A Borrajongó

Tegnap ittam - Györgykovács Imre Sárgamuskotály-Tramini 2016

2019. október 15. 06:00 - furmintfan

Magyarország egyik legkisebb és legegyedibb borvidékén, Somlón éppen egy generációváltás végéhez érünk. A "Hegy" hírnevét megalapozó nagy öregek egy része a pince nevével együtt átadta a stafétabotot és a háttérbe vonult (Fekete Pince), más borvidéken folytatja a borászkodást (Hollóvár - Takács Lajos), vagy lassan előkészíti a visszavonulást (Györgykovács). Persze maradtak a régiek közül, és érkeznek az ifjú titánok is, de azért kicsit fáj az ember szíve a hőskorszak somlói ikonjainak távozása miatt. Lassan el kell búcsúznunk az utolsótól is, de addig is örüljünk, hogy még készít borokat.
Arról már szinte minden boros oldalon - nálunk is - lehetett olvasni, hogy Györgykovács Imre utoljára 2015-ben készítette el saját szőlőből minden borát, ezután az ültetvények egy részét átadta a Kreinbacher kezelésébe. 2016-ból - a pincénél számomra talán favoritnak számító - hárslevelű már nem is készült, viszont formabontó módon a traminihez sárgamuskotályt házasítottak. Alapvetően nem vagyok a tramini feltétlen rajongója, de Somlón izgalmas borokat tud adni a fajta, a borvidéken fehér hollónak számító sárgamuskotállyal történő házasítás ténye pedig extra csavart vitt a történetbe, így muszáj volt tennem egy próbát a borral.

gyorgykovacssargamuskotalytramini2016.jpg

Györgykovács Sárgamuskotály-Tramini 2016
A kereskedő oldala 1-1 használt kishordót említ, így, talán 50-50% a két fajta aránya. Akárhogy is, itt - ahogy mondani szokás - a termőhely felülírja a szőlőfajtát, és egyik illatos fajta sem uralkodik el a boron (sőt!), és talán mindkettő a legjobb oldalát tudja megvillantani a házasságban szerkezet szempontjából - a tramini testet, a sárgamuskotály lendületet és hoz a közösbe. Szokás mondani, hogy egy komoly somlóinak érdemes éveket adni (kérdés persze, hogy 3 év ezen a téren kevésnek számít-e), hogy belakja a palackot, de ez a bor már most is fogyasztásra alkalmas. Persze Györgykovács Imre borai híresen jól tudnak érni, erről magam is több alkalommal megbizonyosodtam, úgyhogy talán ez a bort is el lehetne fektetni még, én viszont nem vártam vele.
A köves-sós jegyek mögött eleinte éppen csak felsejlik valami a tramini rózsás karakteréből (szerintem az összes általam viszonylag fiatal állapotában kóstolt Györgykovács traminiben jobban átjött), de végül az illat inkább egy nehezen szálazható, mézes-vadvirágos-érett gyümölcsös-sós-köves eleggyé áll össze. A korty kompakt, egységes, jó az egyensúlya, savai elevenek, a hordót a korty vége felé haladva érezni egy picikét. Egy kis rózsavíz és keleti fűszer itt is felüti a fejét még frissen kóstolva a bort, de egyébként szájban is sós, kútvizes, mézes, érett almás jegyek uralkodnak, a hosszú lecsengés végéig. 6p+ (6150 Ft - Bortársaság)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5315219550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jimmy Reiszmüller 2019.10.15. 18:22:51

Soha többet Gyorgykovacs bort!
Életem legszarabb borát O prezentálta. Nem lehetett meginni, ki kellett önteni. Mindkét palackkal. Boldog nyugdíjas éveket kívánok neki! Lehetőleg jó távol a borkeszitestol! Azok a palackok is hasonlóan voltak arazva.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2019.10.15. 18:56:59

@Jimmy Reiszmüller: Hm, ez mondjuk meglep, mert nálunk a 15-ös sor legjobbja volt.
borrajongo.blog.hu/2017/07/04/bucsubuli_771
Nem a palackkal volt gond? (Ebből a 2016-osból dugós volt az első palack, de kicserélték az üzletben)

Jimmy Reiszmüller 2019.10.15. 21:14:42

@furmintfan: Nem tudom mi volt a gond. Ihatatlanul savas volt. Olyan savak, hogy szetmartak az ember arcát és semmi mást nem lehetett érezni. Mindkét palack dugohibas lett volna? Amikor kostoltam akkor még sokkal tapasztalatlanabb voltam. Ma már talán felismernek egy dugohibat. Az is csak évekkel később jutott eszembe, hogy a második palackot esetleg meg lehetett volna kóstolni a borász társaságában és akkor közvetítse, hogy mit iszunk.-;)
En örülök annak ha mások jókat isznak Gyorgykovacs úrtól. Nekem akkor a karácsonyi asztalnál majd hónapokkal később a második nekifutásra sem sikerült. És nem adok a 20 euros borainak ujabb esélyt.
süti beállítások módosítása