A Borrajongó

Gizella Pince körkép térben és időben - Szilágyi László a Carpe Diem-ben

2019. július 02. 06:00 - furmintfan

A hét az Ikrek jegyében telik majd, hiszen május végén-június elején Szilágyi László és Balassa István is a Carpe Diem vendége volt, a borászportrék sorozat keretében. :) Mivel ezek az esték mind a borsort, mind az időtartamot tekintve meglehetősen hosszúra szoktak nyúlni, a két elválaszthatatlan barát, akik gyakran tartanak közös kóstolókat és borvacsorákat is, most külön-külön mutatta be borait, életútját, birtoka múltját, jelenét, jövőjét.
Először tehát Szilágyi Laci és a Gizella Pince volt a vendég a korábbi, május végi időponton. Időben és térben is széles sort kóstoltunk, 2018-tól 2013-ig mentünk vissza a száraz borokkal, 2006-ig az édesekkel, közben pedig több dűlő boraival is ismerkedtünk, köztük természetesen Szil-völgyekkel és Szent Tamásokkal. A végén pedig még söröztünk is egyet.

gizellacarpediem1.jpg

A borászkodásba valaki vagy beleszületik, vagy nem, harmadik lehetőség ugye nincs. Szilágyi Laci a második kategóriába tartozik, nem voltak a családban borász felmenők, a nagyszülők a jelenlegi pincének otthont adó telken csak saját fogyasztásra készítettek bort. Laci a Debreceni Agrártudományi Egyetemen szerzett diplomát agrár-közgazdászként - a gazdasági képzés elmondása szerint fontos alapokat adott ahhoz, hogy a pince pénzügyi, vállalkozói oldalát is megfelelően átlássa és tervezze -, ezután három évig Budapesten dolgozott. 2004-ben kezdett el egy másoddiplomás szőlész-borász képzést - innen ered a barátság Balassa Istvánnal és Krimin Attilával (Pannon Tokaj) - , közben feleségével Tokajba költöztek, hogy továbbvigyék, továbbfejlesszék a nagyszülők kis birtokát és 2005-ben megalakult a Gizella Pince. Az elmúlt közel 15 év alatt az 1 hektár szőlő és a nagyszülői hétvégi ház egy 18 hektáros birtokká nőtte ki magát, amely több település határában, több dűlőben rendelkezik ültetvényekkel. A birtok és a szortiment bővülésével a pince is kezdte kinőni a határait. 2018-ban már az ugyanebben az évben átadott hercegkúti közösségi feldolgozóban készültek el a borok (az első közösségi feldolgozót két másik követi majd 2019-ben, Bodrogkisfaludon és Tállyán).

A Barát Hárslevelű három évjáratát kóstoljuk először. A Barát a szortiment fontos része, a borász szerint rendkívül megbízható terület, viszont a korszerűtlen térállás miatt biztosan újra kell majd telepíteni. Általában a legbehízelgőbb, legbujább száraz bor készül a tarcali dűlőből. Három különböző évjáratot kóstoltunk, az évjárat-hatás és a palackérettség mellett a folyamatosan egyre visszafogottabb hordóhasználat is szerepet játszott a borok karakterének alakulásában.

Barát Hárslevelű 2018
Buja és áradó illat, zöldalmával, citrusokkal, trópusi gyümölcsökkel, körtével, pici bodzával, összességében egy kis sauvignon blanc-os utánérzéssel. A korty lédús, lendületes, tele citrusokkal, lime-mal, zöldalmával, trópusi gyümölcsökkel, pici maradékcukorral lekerekítve, kevés édesfűszerrel és vaníliával megbolondítva. Nagyon szerethető bor. 7p-

Barát Hárslevelű 2016
Az évjáratnak megfelelően hűvösebb, visszafogottabb karakter, itt a citrusos jegyek dominálnak. Savai feszesek, de élük már lekerekedett a palackban, de a 2018-as után így is egy szikárabb, kicsit ridegebb bort kapunk. Ízében citrusok, lime, zöldalma, körte, grapefruit és zöld őszibarack. 6p

Barát Hárslevelű 2015
Ebben a borban még 20%-nyi új hordó is szerepet kapott, érezhető is az illat fűszerességében, amelyet fehér húsú gyümölcsök és citrusok egészítenek ki, szegfűszeggel, éppen kezdődő érlelési jegyekkel. Itt is penge savak és egy kevés maradékcukor játékának lehetünk tanúi, de a hordó hatása is észrevehető. Citrusok, lime, némi trópusi gyümölcs, ananász, sárgadinnye, édesfűszerek, szegfűszeg, szegfűbors díszítik. 7p-

A Gizella Pince sokáig csak dűlős száraz borokat palackozott, 2015-től létezik ez a "birtok"furmint, amely mindig több dűlő termésének házasítása és amelyben 2017-től a hárslevelű is fontos szerepet kapott (és talán kaphat még nagyobbat is a jövőben, bár akkor a házasítási arányok és a szabályozás miatt már nem szerepelhet csak "Furmint" a címkén). A hordó szerepe itt is csökkent az évek során, a 2018-asban már csak 10% a hordós tétel aránya. 2018-ban a nagy hőség miatt a borász úgy érezte, a dűlős furmintok helyett nagyobb mennyiségben készíti el a birtokbor Furmintot, amelynek egyébként is fontos szerepet szán a jövőben, hiszen a nemzetközi versenytársakkal ár-érték arányban nem könnyű tartani a lépést, és ebben egy birtokházasításnak jobb eséllyel indulhat.

Furmint 2018
85% furmint, 15% hárslevelű. Az elmúlt 2-3 hónapban többször kóstoltam, egyre nyitottabb, szélesebb az illata, most körte, őszibarack, mandarin vezetik. Frissítő savakra épül, lédús citrusok és fehér húsú gyümölcsök - körte, alma, őszibarack - öltöztetik, a korty végén jelentkezik egy pici kesernye. 6p+

Furmint 2017
86% furmint, 14% hárslevelű. Egy fokkal érettebb, érleltebb illat az előző bor után: körte, édes citrusok, a háttérben fűszeres, süteményes, tejszínes, vaníliás motívumok. A részleges almasavbontás okán picit kerekebb, egy kevés maradékcukor is van benne. Édes citrusok, körte, őszibarack, lime, hűvös zöldfűszerek, menta a fő díszítőjegyek. 6p

Furmint 2016
Illatában citrusok, körte, fehér húsú gyümölcsök, kevés édesfűszer és idővel - talán kezdődő érés jeleként - némi kenyérhéj. Egyenes, szikár felépítésű, de feszes savai már valamelyest kerekednek, bár még most is van egy enyhe szárító érzetük. Citrusok, lime, zöld gyümölcsök, halvány fűszeresség. 6p

Dűlőszelekciók következtek. A Deák-dűlő a Barát közvetlen szomszédja, innen korábban nem készült önállóan bor. A Szil-völgyből a két legutóbbi évjáratot kóstoltuk meg, majd egy 2017-es Bomboly következett. A két Szent Tamás Hárslevelű a saját készletemből érkezett, de örömmel "áldoztam fel" egy ilyen nagyívű kóstoló kedvéért. Reméltem, hogy jó formában lesznek a borok, de felesleges volt izgulni, a 2017-es és a 2013-as is remek volt.

Deák Furmint 2017
Aromatikára valahol félúton van a hűvösebb karakterű "birtok" Furmint és a buja Barát között, mind intenzitását, mind a gyümölcsök karakterét tekintve, vilmoskörte, őszibarack és egy kevés trópusi gyümölcs is felfedezhető benne. Eleinte kerekebb érzetű a korty, majd belehúznak a savak, érdekes módon az alkoholt többnek tippeltem volna (13%). Édes citrusok, fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack érkeznek ízében is. 6p

Szil-völgy Furmint-Hárslevelű 2016
Hűvösebb, aránylag visszafogottabb karakter, különféle citrusok, körte, őszibarack vezetik az illatot, a háttérben fűszeres, süteményes jegyek, pici mogyoró is felsejlenek. Kóstolva tömörebb, masszívabb az eddigi boroknál, élénk savakkal, támogató hordóhatással. Ízvilága nem nagyon intenzív, de elég összetett: citrusok, körte, őszibarack, különféle fűszerek, citromfű, gyömbér, vanília. 7p-

Szil-völgy Furmint-Hárslevelű 2017
Az illat még visszafogottabb, mint a 2016-osé volt, némi citrust és fehér húsú gyümölcsöt sikerült kihámozni. Szájban intenzívebb, jó koncentrációt, felépítést és egyensúlyt mutat. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, szép fűszeresség, amely főleg a korty vége felé bontakozik ki. 7p-

Bomboly 2017
Érettebb, melegebb illatvilág: vilmoskörte, édesre érett fehér húsú gyümölcsök, pici édesfűszer, zöldfűszerek, zsálya. A feszes savak és több maradékcukor elég magas egyensúlyt alakít ki, emiatt van egyfajta riesling-es beütése a bornak, legalábbis számomra. Citrusok, lime, körte, őszibarack, némi gyógynövény és finom fűszeresség lengi át a zamatos, lédús kortyot. 7p

Szent Tamás Hárslevelű 2017
Ismét egy aránylag hűvösebb és mérsékeltebb intenzitású illattal rendelkező bor, amelyben érezhető a komplexitás, bár kicsit nehezen szálazható: citrusok, pici virág, fűszerek. A szerkezet kristályosan tömör, monolitikus. Citrusok, mandarin, fehér húsú gyümölcsök, alma, őszibarack, édesfűszerek, szegfűszeg, szegfűbors, vanília. Nem annyira a hárs fajtajellegéről mesél, de nagyon komoly bor, bár még kicsit fiatal. 7p

Szent Tamás Hárslevelű 2013
Finoman kezdődő érési jegyek is felütik már a fejüket a komplex, sokrétű illatban: érett citrusok, citrushéj, körte, körtekompót, szegfűszeg, szegfűbors, vanília. Testes, masszív anyag, itt még érezhetően határozottabb volt a hordóhasználat, de ez most jól is áll a bornak. Érett citrusok, körtekompót, körte, őszibarack, édesfűszerek, citromkrém, mandarin, citromhéj komplex egyvelege. 7p+

A szárazak után következtek az édes borok. Először a 2017-es szamorodni került porondra, majd aszúkkal zártuk a borsort. Az első, 2006-os még vásárolt aszúszemekből készült, száraz alapborral. A 2013-as Laci kisfia, Dénes nevét viseli. A 2017-es aszú minta volt az egyik meglepetés, még nem került palackba, de a jelek szerint érdemes lesz várni rá.

Szamorodni 2017
45% furmint, 45% hárslevelű, 10% sárgamuskotály, 147 g/l maradékcukor, 7,8 g/l sav, 11% alkohol. Friss szamorodnis jegyek: trópusi gyümölcsök, sárgabarack, mangó, narancsolaj, narancshéj, zöld tea és egy kevés keleti fűszer. Filigrán, kecses, nem túl koncentrált, elegáns szamorodni. Sok gyümölcs - mangó, maracuja, sárgabarack, mandarin, ananász, vilmoskörte -, másodsorban finom keleti fűszeres jegyek - narancsolaj, vanília. 7p+

5 Puttonyos Aszú 2006
Kb. 150 g/l maradékcukor, 10 g/l sav, 10% alkohol, az alapbor a Mézes-Mályból szüretelt furmint és hárslevelű száraz bora volt. Visszafogott, hűvös, finoman érett illat: sárgabarack, körte, narancs, pici méz, dohány. Közepes testű, savai feszesek, de nem túl koncentrált a végeredmény, a sav-cukor egyensúly pont jó. Narancslekvár, narancshéj, körtekompót, sárgabaracklekvár, méz, pici füge, pici édesfűszer. 7p+

Dénes Aszú 2013
204 g/l maradékcukor, 8 g/l sav, 10,5% az alkohol. Nem nagyon áradós, de szép illat, trópusi gyümölcsökkel, körtével, narancsolajjal. Koncentrált, tartalmas, telt és gazdag, ízében édes citrusok, sárgabarack, ananász, körte, mangó, gyömbér, vanília, kardamom, fűszerek. 8p

Aszú 2017 (M)
248 g/l maradékcukor, 9,4 g/l sav, 9,5% alkohol. Friss, "bébiaszús" gyümölcsösség, őszibarack, trópusi gyümölcsök és friss méz. Gazdag, hedonista anyag, sűrű, krémes, vastag, telis-tele trópusi gyümölcsökkel, édes citrusokkal, pici mézzel. Nagy anyagnak ígérkezik!

A Monyó Brewing Co. sörfőzde már több közös projektet is levezényelt a híresen sörkedvelő Szilágyi-Balassa duóval, és ha már Laci épp a Monyónál járt a kóstoló előtt, hozott is egy kis ízelítőt tőlük az egyik közös produkcióból.

Monyo Radical Series Brewing After Sex Is Very Relaxing
Felső erjesztésű belga saison, édes borokhoz használt hordókban érlelve. Édes trópusi gyümölcsök, banán, mellette picinyke animalitás, halvány fűszeresség, finoman érezhetőek a hordó és a bor édes citrusos aromái.

gizellacarpediem2.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6714917100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása