A Borrajongó

Berg Schlossberg Riesling párbaj: Georg Breuer és Leitz a Carpe Diem-ben

2019. október 10. 06:00 - furmintfan

Igazi csúcstalálkozót adott egymásnak Rheingau két kiemelkedő pincészete, a Weingut Georg Breuer és a Weingut Leitz a Carpe Diem Borbárban. Tar Ferenc mindkét pincétől az egyik legmagasabb borminőséget produkáló dűlő, a Berg Schlossberg több évjáratának borait válogatta ki, hogy némi felvezetés után összemérjék erejüket. A felcsigázásra nem is vesztegetnék több leütést, a dűlőről és borászatokról viszont még megosztok némi információt az érdeklődőknek a borleírások előtt.

csm_7005_rhg_schlossberg_ruedesheim-berg_04_byvdp_1ffaa764b7.jpg

(A Schlossberg fotóit a VDP honlapjáról kölcsönöztem)

Rüdesheim a Rajna jobb partján fekvő, boráról híres kisváros Rheingau borvidék egyik legfontosabb települése. A Berg Schlossberg pedig Rüdesheim talán legkiemelkedőbb, de mindenképpen legmeredekebb (60-70%-os dőlésszög) dűlője, amely nevét (magyarul Várhegy vagy Várkastélyhegy) a mainz-i érsek által 1211-ben emelt ehrenfels-i vár romjairól kapta.
A talaj vörösagyagos palában és kvarcitban gazdag, felszíne kemény és csak kevés vizet képes megtartani. Az itteni ültetvények a település legöregebb szőlői közé tartoznak, a hozamok alacsonyak. A déli-délnyugati tájolásnak, a folyó fényvisszaverő hatású víztükrének és a dőlésszögnek köszönhetően a terület intenzív napsütésnek van kitéve, a vékony talajréteg gyorsan felmelegszik, amelyre a szőlőnövény - a viszonylagos vízhiánnyal együtt - stresszreakcióként a fürtök és bogyók méretének csökkentésével válaszol, sajátos hozam-önkorlátozást kialakítva. Összességében tehát minden adott a koncentrált, csúcsminőségű riesling-ek elkészítéséhez.
Érdekes módon a Schlossberg területének nagyságáról két egyforma adatot nem találtam a világhálón, 21 hektártól 38 hektárig mindenféle adat szerepelt a Wikipediától az egyes borászatok honlapjáig, valószínűleg a VDP honlapján szereplő 25 hektár tekinthető a leghitelesebbnek. A dűlő területén több borászat osztozik, köztük a Weingut Leitz és a Weingut Georg Breuer is.

csm_7005_rhg_schlossberg_ruedesheim-berg_01_byvdp_c59b41c43b.jpg

A két főszereplő pincéről szóló ismertetőt idemásolom Feri beharangozó e-mail-jéből.

Georg Breuer
„A hagyományt nem lepi be a por, ha az ember napról napra élettel tölti meg” – vallja Theresa Breuer, aki ma a borászatot vezeti. A 2004-ben hirtelen elhunyt Bernhard Breuer, a borászat névadójának, Georg Breuernek a fia az egyik leginnovatívabb német borásznak számított, aki különös érzékenységgel és körültekintéssel készítette száraz rizlingjeit.
Ma a borászatot a másik fivér, Heinrich Breuer és unokahúga, Theresa Breuer viszi, régi pincemesterük, Hermann Schmoranz támogatásával. Az izgatott várakozásokat nagy megkönnyebbülés oldotta fel, amikor kiderült, hogy a Breuer-pincétől megszokott minőséget a család negyedik generációja is tartani tudja.
A borászat 34 hektáron gazdálkodik, részben a Rauenthal község határában fekvő (kizárólagos tulajdonú) Nonnenberg és Rothenberg dűlőkön, részben pedig a Rüdesheimhez tartozó Berg Roseneck, Berg Rottland és Berg Schlossberg dűlőkön. A teljes birtokból 26 hektáron terem rizling.
A rüdesheimi hegy, a Schlossberg, a Rottland és a Roseneck dűlővel – az egyik legjobb terroir a Rajna mentén.
A Breuer borászat pincéjében hiába keressük a modern technológiát: a család a hagyományos módszerek híve. Az erjedési hőmérsékletet nem szabályozza számítógép – a különböző erjedési feltételeket tudatosan hagyják hatni. A hosszú élesztőn tartás és a német tölgyből készült hordók által biztosított nagyobb fokú oxigénfelvétel sokrétű aromavilágot és hosszú eltarthatóságot eredményez.
Mindemellett még egy izgalmas projektre is marad idő: borász kollégájukkal, Johannes Leitz-cel közösen a rüdesheimi hegyoldalban fél évszázada megműveletlen teraszokat telepítettek be újra. A rizling barátai már most kíváncsian várhatják az eredményt.
A Breuer-pincében ma is a száraz boroké a főszerep: tízből kilenc palackba száraz bor kerül. A családi hagyomány folytatása is hozzájárulhat ahhoz, hogy ma is kevés más német borász van, aki ennyire értene a szépen érő száraz rizlingekhez. A Breuer borászat legjobb rizlingjei egy évtized, vagy akár még hosszabb idő elteltével sem veszítenek értékeikből.

Leitz
„A minőség csak a szőlőhegyen jöhet létre – borászként ez az egyszerű alapelv vezérel. Ezért én elsősorban szőlőtermelőnek tartom magam..."
Stuart Pigott, a világ egyik legtekintélyesebb rizling-szakértője nemrég ezt írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung-ban: „A fiatal Johannes Leitz először 1990-es évjáratú, karakteres száraz rizlingjeivel hívta fel magára a figyelmet. Azóta a birtoka három hektárról mára közel 100 hektárosra nőtt (szerk.: a borászat honlapja szerint 43 ha). Leitz ennek megfelelően a pincéjét is átépítette, és egyre tudatosabban csiszolgatta a hagyományos Rheingauban merésznek számító stílusát. Boraiban az aromák mélységes komplexitására és brilliáns frissességre törekszik.
Ebben a Mosel-menti borok inspirálták, vagyis az a borvidék, amelyet a Rheingau a nemzetközi színtéren mára lekörözött. Leitz ennek ellenére ízig-vérig rheingaui borász, a legjobbat hozza ki az amúgy is kitűnő adottságú dűlőkből."
A Josef Leitz borászat sok szempontból kivételes. Egyrészt kitűnő és verhetetlen ár-érték arányú borai miatt, amelyeknek 70%-át az USÁ-ba exportálja. Másrészt a tulajdonos borász, Johannes Leitz személyisége miatt (a borászat az ő nagyapja, Josef Leitz után kapta a nevét). Leitz határozott egyéniség, aki minden sikerét magának köszönheti, de a dicsőség nem szállt a fejébe. Igazi munkásember, akinek a kezén látszik a meredek dűlőkben töltött megszámlálhatatlan munkaóra. Leitz az a típus, aki inkább saját egyetemet alapít, mint hogy bármilyen iskolához csatlakozzék.
A Leitz család a 18. század közepe óta készít bort Rüdesheimben, de sok más borászattal ellentétben Leitz nem büszkélkedhet magas minőségű régi borokkal a családi pincében. Itt a jelen és a jövő áll a középpontban. Az eredmény: a Leitz Borászat a Rheingauban az elmúlt évek legnagyobb sikertörténete. Johannes Leitz igazi „self-made man" – ha egyáltalán lehet ilyenről a német borászattal kapcsolatban beszélni. Amikor 1985-ben 22 évesen átvette az irányítást a családi pince fölött, a birtok mindössze három hektár volt. A megélhetéshez kevés, az éhenhaláshoz sok.
Johannes Leitz folyamatosan növelte a birtokot, anélkül, hogy borai minőségével kapcsolatban bármilyen kompromisszumra hajlandó lett volna. Az új területek túlnyomó részét a legjobb rüdesheimi dűlőkben szerezte. Leitz elsősorban szőlősgazdának tekinti magát. Számára a szőlőben végzett munka a legfontosabb, s bizonyára ebben rejtőzik sikerének titka is. Borai sokáig tárolhatók, valójában leghamarabb 4-5 éves korukban lenne szabad kinyitni őket – ha az ember kibírná addig ...

csm_7005_rhg_schlossberg_ruedesheim-berg_07_byvdp_998d0e6265.jpg
Következzenek végre a borok! Már Feri sem talált a saját készletében egy egész sorra való, teljesen megegyező évjáratú borokat a két pincéből, így a 2013-as, 2014-es és 2015-ös borokat tudtuk összemérni, az egyik pincétől egy 2016-os, a másiktól egy 2011-es került még a válogatásba. Felvezetésként a két pince település-szintű riesling-jét, illetve a dűlő-házasítás borokat néztük meg, majd egy késői szürettel zártuk a riesling-etűdöt.
Általánosságban véve a páros évek hűvösebbek, a páratlanok melegebbek voltak Németországban, a Leitz boroktól több gyümölcsösséget, populárisabb stílust, a Georg Breuer tételektől tömörebb, masszívabb borokat várhattunk.

carpediembreuerleitzschlossberg.jpg
Leitz Rüdesheimer Riesling Trocken 2015
A közepes intenzitású illatot almafélék és virágok színezik, idővel fehér őszibarack is feltűnik és kezdődő palackérést is fel lehet már fedezni. Penge savak viszik hátukon a bort, amely elég szikár karakterű, talán a lecsengés felé kerekebb egy kicsit. Citrusok íze dominál szájban, másodsorban almafélékkel, egy kis zöldfűszerrel és gyógynövényekkel a finisben. Egyenes vezetésű, feszes, különösebb kanyarokat vagy komplexitást nélkülöző korrekt alap riesling. 6p

Georg Breuer Estate Rüdesheim 2015
Kicsit fülledten nyit, majd édes fehér húsú gyümölcsök, pici édesfűszer érkezik illatban (a Breuer borokban általában jobban lehetett érezni a hordót). A Leitz után masszívabb felépítésű, testesebb bort kapunk, citrusosba hajló, kemény savakkal, amelyek kicsit szárítanak is és már a tűréshatár felé közelítenek. Az ízvilágot a citrusok határozzák meg, citrom és lime formájában. Nem egy kedves bor, cserébe ilyen savakkal biztosan eltartható lesz még jó pár évig. 6p-

Leitz Magic Mountain Riesling 2015
Kifejezetten szép, vonzó illat fogad, érett fehér húsú gyümölcsökkel és édes citrusokkal, némi édesfűszerrel, érintésnyi vaníliával. Kóstolva komoly előrelépés az előző két borhoz képest, sokkal cizelláltabb a savérzet, finomabb a textúra, komplexebb a díszítés. Lédús gyümölcsösség, fehér húsú őszibarack, almafélék, édes citrusok, diszkrét fűszeresség színezi, hosszú, egyenletes lecsengésbe torkollva. 7p

Georg Breuer Terra Montosa Riesling 2015
Illat alapján mintha egy picit előrébb tartana ez a bor, közben puhább, lágyabb érzetű is, kicsit pörgetni is kell a pohárban, hogy szellőzzön. Érett gyümölcsök, alma, a szokottnál több hordófűszer és enyhe petrolosság jellemzi. A korty jól kitöltött, a hordó enyhe cseresség, valamint vaníliás, édesfűszeres motívumok formájában itt is megmutatkozik, mellette érett citrusok és almafélék, őszibarack és enyhe sósság érezhető még. Stílusában kicsit kilógott a sorból ez a bor, ezzel együtt messze nem volt rossz. 6p+

Leitz Berg Schlossberg Riesling Grosses Gewächs 2016
Az illat nem különösebben intenzív, cserébe összetett, részletgazdag, édes citrusok, fehér húsú gyümölcsök, virág és zsálya aromája is felfedezhető benne. Az egyszerre széles és magas savak szépen vezetik a telt, kiegyensúlyozott intenzitású kortyot, vibrálást és fókuszt is biztosítanak, az alkohol egy picikét melegíti a korty végét. Ízében citrusok, fehér húsú gyümölcsök, egy kis zöldfűszer és halvány sós aláfestés. 7p+

Georg Breuer Berg Schlossberg Riesling 2015
Az illat erősen TCA-gyanús, a dugó szagra rendben, Feri szerint ez a pinceszag a Breuer boroknál előfordulhat, mégsem vagyok meggyőződve, hogy ez a bor normális esetben ilyen. Szóval az illat kissé dohos, fás, némi citrusosság felsejlik azért a háttérben. Szájban feszes, kissé tapadós érzetű, leginkább élénk savakra épít. Ízben tisztább, mint illatban, de így sem teljesen, főleg citrusok, fehér gyümölcsök jellemzik, de így is egysíkúbb, tompább, mint a többi Schlossberg bor a sorban. Ha az illatot nem nézem, egy 6 pontos bor ígérete még így is benne volt a palackban, de inkább eltekintek a pontozástól.

Leitz Berg Schlossberg Riesling Grosses Gewächs 2015
Elég intenzív és mély illat, naranccsal, mandarinnal, fehér húsú őszibarackkal, körtével, almával, halvány trópusi gyümölcsös árnyalatokkal. Puhább, melegebb érzetű, mint a 2016-os Leitz Schlossberg, de így is lendületes. A korty eleje vibrálóbb, a vége inkább krémesebb, öblösebb, végig szépen kitölti kereteit. Ízben is nagyon komplex, rétegzett, az illatban megismert gyümölcsökön túl leheletnyi vanília és egy izgalmas kakukkfüves, zsályás, gyógynövényes vonal is megjelenik benne. A sor egyik legszebb bora. 8p-

Georg Breuer Berg Schlossberg Riesling 2014
Az illat eleinte nehezen szálazható, de a hordó hatása elég határozott: rumpuncs, vanília, marcipán, mellette azért jönnek a virágok, érett gyümölcsök is, nem nyomja el teljesen őket a fa. Ismét egy vaskos, testes bor, szinte egy monolit tömb, szerkezetében épp elegendő, inkább széles, mint magas érzetű savval, enyhe cserességgel. Érett gyümölcsök, citrusos, pici sós citrommal, fűszerekkel. Nem egy megszokott riesling-karakter, de kétségtelenül nagy bor. 7p+

Leitz Berg Schlossberg Riesling Grosses Gewächs 2014
Édeskés, gazdag és mély illat, érett gyümölcsökkel, trópusiakkal, őszibarackkal, ananásszal, édes almával, fűszerekkel, rózsával, cseppnyi mézzel, könnyen el lehet veszni benne. Kóstolva is nagyon buja, rétegzett, mindez selymes tapintásával és kiváló egyensúlyával együtt egyfajta luxusérzetet ad a bornak. Finom savai kis maradékcukorral játszanak össze, intenzív és hosszan tartó ízében  pedig mindenféle gyümölcs - a fehér húsúaktól a különféle citrusokon, narancson át a trópusiakig - elegyedik finom édes fűszerességgel. 8p

Georg Breuer Berg Schlossberg Riesling 2013
Szépen érett, érlelt illat citromkrémmel, kőporral, pici nugáttal, grillázzsal és mézzel. Szájban nagyon erőteljes, igazi úthenger, de a tömör magra és a szikár savgerincre kicsit lazábban épül fel a nagy test, a masszív savak ellenére sem annyira fókuszált az öblös korty, mint a sor legjobb borainál. Érett citrusok, narancs, fűszerek, kis fehér tea, grillázs adják az aromákat, a lecsengésre azonban az ízek már elhalkulnak, csak a mindent lemosó savak maradnak meg. 6p

Leitz Berg Schlossberg Riesling Grosses Gewächs 2013
Ebből az évjáratból már a Leitz is érettebb illatot mutat: almás pite, érett alma, sárgabarack, grillázs, pici tea, érzetre előrébb is tart, mint a Breuer. Szájban puha karakterű, sima, lassúbb ritmusú a korty, mint az eddigi boroknál, a savakat egy kis cukor és az érettség egyaránt legömbölyítette. Ízében is megjelenik már az érettség, a sárgabarack, sárga húsú őszibarack, érett alma mellett van egy kis kenyérhéj, élesztő és tea is. 6p+

Georg Breuer Berg Schlossberg Riesling 2011
Hűvös, kortalannak ható illatában egészen érdekes jegyek is felbukkannak: citrusok, érett sárga húsú gyümölcsök, chili, limehéj és kaffír limelevél, köves villanások. Kóstolva vaskos, de mégis arányos tud maradni, selymes érzetű és gazdag, teljesen kitölti a száj minden szegletét. Széles, finoman krémes, savai talán kicsit fellazulnak a finisre, de ilyen gazdagság mellett ez elhanyagolható. Több hullámban, hosszan érkeznek a különböző aromák: édes citrusok, narancs, fűszerek, narancshéj, szegfűbors, méz, kis trópusi gyümölcs. Nagy élmény! 8p

Leitz Berg Schlossberg Riesling Spätlese 2007
Szépen érő, elegáns illat, sárgabarackkal, zöldfűszerekkel, csipetnyi dohánnyal, minimális kukoricás érettséggel. Szájban légies, elegáns és frissebbnek is hat. Az alkohol alacsony, a savak kissé lágyabb érzetűek a maradékcukor-tartalom mellett, így én egy kicsit több koncentrációt és lendületet még el tudnék viselni. Ízben többet nyújt mint illatban: narancsot, sárgabarackot, mangót, zöld teát és zöldfűszerek idéz. 7p

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5415208844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jimmy Reiszmüller 2019.10.11. 00:45:12

Elmeny lehetett. Összefutott a nyál a számban ahogy olvastam.-;)
süti beállítások módosítása