A Borrajongó

Titkos favorit - Németh Pince, Badacsony

2019. augusztus 07. 06:00 - furmintfan

A Németh Pince amolyan "underground szupersztár" a badacsonyi pincészetek között, kicsi, de erős. Ritkán vesznek részt kóstolókon, boraikat nem látjuk viszont borkereskedések, pláne hipermarketek polcain, szinte minden palackot a pincénél értékesítenek, így aki meg akar ismerkedni a borokkal és készítőikkel, annak bizony Badacsonyba kell elzarándokolnia. Jó ideje tervezem már, hogy meglátogatom a Római úton található pincét és kóstolóhelyiséget, és ahogy július közepén egy hétvégét Badacsonyban töltöttem, az első utam ide vezetett.

nemethpince01.jpg

A kis családi pincészet mintegy 2 hektár szőlővel rendelkezik (növekedni nem is szeretnének), és további 4-5 hektárról vásárolnak fel szőlőt, ebből végül kb. 10000 palack bor készül. A családban régi hagyománya van a szőlőtermesztésnek és a bortermelésnek, jelenleg is minden munkát a család végez saját kezével, a legifjabb generációt is bevonva.
A fajtakínálat elég széles, budai zöld, juhfark, kéknyelű, olaszrizling, ottonel muskotály, rajnai rizling, rózsakő. A sok fajtából jellemzően kis palackszámú tételeket készítenek. Gyöngyözőboruk is van, és nagy ritkán kékszőlőből is készítenek bort. Amiben azonban egészen kiválóak, azok a késői szüretelésű, töppedt, vagy botrytises szőlőből készült borok. Az átlag badacsonyi pincészethez képest ez utóbbiak jóval nagyobb hányadát adják a szortimentnek.
Igyekeztem átfogó képet kapni a pince munkásságáról, ebben a házigazda Szalai Attila ajánlásai segítettek, közben más ismerősök is betoppantak a pincébe, így a szép borok, a remek házi kenyér, a csodás sajtok és sonka mellett repült az idő.

Budai Zöld 2018
Diszkrét, de tiszta virágos, zöldalmás, szőlős illat. Könnyű, de kerek, meleg hangulatot árasztó korty, zamatos körte, alma ízével, frissítő fanyarsággal a végén. 5p

Rajnai Rizling 2018
Illatában fehér húsú gyümölcsök, alma és őszibarack. A korty finoman olajos textúrájú, telt, ugyanakkor feszes és nagyon hosszú, almafélék, őszibarack és édes citrusok ízével. 6p

Olaszrizling Premium 2018
Mérsékelt intenzitású, almaféléket idéző illata után ízben gazdagabb és intenzívebb. Érett alma, cseppnyi méz színezi, a kis maradékcukor is emel az ízeken. Kerek, puha tapintású, nagyon jól iható, ízes olaszrizling. 6p-

Kéknyelű Premium 2018
Visszafogott, fehér húsú gyümölcsös illat almával, pici mandulával. Masszív felépítésű, széles, komoly savak és kis cseresség keretezi, kicsit még fiatalosan rakoncátlan. Édes fehér húsú gyümölcsök, pici hordófűszer, kis édességérzet, leheletnyit melegítő alkohol a korty végén. 6p

Muscat Ottonel 2018
Szőlő, szőlővirág illata és íze, szájban még egy kis fehér húsú gyümölcs és körte érkezik. Kicsit lágyak a savai, hiányoltam belőle egy kis lendületet. 4p

nemethpince03.jpg
Budai Zöld 2010
A kemény savak miatt sokáig palackban érlelték a bort, Szalai Attila szerint most kezd "ihatóvá" válni. Érett illatában nugát, tercier jegyek és aszalt gyümölcsök jelentkeznek. Valóban masszív savak küldik meg a kortyot, de a kezdeti erős attak után viszonylag gyorsan leülnek a savak. Aszalt gyümölcsök, tercier jegyek, sóban eltett citrusok tűnnek fel ízében. 5p

Töprengő Olaszrizling 2015
Félszáraz bor, válogatott töppedt szemekből. Édes gyümölcsök, alma, őszibarack, szőlő, pici gomba és olaj illata áramlik a pohárból. A korty is olajos, telt, széles savakkal, kezdődő érettséggel. Összetett, érett ízvilág: érett citrusok, almafélék, őszibarack, zöldfűszerek, pici gomba. Régi stílusú olaszrizlingek emlékét idézi fel. 6p

Olaszrizling Szalmabor 2014
Szalmán töppesztett olaszrizling szemekből készült. Az illat visszafogott, sárgabarack, némi gomba, pici illó jellemzi. Szájban sűrű, olajos érzetű, kissé lágy bort kapunk, egyedi ízvilággal: sárgabarack, gomba, só, kéksajt (nem zavaró tényezőként), szalma. 6p

Késői Szüretelésű Kéknyelű 2005
Aranyba hajló szín, ránézésre is sűrű, komoly anyag. Illatában aszalt barack, gomba, olaj, fűszerek. Kóstolva kicsit rusztikus érzetű, masszív savak (kb. 10 g/l) és némi cseresség fogja közre a komoly testet, picit az alkoholt is érezni. Sárgabarack, sárga húsú gyümölcsök, csipkebogyó-tea, narancs, narancshéj, pici trópusi gyümölcs elegye alkotja az egyedi ízképet. 7p

nemethpince02.jpg
Napsugár Édes Olaszrizling 2017
Töppedt és botrytises szemekből, aszútechnológiával készült édes bor, kb. 80 g/l a maradékcukor. Trópusi gyümölcsök, töppedt szőlő, sárgabarack és keleti fűszerek illat árad a pohárból. Komoly, karakteres bor, gazdag ízvilággal. Sárgabarack, mangó, trópusi gyümölcsök, ananász, narancshéj, keleti fűszerek és virágpor. 7p

Finálé Édes Olaszrizling 2017
Ebben a borban már 120-130 g/l a maradékcukor. Édes trópusi gyümölcsök, szőlő, méz és virágok illatát hozza. A magas cukortartalom ellenére is jó az egyensúlya a vibráló savaknak köszönhetően. Trópusi gyümölcsök vezetik ízét is: mangó, maracuja, sárgabarack, ananász, diszkrét fűszerességgel körítve. Elegáns, intenzív és gazdag. 7p+

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7114985646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2019.08.08. 18:38:20

Nekem is elég nagy favoritok ők. Évről évre el szoktam menni tavasszal, végigkóstolok mindent, és mindig vannak egészen jópofa cuccok. Áprilisban már-már klaviatúrát is ragadtam, hogy beszámoljak, de aztán ehhh....:))

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2019.08.08. 18:51:31

@drbarta: Nem kell mindig hagyni, hogy én arassam le a babérokat. :D

merulo_szaturnusz 2019.08.12. 09:58:32

A kimérve kapható olaszrizlingjük is telitalálat, igazán baráti áron.

winevalentine 2019.08.23. 21:40:06

Szintén végittam a szortimentet a minap egy biciklis Balaton-kör alkalmával.
Tokaj-kedvelőként inkább a markáns fehérek, mint az édesek fogtak meg. A Budai Zöld vibráló savaival, illetve ahogy visszaadja a minerális jelleget, ígéretes lehet. Vajon házasítva, vagy más technológiával lehet belőle nagy bort készíteni? Találkoztál ilyesmivel?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2019.08.24. 07:28:27

@winevalentine: Az édesekben pont azt szeretem, hogy nagyon más a stílus, mint Tokajban és mégis működik.
Nem hiszem, hogy sokan próbáltak volna budai zöldből nagy bort készíteni, házasításban sem nagyon találkoztam vele (egyébként el tudom képzelni, hogy titokban sokszor megy bele a kéknyelűbe).

merulo_szaturnusz 2019.09.02. 16:49:52

@furmintfan:

Bakó Ambrus készített még 2006-ban Budai Zöldet, ami a mai napig remekül tartja magát. Sajnos már a pincénél sem elérhető.
A Somló Kincse pedig a korábbi Kéknyelű-házasítások után önálló tételként palackozta 2017-ben, az még biztosan kapható.