A Borrajongó

A három domb három bora - Pannonhalmi Apátsági Pincészet Tricollis trió

2019. augusztus 13. 06:00 - furmintfan

Három tagúra bővült a Pannonhalmi Apátsági Pincészet belépő szintet képviselő borcsaládja, a Tricollis, ahogy az eddigi egy fehér és egy vörös tételhez a 2018-as évjárattal csatlakozott az apátság rosé-ja is, amely eddig fantázianév nélkül - kvázi a fajtaborok sorában - futott. Ezzel egy időben megújult a borok arculata is, az új címkéken a főapátság épületei, hagyományai, mindennapi életének jelenetei elevenednek meg. A pincészet korábbi címkéit is kedveltem, de az új dizájn-nal szerintem szintet léptek, hasonlóan igényes munkára hirtelen nagyon kevés hazai példát tudnék felhozni. A pincészet rosé-ja és Tricollis borai is megbízható, stabil minőségi színvonalat képviseltek a korábbi években, és ez a megújulással sem változott.

pannonhalmitricollis2018_1.jpg

Mindhárom bor az apátsági területek három dűlőjéből származik, ahogy a Tricollis jelentése is "három domb": a fehér a Packalló, Tavaszó, Széldomb, a rosé és a vörös a Babszökő, Tavaszó és a Széldomb termését egyesíti magában. A házasítás résztvevőit tekintve is majdnem megvalósul a hármas szám érvényesülése, de a fehér Tricollis-ba négy szőlőfajta termése került.

pannonhalmitricollis2018_2.jpg
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Tricollis Fehér 2018
45% olaszrizling, 30% rajnai rizling, 15% fűszeres tramini és 10% pinot blanc házasítása tartályban erjesztve és érlelve, a tramini bogyózást követően 2 napig ázott héjon.
Az illat összetett, de picikét nehezen szálazható, halványan megjelennek benne a tramini egzotikus vonásai, továbbá fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, citrusok, szőlő, szőlővirág. Az olaszrizlinget kiegészítő fajták mind hozzátesznek valamit a végeredményhez, úgy, hogy egyik sem nyomja el a többieket (bár talán a rajnai rizlinget mondanám az éllovasnak). A rajnai rizling a ropogós savakat és a citrusokat, a pinot blanc egy kis testet, a tramini pedig egyedi, különleges ízjegyeit hozza a házasságba. Bizsergetően friss, feszes szerkezetű bor, szájban citrusos, zöldalmás, fehér barackos, diszkréten fűszeres, citrushéjas ízjegyekkel operál, enyhe fanyarsággal, a finisben enyhén melegítő alkohollal. 5p (2150 Ft - Bortársaság)

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Tricollis Rosé 2018
50% merlot, 30% pinot noir és 20% cabernet franc házasítása tartályban erjesztve és érlelve. A pinot noir-t direkt rosé-ra szüretelték, a másik két fajtánál léelvétellel nyerték az alapanyagot.
Moderált intenzitású illatában piros bogyós gyümölcsök, szamóca, cseresznye uralkodnak, fehér virágokkal és egy kevés édesfűszerrel. Műfaji mércével mérve az átlagnál testesebb, tartalmasabb (ezt a szokásosnál magasabb, bár nem kilógó alkohol is jelzi: 13%), de így is jól iható. A lendületes savakat egy kevés maradékcukor kerekíti és emel is kicsit az ízeken. Szamóca, cseresznye, mandarin képviseli a gyümölcsös ízeket, miközben egyszerre van jelen mellette leheletnyi vaníliás édességérzet és citrushéjas, pink grapefuit-os fanyarság. 5p (2150 Ft - Bortársaság)

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Tricollis Vörös 2018
40% pinot noir, 40% merlot és 20% cabernet franc házasítása, tartályban erjesztve, majd 228 literes hordókban 6 hónapig érlelve.
A vörös Tricollis talán a sor legizgalmasabbra sikerült tagja. Nagyon kifejező és egyedi illattal varázsol el: vörös áfonya, piros ribizli, málnavelő viszi a prímet, pici meggy, keleti fűszer és egzotikus lila és kék virágok kíséretében, eleinte még érintésnyi tejcsokival ráadásképp. Közepesnél karcsúbb testét puha tapintású, de szépen duruzsoló savak és barátságos tanninok ölelik körül, az alkohol melegítő hatása csak finoman érezhető. A lédús kortyot az illatban megismert zamatos piros bogyós gyümölcsök öltöztetik, finom fahéjas, szegfűszeges, római köményes fűszerességgel. 6p- (2790 Ft - Bortársaság)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2014992196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2019.08.13. 13:59:51

A vörös jó szokott lenni, de az aktuális fehér egy erősen savhangsúlyos , minimális testtel rendelkező, következésképpen erősen túlárazott cucc (és 4 pont).
süti beállítások módosítása