A Borrajongó

Hegyaljai hétvégék - Mindszenthavi Mulatság 2019 I. - 10 évjárat aszúi a Henye Borászatban

2019. október 03. 06:00 - furmintfan

Bodrogkeresztúr és Bodrogkisfalud közös őszi rendezvénye, a Mindszenthavi Mulatság fontos mérföldkőhöz érkezett: tizedik alkalommal rendezték meg a két falu szüreti fesztiválját. 2013 óta fix pont az esemény a naptárban, a baráti társasággal minden évben felkerekedünk, hogy átadjuk magunkat az őszi hegyaljai hangulatnak és megkóstoljuk a helyi borászok és termelők borait, ételeit.
A mulatság legfontosabb napja a szombat, amikor számos helyszínen találunk különböző programokat, de már péntek este is rendeznek egy borkóstolót vagy borvacsorát. Idén a 10 éves jubileum alkalmából egy igen komoly aszúkóstoló vezette fel a fesztivált.

mindszenthaviaszuk1.jpg

A meghirdetett program szerint 10 évjárat aszúit gyűjtötték össze a bodrogkeresztúri és bodrogkisfaludi borászok, de ebből valójában 11 évjárat és 11 aszú lett. A kóstolónak a Dereszla Pincészethez tartozó Henye Borászat adott otthont. Az aszúkhoz desszerteket is párosítottak, közben a teraszon KicsiZso készített szüreti sertés szűzérméket és pulled pork-ot.
Az aszúkóstoló előtt levetítették Almási Tamás "Folyékony arany" című dokumentumfilmjét is, de sajnos a tervezettnél később sikerült megérkeznünk, így a film első feléről lemaradtam, ahogy végül a desszertekről is. Az aszúkat viszont természetesen végigkóstoltam, mit is mondhatnék... soha rosszabb péntek estét!

Patricius Borház 5 Puttonyos Aszú 2018 (M)
Kb. 150 g/l cukor, 7 g/l sav, 12% alkohol. Friss gyümölcsös illat fogad, őszibarackkal, trópusiakkal. A korty a meleg évjáratnak megfelelően meleg és puha érzetű, a savak lágyak, így picikét az édesség felé hajlik az egyensúly, az alkohol leheletnyit melegíti a garatot. Ízben intenzívebb a bor, mint illatban, őszibarackos, ananászos, papayás, friss kajszis jegyeket mutat, egy kis hordófűszerrel. Nagyon kedves, szerethető aszúnak ígérkezik.

mindszenthaviaszuk8.jpg
Dereszla Pincészet 5 Puttonyos Aszú 2017 (M)
Kb. 150 g/l cukor, 9 g/l sav, 11% alkohol. A visszafogott illatot eleinte a hordó fűszerei uralják, vanília és kevés kókusz formájában, majd felzárkóznak a trópusi gyümölcsök is. Szájban aztán robban: különböző trópusi gyümölcsök, őszibarack és sárgabarack, édesfűszerek kavalkádja, lendületes savakkal és jó koncentrációval párosulva. Most még bébiaszú, de komoly bor lesz.

mindszenthaviaszuk7.jpg
Bott Pince 6 Puttonyos Aszú 2016
191 g/l cukor, 8 g/l sav, 10,3% alkohol. Szép, intenzív és kristálytiszta illat virágokkal, sárga húsú őszibarackkal, sárgabarackkal, trópusi gyümölcsökkel. Kóstolva karcsú, lendületes, elegáns, csupa lédús gyümölcs, szerkezetét tekintve pedig remek egyensúly jellemzi. Szépen visszatérnek az illat barackos, trópusi gyümölcsös jegyei, mandarinnal, kifejezetten hársas zamatokkal. 8p

mindszenthaviaszuk6.jpg
Hangavári Pincészet 6 Puttonyos Aszú 2015
143 g/l cukor, 6,9 g/l sav, 12,4% alkohol. Érettebb, moderáltabb intenzitású az illata a Bott után, leginkább sárgabarack és narancs színezi. Szerkezete lágyabbnak, lazábbnak tűnik eleinte, majd felélednek a savak, de így is inkább egy kicsit édességhangsúlyos. Sárgabarack, narancs, narancshéj, csipetnyi dohány díszíti a kortyot, a végén kis kesernyével. 7p

mindszenthaviaszuk5.jpg
Babits Pince 6 Puttonyos Aszú 2014
185 g/l cukor, 10,6 g/l sav, 13% alkohol. Az illat nem teljesen tiszta, van egy törkölyös-illós vonal benne, mellette aszalványok, aszalt kajszi. Szájban sűrű, koncentrált, mindene sok, bár a magas sav nem tűnik fel annyira a nagy test mellett, az alkohol viszont érezhetően emelkedett. A koránál érettebbnek, előrehaladottabbnak tűnik, szilvalekvár, aszalványok, mazsola, aszalt kajszi ízével. Kicsit a "régi sulis" aszúk jellegét idézi. 6p

mindszenthaviaszuk4.jpg
Füleky Pincészet 6 Puttonyos Aszú 2013
170 g/l cukor, 7,7 g/l sav, 10% alkohol. Az illat itt hűvös, közepes intenzitású, sárga húsú őszibarack, mangó, sárgabarack uralja, a háttérben vonzó fűszerességgel. Kóstolva elegáns, jó koncentrációt és egyensúlyt mutat, az édes citrusos, sárgabarackos, trópusi gyümölcsös vezérszólamot szépen ölelik körbe az egzotikus, édesfűszeres motívumok. 8p-

Puklus Pince 3 Puttonyos Aszú 2012
100 g/l cukor, 6,7 g/l sav, 12,5% alkohol. Illata aránylag visszafogott, narancslikőr, sárga húsú gyümölcsök uralják, talán picike illó is feltűnik. Könnyebb, lazább a sor többi tagjánál, mérsékeltebb az ízintenzitás, rövidebben tart szájban, savai is inkább szélesek, mint magasak. Ízében narancs, méz, sárgabaracklekvár, narancshéj és dohány. Egyedüli három puttonyosként ebben a sorban nem volt könnyű dolga. 6p

mindszenthaviaszuk3.jpg
Bodrog Borműhely 5 Puttonyos Aszú 2011
156 g/l cukor, 7,9 g/l sav, 11% alkohol. Nagyon szép, tiszta illata van, főleg fehér húsú őszibarack, sárgabarack és fehér virágok bukéja. Széles, krémes a textúrája, de nem terül szét, szépen megtartják a savak. A botrytises karakter kevésbé markáns, inkább friss gyümölcsökre építkezik a bor: őszibarack, vilmoskörte, sárgabarack, mangó, édes citrusok és pici fűszer. Nagyon kedves, zamatos, behízelgő aszú. 8p-

mindszenthaviaszuk2.jpg
Tokaj Nobilis Szőlőbirtok 6 Puttonyos Aszú 2010
203 g/l cukor, 11 g/l sav, 9,5% alkohol. Már az illata is elképesztően koncentrált, valóságos sárgabarack- és mangóesszencia. Az igazi tűzijáték azonban szájban kezdődik: a bor savai szinte elektromosan vibrálnak és precízen vezetik a végig kiegyensúlyozott, nagyon koncentrált, sűrű kortyot. A kajszis, mangós, citrusos, különféle sárga húsú gyümölcsös ízek több hullámban, arclerobbantó intenzitással támadnak és iszonyatosan hosszú lecsengésbe torkollnak. Az est legjobbja volt nálam. 9p-

Dereszla Pincészet 6 Puttonyos Aszú 2009
209 g/l cukor, 9,4 g/l sav, 10,9% alkohol. Nagyon gazdag, hedonista aromatikával kényeztet illatban és ízben egyaránt: sárgabarackdzsem, méz, sárga húsú gyümölcsök, keleti fűszerek, gyömbér és vanília. Sűrű, krémes, koncentrált anyag, a nagy testet egyszerre széles és magas savak támogatják és nyújtják hosszúra a kortyot. 8p

mindszenthaviaszuk9.jpg
Patricius Borház 6 Puttonyos Aszú 2008
183 g/l cukor, 9,6 g/l sav, 10% alkohol. Sárgabaracklekváros, aszalt barackos, édesfűszeres illata ízben édes narancslekvárral, vaníliával egészül ki. Telt, krémes, vastag korty, már kialakult aszús karakterrel, jó egyensúllyal és hosszú lecsengéssel. 7p+

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4415183014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása