A Borrajongó

Chateau de St. Cosme Le Claux vertikális a Carpe Diem-ben

2019. november 06. 06:00 - furmintfan

Október-november fordulóján két komoly kóstoló is megrendezésre került a Carpe Diem-ben. Az első a Rhone-vidék egyik meghatározó birtokának a Chateau de Saint Cosme-nak egyik csúcsborát állította fókuszpontba egy vertikális sor formájában, néhány felvezető borral kiegészítve.
A Chateau de Saint Cosme egy 1590 óta működő családi birtok, amelynek tulajdonosa és borásza Louis Barruol. A biodinamikusan művelt, 15 hektárnyi saját terület nagy része Gigondasban, közvetlenül a birtok közelében terül el, a vásárolt szőlőből készülő borok pedig a Rhone különböző appellációiból származnak. Előbbiek Chateau de Saint Cosme, utóbbiak pedig Saint Cosme név alatt kerülnek piacra. Gigondas-ból dűlőszelektált borokat is készít a borász, ezek egyike a Le Claux, amelynek 8 évjáratát gyűjtötte össze Tar Feri, hogy együtt megkóstolhassuk.
Akov személyesen is elzarándokolt néhány éve a pincéhez, a látogatásról írt beszámoló a birtok részletes ismertetésével itt megtalálható, én most igyekszem a lényegre szorítkozni.

stcosmeleclaux2.jpg

Három borral hangolódtunk a vertikális sorra. Az első bor a pince egy erősen limitált szériás fehérbora, a második egy komoly Cotes-du-Rhone, a harmadik pedig egy nem dűlőszelektált Gigondas volt.

Chateau de St. Cosme Le Poste Blanc 2014
100% öreg tőkés (80 éves) clairette egy 0,3 hektáros mészköves területről. Az illat meglehetősen neutrális és visszafogott, de meleg érzetű, halványan pattintott kő, só, kevés sárga húsú gyümölcs fuvallatával. Tömör, masszív anyag, betölti a szájat és hosszan is tart. Nem egy aromabomba, de összetett és izgalmas: sós, sós citromos, citromhéjas, halványan sárga húsú gyümölcsös jegyek elegyednek benne, a finisben egy kis hordófűszerrel. 6p+

Chateau de St. Cosme Les Deux Albion Cotes-du-Rhone 2015
Syrah, grenache, carignan, mourvédre és clairette együtt erjesztve, egész fürtben feldolgozva, fakádakban erjesztve, betontartályban és nagy fahordókban érlelve. Meleg érzetű, klasszikus dél-rhone-i illat fekete bogyós gyümölcsökkel, garrigue-gal, pici füsttel és füstölt hússal. A korty tartalmas, savai feszesek, a tannin még kicsit érdes és hosszan felrakódik, az alkohol kicsit fűt. Fekete bogyósok, szeder, szamóca, pici bors, babérlevél, zsálya, szárított kakukkfű. Nagyon markáns karakterű, masszív bor, amolyan "mindene sok" típus, érdemes még érlelni. 6p+ (6 pont most, 7 pontos kilátások, tehát a plusz itt inkább a jövőnek szól.)

Chateau de St. Cosme Gigondas 2015
70% grenache, 15% mourvédre, 14% syrah, 1% cinsault, egész fürtös feldolgozás, 12 hónapos érlelés: 15% új hordó, 50% használt hordó, 35% betontartály. Érett málna, szeder, áfonya és fűszerek, idővel kék virágok, édesgyökér és gyógynövények. Jóval finomabb szövésű és selymesebb érzetű az előző bornál, a széles sav mellé enyhe krémes érzet társul, a fahatás egészen remek. Málna, szeder, áfonya, garrigue, pici fekete olíva, szárított zöldfűszerek, édesgyökér. 7p

Elérkeztünk az este főszereplőihez, a Le Claux dűlő boraihoz.
Clos, Claus, Claux, Clausas, Clausis, Clauzis mind zárt helyet jelent, a latin clausum=zárt szóból eredően. Az 1870-1880 környékén ültetett 1,8 hektáros ültetvényt először egy 1902-es nyilvántartásban említették meg. 1914-ben ki akarták vágni, de közbeszólt az első világháború. Louis Barrol nagymamájának három testvére bevonult a seregbe, ahonnan csak George tért vissza élve. A Le Claux végül a munkaerőhiány következtében megmenekült a kivágástól és azóta is terem. Louis Barrol édesapja a 60-as években az unokatestvérétől kapott birkatrágyával igyekezett pótolni a talajból akkorra már szinte teljesen eltűnt tápanyagot, így megmentve az ültetvényt. 

A talaj sárga agyag és mészköves márga, apró, éles kavicsokkal a felszínen. A mediterrán klímát a tengerszint feletti magasság kompenzálja. A szomszédos Font des Papes völgyből érkező hűvös áramlat szintén hűti a területet, amely lassabban érő, aromásabb gyümölcsöket eredményez a dűlőben, ahol általában utoljára szüretelnek a birtokon. Fineszessége és komplexitása a "legburgundibb" Gigondas borokká teszi az innen származó tételeket. Az öreg grenache tőkék termése egész fürtösen kerül feldolgozásra. A bor a 2014-es évtől 20% új hordó, 50% másodtöltésű, 30% harmadtöltésű hordóban érlelődik 12 hónapig - előtte ez az arány 30-40-30 volt -, majd szűrés nélkül kerül lepalackozásra.

2015-től 2007-ig 8 évjáratot kóstoltunk, az egyébként remeknek mondott 2010-es sajnos nem érkezett meg időben a kóstolóra.

stcosmeleclaux1.jpg

Chateau de St. Cosme Le Claux Gigondas 2015
Kis gumis fülledtség, enyhén odaégett fekete bogyós gyümölcsök, pici füst, kávé, keleti fűszerek, halvány likőrösség jellemzi az illatot. Szájban telt és mély, koncentrált, az alkohol érezhetően emelkedett, de még nem lóg ki, a sav széles és kellően magas is, a tannin sok, de érett. Ízben vad erdei gyümölcsök, főleg fekete bogyósok, gyógynövények, pici menta, kis étcsoki, édesgyökér és szárított zöldfűszerek. Nagyon fiatal még, de elnézve, hogy hol tart most, és hol tartanak az idősebb Le Claux-k, van esélye, hogy túlnőjön a sor legtöbb borán. 7p+

Chateau de St. Cosme Le Claux Gigondas 2014
Mély, egy picikét érettebb illat, kék virágokkal, málnával, szederrel, fűszerekkel, a szárazpróbájában narancsolajjal. Elegánsabb, de - szigorúan az előző borhoz képest nézve - lazább és hígabbnak tűnik, rövidebben is tart szájban, amúgy persze ez is remek. Hűvösebb karakterű, kicsit talán zárkózott is, fekete bogyós gyümölcsök, fűszerek, babér, kis édesfűszer adják az aromákat. 7p

Chateau de St. Cosme Le Claux Gigondas 2013
Érett fekete bogyósok, szeder, áfonya, fekete ribizli, kámfor, gazdag fűszeresség színezi az illatát. Az előző bor után kicsit lágyabbnak, finomabb szövésűnek tűnik, de tömör magra épül. Erdei gyümölcsök, faeper, szamóca, szeder, rengeteg fűszer jellemzi szájban, a vége valósággal tobzódik a fűszerekben. 7p+

Chateau de St. Cosme Le Claux Gigondas 2012
A 2012-es Le Claux nagyságáról sajnos nem tudtunk megbizonyosodni, ugyanis határozott egérízzel és egészen kellemetlen lecsengéssel büntetett. Kár érte...

Chateau de St. Cosme Le Claux Gigondas 2011
Fekete bogyós gyümölcsöket, fekete olívát, egzotikus virágokat és fűszereket idéz az illat. Szájban intenzív és sima, a tannin szépen besimult, a savak erősen kezdenek, azután viszont elég gyorsan lecsengenek, nem tartják meg olyan szépen a bort, mint a sor előbbi tagjai esetében, így egy kis édességérzet is felmerül. Érett fekete bogyósok, édesfűszerek, kis tömjén, füstölő díszíti a kortyot. 7p-

Chateau de St. Cosme Le Claux Gigondas 2009
Komplex, szép illat, sok fűszerrel, fekete olívával, fekete bogyós gyümölcsökkel. A savak itt is korty első felében aktívabbak, a bor inkább széles, krémes, kevésbé koncentrált. A tannin sok és tapadósabb, érdesebb karakterű, kevésbé integrált, mint a 2011-esben, az alkohol is érezhető egy kicsit. Ízben határozott fűszeresség, fekete bogyós gyümölcsök és egy kis étcsoki kíséretében. 7p

Chateau de St. Cosme Le Claux Gigondas 2008
Nagyon más hangulatú az illat: érett piros bogyós gyümölcsök, narancsolaj, csoki, földieper, szeder, piros ribizli, sok keleti fűszer, egzotikus virágok, faeper, pici gomba. Szájban nagyon elegáns, tökéletes egyensúlyt mutat, a tannin sok, de bársonyos és integrált, a sav pont kellően lendületes, a szerkezet cizellált, a lecsengés hosszú. Ízében is visszaadja az illat gazdagságát, hasonló aromákkal. A hűvös évjárat bora tényleg burgundi vonásokat is idéz. 8p

Chateau de St. Cosme Le Claux Gigondas 2007
Ismét egy melegebb, mélyebb illat: fekete bogyós gyümölcsök, keleti fűszerek, szantál, tömjén, egzotikus virágok, fekete olíva. Az előző bor után teltebb, olajosabb, teltebb, de hasonlóan elegáns, kiegyensúlyozott és finoman texturált. Rengeteg fűszer, érett, dzsemesbe hajló fekete bogyós gyümölcsök, fekete olíva, cédrus, szantál, boróka adják az aromákat, leheletnyi édességérzettel. 8p

A pincészet honlapja: https://www.saintcosme.com/index.html

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5715275176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cirfandlia 2019.11.20. 11:48:24

Ezt az egész fürtös préselést (több helyen említve) nem tudom értelmezni kékszőlőnél. Elmondanátok hogy történik ez?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2019.11.23. 09:04:29

@Cirfandlia:
A feldolgozás szó használata lett volna a helyes, át is írtam.
Van itt a témáról egy részletes írás (angolul):
wineanorak.com/wholebunch.htm
süti beállítások módosítása