A Borrajongó

Egytőről borok 2016-2018

2019. június 17. 06:00 - furmintfan

Példaértékű összefogás eredménye az immár negyedik évét taposó Egytőről-projekt, ugyanis Budapest legfontosabb borbárjainak többsége áll mögötte a Bortársasággal karöltve. A kezdeményezés résztvevői hagyományteremtő célzattal, a Kárpát-medencei szőlőfajták népszerűsítése jegyében 2016-ban készítették el közös borukat, amely minden résztvevőnél elérhető és kóstolható volt, és amelyet 2017-ből és 2018-ból is 2-2 újabb bor követett.
A kezdeményezés hamar kapott egy saját facebook-oldalt is, majd a névadásba bevonták a közönséget is, egy nyílt pályázat keretében, ahol végül az "Egytőről" győzedelmeskedett a beküldött nevek közül. A címkén az egy tőről fakadó ágak az összefogás résztvevőit szimbolizálják.
A cél jól iható, bisztrós stílusú, könnyed bor csavarzárral ellátott palackba zárása és a fogyasztók elé tárása. A fajták kiválasztásnál egyértelmű volt, hogy az Egytőről boroknak Kárpát-medencei fajtákból kell készülnie. Az első bor óta több borvidék több pincészete kapcsolódott be a közös munkába, és a jövőben is várható újabb borvidékek, illetve pincészetek bevonása.
A 2018-as újdonságok most debütáltak a nagyközönség előtt, a 0,75 teraszán, ahol az Egytőről mozgalomban részt vevő több borbár is hozott magával 1-2 bort (ezekről majd máskor), és ahol a friss tételek mellett a korábbi Egytőről borokból is előkerült néhány palack.

egytorolborok.jpg

Egytőről Gizella Pince Furmint-Hárslevelű 2018
75% furmint, 25% hárslevelű, a tétel 1/5-e volt csak hordóban. Vonzó, kedves illat- és ízvilág, körtével, őszibarack, trópusi gyümölcsös színezettel, édes citrusokkal, épp csak egy minimális fűszerességgel. Kellően lendületes, friss, gyümölcsös, pici maradékcukorral, alig észrevehető hordóhatással. 5p+

Egytőről Böjt Kékfankos 2018
Friss, fajtajelleges, meggyes, piros bogyós gyümölcsös, ízben egy meggymagos motívummal, ribizlivel és fűszerekkel kiegészülve. Könnyű, áttetsző, zamatos, bisztrósra hangolt bor. 5p

Egytőről Pálffy Olaszrizling 2017
Fehér húsú gyümölcsök, édes citrusok, zöldalma színezik, itt is van egy kevés maradékcukor, ami behízelgőbbé teszi. Egyenes, kerek, egyszerű, de jól iható, gyümölcsös bor. 4p

Egytőről Sebestyén Kadarka 2017
A piros bogyós gyümölcsöket - szamóca, cseresznye - kezdődő érettség és pici fűszer egészíti ki. Nagyon könnyű, légies, szájban talán kicsit kevésbé gyümölcsös, pici fűszerrel, avaros karakterrel. 4p+

Egytőről Sebestyén Kékfrankos 2016
Egy pici redukcióval nyit, majd érett gyümölcsöket és már tercier jegyeket is hoz az illat, nugát, grillázs és avar formájában. Kóstolva is az érett meggyes gyümölcsös jegyek és a tercier jegyek érdekes kettőssége határozza meg, némi zöldfűszerrel kiegészülve. 4p

A kóstolóra a szervezők hívtak meg, köszönet érte!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9614895508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2019.06.17. 18:25:52

Ebben a kezdeményezésben mi a túró a közös és mit "készítettek el" a résztvevők?
Ezek ismert borászok kereskedelmi forgalomban saját néven is kapható, könnyed 4-5 pontos borai, egy dizájnos címkével felpöccintve. Kb. ennyi is a dolog hozzáadott értéke...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2019.06.17. 18:34:11

@Hepci:
OK, akkor szőrszálhasogatók kedvéért:
Nyilván a borászok készítették el nagyrészt a bort, közös elképzelés mentén, a többiek meg odamentek párszor zöldmunkázni, szüretelni, tanulni, megbeszélni a látottakat, inni, mittomén. :)
És pl. sem a 2018-as Gizella, sem a 2018-as Böjt nem kapható kereskedelmi forgalomban más címkével.

pecz 2019.06.18. 08:23:54

Ezek olyan "kedves" borok. Nem nagy kár kihagyni a saját sortimentből.