A Borrajongó

Finewines portfólió bemutató 2019

2019. december 07. 06:30 - furmintfan

Tar Feri régóta dédelgetett álma volt egy portfóliókóstoló, ahol a finewines.hu széles szortimentje bemutatkozhat egy külön rendezvény keretében, meghívott borászokkal, mesterkurzusokkal, prémium tételekkel. Az álom idén november utolsó napján valóra vált, az eseményre jegyet váltó nagyjából 120 fő a Haris Park-ban válogathatott mintegy 100 borból a pezsgőktől a komoly vörösekig.
A tematikus standokért felelős sommelier-k/borbarátok/finewines-rajongók mellett három vendég is érkezett a partner borászatoktól, Roman Niewodniczanksi a Van Volxem, Matteo Villana a G.D. Vajra és Stephan Walliser a Fromm Winery képviseletében, ők 1-1 mesterkurzust is tartották egy hozzájuk illő témakörben.

finewinesportfolio2019_1.jpg

Nagyjából standonként felosztva, csak slágvortokban adnám közre villámkóstolás közben szerzett benyomásaimat. A riesling-es asztalt majdnem teljesen végigkóstoltam, bubis italból, a vegyes fehér-rosé stand boraiból és a prémium szelekcióból is jutott asztalonként 6-8 tétel. Az Itália, a Pinot Noir, valamint a Burgundia-Rhone-Burgendland választékba azonban inkább csak bele-belekaptam, úgyhogy ezeket egy kalap alá vettem.
Eredetileg nem terveztem mesterkurzust, de végül beültem az új-zélandi pinot-kat felvonultató utolsó szemináriumra, ahol a szimpatikus, mosolygós Stephan Walliser társaságában kóstoltunk meg hét kiwi pinot-t.

finewinesportfolio2019_5.jpg
Buborék
A Markus Huber GV Sekt 2017 almás, citrusos, korrekt, de semmi emlékezetes (5p). A Weinhof Herrenberg Loch Riesling Sekt 2015 már érettséget is mutat, petrolos, érett barackos, kis édességgel, határozott riesling-es karakterrel, tartós bubikkal (6p-). Mosbacher Weissburgunder 2014 volt a következő pezsgőm, ez már "franciásabb", fehér húsú gyümölcsös, finoman krémes, pici mandulával, apró buborékokkal (6p). A Leitz Rosé Sparkling 2017 nem túl bonyolult, de finom, pillekönnyű, szamócás, barackos ízű, nagyon itatja magát (5p). Új-Zélandról a Quartz Reef Méthod Traditionnelle Brut citrusos, fehér húsú gyümölcsös, grapefruit-os, jó szerkezetű (6p), a Rosé Méthod Traditionnelle Brut kicsit fülledten nyit, utána enyhén szamócás, kekszes, szintén tetszett (6p). A végére maradt Champagne: a Diebolt Vallois Tradition Brut citrusos, mandulás kekszes, feszes és hosszú (6p), míg a Rosé Brut légies, kecses, nagyon finom szövésű, behízelgő szamócás, cseresznyés aromákkal (7p-).

finewinesportfolio2019_4.jpg
Riesling
A Leitz-sorban a Riesling 1-2-Dry 2018 most talán kicsit lazább, hígabb, mint a korábbi évekből, amúgy persze most is nagyon jól iható és finom (5p). A Leitz Rüdesheimer Trocken 2018 almás, citrusos, őszibarackos, lendületes és zamatos (6p), míg a Leitz Kirchenpfad Kabinett 2018 határozottan édesebb, szőlős, ananászos, édes almás (6p), nekem személy szerint előbbi valamivel jobban bejött. Georg Mosbacher Riesling Trocken 2018 volt a következő bor, friss, cukorkás illata mellé behízelgő, érett gyümölcsösség, gömbölyded korty, szélesebb savak járulnak (6p). Dönnhoff-tól a Riesling Trocken 2017 állt hozzám most legközelebb, az édes citrusok és almás jegyek mellé élénk savakat kapunk (6p). A Riesling 2017 több cukorral és a trópusi gyümölcsök felé hajló aromatikával operál (6p), a Leistenberg Riesling Kabinett 2017 illatra visszafogottabb, ízben élénkebb, édes fehér gyümölcsös, enyhén cukorkás (6p-). A Van Volxem trióból a Schiefer Riesling 2016 finom fehér húsú gyümölcsökre, almára, citrusok, zöldalmára épít, szép szerkezettel (6p+), a Saar Riesling 2017 kezdődően petrolos, lédús, feszes, citrusos, őszibarackos (7p-), végül a Rotschiefer Riesling Kabinett 2016 enyhén édesebb, szélesebb, leheletnyi cserességgel (7p-). A Heymann-Löwenstein Schieferterrassen 2018 fiatalsága ellenére is a riesling-sor talán legjobbja, jól strukturált és hozza a pince boraira jellemző egyedi fűszeres, gyógynövényes, zöld teás, édes citrusos, narancsos jegyeket (7p-). J.J. Prüm Graacher Himmelreich Kabinett 2017 elég fülledt, mellette fehér gyümölcsös, gyógynövényes, kerek és könnyed egyszerre (6p). A Georg Breuer Estate Rauenthal 2015 érett sárga húsú gyümölcsöket, pici palackérést mutat, leheletnyi édesfűszeres és krémes (6p).
A németeket kivégezve áttértem az osztrák és újvilági tételekre. A Markus Huber Riesling Terrassen 2018 édes citrusos, fehér húsú gyümölcsös, körtés, feszes, masszívabb, mint a német riesling-ek nagy része (6p+). A Zull Riesling Innere Bergen 2016 édes almás, kezdődően grillázsos, lágyabb, kezdődő érési jegyekkel, már elérhette a csúcsát (5p+). Új-Zélandról a Framingham Classic Riesling 2017 édes citrusok, alma, leheletnyi édesség, ez könnyedebb (6p), a Neudorf Moutere Riesling 2017 narancsos, érett citrusos, almás, teltebb és lágyabb savai vannak (6p). A Forge Cellars Dry Riesling 2015 édesfűszeres, almás sütis, meleg érzetű, szintén gömbölydedebb idomú, teltebb bor (6p-).

Blanc/Rosé
Az Ogier Blanc 2016 már öregszik, gyümölcsei megkoptak, szerkezetben sem villant nagyot (4p+). A két Domaine Joblot 1er Cru fehér még egyaránt fiatal. Az En Veau 2017 édesfűszeres, a háttérben gyümölcsökkel, mandarinnal, élénk savakkal (7p-), a Domaine Joblot 1er Cru Mademoiselle 2017 érzetre talán visszafogottabban hordós, sárga húsú gyümölcsökkel, édes citrusos, elegáns, előrébb tart (7p-). A Terre Nere Santo Spirito Bianco 2017 szintén fiatal, elég tömör, édes fehér húsú gyümölcsös, a háttérben enyhén banános, fűszeres (6p+). Nem volt kellemes meglepetés a Polz Hochgrassnitzberg Sauvignon Blanc 2011, mert bár szerkezetben rendben van, erősen fülledt, redukció sújtja (5p-). A Blank Canvas Sauvignon Blanc 2018-as kiadásával frissítettem fel magam, trópusi gyümölcsös ízeinek (mangó, maracuja), egy kis zellerszáras motívum ad csavart, testét kerek, nem túlzó savak mozgatják (6p+).

finewinesportfolio2019_2.jpg
Vörös (Itália, Burgundia, Rhone, Pinot Noir)
Az Ascheri Fontanelle Barbera d'Alba 2016 könnyű, finom szövésű, érett gyümölcsös, kellemes bor (5p+). A Vajra nebbiolo-kra áttérve a Langhe Nebbiolo 2016 könnyed, főtt epres, leheletnyit édeskés érzetű, jó savval és kissé tapadós tanninal (5p+), a Claré J.C. 2018 talán még szellősebb, lazább, friss piros bogyós gyümölcsök aromáival (5p). A Vajra Freisa Kyé 2015 érett szamócás, faepres, szedres, markáns felépítésű bor (6p). Cesare Bussolo-tól a Barbera Santa Lucia 2015 tömör, meggyes, édesfűszeres, lendületes, szép bor (7p-), a Barolo Fossati 2014 pedig a sétálókóstoló talán legjobb bora volt, komoly, komplex (édesfűszerek, csokoládé, narancsos trüffel, érett szamóca) (8p-). A Rhone standról a Stephane Ogier Les Temps est Venu 2017 nagyon tetszett, csupa piros gyümölcs és fűszer, intenzív aromákkal, elegáns szerkezettel (7p).
A Domaine Joblot Preface 2017gyümölcsösre hangolt, élvezetes pinot, halvány zöldfűszeres aláfestéssel (6p). Ugyancsak a Joblot-tól a Cellier aux Moines 1er Cru 2016 gazdagabb, összetettebb, lédús, elegáns bor (7p-). A Forge Cellars Pinot Noir 2017 érett piros bogyós gyümölcsös, enyhén édesfűszeres, szellős struktúrája mellett a kevés tannin még picit tapad (6p). A finewines kínálatából a német pinot noir-okhoz nem nagyon volt még szerencsém, most kettőt ezekből is megnéztem, de rajongó nem leszek. A Georg Breuer Spätburgunder 2014 érett gyümölcsös, kerek, de valahogy mégsem győzött meg (5p), a Mosbacher Goldbachel Pinot Noir 2014 szintén hordoz érettséget, de hűvös stílusú kapros, zöldfűszeres, piros ribizlis, légies, könnyű (6p-).

finewinesportfolio2019_3.jpg
Premium
A Man O' War Valhalla Chardonnay 2017 egy biztos kézzel elkészített chardonnay, tökéletes arányérzékkel, eleganciával, gyümölcsös-fűszeres jegyek egyensúlyával (7p). Olivier Bernstein Gevrey-Chambertin 2015-öse premium illattal indít, rengeteg fűszer és édesre érett piros bogyós gyümölcs, valamint vérnarancs színezi, a szerkezet is szép, de még fiatal a bor (7p+). Ehhez képest a Quartz Reef Bendigo Single Ferment Pinot Noir 2016 egy kicsit visszalépés volt, magában nézve ez is remek bor, érett piros bogyósokkal, szép karácsonyi fűszerekkel, jó arányokkal (7p). A Domaine La Barroche Pure 2014 szuperérett piros bogyós gyümölcsöket, pici csokoládét mutat, elegáns, rhone-i bor burgundi stílusban elkészítve (7p+). Az Ogier Cote-Rotie 2011 az érett gyümölcsök mellett kis földes, vadhúsos motívumokat is felmutat, jól indul, de a korty vége már kicsit üresedik (6p+). A sok vörös tétel után frissítésképpen később megkóstoltam a Jacquesson Cuvée 731 Brut Magnum-ot, amely frissítő savú, lendületes, citrusos-almás-őszibarackos ízű, tartós bubikkal operál (7p).

finewinesportfolio2019_6.jpg
Az új-zélandi pinot noir mesterkurzuson a Fromm Winery képviseletében érkező Stephen Walliser-rel hét bort kóstoltunk meg a finewines kínálatából.

Fromm Pinot Noir 2017 Marlborough
Friss piros bogyós gyümölcsök - málna, szamóca - színezik illatát halvány virágos-fűszeres kísérettel. A könnyed testet feszes sav és kevés, bársonyos tannin fogja össze, a korty végén érezhető még kicsikét külön a fa. Ízét is málna, szeder, piros bogyósok, pici édesfűszer jellemzi. 6p

Blank Canvas Upton Downs Pinot Noir 2016 Marlborugh
Érdekes aromatika jellemzi: paradicsomos, paradicsomszáras, zöldfűszeres motívumok adnak neki egyedi karaktert a megszokott piros bogyós gyümölcsök mellett. Szájban dzsúzos, jól kitölti a kereteit, finom a textúrája, a sav és tannin szinte észrevétlenül simul a kortyba. 6p+

Ata Rangi Pinot Noir 2015 Martinborough - Wairarapa
Picit fülledten nyit, majd később is aránylag visszafogott marad az illata. Piros bogyós gyümölcsök adják a fő ízeket, zöldfűszerek és kevés édesfűszer a háttérben. Az előző borok után tömörebb, markánsabb felépítésű. Arányos és tartalmas, a pincére jellemző óvilágihoz közelítő stílusban elkészített bor. 7p-

Gibbston Valley Collection Pinot Noir 2015 Central Otago
Érett, sötétebb tónusú erdei gyümölcsök, kis fűszer, halvány zöldes jegy tűnik fel illatban. Karcsú bor, lendületes savakkal, picikét tapadós tanninnal, ízében érett piros bogyós gyümölcsök, pici zöldfűszer.  6p

Burn Cottage Vineyard Pinot Noir 2016 Central Otago
Mély, összetett illat- és ízvilág, érett piros bogyósok, finom keleti fűszerek, málna, szamóca, vérnarancs, gyömbér, narancshéj. A korty jól kitöltött, leheletnyit krémes, finom szövésű, kiegyensúlyozott, gyönyörű egyensúlyt mutat. Nálam a sor legjobbja. 7p+

Quartz Reef Bendigo Single Vineyard Pinot Noir 2016 Central Otago
Az előző bor után egy fokkal érettebbnek tűnik, sötét színű erdei gyümölcsök, édes piros bogyósok, édesfűszerek díszítik. A karcsú, de jól kitöltött korty selymes, elegáns, sima tapintású, szépen integrált alkotókkal. 7p-

Fromm Cuvée H Pinot Noir 2016 Marlborough
Sok fűszer, piros bogyós gyümölcsök, vérnarancs, málna és meggy. Elegáns, szép bor, jó intenzitással, remek savakkal, szépen adagolt hordóval. Atz "alap" Fromm"-nál teltebb, strukturáltabb, komplexebb. 7p

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8215334820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli 2019.12.07. 07:22:54

"erősen fülledt, redukció sújtja (5p-)" vs. "így pontozunk" vonatkozó része. A jó szerkezet elbírja a borhibát is?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2019.12.07. 07:32:02

@zoli: Ízlés dolga ki mennyit szeret ilyesmiért levonni, nem volt ihatatlan a bor. Amúgy meg volt kb. 3 percem a legtöbb borra, ilyenkor azért erősen zárójeles minden pontszám.

zoli 2019.12.07. 07:39:21

Nekem mindegy, csak teljesen félrevezető. A ti szempontrendszeretek szerint a 2 pont halmazába lenne illeszthető leginkább. Nem értem ezt a pontlevonósdit se, a szerkezetet és a díszítőelemeket különválasztva értékelsz, ahol az egyik szempont fontosabb a másiknál?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2019.12.07. 08:42:55

@zoli: Nem fogok tudni tudományos magyarázatot adni, pláne nem a többiek nevében, de ha visszakeresel a blogon, egyikünk sem húzott le egy bor automatikusan 2 pontra, mert volt benne redukció, oxidáció, brett, stb., ha voltak egyébként más erényei.
Ebben a Polz-ban benne van simán egy 6 pontos bor ígérete, a redukció mögött lehetett érezni azért mást is, lehet, hogy szellőztetéssel sokat javult volna, de arra nem volt időm. A pontszámon meg nem gondolkoztam fél percnél többet, ha ültem volna a bor mellett legalább 10 percet, már biztos jobban átgondolom, most így csuklóból ez jött.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2019.12.08. 14:44:51

Hümmm, a derék Tar Feri szorgosan munkálkodik.
süti beállítások módosítása