A Borrajongó

Bormedence 2019

2019. december 20. 06:00 - furmintfan

A Bormedence Kárpát-medence borkultúrájának ápolását zászlajára tűző Bormedence rendezvényen tavaly Szabi merült el a a borokban, idén én látogattam el az eseményre. A Kárpát-medencei borokat fókuszba állító eseménynek ebben az évben a Palotanegyedben található gyönyörű Festetics-kastély adott helyet és mintegy 50 termelő hozta el a borait.

bormedence2019_01.jpgA névsorban a határon túli borászatokon túl is bőven akadt olyan név, akiktől nagyon ritkán kóstolok borokat, de persze akadtak régi ismerősök is, úgyhogy minden körülmény adott volt, hogy pár órát eltöltsek az új tapasztalatok gyűjtésével.

bormedence2019_02.jpgEgy burgenlandi, azaz őrvidéki pincénél kezdtem a kóstolást, ez volt a Weingut Hoffmann. A Gemischter Satz Retro 2018 fehér húsú gyümölcsös, szőlős, keleti fűszeres, könnyed, jóivású darab (5p+). A Welschriesling 2018 egyszerű, de tiszta, zöldalmás, finoman fanyar (4p). A Heideboden Pinot Blanc 2018 almás, fűszeres, enyhén virágos, közepesnél könnyedebb anyag (5p). A Zweigelt Rosé 2018 érezhetően saját élesztővel erjedt, tutti-fruttitól mentes, cseresznyés, szamócás, citrusos, kellemes rosé (5p). A vörösek közül a Zweigelt 2017 piros gyümölcsös, enyhén fűszeres, ízben halványan sós, élénk savú, kevés tanninnal (5p). A Cuvée 2018 zweigelt, kékfrankos, st. laurent és cabernet franc házasítása, picit puncsos, édesfűszeres, érett piros bogyós gyümölcsökkel, pici zöldfűszerrel, közepes test mellett jó arányokkal, picit még tolakodó hordóval (6p).

bormedence2019_03.jpgA gyöngyöspatai Páger Pince volt az egyik meghívott borászat, róluk már írtam egyszer egy mátrai borfesztivál alkalmából, de a nagyközönség elé igazából idén ősszel léptek ki. Itt egy cserszegi fűszeresből készült 2018-as Narancsborral kezdtem, amely 2 hétig volt héjon. Körtekompót, narancs, pici bodzaszörp, herbatea színezi, nem túl cseres, tiszta is, tetszett (5p+). A Zöldveltelini 2018 érett fehér húsú gyümölcsös, arányos felépítésű (5p). A Szürkebarát 2018 kicsit neutrális, némi őszibarackkal, leheletnyi maradékcukorral (4p). A Feketeleányka 2018 nem pacsuli, diszkréten hozza a fajta virágos, kék szőlős jegyeit, a korty puha, kicsit krémes, viszont bujkál benne egy kis naspolyás jegy, ami miatt tartogatni nem merném (4p+). A Kékfrankos 2018 erdei gyümölcsöket, áfonyát, meggyet, kék és lila virágokat, lendületes, bársonyos érzetű (5p+).

bormedence2019_04.jpgA bükki Gallay Pince régi ismerős, de tudtak újdonságot mutatni. A Kabar 2018 buja, barackos, körtés, enyhén mézes és fűszeres, veszettül itatja magát (6p). A Nyékládháza Zenit 2016 intenzív fűszeressége mellett citrusokat, barackféléket, körtét mutat, feszes savak és jó test mellett (6p+). A Blanc 2016 (70% pinot blanc, 30% zenit) még fűszeresebb, határozott, de szép hordóval, citrusokkal, körtével, őszibarackkal, széles savakkal (6p+). A Bisztronauta Zweigelt 2015 kicsit olyan mint egy hűvösebb évből jövő pinot noir vagy egy kadarka. Karcsú, piros gyümölcsös, zöldfűszeres, piros ribizlis, szellős struktúrával és pörgős savakkal (5p+). A Turán 2017 (M) még nem került lepalackozásra, kicsit termálvizes, majd virágokat, édesfűszereket, erdei gyümölcsöket, meggyet idéz, nem tolakodó, mint a fajta sok bora.

bormedence2019_05.jpgA szekszárdi Tüske Pince 2019-es Rozéja enyhén tutti-fruttis, friss piros gyümölcsös, cukorkás, korrekt darab (4p). A Bikavér 2016 érett gyümölcsös, fűszeres (nem csak a hordótól), meggyes, jó felépítésű, közepes testű bor (6p-). A Baranya-völgy Kékfrankos 2017 szintén kellemes bor, pont jó savval, meggyes, finoman fűszeres ízvilággal (6p-). A Merlot 2017 meggyes, halványan fűszeres, jól elkészített, de kevésbé izgalmas (5p).

bormedence2019_06.jpgA villányi Maul Zsolt boraihoz elég ritkán volt szerencsém eddig, most javult a helyzet. A Solár 2018 egy sauvignon blanc, érett gyümölcsös, csak picit zöldes, viszont mintha már most öregedne (4p-). A Blonde 2018 egy fehér cabernet franc-t takar, kissé neutrális, édes almás, lágy savakkal (4p). A Servus Rosé 2019 egyszerű, de tiszta, cseresznyés, szamócás aromákkal, minimális édességgel (4p). A Lator Cabernet Franc 2016 testes, érett gyümölcsöket, pici fűszerpaprikát és hordófűszereket mutat, markáns tanninnal (6p). A Dávid 2016 egy klasszikus bordeaux blend, érett fekete bogyós gyümölcsös, édesfűszeres, picit kávés, telt, az alkohol picit melegít a végén (6p+).

bormedence2019_07.jpgBadacsonyból két pince borait kóstoltam végig, a Villa Tolnay-nál kezdtem. A Zöldveltelini 2018 könnyű, kerek, fehér húsú őszibarackos, finoman fűszeres, puha tapintású, kellemes bor (5p). A Tenger 2018 ismét chardonnay, zöldveltelini, rajnai rizling és olaszrizling házasítása, a 2017-esnél visszafogottabb hordóval és talán lazább, lágyabb szerkezettel, őszibarack, alma, mandula ízével (6p). Az Olaszrizling 2016 a Bács-hegy termése, köves, sós, sárga almás, szénás, feszes savú, markáns bor (6p-).

bormedence2019_08.jpgA Németh Pince Budai Zöld 2018 zöldalmás, őszibarackos, enyhén sós, finoman fűszeres, remek savak dolgoznak alá, energikus, zamatos, még jobban tetszett, mint a nyáron (6p). A Rózsakő 2018 talán szélesebb és kevésbé gyümölcsös, az alma és az őszibarack mellett sós-köves motívumokkal (5p+). A Premium Kéknyelű 2019 (M) még nem került palackba, de nagyon ígéretes, a feszes savakat pici cukor ellensúlyozza, ízében sárga húsú gyümölcsök és őszibarack dominálnak. A Kéknyelű Késői Szüret 2005 80 g/l maradékcukra mellé 11 g/l a sav, szépen el is viszi a bort a hátán, a textúra sima, az aromatika kortalan, barackos, citrusos, enyhén sós (7p). A Napsugár Édes Olaszrizling 2017 behízelgő, kedves bor, trópusi gyümölcsös, édes körtés, finoman fűszeres jegyekkel (7p).

bormedence2019_09.jpgBalatonfüred-Csopak környékéről a dörgicsei Pántlika Pincészetet szúrtam ki magamnak. A Juhfark 2016 kicsit neutrális, fehér húsú gyümölcsös, gyógyfüves, enyhén diós, az almasavbontásnak köszönhetően lágy (5p-). A 7 Hold Olaszrizling 2015 enyhén füstös, kovaköves illatú, érett fehér húsú gyümölcsös, gömbölyded, széles bor (5p). Az Origo 2018 cabernet franc, kékfrankos, zweigelt és cabernet sauvignon, egy könnyedebb vörös, amiben megjelent már egy kis fáradt gyümölcsös, naspolyás jegy is (4p). A Cabernet Sauvignon 2012 dús, telt, délies karakterű, érett gyümölcsös, szilvalekváros, étcsokis aromákkal (6p). A Siller 2018 kékfrankosból készült, piros gyümölcsös, szamócás, elég telt, a kategóriához képest aránylag sok tanninnal (4p+).

bormedence2019_10.jpgIsmét Szekszárd, a Szent Gaál Pince borai következnek. A Francia Hármas 2016 egy alap bordeaux-i házasítás, meggyes, erdei gyümölcsös, bársonyos érzetű, közepesnél könnyedebb, jól iható (5p+). Az Obsessio Merlot Válogatás 2016 érett meggyes, málnás, diszkréten fűszeres, marcipános, arányos, jól elkészített bor (5p+).

A tarcali Tokajicum Borháztól is kóstoltam két bort.A Királygát Furmint 2015 szélesebb, lazább szövésű testet hoz, körtés, almás, birses, enyhén édesfűszeres aromákkal (5p). A Késői Szüretelésű Sárgamuskotály 2018 fajtajelleges, keleti fűszeres, töppedt szőlős, édes körtés, könnyű, jól iható bor (5p).

A külhoni kiemelt vendég Felvidékre is elkalandoztam néhány bor erejéig. A Borvin Novia 2018 egy félszáraz rajnai rizling-semillon házasítás, illatos, szőlős, ananászos, licsis, kellemes bor, pici édességérzettel (5p). A Merlot 2017 még nincs palackban selymes, érett meggyes, ígéretes darab. A Dunaj 2017 (M) szintén minta-állapotban van még, nem pacsuli, de intenzíven fűszeres-virágos, kerek, laza, jól iható. A Terra 2016 alibernet, cabernet sauvignon és dunaj házasítás, lágy, sima érzetű, érett, földes, mintha már bujkálna benne egy kis oxidáció (4p).

bormedence2019_11.jpgA szintén felvidéki Világi Winery standjánál is megkóstoltam három bort. A Sauvignon Blanc 2018 őszibarackos, körtés, nem harsány, nem zöld, könnyed testű (5p). A Helemba Cuvée 2017 60% zöldveltelini, 30% sauvignon blanc és 10% cserszegi fűszeres házasítása, édes citrusos, fehér húsú gyümölcsös, finoman fűszeres, kevés cukor kerekíti, szépen egyben van (6p+). A Kékfrankos 2018 lédús, zamatos, érett piros gyümölcsös, málnás, meggyes, finoman fűszeres, jó savval, sima tanninnal (6p).

bormedence2019_12.jpg
Somló volt a határainkon belülről érkező kiemelt vendég, én a Nagy Bajuszú Jász Laci Pincéjét néztem ki. A Furmint 2014 sós, bazaltos, narancsos, gyógyfüves, telt, széles savval, komoly cserességgel, pici kesernyével (5p). A Hoppá Mariska Néni 2016 narancsbornak megfelelően enyhén cseres, narancshéjas, narancsos, enyhén sós és kesernyés, mintha pici illó is lenne benne (5p). A Csak Zs.A.K. 2015 szintén narancsbor olaszrizlingből és szürkebarátból. Ez lágyabb, selymesebb, körtekompót, mandarinolaj, mandarinkonzerv, levendula aromáival (6p-). A Last Dance Juhfark 2017 füstös, picit fülledt, közben mintha oxidált is lenne, szájban túl lágy (3p). A Kacsóka (csókaszőlő) 2017 földes, céklás, itt is van egy kis oxidáció (3p).

bormedence2019_13.jpgEtyekről a Vabrik Pincészet érkezett, náluk öt bort kóstoltam. A Rajnai Rizling 2015 orrban kicsit zárt, szájban édeskés, almás, fűszeres, pici kesernyével (5p-). A Sauvignon Blanc 2018 citrusos, zöldalmás, viszonylag lágyabb savakkal (4p). A Chardonnay 2017 illatában kókusz, gesztenye, némi füst, ízben érett alma, birs és vanília csatlakozik. A test nagy, az alkohol magas (15,2%), fűti a kortyot (5p). A Kékfrankos Rosé 2019 szamócás, kicsit tutti-fruttis, korrekt átlag rosé (4p). A Calypso 2018 egy syrah, érett-picit megfőtt piros bogyós gyümölcsöket, szamócát, egy kis fűszeres körítéssel, tanninja érett, a test meglepően könnyű (5p+). 

bormedence2019_14.jpgA Káli-medence két borászatánál zártam az estét. A Káli Kövek Ten Cuvée 2018 olaszrizling, furmint, juhfark és hárslevelű házasítása, kicsit neutrális, visszafogott hordóval, fehér húsú gyümölcsökkel (5p). A Karmazsin 2018 (merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, kékfrankos, zweigelt) karcsú, kerek, jól iható vörösbor, meggyes, cseresznyés, zöldfűszeres aromatikával (5p).

bormedence2019_15.jpgKáli Balázs 2018-as Traminije fajtajelleges, de moderált intenzitású, szőlős, virágos, almás, éppen elég savval (4p). Az Öregtőkék Olaszrizling 2018 kerek, almás, enyhén fűszeres (4p+). A Rozé 2018 cabernet sauvignon-ból készült, könnyű, gurulós, laza, cseresznyés ízzel (4p). A 2019-es Chardonnay (M) élénk savú, zöldalmás, zöldfűszeres, citrusos, üde.


A meghívást köszönöm a Bormedence szervezőinek!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1915351768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.