A Borrajongó

Idegenek az Édenben II. - Kreinbacher Syrah 2015

2019. december 12. 06:00 - furmintfan

Számos borvidékünkön megvannak már azok a szőlőfajták, amelyek az adott földrajzi viszonyok keretében többnyire megbízhatóan teremnek, jó bor készül belőlük, így mondhatni, kialakult a termőhely és fajta egymásra találása. Néha azonban előfordul egy-egy a hiba mátrixban: jön egy makacs termelő (korát megelőző látnok vagy szerencsétlen bolond, ezt az idő eldönti), aki fittyet hány a borvidéki hagyományokra és megpróbálkozik valamilyen - papíron - egészen oda nem illő szőlőfajtával. Rosszabb esetben a kísérlet gyorsan kudarcba fullad és feledésbe merül, jobb esetben születhet egy borvidéki csodagyerek, vagy akár valamilyen egészen új folyamat kezdetének is tanúi lehetünk, bár ezt megint csak az idő dönti majd el.
Ilyen érdekes fordulat a leginkább fehérboros borvidékként ismert Somló és Badacsony újkori bor-történelmében, hogy az utóbbi években 1-1 (duplán) tájidegen, kék szőlőből, ráadásul még csak messze nem is Kárpát-medencei fajtából készült vörösbor keltette a legnagyobb a visszhangot boros körökben. Mindkét "eretnek" esetében a borvidéki szereplők részéről tanúsított kezdeti kétkedésre a fogyasztói és szakmai berkekből érkező elismerés gyorsan csattanós választ adott.
Az idei évben (valószínűleg) a két utolsó "tegnap ittam" sorozatban megjelenő bejegyzésemet ennek a két bornak fogom szentelni. A második rész a Kreinbacher Syrah-é.

kreinbachersyrah2015.jpg

A Kreinbacher Birtok a szintén merész húzásnak tűnő, és azóta sikert sikerre halmozó pezsgőüzemének beindítása előtt egy somlói vörösborral borzolta fel a kedélyeket. 2003-ban telepítették a szőlőt, 2006-ban érkezett az első bor a szűztermésből, azóta pedig már több évjáratot is kóstolhattunk, az aktuális 2015-ös kiadás éppen a napokban került a polcokra. Ma már nem számít akkor csodának a somlói vörösbor, többen is próbálkoznak a dologgal, de a Kreinbacher Syrah úttörőként és erősen prémium boros pozicionálásával kitűnik a mezőnyből
Ahogy a 2HA előtt is lebegett követendő külföldi példa - értelemszerűen a toszkán sangiovese-k -, úgy a Kreinbacher a Rhone-vidéki syrah-kat tartotta szem előtt mintaként. A Tabunello-hoz hasonlóan a Kreinbacher Syrah is bizonyította (nálunk is), hogy állja a sarat a követendő példaként kiszemelt borvidékek tételeivel. Viszont amíg az évek során a 2HA Tabunello ára nagyjából tartotta magát - mondjuk, hogy az inflációt meg a pozitív visszajelzéseket szem előtt tartva mérsékelten emelkedett -, addig a Kreinbacher Syrah ára a 2011-es évjárat induló árához képest tulajdonképpen duplázódott. A bor elvitathatatlan érdemei mellett viszont az is tény, hogy ennyiért bizony komoly versenytársak boraiból akár két palackot is be lehet emelni a kosárba.

Kreinbacher Syrah 2015
Sötét bíbor-rubin szín, szinte átláthatatlan mag. A pohárba szagolva először talán egy kék virágos vonal tűnik fel, majd vad erdei gyümölcsök, gyógynövények, köves-sós villanások, első nap még leheletnyi füst és bőr is érezhető, majd második-harmadik nap már inkább kevés virágföld színezi az illatot, amin talán egy pici illó is emel. Kóstolva intenzív, a kisportolt, közepes testet lendületes savak és bársonyos tannin fogják közre, kiálló élekkel már nem találkozunk, az alkoholt elnyeli a bor, a hordó nem ül rá. Végig határozott sósság kíséri a kortyot, közben egymást váltják a vad erdei gyümölcsös, meggyes, gyógynövényes, zöldfűszeres, virágos aromák. Erőteljes, intenzív és izgalmas bor, érzésre van is még benne bőven fejlődési potenciál. Cserébe mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki leemeli a polcról. 7p+ (15900 Ft - Bortársaság)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7215331266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2019.12.12. 15:51:43

A birtokborukban is van syrah (pinot + cab. franc + syrah), és az is igen kellemes, 5+ pontos cucc - most éppen 1800 forintért vesztegetik az Aldiban.
Az ennyire széttartó árazást marhára nem értem...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2019.12.12. 15:57:39

@Hepci: Igen, köszi a kiegészítést. Vettem én is belőle, az újat még nem kóstoltam meg, de az előző kiadást szerettem.

csorsza 2019.12.17. 19:06:47

Érdekes, érdekes, de ennyiért nem érdekes...
süti beállítások módosítása