A Borrajongó

Csillagvölgy és Ördögárok, újdonságok és különlegességek - Látogatás Gere Attila Pincészeténél

2019. szeptember 07. 06:00 - furmintfan

Bő három évvel ezelőtt jártam egy sajtóút keretében Gere Attila Pincészeténél, azóta pedig történt egy s más a pincénél, legfőbb ideje volt egy újabb szervezett látogatásnak. Amivel már mindenki szembesülhetett: a pincészet arculata felfrissült, egységesebbé vált, az új címkéken szereplő "A. Gere" név Gere Attila mellett már a következő generációra, Andreára és ifjabb Attilára is utal. Az egyszerűsítés jegyében a korábbi Weninger & Gere márkanév is beolvadt, bár ez a két család közötti együttműködést nem érinti.
Ami a villányi birtokközpontot illeti, megújult a pincészet terasza és kóstolótere, Varró Zoltán belsőépítész tervei alapján. A kóstolóhelyiségben egy szalon, egy étkező, egy borbár és a légkondicionált "borkönyvtár" is kialakításra került. Az új télikert elhúzható üvegfalakat és tetőt kapott, így nyitott terasszá is alakítható, ahol a szabad ég alatt kóstolhatóak a borok. Augusztus végén alaposan körbejártuk a birtokot a szőlőtől a pincéig, Gere Andrea és Csizmadia Kristóf volt az útikalauzunk.

gere2019_1.jpg

A túra Villány egyik legkiemelkedőbb termőhelyén, az Ördögárok dűlőben kezdődött. A monda szerint a hegyek között futó árok, illetve völgyet maga az ördög szántotta. A katlanszerű elhelyezkedés egyedi mikroklímákat alakított ki, a meleg levegő az alsó területeken megreked, a felső részeken már megint mások a klimatikus adottságok. Az Ördögárok újratelepítése a 2000-es évek elején kezdődött, a meredek lejtőkön teraszokat alakítottak ki a szőlőtermesztéshez.

gere2019_2.jpg
A következő állomás a Konkoly-dűlő volt, amely egy magasabban fekvő, erdővel határolt, valamivel hűvösebb terület. A korábban a Teleki család tulajdonában álló ház árnyékos teraszán megpihenve megkóstoltuk a pincészet gyöngyözőborait, valamit a Gere család és Schubert Vilmos közös vállalkozásaként működő, könnyű, reduktív borokat palackozó Csillagvölgy Pincészet fehérborait is. A Csillagvölgy Pincészet egészen aprócska, kb. másfél hektárnyi saját szőlőterülettel rendelkezik, borait felvásárolt szőlőből, reduktív technológiával készíti, afféle borvidéki integrátori szerepet is betöltve.

Gere Frici Gyöngyözőbor 2018
Királyleányka, olaszrizling, sauvignon blanc és muscat ottonel. Kellemes, friss, szőlős, zöldalmás, körtés illat és ízjegyek, kellemesen fanyar lecsengés, (a plusz szűrésnek köszönhetően) apró bubik, krémes tapintás. 4p

Gere Rosé Frici Gyöngyözőbor 2018
Medoc noir és merlot. Visszafogott, de tiszta piros bogyós gyümölcsös aromatika, száraz érzet, apró buborékok, finom krémesség. 4p

gere2019_3.jpg
Csillagvölgy Pincészet Gere & Schubert Irsai Olivér
Fajtajelleges, muskotályos jellegű, intenzív szőlős, szőlővirágos illat, kevés ananásszal. Ízben ugyanezt a vonalat hozza, talán egy fokkal visszafogottabban, könnyű test mellett. 4p

Csillagvölgy Pincészet Gere & Schubert Cserszegi Fűszeres 2018
Tompább, zártabb a vártnál, mind illatban, mind ízben, neutrális, almás, fehér húsú gyümölcsös, laza, lágy érzettel. Nem tudom, hogy eleve ilyen volt-e, vagy csak öregszik már. 3p

Csillagvölgy Pincészet Gere & Schubert Sauvignon Blanc 2018
A fajtához képest kevésbé harsogó és zöld, inkább a zöldalmás, almás vonalat képviseli. A korty vége felé kezdenek bele a savak és ott a frissebb, citrusos jegyek is előbújnak. 4p-

Csillagvölgy Pincészet Gere & Schubert Chardonnay 2018
Érett fehér húsú gyümölcsök, pici banán, körte vezeti illatát és ízét. Könnyű, arányos, a lecsengésben kellemesen fanyar. 4p

gere2019_4.jpg
A dűlőtúra és az első kóstoló után visszatértünk a birtokközpontra és először az erjesztőtérben, majd a hordós érlelőben tettünk egy kört, közben két hordómintát is megnéztünk.
A Gere borok erjesztése kizárólag a birtokról szelektált, helyi élesztőtörzsekkel történik. Gere Andrea idén 100 éves nagypapájának egyik présházából a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet segítségével 15-féle élesztőt szelektáltak, ezekből végül ötöt választottak ki, amelyek magasabb alkoholfokot is jól tűrik. Az erjesztést követően a spontán biológiai almasav bomlás már a feldolgozó alatt található érlelőpincében, nagyrészt új, illetve használt 80%-ban magyar, valamint francia tölgyfahordókban megy végbe. A vörösborokat átlagosan 14-18-hónapig érlelik fahordóban, majd a hordós érlelést követően következik a házasítás. A pincészetnél elsősorban zempléni tölgyből készült hordókkal dolgoznak, de folynak kísérletek néhány francia kádár hordóival is. A palackozás során a csúcsborok nagyrészt szűretlenül kerülnek letöltésre, majd forgalomba hozatal előtt még palackban érlelődnek tovább.

Gere Ördögárok Cabernet Franc 2018 (HM)
Fekete bogyós gyümölcsök, bors, szeder, áfonya, fekete ribizli, fekete faeper, szép fűszeresség illatban és ízben. Remek sav és érett tannin jellemzi a szerkezetet közepes test mellett.

Gere Szarkás Merlot 2018 (HM)
A Kopár egyik aldűlőjének, a Szarkásnak a termése, Solus-alapanyagnak szánják. Érett, mély erdei gyümölcsös, meggyes enyhén likőrös illat és ízek. Testes, krémes, vastag anyag, sok tanninnal.

gere2019_7.jpg
A kóstolóterembe visszatérve nekiláttunk a terjedelmes borsornak. Általában párban kaptuk a borokat, esetenként azonos fajtából 1 régi és 1 frissebb évjáratot. Kezdésnek egy portugieser és egy könnyed házasítás érkezett. A pincészetnél a nagyobb "alap" tételekhez, mint a Portugieser, vagy az Olaszrizling, vásárolnak is szőlőt, azonban a saját, organikus művelésű területekről egy külön portugieser is készül, ezzel kezdtünk. Az utána érkező Athus Cuvée a pince belépő szintű vörös házasítása, azonban a borvidéki összefogás eredményeképpen létrehozott Villányi Redy a jövőben felválthatja ezt a bort a szortimentben.

Gere Védett Eredetű Portugieser 2018
Meleg érzetű illata eleinte eléggé visszafogott és zárt, majd meggy és szilva bújik elő. A korty bársonyos, sima tapintású, eldolgozatlan élek nélkül. Meggy és szilva képviseli itt is a gyümölcsösséget, minimális vadhúsos animalitás érezhető halványan a korty végén. 5p

Gere Athus Cuvée 2016
Portugieser, cabernet franc, pinot noir, syrah, merlot, acéltartályban erjesztve, majd 25-50 literes ászokhordókban 10 hónapig érlelve. Hűvösebb hangulatú, neutrálisan gyümölcsös illat, fűszeres, gyógynövényes, enyhén bőrös kísérettel. Könnyű, jól iható bor, jó arányokkal, lendületes savval, szilvás, meggyes, halványan fűszeres aromákkal. 5p


A következő páros egy különleges szőlőfajta borának két évjárata. Gere Attila még a 2000-es években kezdett régi magyar fajtákkal kísérletezni, mindegyikből csupán néhány sort ültettek. A fekete járdovány - úgy tűnik - bevált, így ebből már több évjárat óta külön bor készül. A család úgy tervezi, hogy a jövőben csókaszőlővel is tesznek egy újabb kísérletet.

Gere Fekete Járdovány 2016
Izgalmas, mentás, virágos, kék szőlős, jostás, after eight csokit is felidéző illat. Jóval vékonyabb, mint a 2017-es, karcsú testét élénk savak vezetik, a tannin kevesebb, ízben áfonyás, erdei gyümölcsös, fűszeres jegyek dominálnak. 5p+

Gere Fekete Járdovány 2017
A meleg évjárat okán egészen más jellegű bor, mint a 2016-os. Érett erdei gyümölcsök, szeder, kis likőrösség, virágosság jelentkezik illatában. Nagyobb testet, több és markánsabb tannint, lágyabb savakat kapunk. Ízében érett erdei gyümölcsök, szeder, áfonya és egy kevés étcsoki. 5p+


Előre nem tervezett kitérő következik. A pincében tett túra alkalmával lettünk figyelmesek néhány érdekes címkével ellátott kartonra, fényesen igazolva, hogy milyen veszélyes dolog borfanatikusokat beengedni a pincébe, mert biztosan meglátnak valami olyat is, amire a vendéglátó nem számít. Nos, ezt a bort pedig mi nem láttuk jönni, mert mint kiderült, egy különleges tételről van szó. A kísérletképpen ültetett régi magyar szőlőfajták borából készült házasítás kapta a Kárpát Cuvée nevet, csak néhány évjáratban készült el, kis mennyiségben.

Gere Kárpát Cuvée 2007
Hét magyar kékszőlőből készült ez a bor: bakator, balafánt, csókaszőlő, feketefájú bajor, fekete járdovány, kék bajor, purcsin. Nem kifejezetten gyümölcsös, inkább szekunder és tercier jegyek uralják, kávé, pici bőr, konyakmeggy. Közepesnél karcsúbb testű bor, savai még most is jól tartanak, az idő pedig élmentesre csiszolta. 5p


A pinot noir kicsit mostohagyermek Villányban, arra már a borászok is rájöttek, hogy a villányi klíma nem kifejezetten kedvez a fajtának. Gerééknél is csökkentették a pinot noir palackszámát, de a fajtáról teljesen nem szeretnének lemondani.

Gere Pinot Noir 2012
Az Ördögárok termése, acéltartályos erjesztés, majd 10 hónap érlelés másodtöltésű barrique-hordókban. Visszafogott, érett és meleg hangulatot árasztó illata elég nehezen szálazható, érett piros bogyós gyümölcsök, meggy és fűszerek jelennek meg benne. Telt vastag, délies bor széles savakkal, emelkedett alkoholérzettel, tannin is van benne rendesen. Ízében érett erdei gyümölcsök, pici rumos meggy. Elegáns, filigrán pinot-t ne keressünk benne, akkor "csak" vörösborként nem okoz csalódást. 5p+

gere2019_5.jpg
A pinot noir-ral ellentétben a syrah viszont kiválóan működik a borvidéken, elsősorban a hűvösebb fekvésekben érzi jól magát, ahol megfelelő szüreti időponttal el tudják kerülni a túlérettséget és meg tudják őrizni a fajta fűszeres karakterét. A Syrah Selection az általunk is meglátogatott Konkoly-dűlőből szokott készülni, most már a dűlő neve is szerepel a palackon.

Gere Konkoly-dűlő Syrah Selection 2017
Acéltartályos erjesztés, almasavbontás fahordóban, majd 16 hónapos érlelés másodtöltésű barrique hordókban. Erdei gyümölcsök, áfonya, szeder, josta, kék virágok és fűszerek színezik illatát. Közepes test, lendületes savak, a korty végét melegítő alkohol. Ízében sok gyümölcs és sok fűszer jár táncot: érett erdei gyümölcsök, meggy, cassis de dijon, kis gyógynövény, bors. 6p+

Gere Syrah Selection 2008
Összetett, rétegzett illatában érett erdei gyümölcsök, szilvadzsem, kávé, bors, kis likőrösség, porrá aszalt fekete gyümölcsök szerepelnek, kezdődő palackbuké mellett. Telt, feszes korty, jó savak, kicsikét tapadós tannin jellemzik, a korty középtájon talán kicsit megdöccen, de alapjában véve szépen kitölti kereteit a bor. Érett fekete bogyós gyümölcsök, áfonya, szeder, szilva, pici likőrösség, fűszerek, szójaszósz adják az aromákat. 6p+


Cabernet sauvignon-ok következnek, a már szinte szitokszónak számító "barrique" megjelöléssel. Természetesen a barrique hordót is lehet okosan használni, mondják vendéglátóink, az új hordók sok tételnél jelentősen lecsökkent, konkrétan akár a nullára is.

Gere Cabernet Sauvignon Barrique 2014
Acéltartályos erjesztés, fahordós almasavbontás, majd 16 hónap érlelés másod- és harmadtöltésű barrique hordókban. Szilva, erdei gyümölcsök, szilva, fűszerek, pici fűszerpaprika a fő díszítőjegyek orrban és szájban is. Az évjárat ellenére sincs nyoma éretlenségnek, nem húz, nem kapar, meglepően puha tapintású a korty. 6p-

Gere Cabernet Sauvignon Barrique 2000
Az illat nehezen szálazható, gyümölcs is akad még benne, ha nem is sok, mellette enyhén fűszerpaprikás, enyhén sós, szójaszószós, umamis jellegű. Kóstolva szép textúrát villant, élmentes, selymesen simogató, finoman krémes. Nem egy hagyományosan értelemben vett ízbomba, de az érett gyümölcsös, sós, szójaszószos, fűszeres, umamis jegyek és a palackérettség izgalmas elegyet alkotnak. Majd' 20 évesen is remek. 6p+

gere2019_6.jpg
Érkezik a borvidéki zászlóshajó cabernet franc két évjárata, a fiatalabb már villányi franc megjelöléssel. A Gere Pincészetnél két dűlős villányi franc készül az utóbbi időkben: a Csillagvölgy kerül hamarabb a polcokra, az Ördögárok pár hónapra rá követi.

Gere Csillagvölgy Villányi Franc 2017
Az alkoholos erjesztés acéltartályban történt, az almasav-bontás pedig fahordóban. A bor 80%-a új, 20%-a másodtöltésű barrique hordóban érlelődött 16 hónapig. Vanília, édesfűszer, szegfűszeg tűnnek ki először az illatból, majd jönnek az érett fekete bogyós gyümölcsök is. A tannin érett, de még nagyon az előtérben van, a korty telt, meleg érzetű, érett fekete bogyós gyümölcsök, szeder, áfonya, fekete ribizli és szegfűszeges, vaníliás fűszeresség találkoznak. Fiatal még. 6p+

Weninger & Gere Cabernet Franc 2009
A Csillagvölgy-dűlő termése ez is. Rengeteg fűszer uralja az illatot, de érett szilva, erdei gyümölcsök, tömjén, kávé, étcsoki, pici rumos szilva, dohány és avar is betársul. Masszív felépítésű, robosztus bor, a tannin még most is markáns, savai feszesek. Ízében is gazdag fűszeresség dominál, érett szilva, áfonya, fekete ribizli, szeder, étcsoki és csipetnyi dohány mellett. Komoly anyag és úgy tűnik, bőven vannak még tartalékai. 7p-


A pince két ikonikus borával folytatjuk, a Kopar-ral és a Solus-szal, az aktuális 2016-os évjárattal, amelyek természetesen még nagyon fiatalok. Előbbi - mint sokszor sok helyen leírták már - nem csupán a Kopár-dűlő, hanem több több dűlő termésének házasítása, mára már egyértelmű cabernet franc-hangsúllyal, a cabernet sauvignon arányának visszaszorításával. A Solus tiszta merlot, az olasz ikonbor, a Masseto inspirálta, a Kopár-dűlő terméséből készül a legkiválóbb évjáratokban.

Gere Kopar 2016
50% cabernet franc, 40% merlot és 10% cabernet sauvignon. Az alkoholos erjesztés és az almasavbontás részben acéltartályban, részben fakádban történt, ezt követte 16 hónapos hordós érlelés, 60% új barrique-ban, 40% nagy ászokban (10-25 hl). Kompakt illata eleinte nehezen szálazható, erdei gyümölcsök, meggy, fekete cseresznye, édesfűszerek, gyógynövények, ánizs, menta, étcsoki és cseppnyi balzsamecet egyaránt helyet kap benne. Jó felépítésű bor, lendületes savakat és selymes tannint kapunk szájban. Ízében az illatot idézi vissza: erdei gyümölcsök, meggy, fekete cseresznye, gyógynövények, menta, tejcsoki, csepp balzsamecet. 7p

Gere Solus 2016
100% merlot, alkoholos fakádban almasavbontás fahordóban, majd 16 hónap érlelés új barrique hordókban. Az illat érett gyümölcsös, meleg hangulatot áraszt, van benne egy kis likőrösség, mellette érett meggy, fekete cseresznye, szilva, majd idővel érdekességképpen egy kis narancshéj. A nagy, krémes érzetű test széles savakra támaszkodik, az alkohol emelkedett. Ízében erdei gyümölcsök, fekete cseresznye, meggy, szilva, édesfűszerek, étcsokoládé. 7p


Az Attila az abszolút csúcsbor, a pincészet legszebb új barrique hordóiból szelektált, limitált mennyiségben készülő különlegesség. Nem kicsit lepődtem meg, amikor kiderült, hogy sokszor nem csak házasítás lehet, hanem 1-1 fajtabor válogatott része is megkaphatja az "Attila" címkét, ráadásul általában más-más fajta borai szolgálnak rá a különböző kiemelkedő évjáratokból.

Gere Attila Cuvée 2011
50% cabernet franc, 35% merlot és 15% cabernet sauvignon. Az alkoholos erjesztés nagy fakádban, az almasavbontás pedig fahordóban történt. A bor új barrique hordókban érlelődött 16 hónapig. A két Attila közül most ennek az illata intenzívebb, erdei gyümölcsöket, áfonyát, szilvát, fekete ribizlit, különféle fűszereket idéz, halványan naspolya is megjelenik. Testes, krémes, vastag bor, sok fekete bogyós gyümölccsel, édesfűszerekkel. 7p+

Gere Attila Cabernet Sauvignon 2011
Moderáltabb intenzitású az illata, mint a másik Attiláé, fekete ribizli, áfonya, szilva, meggy, csokoládé, pici bőr színezi. Koncentrált, sűrű, markánsabb érzetű, feszesebb, mint a cuvée társa, a magas alkoholt simán elnyeli nagy test. Tömény fekete bogyós gyümölcsös, szilvás, meggyes, étcsokis ízvilágot képvisel. Az Attila Cuvée most könnyebben megközelíthető, de lehet, hogy hosszú távon inkább erre a borra fogadnék. 7p+

gere2019_8.jpg
A zárófelvonásra a Mandula Étteremben került sor, ahol egy háromfogásos késői ebéddel vártak minket. Természetesen borokat is kínáltak az ételek mellé, aperitif-ként azonban egy FriciSpritz került a poharakba, amely - mintegy az Aperol-mániára adott válaszként - egy különféle gyümölcsökkel és fűszerekkel ízesített Frici-koktél, esetünkben bodzával és uborkával.

Gere Olaszrizling 2018
Neutrális fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, golden alma, finom fanyarság szövi át. Könnyű, jól iható, pont ideális mennyiségű savval. 4p+

Gere Kékfrankos 2017
Érett erdei gyümölcsök, piros bogyósok, meggy, pici naspolya érezhető illatában és ízében. A korty gördülékeny, inkább a savakra, mint a tanninra épít. 6p-

Gere Tempranillo 2016
Az Ördögárok termése, acéltartályos erjesztés, almasavbontás fahordóban, majd 14 hónapos érlelés másodtöltésű barrique hordókban. Szilva, fekete cseresznye, pici édesfűszer és ánizs, leheletnyi lakk jelenik meg illatában. Közepes testű, feszes, kissé már citrusos érzetű savakra épít, tanninja bársonyos. Érett fekete bogyós gyümölcsök, fekete cseresznye, szilva, fekete ribizli, édesfűszerek díszítik. 6p


A meghívásért köszönet a Wineglass Communication-nek, a vendéglátásért és a kóstolóért Gere Andreának és Csizmadia Kristófnak.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4015037886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loading 2019.09.09. 11:09:08

A fenti leírás alapján a Csillagvölgy termékek nagyon alapkategóriájúak 6-9EUR/palack bolti áron. Értelmes borok 20EUR/palack áron kezdődnek.
A Fekete járdovány értékeléssel 2017 jobb, mint a 2016 egyetértek. A pontozással, mert nem érezhető különbség, nem.
Ettől függetlenül jót tett a boroknak a túlzott újhordó használat visszaszorulása.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2019.09.09. 11:42:37

@loading: A 2017-es járdovány valószínűleg jobb bor, de nekem a 2016-os valahogy izgalmasabb volt, jobban kijött a fajta, próbáltam kompenzálni.
Nem vettem még soha Csillagvölgy bort, de úgy látom, akár már 1000-1300 Ft környékén is lehet kapni. Amúgy persze, nagyon alapkategóriájúak, de vállaltan azok.

loading 2019.09.09. 13:12:43

@furmintfan: A 2011-est javaslom, mint etalon. A 2014 és a 2016-os nem igazán jó, vékonyabb.
Akcióban lehet, de pl. a Fricik 2eFt feletti áron kaphatóak.

gergo16 2019.09.14. 17:04:55

@furmintfan: Szia! A Járdoványról egyébként mit gondolsz, minőségi fajtának tartod, látsz benne potenciált?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2019.09.15. 07:10:29

@gergo16: Erről inkább borászokat kellene megkérdezni, mert fogalmam sincs, hogy milyen vele dolgozni. Számomra fogyasztóként van benne izgalom, de szerintem megmarad kuriózumnak.
süti beállítások módosítása