A Borrajongó

Tokaj Magic - Gizella Pince Szil-völgy vertikális

2019. szeptember 30. 06:00 - furmintfan

A 2019-es őszi szezon első Tokaj Magic kóstolójának fókuszpontjában egy borász és egy dűlő állt. A Gizella Pince és a Szil-völgy közös története éppen 10 éve, egy 2009-es furminttal indult, időszerű volt tehát áttekinteni ezt az évtizedet a borok tükrében is. Szilágyi László, a Gizella Pince és a Szil-völgy neve ez alatt az évtized alatt elválaszthatatlanul összekapcsolódott.
A Gizella Pince borásza volt az, aki felfedezte ebben az elfeledett fekvésben rejlő lehetőségeket és az ismeretlenség homályából kiemelte a dűlőt. A Szil-völgy ma már gyönyörű teraszaival hívja fel magára a figyelmet, több évnyi megfeszített munka eredménye ez, hiszen a dűlő felső parcelláit a bozót és mázsás sziklák fogságából kellett kiszabadítani és betelepíteni.
A Szil-völgy jelentősége nem csupán egy kiemelkedő löszös termőhely újraélesztésében áll, hanem néhány évjárat után alternatív megoldást mutatott abban is, hogy nem egy fajtán keresztül igyekezett megmutatni a dűlő karakterét, hanem a két fő tokaji fajta erényeit egyesítve, házasításként jelenik meg.
Több szempontból is érdekesnek tűnt tehát a Szil-völgy borainak végigkóstolása, vágjunk is bele!

tokajmagicgizellaszilvolgy.jpg

Szilágyi László sajnos nem tudott személyesen részt venni a kóstolón, egy rövid videót küldött, amelyet a dűlőben sétálva vett fel. Szerinte a 2017-es Szil-völgy valószínűleg az eddigi legjobban sikerült bor a dűlőből, egy 10 éves evolúció eredménye, ahol a fajták házasítása, a hordó-tartály aránya, a maradékcukor és a savak egyensúlya a legszebben megvalósult.
A Szil-völgyből eddig összesen 10 bor készült: 2009-ből még csak furmint, 2011-ből és 2012-ből furmint és hárslevelű fajtánként külön-külön palackozva, majd 2013-tól a két fajta házasítása. A 2010-es, 2014-es és 2018-es évekből nem került önállóan palackozásra a Szil-völgy termése, a 2019-es évjáratot pedig egyelőre még szőlő formájában tudtuk megkóstolni. Így összesen kilenc tétel viselte eddig magán a Szil-völgy nevét, mi ebből most hetet kóstoltunk (a 2011-esek maradtak ki). A borokhoz ismét Pancsovay Zita készült fogásokkal.

A Szil-völgyről egy 2017-ben tartott vertikális kóstoló alkalmával nagyon részletesen írtam, így most próbálok a lényegre szorítkozni. Akit érdekelnek a részletek, itt megtalálja a korábbi írást.

A Szil-völgy 118-172 méter magasan terül el Tarcal határában, ez a Tokaji-hegy egyik legdélebbi fekvésű dűlője. A Tokaji-hegyre általában jellemző lösztakaró alatt itt dácittufa található, amely sűrű riolitos hamuval keveredik, a lejtő teteje felé haladva a löszréteg folyamatosan vékonyodik. A terület meleg, szeles, a borvidék sok területével összehasonlítva itt korábban érik a szőlő. Korábban a történelmi Mézesmál szőlőhegy részét képezte, majd a nagyobb Thurzó dűlőből vált ki a 16. század végén. A dűlő első ismert önálló említése egy birtokösszeírás alkalmával, 1610-ben történt Szélvölgye néven, a tarcali református egyház egyik szőlőterületeként, később helyesírási hiba miatt emlegették Szilvölgye néven is. Bél Mátyás I. osztályba tette, és az 1772-es szőlőkataszteri besorolás szerint is I. osztályú terület.
A Szil-völgy és a Gizella Pince közös története 2009-ben az első, 0,6 hektáros parcellával indult, ma a birtok már több, mint 4 hektárral és kb. 13000 tőkével rendelkezik a dűlőben.
Az alsó részeken kordonos, a felettük elhelyezkedő teraszokon bakművelés folyik, utóbbi részeken természetesen gépek nélkül, lovas szántással, fűkasza és háti permetező használatával. A terméskorlátozás tőkénként 0,5 kg-1 kg között van, a szőlőben az utóbbi években fokozatosan egyre környezettudatosabb művelés folyik.
Többszöri válogatást és bogyózást követően a kipréselt must tartályban ülepszik, majd 200-300 literes hordókban indul meg az erjedés szelektált élesztőkkel. Szilágyi László szerint a Szil-völgy karakteréhez nem illik sem a batonnage, sem a 100% új hordó, így a seprőt nem keverik fel, és bár régen a Szil-völgy borai kizárólag használt hordókban készültek, a 2015-ös évjáratban 20% volt az (slow toast, azaz hosszan, alacsonyabb hőfokon kiégetett dongákból készült) új hordó aránya. A 2017-es Szil-völgy 40%-a már tartályban, 60%-a másodtöltésű hordóban érlelődött. A harmonikus savkészlet kialakulása érdekében szükség esetén a borász részlegesen lebontja az almasavat. 2013-tól a bor furmint és hárslevelű házasítása, az első évjáratban nagyjából 60-40 volt az arány a furmint javára, utána egyenlő arányban kerültek össze a fajták.

Gizella Furmint 2015
A belövőbor a pince első birtokbora, nagyrészt a Kastély, kisebb részben a Deák és a Medve terméséből. Illatában van már egy kis palackbuké, érettség, pici füst, egyébként érett citrusokat, körtét idéz. A közepesnél valamivel könnyedebb testet feszes savak vezetik, citrusok viszik a főszólamot ízben (citrom, lime), fehér húsú gyümölcsökkel kiegészülve. 6p

Gizella Szil-völgy 2017
Az illat közepes intenzitású, de vonzóan gyümölcsös, a körtétől az őszibarackon át egy kis trópusi színezetig sok mindent felvonultat, fehér virágok kíséretében. Kóstolva egyszerre légies és tartalmas, elegáns kivitelezésű bor, cizellált savakkal. Gazdag gyümölcsösség, különféle citrusok, érett fehér húsúak, leheletnyi maradékcukor mellett. Most intenzívebbnek és zamatosabbnak éreztem, mint négy hónappal ezelőtt. 7p/7p+

Gizella Szil-völgy 2016
Hűvös, visszafogott illat, citrommal, lime-mal. A bort penge savak húzzák feszesre, hosszúra, tömör és szikár jelleget kölcsönözve. Főleg citrusfélék, citrom, lime jellemzik az ízképet, a korty végén egy kis mézzel, fűszerekkel, sós jegyekkel. A hűvös évjáratnak és a savaknak köszönhetően egy kicsit szigorúbb, keményebb bor a 2017-es után. 6p+

Gizella Szil-völgy 2015
Az érett gyümölcsök - körte, barackfélék - mellett finoman érezni a hordó fűszerességét és egy kis kezdődő palackérettséget is. A tömör kortyközépre és az élénk savakra szélesebb test épül. Különféle citrusok, őszibarack, körte, halvány fűszeresség színezi, a finis felé erősödő sós aláfestéssel. 7p

Gizella Szil-völgy 2013
Szépen megállapodott, összetett illat: érett fehér húsú és trópusi gyümölcsös jegyek, ananász, citrusok, fűszerek, cseppnyi méz, idővel halványan némi gomba is felfedezhető. Komoly szerkezetet villant, koncentrált és egységes. Ízben is gazdag, rétegzett: körte, őszibarack, narancs, kis trópusi gyümölcs, a háttérben karácsonyi fűszerek és ismét a sós aláfestés. Ereje teljében van. 7p+

Gizella Szil-völgy Furmint 2012
Meglepően világos színű volt mindkét 2012-es bor. Az illat is frissebb a vártnál, különösen a meleg évjárat tükrében: virágport, érett gyümölcsök, körte, alma, barackfélék. A savak kicsit lágyabbak, de elég tartást adnak, a korty kerek, érett fehér húsú gyümölcsökkel és citrusokkal, pici édesfűszerrel és sóssággal. 6p

Gizella Szil-völgy Hárslevelű 2012
Sárga húsú őszibarack, érett gyümölcsök, pici méz érkezik illatban, ízben érett sárga és fehér húsú gyümölcsök, egy kis édesfűszer és méz. Szélesebb, egy fokkal szelídebb a struktúra, mint az évjárat-azonos furmint esetében, a savak talán egy fokkal puhább érzetűek, de nem terülnek szét, az alkohol finoman melegít. 6p+

Gizella Szil-völgy Furmint 2009
Határozottan érett, öregedő illat, érett és reszelt alma, enyhe cideres jelleg, idővel mindez erősödik is. A savak még tartanak, a korty enyhén tapadós és egy kicsit az alkohol is fűt. Ízben érett alma, narancs, dió, és egy kis kesernye. Ezt a bort már érezhetően kikezdte az idő vasfoga. 5p-

A kísérő fogások Pancsovay Zitától:
Csirkekrém pirított dióval
Grillezett zöldséges kecskesajtos rétes
Sós citrom sorbet és vaníliafagylalt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5515172538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.