A Borrajongó

ChardonnÉJ 2019 az Etyeki Kúriánál

2019. július 24. 06:00 - furmintfan

Az Etyeki Kúria által megrendezett ChardonnÉJ immár biztos ponttá vált az éves boros programok között, bár nekem tavaly pont úgy alakult a programom, hogy nem tudtam részt venni a júniusi chardonnay-mustrán. Idén viszont ismét ott voltam, mesterkurzuson, sétáló kóstolón, az utána következő koncert és buli elején egyaránt, úgyhogy most megpróbálom átadni a tapasztalatokat.

chardonnej2019_00.jpg

A forgatókönyv a szokásos volt: délután egy mesterkurzus keretében ismerkedhettek a korán érkezők a fajtával. Ezután az estig tartó sétálókóstolón a Kúria előtti utcácska és az épületek közötti tér megtelt a meghívott borászatok képviselőivel és a közönséggel (egészen a vihar megérkezéséig), végül levezetésképpen egy Random Trip-koncerttel összekötött esti buli zárta a napot, amelynek a a Kúria új rendezvényhelyszíne adott otthont.

A mesterkurzust a WineSofa főszerkesztője és a Pécsi Borozó szerkesztője, számos boros írás szerzője, Ercsey Dániel tartotta, aki kiemelten sokat foglalkozik Közép-Kelet-Európa borászataival, boraival. A mesterkurzus borai is ezekből az országokból érkeztek, és természetesen mindegyik chardonnay-ból készült.

chardonnej2019_01.jpg

Ilocki Podrumi Chardonnay Premium 2018
A hajdani Szerémség határán, Horvátországban tevékenykedik a pince, 360 ha saját terület mellett 600 hektárról vásárolnak szőlőt. Az illat édes fehér húsú gyümölcsös, almás, fehér virágos, kézkrémes. A közepes test mellett a bor arányos, széles savai mellett talán van egy pici maradékcukor is. Ízében édes citrusok, alma, sárgadinnye, narancs, majd enyhén fanyar lecsengés. 5p

Puklavec Family Wines Jeruzalem Ormoz Chardonnay Limited Edition 2017
"Szlovén Stájerországban" járunk, egy szövetkezetből lett óriási családi vállalkozásnál készült a bor (650 ha saját, 450 ha integrált szőlő). Sok fűszer, szegfűszeg, szegfűbors, vanília, banán, sárgadinnye, déligyümölcsök, kis kesudió árad a pohárból, szóval amit úgy általában vár az ember egy hordós chardonnay-tól. Kóstolva finoman krémes, jó felépítésű bor, ízében ugyanúgy visszaköszönnek az illatban megismert motívumok, egy halvány sós csavarral. 6p

Liliac Chardonnay Private Selection 2016
Az aprócska Batos (Bátos) mellett található erdélyi Liliac osztrák-német befektetőkkel, osztrák tanácsadókkal létesült, jelenleg több mint 50 hektárnyi szőlővel dolgoznak. A 6 hetes áztatással készült bor olajos, kicsit opálosnak is tűnik. Illata picikét fura, enyhén füstös, krémes, nehéz megfogni. A kortyban is kevés a gyümölcs, inkább sós, narancshéjas, kesernyés jegyeket tartogat, inkább amolyan "szerkezetbor". 5p

Etyeki Kúria Chardonnay Válogatás 2015
Tulajdonképpen a legszebb hordók termése külön lepalackozva a 2015-ös évjáratból. Az illat vonzó, elegáns, narancsvirággal, kis édesfűszerrel, fehér húsú gyümölcsökkel, egy kevés trópusi színezettel. Kóstolva is elegancia, jól eltalált arányok, lekerekedett vonások, okos hordóhasználat, finom textúra jellemzik. Őszibarack, alma, ananász, mandarin, szép fűszeresség, érintésnyi kesudió és mandula a végén. 6p+

Weingut Esterházy Leithaberg Chardonnay 2014
Az 1758-ban alapított birtok ma 90 hektár szőlővel rendelkezik Burgenland-ban. Kicsikét fülledt a bor illata eleinte, majd kevéske fehér húsú gyümölcs, krémes jegyek, némi pörkölt mag csalogatható elő a pohárból. Élénk savak huzalozzák feszesre, a krémesség csak finoman érezhető. Citrusok, zöldalma, citromhéj és halvány fűszeresség fedezhető fel ízében. Érezhetően hűvösebb évjárat szülötte. 6p-

Tement Ried Sulz Morillon 2014
Ausztria, Südsteiermark, a szlovén határ mellett járunk, ahol a neves osztrák pincészet 80 hektáron dolgozik és ahol a chardonnay-t morillon néven ismerik hosszú idők óta. Fehér húsú gyümölcsök, kevés virág és fűszer dereng fel illatában, amely talán a hűvös évjárat okán elég visszafogott. A korty koncentrált és feszes, a hordó nagyon diszkréten meghúzódik a háttérben, szép a bor egyensúlya. Fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, golden alma, citrusok, pici zöldfűszer és halvány sósság színezi. 6p+

Günzer Chardonnay 2012
Elsőre füst, égett gumi és bakelit, majd pörkölési aromák, kis édesfűszer, érett citrusok és füstölt sonka határozzák meg az illatát. Meleg évjárat testes bora, krémes, öblös, határozott hordó-jelenléttel, aránylag lágyabb savakkal, emelkedett alkohollal. Érett citrusok, krémes-hordós jegyek, érett alma, banán, szegfűbors és füstölt sonka elegyednek ízében, amelyet még most is eléggé meghatároz a hordó. 5p

Vinarija Kovacevic Chardonnay 2006
Szerbia, Szerémség, ismét egy szövetkezeti múlttal rendelkező nagy pince, amely 40 hektár saját szőlő mellett további 200 hektár termését dolgozza fel. Érett-aszalt gyümölcsök, édesfűszerek, pici gomba, széna érkezik illatban, amely koránál frissebbnek hat. A korty lágy, selymes, a kezdődő tercier jegyek mellett még bőven vannak benne érett gyümölcsök, meg aszaltak is, leginkább barack és almafélék, de citrusokat és gazdag fűszerességet is tartogat. Több évet letagadhatna a korából. 6p


A sétálókóstolón idén már meg sem próbáltam végigkóstolni az összes bort, az elmúlt évek alatt annyira megnövekedett a kiállítók száma, hogy ez úgysem sikerült volna. Kb. 30 tétel még így is a poharamban landolt, és bár csak nagyon felületesen jegyzeteltem (ebből kifolyólag még felületesebben pontoztam), azért pincészetenként csoportosítva nagy vonalakban megpróbálom összerendezni papírra vetett futó benyomásaimat.

chardonnej2019_02.jpg
A házigazda Etyeki Kúriánál kezdtem a sort, ahol először a Chardonnay 2017 érkezett a poharamba. Elegáns, kecses, kellően lendületes, visszafogott hordóhasználattal, zöldalmával, őszibarackkal, körtével, ananásszal, mandarinnal, finom fűszerességgel (6p). A Chardonnay 2016 hűvösebb, karcsúbb, visszafogottabb, zöldalmás, citrusos, diszkréten fűszeres, kevésbé intenzív (5p+). A Chardonnay 2015 Magnum fehér húsú gyümölcsös fűszeres, sárgadinnye, őszibarack, citrusok, alma tűnnek fel benne, jó szerkezetre építve (6p).

chardonnej2019_03.jpg
A testvérbirtok Weingut Esterházy Leithaberg Chardonnay 2017-ese friss, fehér húsú gyümölcsös, elegáns, jó egyensúlyt mutat (6p). A Leithaberg Chardonnay 2016 fűszeresebb, miközben érettebb gyümölcsöket kínál, inkább a sárga húsú fajtákból, narancs és sárgabarack képében (6p). A Leithaberg Chardonnay 2013 esetében még határozottabb a hordóhatás, sok fűszer, érett citrusok, narancs, alma, marcipán elegyedik benne, markáns felépítés, masszív sav mellett (6p). A Lama Chardonnay 2017 sok sárga húsú és déligyümölcs - mandarin, narancs, sárga húsú őszibarack, banán - mellett vonzó fűszerességgel hódít, még fiatal, de ígéretes anyag (6p+). A Tesoro 2018 új családtag, friss, édes citrusos, ananászos, almás, őszibarackos, lendületes és elég összetett bor, bár még szintén nagyon fiatal (6p+).

chardonnej2019_04.jpg
A Bortársaság standja felé vettem az irányt, ahol a korábbi évekhez képest szélesebb és komolyabb nemzetközi kitekintésben lehetett részünk. A Pierre-Marie Chermette Crémant Blanc de Blancs Brut érett almás, birses, diós, kalácsos jegyeket mutat, kaptam már el tetszetősebb formában is (5p). A Ruinart Blanc de Blancs Brut pici füsttel nyit, majd alma, őszibarack, pici dió és pirítós érkezik, finoman krémes, elegáns (7p). A Pol Roger Blanc de Blancs 2012 már mutat halványan érési jegyeket, mellette citrusos, őszibarackos, almás, gazdag és hosszú (7p+).

chardonnej2019_05.jpg
Csendesebb vizekre evezünk, következnek az új- és óvilági chardonnay-k. A Dog Point Chardonnay 2016-ban most elég markánsnak tűnt a fahatás, a sok fűszer mellett azért jut hely a gyümölcsöknek - citrusok, fehér húsúak, narancs - is, lehet, hogy valamiféle átmeneti fázisban van a bor, mert tetszett már sokkal jobban is (6p-). A William Fevre Chablis 2017 hozza a kötelezőt, egy Chablis-hoz képest talán érettebb gyümölcsösséggel és lágyabb savakkal, finom, őszibarackos, citrusos, sárgabarackos aromákkal, egy kis pisztáciával (6p). A Maison Roche de Bellene Vieilles Vignes Chardonnay 2016 arányos, fehér gyümölcsös, almás, körtés, citrusos, enyhén mandulás és fűszeres, profi, de semmi extra (6p-). A Montes Alpha Chardonnay 2016 a régebbi évjáratokhoz képest frissebb, kevésbé fás, gazdagon gyümölcsös (ananász, banán, körte, őszibarack), finoman fűszeres (6p).

chardonnej2019_07.jpg
A balatonszőlősi Vesztergom Pince számomra újdonság volt, eddig csak a névvel találkoztam, a borokkal nem. A Száka Chardonnay 2017 zöldalmás, sárga szilvás, citrusos, közepesnél könnyebb anyag, hordót sem látott (5p). A Száka Chardonnay 2015 virágos, fűszeres, fehér gyümölcsös, mandulás, narancsos, karcsú, nem túlzó hordóhatással (5p+).

A Sauska Chardonnay 2018 tulajdonképpen már hordómentessé vált. Pici fülledtségét levetkőzve friss, virágos, körtés, őszibarackos, mandarinos, gyümölcshangsúlyos, karcsú bort kapunk (6p-).

chardonnej2019_06.jpg
Németh Attila Gábor három évjárat borait hozta magával. A Veresföld Chardonnay 2017 hedonista, édes trópusi gyümölcsös, fűszeres, szuperérett, telt, enyhén édeskés, de kicsit alkoholos (6p). A Föld és Ég Chardonnay 2016 csak valamivel karcsúbb, inkább az édes fehér gyümölcsös vonalon mozog, az alkohol itt sem kevés (6p). A Veresföld Chardonnay 2015 valamicskével moderáltabb (így sem alacsony) alkohollal rendelkezik, de markánsabb a hordó jelenléte, édes trópusi gyümölcsök, édesfűszerek színezik (6p-).

chardonnej2019_08.jpg
A Nyakas Chardonnay 2018 friss citrusos, fehér gyümölcsös, bodzás, zöldalmás, megint van egy enyhe sauvignon blanc-ra emlékeztető csavar benne (5p-). A félszáraz Menádok 2017 a maradékcukornak köszönhetően enyhén édeskés, sárga húsú gyümölcsök, őszibarack, édes alma díszítik (5p+).

chardonnej2019_09.jpg
Külföldi kitérő következett a Puklavec Family Wines Jeruzalem Ormoz boraival. A chardonnay és pinot blanc házasításából készült tankpezsgő Brut fehér húsú gyümölcsös, almás, virágos, enyhén mandulás, lendületes, ízletes pezsgő (6p-). A Méthode Traditionnelle Brut agresszív bubikkal támad, édes fehér húsú gyümölcsös, karcsú jelenség (6p-). A Chardonnay 2007 szépen érett, fügés, aszalt almás, gombás, avaros és még simán áll (5p+). A Chardonnay 2018 friss zöldalmás, körtés, citrusos, kicsit tompa, laza felépítésű, de jól iható (5p-).

chardonnej2019_10.jpg
A szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészet a balatonfelvidéki területeiről készít chardonnay-t. A Chardonnay 2018 zöldalmás, körtés, enyhén fanyar, korrekt, de izgalommentes (5p-). A Chardonnay 2017 tartalmasabbnak tűnt, egy fokkal érettebb fehér húsú gyümölcsökkel operál (5p).

chardonnej2019_11.jpg
A Villa Tolnay Tenger 2017 már többször is szerepelt nálunk, most is remek volt, elegáns, összetett, gyümölcsös-fűszeres, halványan sós (6p+). A Chardonnay 2017 komoly anyag, de még kicsit ül rajta a hordó (6p+).

chardonnej2019_12.jpg
Újabb külföldi kitérő, ezúttal Szlovákiába. A Mavín Martin Pomfy Selection Chardonnay 2017 fűszeres, édes fehér húsú gyümölcsös, enyhén popcorn-os, krémes, telt bor (6p).

Az Etyeki Borút borászai is hoztak borokat, ebből végül kettőt sikerült megkóstolnom. A Haraszthy Chardonnay 2017 picit popcorn-os, vajas, édes alma, banán, kis krémesség jellemzi (5p). A Nádas Borműhely Chardonnay Barrique 2017 trópusi gyümölcsös, ananászos, édes citrusos, finoman fűszerezett, lédús kortyot hoz (6p).

Ennyi bor megkóstolása után jól esett már egy sör. Az Etyeki Sörmanufaktúra az Etyeki Kúria Chardonnay mustjának hozzáadásával, pezsgőélesztővel készített egy sört Brut Edeck néven, gyümölcsös, citrusos, savanykás ízzel, jó testtel.

A meghívást a kóstolóra köszönöm az Etyeki Kúria csapatának!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8114962734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.