A Borrajongó

Tavaszi borpár(baj)ok 2019

2019. június 19. 06:00 - furmintfan

A decemberi borpárbajok után folytatást ígértem, most itt a tavaszi termés. Ismét 7, valamilyen szempont(ok)ból egymáshoz illő borpárt hoztam különböző fajtákból, különböző országokból.

parbajok.jpg

Először Ausztria és rajnai rizling. 2017 kiváló évjárat volt Wachau-ban (is), nálam pedig két abszolúte élvonalbeli helyi pince bora mérkőzött meg egymással, ugyan "csak" Federspiel" kategóriában. Nem is okoztak csalódást.

tavasziborparok2019_6.jpg

Hirtzberger Steinterrassen Riesling Federspiel 2017 Wachau
A két bor közül ennek visszafogottabb az illata, benne édes fehér húsú gyümölcsök, alma, őszibarack, citrusok, érintésnyi tejszín és némi édesfűszer. Lendületes, fókuszált korty, vibráló, feszes savak, jó koncentráció jellemzik a szerkezetet. Citrusok, lime, savanykás alma, zöldalma, őszibarack a fő ízjegyek, halvány édesfűszeres, citromhéjas aláfestéssel. 7p-

Prager Steinriegl Riesling Federspiel 2017 Wachau
Az illat intenzívebb, de kevésbé széles skálán játszik, leginkább különböző citrusféléket mutat, majd másnap megjelenik egy halvány petrolos vonal is. Kóstolva ez karcsúbb, mint az előző bor, savai picikét cizelláltabbak, így az összhatás is valamivel elegánsabb. Ízben gazdagabb, komplexebb, mint illatban: különféle citrusok, almafélék, őszibarack, csipetnyi zöldfűszer, citromfű, lédús gyümölcsösség díszíti. 7p

 

Két kedvenc furmint következik a 2015-ös évből. 2015 általánosságban véve a kedves, behízelgő borok éve volt a borvidéken, a kissé szikárabb, markánsabb bort adó furmintból is meglepően barátságos, gyorsan megközelíthető borok készültek. Két top termelő következik, egy Tarcalról, egy Mádról.

tavasziborparok2019_5.jpg

Kikelet Pince Váti Furmint 2015
Illatában az érett sárga húsú gyümölcsök viszik a főszólamot sárga alma, sárgabarack, mandarin, némi trópusi gyümölcs és datolyaszilva képében. Szájban izmos, tömör test, masszív, de már lekerekedett élű savak és leheletnyi cseresség egysége fogad. Érett citrusok és sárga húsú gyümölcsök, barackfélék, sárga alma, a háttérben édesfűszerek jelentkeznek ízében. Szép. 7p

Barta Pince Öreg Király Furmint Válogatás 2015
Eleinte enyhén fedett az illata, van egy kis sajtosság is benne, de ez szellőzéssel távozik, szép édesfűszeres, süteményes, gyömbéres, vaníliás, sárga almás jegyek veszik át helyüket. Szikár felépítésű, élénk savakkal, leheletnyi cserességgel megtámogatva, a hordó diszkrét jelenléte a háttérben végigkíséri a kortyot, amelyet kis cukor gömbölyít ki. Érett citrusok, alma, körte, pici őszibarack és sárgabarack, némi édesfűszer a bor díszítőjegyei. 7p-

 

Egy új-zélandi duó érkezik: pinot noir-okat kóstoltam egymás mellett Marlborough-ból, nagyjából azonos árkategóriából, az érintett pincék termékpiramisának alsóbb szegmenséből. Általában megbízható, kellemes borok kaphatóak már 15 euró környékén is Marlborough-ból most is így történt.

tavasziborparok2019_2.jpg

Matua Pinot Noir 2015 Marlborough
Az illata már mutat egy kis érettséget, az érett piros bogyós gyümölcsök, csipkebogyó, meggy, hibiszkusz mellett feltűnik egy kis avarosság és pörkölt mag, szotyola is. Könnyű, karcsú, savai most is elevenek, még ha nem is túl kifinomultak, a tannin mennyiségre nem sok, az alkohol picikét fűt a korty végén. Érett szamóca, cseresznye, ribizli, vérnarancs, pici grapefruithéj, némi fűszer, kezdődő érési jegyek színezik. Gyümölcsei még nem koptak ki, de ez feltehetően a plató vége és innen már lefelé visz az út. 5p+

Yealands Estate Single Vineyard Pinot Noir 2015 Marlborough
Érett meggy, cseresznye, málna, intenzív fűszeresség, narancshéj, potpourri, idővel pici marcipán érkezik a pohárból. Kóstolva, selymes, lendületes, leheletnyi édességérzettel, intenzív gyümölcsösséggel. Málna, meggy, cseresznye, szeder, szilva, a háttérben karácsonyi fűszerek és pici étcsoki. 6p+

 

Csopakon dübörög a kékfrankos, úgy tűnik, a borvidék vezető borászatai megtalálták azt a kékszőlő-fajtát, amelyre leginkább építkezni tudnak. Két premium árazású kékfrankost választottam, a borvidék két vezető borászatától. Nem is rég volt nálam egy (még meg nem írt) kékfrankos vakkóstoló (ez a két palack kb. 2-3 nappal később nyílt), mindkét bor benne volt a sorban, és ott kevésbé jól szerepeltek, bár az ott és itt kóstolt palackok között elég nagy különbségek voltak.

tavasziborparok2019_1.jpg

Homola Pincészet Kékfrankos Válogatás 2015
Az átázott dugó ellenére szerencsére úgy tűnik, hogy a bornak nincs baja. Az illat főleg érett piros bogyós gyümölcsöket és meggyet hordoz, pici füsttel és halvány fűszerességgel. A nagyjából közepes testet élénk savak és jól adagolt hordó fogja közre, kóstolva kiegyensúlyozott, arányos és tartalmas. Meggy, piros bogyós gyümölcsök, minimális erdei gyümölcs, zöldfűszerek, pici édesfűszer jellemzik ízét. A másik borral összehasonlítva egy kicsit azért előrehaladottabbnak tűnik. 6p

Szent Donát Magma Kékfrankos 2015
Ardeaseal dugó zárta a palackot, a fent említett kóstolón nyitott palackot parafa. Ez a palack volt a tetszetősebb. Egy kis redukcióval nyit, majd édes piros bogyós gyümölcs és kevés édesfűszer, másnap inkább meggybefőtt és enyhe földes, animális vonulat érezhető. Karcsú, elegáns, feszes sav és kevés tannin kíséri. Meggy, málna, cseresznye, piros ribizli, pici fűszer színezi. 6p

 

Olaszországból két nagy nevű toszkánai pincészet sangiovese-ből és nemzetközi fajtákból álló alap-házasítását választottam, amelyek jó ár-érték aránnyal kecsegtettek. 

tavasziborparok2019_3.jpg

Villa Antinori Rosso 2015 Toscana
Az alap a sangiovese, amelyet merlot, cabernet sauvignon, merlot, syrah és petit verdot egészít ki. A bor kb. egy évet érlelődött francia, amerikai és magyar tölgyfából készült hordókban. Illatában az érett gyümölcsök - meggy, szilva, faeper - a leghangsúlyosabbak, mellettük idővel egyre több édesfűszer, leheletnyi bőr és föld jut még szóhoz. Közepes testű, arányos felépítésű bor, bársonyos érzettel, finomszemcsés tanninnal, jó intenzitással. Érett meggy, szilva, szeder, pici édesfűszer és gyógynövény, leheletnyi étcsoki, majd száraz lecsengés. 6p+

Tua Rita Rosso dei Notri 2015 Toscana
A fele sangiovese, a többi cabernet sauvignon, merlot és syrah. A sangiovese tartályban, a többi fajta francia barrique hordókban érlelődött. Enyhe csatornás bukéval nyit, ennek távoztával egy ideig még kicsit visszafogott marad, de egyre kedvesebb, nyíltabb lesz, előbb inkább savanykás piros bogyós, majd idővel érett erdei gyümölcsökkel, édesfűszerekkel, enyhe virágossággal és zöldfűszerrel. Remekül dolgozó, csiszolt savak, selymes textúra, jó koncentráció, integrált tannin, egységes szerkezet jellemzi. Ízében érett meggy, szeder, áfonya, faeper, a háttérben vonzó fűszeresség, pici étcsoki és cédrus. 7p

 

Spanyolország, Ribera del Duero és tempranillo. A Torres Spanyolország (az amerikai kontinensre is átterjedő) giga-borbirodalma, amelynek történetesen van érdekeltsége Ribera del Duero-ban is, míg az Ébano egy kb. 50 hektáros birtok, amely csak itt tevékenykedik. Végeredményben a Torres egy modernebb, elegánsabb bor, az Ébano maszkulinabb.

tavasziborparok2019_4.jpg
Ébano Salvaje 2014 Ribera del Duero
Enyhe animalitással, pici bőrrel nyit az illat, majd jönnek a gyümölcsös, fűszeres jegyek: füst, étcsoki, fekete cseresznye, pici rumos meggy. Szélesebb, krémesebb, húsos a korty, jó sav és finomszemcsés állagú, némileg fogós, rágós tannin fogja közre, ami a végén még picit ki is lóg. Fekete bogyós gyümölcsök, áfonya, fekete cseresznye, étcsoki, száraz lecsengés. 6p+

Torres Celeste Crianza 2014 Ribera del Duero
Meleg érzetű, kellemes illat, fekete cseresznyével, fekete bogyósokkal, édesfűszerekkel, pici marcipánnal és minimális bőrrel. Kóstolva a textúra, bársonyos, minden szépen integrálódott. Fekete cseresznye, meggy, erdei gyümölcsök, édesfűszerek, pici étcsoki, leheletnyi édességérzet. A közepes testhez mérten mindene arányos, a végeredmény egy modern, elegáns, kissé talán populárisra hangolt, de kétségtelenül remek bor. 7p-

 

Végül két tokaji édes szamorodni egy mádi kis pincétől egy tolcsvai nagytól. A két bor sem árban, sem beltartalmi szempontból nem egy kategória. A Pelle jóval drágább, de sokkal ambiciózusabb és koncentráltabb anyag, de a maga műfajában mindkettő remek választás, ráadásul egy sokszor leírt évjáratból.

tavasziborparok2019_7.jpg

Oremus Szamorodni 2014
Világos citromszín, inkább töppedt szőlős, mint botrytises karakter jellemzi. Illatában édes citrusok, zöldfűszerek, majd őszibarack, mangó, ananász, szinte még egy kis vágott fű is. Könnyed, feszes savú, egy kicsit még a hordó jelenléte is érezhető. Édes citrusok, mandarin, narancs, őszibarack, narancshéj, mangó, ananász, édesfűszerek, vanília, pici kesernye a végén. Első nap inkább az édes citrusos, fűszeres aromák érvényesülnek, másnapra a trópusi gyümölcsök felé billen a mérleg nyelve. 6p+

Pelle Szamorodni 2014
Sötétebb, mélyebb szín, sűrűbb, olajosabb textúra, komplexebb, botrytisben gazdagabb jelleg. Édesfűszerek, süteményes jegyek, sárgabarack, sárga húsú gyümölcsök és vanília. Tartalmas, finoman krémes, gazdag és hosszú. Sárgabarack, sárga húsú gyümölcsök, narancslekvár, trópusi gyümölcsök, édesfűszerek, citromkrém, süteményes jegyek. 7p+

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3914896946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása