A Borrajongó

Ízelítő az Osztrák-Magyar Monarchia boraiból a Fiákerben

2019. október 05. 06:00 - furmintfan

A KisBécs neve már valószínűleg ismerősen cseng az osztrák borok kedvelőinek és a budai oldal sok lakójának körében, hiszen az Ausztria különböző borvidékeire specializálódott borkereskedés és borbár egyben reggelizőként, kávézóként, szendvicsezőként is működik. Most a tulajdonosok léptek egy merészet és nyitottak egy nagyobb egységet a pesti belvárosban, közelebbről a Madách téren. A Fiáker névre keresztelt kétszintes bisztró azonban már nem, pontosabban nem kizárólag Ausztriából, hanem jóval nagyobb földrajzi területről, az egykori Osztrák-Magyar Monarchia országaiból válogatja össze a borokat. Olasz, spanyol vagy osztrák borokra fókuszáló borbár már egyaránt van a fővárosban, de a szomszédos országok egyre magasabb minőséget elérő boraival ritkán találkozni, így adta magát az ötlet, hogy az új hely részben ezekből merítsen.
A Fiáker reggeltől késő estig nyitva tart, reggelizni tehát éppúgy lehet itt, mint vacsorázni és természetesen a bor mellett sok más is helyet kapott az itallapon. Az étlap nem túl hosszú, jellegében pedig szintén a Monarchia országainak konyháját igyekszik megjeleníteni. A borkínálat egy részét értelemszerűen magyar borok adják, az osztrák vonalhoz a KisBécs szortimentjéből vettek át egyes tételeket, és persze igyekeznek a többi érintett országra jellemző fajtákat és borstílusokat is megmutatni. Bizonyos borokból régebbi évjáratokat is beszereztek különleges alkalmakra, a terv az, hogy összesen mintegy 400 borból álljon a teljes kínálat, az időszakosan cserélődő borlapon pedig kb. 30 tétel sorakozik. A Fiáker alsó szintje borboltként is működik, és hamarosan elindulnak a tematikus kóstolók és borvacsorák.

67240118_2754842621198331_4245567651608264704_o.jpg(A fotót a Fiáker facebook-oldaláról kölcsönöztem)

A kínálat kialakítása még folyamatban van, egyelőre még nem szerepel minden ország a borlapon, de Gombolai Attilával, a KisBécs egyik alapítójával azért ízelítőként megkóstoltunk néhány bort a jelenlegi választékból.

fiaker7.jpg
Kozlovic Malvazija 2018
Több generációs horvát borászat az Isztriai-félszigeten, a bor pedig a régióra jellemző malvazija (malvasia).
Kezdeti fülledtségét levetkőzve fehér húsú gyümölcsös, zöldfűszeres illat bontakozik ki. A szerkezet egyszerű, laza, a bor íze leginkább zöldalmás, egyfajta sós-zöldes tengeri moszatos jeggyel kísérve. 4p

Dveri-Pax Sipon Furmint 2018
800 éves, a bencések által meghonosított borkészítési hagyományokat folytató stájer-szlovén borászattól először egy furmintot kóstoltunk, majd később előkerült egy sauvignon blanc is.
Nyitott, vonzó illat friss almával és fehér virágokkal, enyhe cukorkás aláfestéssel. A korty vidám, gömbölyded, könnyed és főleg lédús fehér húsú gyümölcsökre épít. Kellemes, behízelgő bor, nem túl bonyolult, de közönségkedvenc is lehet. 5p

fiaker6.jpg
Szent Donát Márga Furmint-Olaszrizling 2017
70% furmint, 30% olaszrizling. Az illat eleinte kifejezetten tompa és neutrális, enyhén gyurmás, majd szellőzéssel szárított zöldfűszerek jelennek meg benne. Nem egy populáris gyümölcsbomba, viszont szép, egységes szerkezetet és egyedi zöldfűszeres, citrusos, sós-gyurmás motívumokat villant. 6p-

fiaker5.jpg
Dukay-Sagmeister B Furmintis 2015
Szintén nem egy mindennapos illat: méz, érett alma és barack, gyógynövényekkel. Érezhető, hogy alacsony kénszinttel lett letöltve. Kóstolva elég telt és érett benyomást kelt, kissé rusztikus, enyhén cseres, érett alma- és barackfélék, valamint gyógynövények ízével. 6p-

fiaker4.jpg
Dveri-Pax Sauvignon Blanc 2017
Fajtajelleges, de a zöld, illetve trópusi gyümölcsös szélső értékek között elhelyezkedő illat, almával, őszibarackkal, citrusokkal. Lendületes, lédús, zamatos, savai nem pörögnek túl. Intenzív, de nem tolakodóan harsány ízében megint alma, őszibarack és citrusok. Nagyon itatja magát. 5p+

fiaker3.jpg
Johanneshof Reinisch Pinot Noir 2016
A Bécstől 30 kilométerre délre, Tattendorfban található borászat a negyedik generáció óta készíti borait a Thermenregion-ban.
A közepesen intenzív illatban piros és erdei bogyós gyümölcsök, zöldfűszerek tűnnek fel. A test közepesnél vékonyabb, a bor hűvös érzetű, finom fanyarság kíséri, savai élénkek, a tannin mennyiségre nem sok. Ízét is piros bogyós gyümölcsök, zöldfűszerek, valamint minimális étcsoki jellemzik, a lecsengés nem túl hosszú. 5p

fiaker2.jpg
Tóth Ferenc Egri Kékfrankos Superior 2016
Hűvös jellegű, de elég intenzív az illata, málna, ribizli, zöldfűszerek, egy csipetnyi kapor érezhető benne. Az éppen közepes testet kellően lendületes savak és finomszemcsés tannin fogják közre, a felépítés arányos. Málna, meggy, némi zöldfűszer jellemzik az ízvilágot, a korty végig kiegyensúlyozott és szép intenzitást nyújt. 6p

fiaker1.jpg
Stier Pincészet Cabernet Sauvignon 2013
Málnadzsem a vezető illatjegy, mellette találunk még egy kis édesfűszert, gyógynövényeket és csokit. Finomszemcsés tannin és széles sav támogatja az erős közepes testet. Málnadzsem, érett erdei gyümölcsök, pici rumpuncs, enyhe édességérzet jellemzi szájban. 6p

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8415184038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.