A Borrajongó

Tegnap ittam - Wenzel Blaufränkisch aus dem Kalk 2017

2020. február 18. 06:00 - furmintfan

A Wenzel család ruszti borászatánál még 2018 végén jártunk, az emlékezetes látogatásról szóló beszámoló itt olvasható. Rusztra és Wenzel-ékhez visszatérni azóta még nem sikerült, de bízom benne, hogy nem maradok ezzel sokáig adós. Természetesen nem távoztunk üres kézzel a pincétől, elméletileg egy komplett kóstolóra való bor várakozik még, így remélhetőleg hamarosan meg tudom osztani a friss tapasztalatokat is. Addig viszont az itthoni privát készletet szondázgatom, most ez a kékfrankos került sorra.

wenzelblaufrankischausdemkalk2017.jpg

Wenzel Blaufränkisch aus dem Kalk Unfiltriert 2017
Ez a bor a pince alap kékfrankosa, meszes talajról. Wenzel-éknél a kékfrankos ún. „szendvicsmódszerrel" erjed: a kád aljába zúzott, bogyózott cefre kerül, a következő réteget egész fürtök adják, a legfelső rész pedig ép bogyókból áll. Az alsó és felső szint klasszikusan erjed, a középső rétegben a bogyón belüli erjedés kevesebb alkoholt, több, primőrös gyümölcsös ízt eredményez. Ahogy a címkén is kiemelik, a bor szűrés nélkül került a palackba.
A csavarzár eltávolítását követően egy rövidke szellőzést meghálál a bor, eleinte van ugyanis minimális fülledtség, valamint egy enyhe bőrös-animális motívum az illatban, de utána meggy, cseresznye, vörös áfonya, málna vezet, majd feltűnik még egy kevés kék virág, az ibolya-viola vonalon, valamint nyomokban minimális földesség. A bor íze gyakorlatilag tökéletesen visszaidézi az illatot, némi meggymagos fanyarság kíséretében. A korty lédús, a könnyed, légies testet lendületes de nem éles sav veszi szárnyára, a tannin érzetre nem sok és bársonyos tapintású, mégis ad plusz tartást és kellemesen masszíroz. Intenzív, élénk, filigrán, izgalmas bor, a pincénél és most is szerettem, az utolsó találkozás óta eltelt 15 hónap alatt csak egy kevés érettséget szedett magára. A bontás után egy nappal illatban és ízben is megjelenik egy málnás savanyú cukros, selyemcukros vonal, ami miatt valahogy úgy éreztem, nem érdemes tovább kockáztatni, és megvárni a sejthető hanyatlást, így a biztonság kedvéért harmadnapra már nem mertem (bár annyira nem is akartam) hagyni a borból. :) 6p 

wenzelblaufrankischausdemkalk2017sc.jpg

(A palackomat a pincénél vásároltam, itthon a Bortársaságnál is elérhető volt - néhány üzletben talán még most is az -, bár a webshopból már kifutott.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6515474752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása