gyümölcsös, olajos, érett illat, mézzel és egy kis sült almával. Szájban is sűrű, olajos, de már kicsit lelágyult és üresedik a vége. Aszalt gyümölcsök, halvány sósság, tercier jegyek, a végén pici kesernye. 5p

Zeus Késői Szüret 2003
Édes füge és datolya, aszalt barack, méz adják az aromákat. A sav máig kitart és képes ellenpontozni a cukrot. 5p+

 

badacsonynewyorkban2020_09.jpg
Németh Pince
Premium Rajnai Rizling 2019
Illatában édes őszibarack és körte, ízben citrusok, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack és körte ismét. Penge savak húzzák ki a kortyot, van is a bornak egy enyhe rusztikus éle, de jól áll neki 6p-

Kéknyelű 2018
Visszafogottabb aromatika és intenzitás, fehér húsú gyümölcsök, kis só, zöldfűszerek. A rajnai rizling után lágyabb, gömbölydedebb benyomást kelt. 5p+

Premium Olaszrizling 2019
Kellemes, virágos, friss almás illat, és erre rímel az ízvilág is. Kerek, finom tapintású, jól iható és zamatos. 5p+

Jubileum Szürkebarát 2019
Az új hordó eléggé rányomja a bélyegét, kissé puncsos, fűszeres, fás még most, de mögötte azért már felfedezhető a fajtához képest jó sav és stabil szerkezet. 5p

Csaknekedkislány Késői Szüretelésű Rajnai Rizling 2019
Édes gyümölcsök, főleg barackfélék, kis hordófűszer és kevéske illó tűnik fel illatban. Gömbölyded, zamatos, édes gyümölcsös, sárgabarackos ízvilágot mutat. A 80 g/l maradékcukor kicsit az édesség felé billenti. 6p-

 

badacsonynewyorkban2020_10.jpg
Sabar Borház
Olaszrizling 2019
Zöld alma és zöld körte, citrusok színezik illatban és ízben is. A lazább felépítmény feszes savra épül, jó korai szüretelésű lehetett az alapanyag. 4p

Olaszrizling Birtokbor 2018
A fehér húsú gyümölcsök mellett van egy enyhe zöldfűszeres, vegetális, karalábés, zelleres csavar is az illatban. Jó savai mellett enyhe cserességet is érezni, a szerkezet jól tart, ízben visszatérnek a fehér húsú gyümölcsök, enyhén vegetális és fűszeres jegyek. 5p+

Öreghegy Pinot Gris 2019
Arányos szerkezet, illatban érett alma és egres, amelyekhez ízben még egy kis zöldfűszer és pici kesernye csatlakozik. Széles savak és egy kis krémesség övezik a bort. 5p

Leszner Rajnai Rizling 2018
Alma, körte, pici mandula és finom fűszeresség jellemzi az aromatikát. Jól strukturált, egyenes bor, picit talán még integrálatlan hordóval, zamatos, érett gyümölcsökkel. 6p-

Kékfrankos Rosé 2019
Piros bogyós gyümölcsös, szamócás-cseresznyés illat- és ízjegyek, friss savak. 4p



A kóstolóra a szervező Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesülete hívott meg, köszönet érte!


Beszámolók a korábbi évek kóstolóiról:

2019

2016

2015

2014

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1015499100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.03.06. 09:51:22

Számos pincét látok, amik soha nem váltják be a hozzájuk (korábban) fűzött reményeket.
El köllene felejteni Badacsonyban ezt a sok vékony, jellegtelen szart (elnézést kérek a kedves buziktól, de buzisnak szoktam csúfolni az ilyeneket :D) és a kiváló területeken komoly borokat (is) kellene készíteni.
Csodálom, hogy neked nem ment 5+ fölé a Sabar birtokolasz, az egyik legjobb olaszrizling, amit kóstoltam (bár az A. Merlot által korábban róla írt ájulatot se osztom).
Ujvári Viviennek valamelyik korábbi évjáratú olasza is nagyon rendben volt.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2020.03.06. 10:13:31

@Hepci: Azzal a Sabar borral szerintem fogok még barátkozni más körülmények között, köpködés mellett is elfáradtam már egy kicsit, mire hozzájuk értem.

merulo_szaturnusz 2020.03.07. 13:49:12

@Hepci:
Az Ujvári 2015-ös OR szerintem is jól sikerült.

Bakó Ambrusnak kijárna már egy hangos sikerű (mondjuk 2013-at idéző) évjárat.

A Németh Pincére viszont tapasztalatom szerint évről évre stabilan lehet számítani.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.03.07. 23:50:26

@merulo_szaturnusz:
Bakó Ambrussal kapcsolatban elég bizonytalan vagyok.
Tudtommal újabban ő a Petrányi borásza (vagy tanácsadója), és Petrányiék borai sajnos egyre gyengébbek...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2020.03.09. 10:44:57

@Hepci: Ambrus a Petrányi borásza, a 2018-as borokat már ő készítette, én mondjuk azokból eddig palackból csak egy rosét kóstoltam, az jó volt.