A Borrajongó

Fiesta de Vino 2019

2019. június 03. 06:00 - furmintfan

Május első péntekjén került sor a Duna-palotában a Vino Castillo által szervezett Fiesta de Vino-ra. A beharangozókban 70 spanyol pincészetet és 300 bort ígértek, én ugyan nem számoltam utána, de az egészen biztos, hogy két délután-este is kevés lett volna, hogy normálisan végig érjek az összes tételen, pedig derekasan és fegyelmezetten próbálkoztam. :) Jóformán minden borvidék és borstílus képviseltette magát, pezsgőtől az erősített borig. A több termet megtöltő kiállítótér mellett egy külön teremben folyamatosan mentek a tematikus mesterkurzusok, a borok mellé pedig különböző falatkákat, tapasokat is lehetett enni.
Nem is nagyon szaporítanám a szót, belevágok a maratoni beszámolóba, öveket becsatolni.

fiesta_mesterkurzus.jpg

A "Csúcsborok" című mesterkurzuson kóstolt tételekkel kezdem a sort, ezekről a nyugodtabb körülményeknek köszönhetően részletesebb jegyzetek készültek, a sétáló kóstolón szemlézett többi borról majd távirati stílusban írok, már csak terjedelmi okokból is.

fiesta_pacololalabarino2012.jpg
Paco & Lola Albarino 2012 Rias Baixas
Hordós erjesztés, battonage, majd 4 év tartályos érlelés palackozás előtt. Érett fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, pici trópusi gyümölcs, banán jelentkezik illatában, a háttérben seprős, krémes jegyekkel. A korty jól kitöltött, széles savakra támaszkodik, finoman krémes, a végén enyhén melegít az alkohol. Érett fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, körte, citrusok, banán, némi zöldfűszerrel, leheletnyi sóssággal és finom fanyarsággal a háttérben. Szépen érik, jól egyben van. 6p+

fiesta_grilloylunarose2018.jpg
El Grillo y La Luna Rosado 2018 Somontano
100% syrah. Édes piros bogyósok, szamóca, cseresznye, finom krémesség, leheletnyi tutti-fruttis édesség tűnik fel illatában. Testes (nem csak roséhoz képest), vastag, savai szélesek, az alkohol picit magas, a korty öblös, enyhén krémes. Szamóca, cseresznye, málna, pici vaníliakrém, vaj, kis kesernye a végén. Rosészörny, nyári frissítőnek túl sok, inkább ételekhez ajánlott. 5p+

fiesta_lanamano2015.jpg
Bodegas Lan A Mano Edición Limitada 2015 Rioja
Lényegében ez egy dűlős bor, tempranillo-ból, 7-8 hónapig francia, majd 4-5 hónapig kaukázusi hordókban érlelve. Szuperérett cseresznye, rengeteg fűszer, érett piros bogyósok, némi vanília és kókusz, szárított virágok idővel gyógynövények színezik illatát. Elegáns, csiszolt, arányos felépítésű bor, a komoly beltartalom mellett sem nehezedik el, teste közepes, textúrája selymes. Lédús gyümölcsök, cseresznye, meggy, málna, gazdag édes és keleti fűszeres jegyek díszítik. 7p+

fiesta_rodareserva2012.jpg
Bodegas Roda Reserva 2012 Rioja
Tempranillo, kevés garnacha-val, graciano-val kiegészítve, 14 hónapig új francia hordókban érlelve. Érett gyümölcsök, fekete cseresznye, erdei gyümölcsök, gyógynövények, ánizs, édesgyökér, étcsoki, földes jegyek, pici édesfűszer és kóla, kezdődő érettség illatban és ízben egyaránt. Az izmos testet feszes savak, picit emelkedett alkohol és bársonyos savak fogják közre, a szerkezet kompakt, egységes, az éppen kezdődő palackérettség is jól áll a bornak. 7p

fiesta_marquesdegrinonemeritvs2011.jpg
Marqués de Ginon Emeritvs 2011 Dominio de Valdeposa
Cabernet sauvignon, syrah, petit verdot. Kér egy kis időt és levegőt a pohárban, eleinte kötmagos, zárt, majd lassan előjönnek az érett fekete bogyós gyümölcsök, az édes fűszerek, a gyógynövények. A korty sűrű, hömpölygős, krémes. A testes borba mindenből sok jutott: élénk sav, rágós tannin, határozott hordó, túlérettség, emelkedett alkohol, kis édességérzet. Ízben szilvalekvár, sok túlérett fekete bogyós gyümölcs, porrá aszalt gyümölcsök ,vanília, étcsoki, édesfűszerek, gyógynövények. 7p-

fiesta_neoneo2014.jpg
Bodega Neo Neo 2014 Ribera del Duero
100% tinto fino (tempranillo) 22 hónapig francia és amerikai hordóban érlelve. Visszafogottan, zárkózottan kezd, lassan nyílik, érett fekete cseresznye, fekete bogyós gyümölcsök, meggy, tömjén, egzotikus fűszerek, étcsoki, minimális paradicsom. Egyszerre hűvös és meleg érzetű. Lágyan indul a korty, a savak fokozatos lassan úsznak be a képbe, a tannin bársonyos, sima, az egész korty teljesen élmentes, puha tapintású. Érett fekete bogyósok, fekete cseresznye, szeder, pici édesfűszer, szilvadzsem, ánizs, gyógynövények, egzotikus és édesfűszerek. 7p

fiesta_montelareinainaraja2013.jpg
Monte la Reina Inaraja 2012 Toro
Tinta de Toro 70-110 éves tőkékről, új hordós. Tömény, meleg érzetű illat, étcsoki, cassis likőr, túlérett fekete bogyós gyümölcsök, fekete ribizli, pici illó. Testes, sok savval, sok tanninnal, magas alkohollal, valahogy mégis elbírja az egészet a bor. Sűrű, tömény, koncentrált, sima tapintás, édes fekete bogyós gyümölcsök, meggylikőr, túlérett fekete ribizli, édesgyökér, ánizs, sok fűszer, étcsoki. Igazi úthenger. 7p+

fiesta_lustaueastindiasolerasherry.jpg
Lustau East India Solera Rich Cream Jerez
Az illat picikét szúrós, meleg, benne dió, aszalt gyümölcsök, kávé, pici só és némi illó, majd szőlődzsem és gyógynövények. Rengeteg sav tartja a szirupos kortyot, ízében gyógynövények, kanalas orvosság, datolya, dió, csoki. 6p

A fenti tételeket egyébként nagyrészt a sétálókóstolón is meg lehetett találni, ott már külön nem fogom emlegetni ezeket. Most pedig pincészetenként következnek a sétáló soron kóstolt borok.

fiesta_recaredo.jpg
Megérkezéskor kézenfekvőnek tűnt buborékos italokkal kezdeni, így is tettem. A Recaredo standjánál remek évjáratos cavá-kat kínáltak. A Terrers Brut Naure Gran Reserva 2011 zamaos és fanyar is, almafélékkel, finom bubikkal (6p). A Finca Serral del Villa Brut de Brut Gran Reserva 2007 érettebb, hoz egy kis almahéjas, barnuló almás karaktert is, buborékjai gyorsabban elillannak (6p-). A Reserva Particular de Recardeo Brut Nature Gran Reserva 2012 érettebb, lágyabb érzetű, érett fehér húsú gyümölcsökkel és érett citrusokkal (6p+). Az Intens Rosat Brut Nature Gran Reserva 2012 elegáns, légies, selymes tapintású, sok érett piros gyümölccsel (6p+).

fiesta_martincodax.jpg
A galíciai illetőségű Martin Codax több borvidéken is tevékenykedik. Rias Baixas-ból származó albarino-kkal kezdtem. Az Albarino 2017 meglepő banános tutti-fruttis jegyeket is hordoz az almafélék mellett, leheletnyi édességérzet kerekíti (5p). Az Albarino Lias 2016 a seprő és a battonage hatására krémesebb, teltebb, de így is feszes, zöldalmás, zöld barackos, citrusos aromákkal (5p+). Bierzo-ra áttérve a Cuatro Pasos Rosato 2018 egy mencia rosé, eper, cseresznye, szamóca mellett van benne minimális tutti-frutti és fűszer (5p). A Cuatro Pasos Mencia 2016 Vad erdei gyümölcsöket, meggyet, pici virágokat és fűszert mutat, gyümölcshangsúlyos, bársonyos, puha érzetű (5p+). A Cuatro Pasos Black 2016 2-3 helyett 8 hó hordós érlelést kapott, intenzívebb, fűszeresebb, masszívabb a szerkezete, izgalmasabb (6p+). A Bodegas El Camino a rioja-i testvérpincészet, innen a Musica El Camino 2016 közepes testű, meleg karakterű bor, amely finomszemcsés tannint és picit melegítő alkoholt, ízben érett szilvát, málnát, erdei gyümölcsöket mutat (6p-).

fiesta_hiruzta.jpg
Igazi kuriózum volt a baszkföldi Bodega Hiruzta, amely Getariako Txakolina DO-ban készít borokat. A Hondarrabia 2017 a helyi fajta hodarrabi zuri-ból készült, zöldalmás, zöld és fehér gyümölcsös, körtés, kerek savakkal, pici cukorral és minimális CO2-vel operál, egyszerű, friss bor (5p-). A Hondarrabia Rosé 2018 hondarrabi zuri és a kékszőlő hondarrabi beltza házasítása, kissé fura, picikét zöld, vegetális motívumokat is mutat a piros bogyósok mellett, feszes savakkal (4p).

fiesta_elgrifo.jpg
Újabb érdekesség az El Grifo Lanzarote-ról. A Malvasia Volcanico Seco 2018 illatban édes fehér gyümölcsös, banános, ízben inkább zöldalmás, citrusos, finoman fanyar, könnyed darab (5p-). A Colección Tinto 2018 a helyi listán negro-ból készült, érett szeder, virágok, erdei gyümölcsök, kis gömbrágós aroma, enyhe édesség és CO2-s érzet jellemzi (a bogyón belül indul az erjedés, talán ezért is ilyen) (5p-).

fiesta_otero.jpg
Három tájbor következett Castilla y León-ból, a Dominio de Otero-tól. A Verdejo 2018 édeskés, banános, gömbrágós, ízben inkább zöldalmás, almás, zöldfűszeres, könnyű és nagyon lágy (4p). A Tempranillo Rosé 2017 szinte fehérboros, almás aromatikájú, piros bogyósokat alig találni, savai jól működnek (4p). A Tempranillo 2016 meggyes, picikét tapadós érzetű, egyszeri vörösbor (4p).

fiesta_grilloyluna.jpg
Az El Grillo y La Luna-ról már írtam a "Rejtözködő borvidékek" keretében, Somontano kapcsán. A 12 Lunas Blanco gewürztraminer és chardonnay házasítása, zamatos, déliesebb stílusú fehérbor, érett gyümölcsökkel, citrusokkal, ananásszal, lágyabb, de még jól tartó savakkal (6p). Rosado 2018-ról már fentebb megemlékeztem. A 12 Lunas Tinot 2015 (52% cabernet sauvignon, 32% tempranillo, 13 garnacha, 3% syrah) fekete ribizlis, édesfűszeres, áfonyás, még fiatalosan fogós savakkal és tanninal (6p). A csúcsbor Grillo 2011 44% syrah, 35% cabernet sauvignon, 14% garnacha és 7% merlot házasítása. Finoman érett illatában füst, tömjén, sok fűszer, érett fekete bogyósok, fekete cseresznye, pici földesség, bors, vanília. Szájban ugyanezt hozza, sűrű, krémes konzisztencia, finomszemcsés tannin, jó savak mellett (7p).

fiesta_sonprim.jpg
Mallorca és a Son Prim standja volt a következő állomás. Elsőként a Blanc de Merlot 2018, amely egy laposabb savú, zöldalmás, almás ornamentikájú bor, pici zöldességgel (4p). A Cabernet Sauvignon 2016 érett fekete ribizlis, áfonyás, szedres, édesgyökeres, étcsokis, kissé dzsemes jellegű, sűrű, picit magas alkohollal (6p). A Cup 2016 cabernet sauvignon, merlot, tempranillo és syrah házasítása. kék és fekete bogyós, erdei gyümölcsökkel, málnával, szederrel, az előzőnél egy fokkal selymesebb, puhább érzetű (6p+)

fiesta_rejadorada.jpg
A toro-i Bodega Rejadorada-tól két bort kóstoltam meg. A Sango 2011 érett fekete gyümölcsös, fűszeres illatú és ízű, szájban még mentával, ánizzsal, gyógynövényekkel, étcsokival, lekvárosba hajló gyümölcsökkel, fekete cseresznyével, szép fűszerességgel, vaskos testtel (7p-). A Bravo 2010 melegebb karakterű, legömbölyítettebb, rengeteg édesfűszer, érett meggy, szilva, fekete ribizli, szárított virág, enyhe földesség színezi (7p).

fiesta_roda_lahorra.jpg
A rioja-i Bodegas Roda borait régóta ismerem és kedvelem, de nem hagyhattam ki most sem. A Sela 2014 az "alapbor" édesfűszeres, édesgyökeres, meggy, piros és fekete gyümölcsös, elegáns, inkább gyümölcshangsúlyos (6p+). A Reserva 2012 ott volt a mesterkurzuson. A Roda I Reserva 2010 finom, érett illatú, fekete bogyósokkal, édesfűszerekkel, tejcsokival, ánizzsal, gyógynövényekkel, nagyobb, de arányos testtel, elegáns kivitelben (7p). A Cirsion 2016 tökéletes érettségben szedett, szemenként válogatott alapanyagból készült. Érett-aszalt meggy, kissé szörpös jelleg, enyhe édesség, étcsoki jellemzi (7p-).

A Roda testvérpincészete Ribera del Duero-ban a Bodegas La Horra. A Corimbo 2013 érett meggyes, fekete cseresznyés, erdei gyümölcsös, enyhén édesfűszeres, a rioja-i boroknál talán picit hígabb, könnyedebb (7p-). A Corimbo I 2011 picikét animális, az érett meggy, fekete cseresznye és erdei gyümölcsök mellett némi ánizs, édesfűszer és paradicsom is megjelenik. Szélesebb, de lazább, mint az előző bor (6p+).

fiesta_barondeley.jpg
Rioja-ra visszatérve jöjjön néhány bor a Baron de Ley-től. A Reserva 2014 piros és fekete bogyósokat, kis aszalt meggyet, szamócát mutat, feszes, egyenes (6p+). A Gran Reserva 2010 illatában kókusz, édesfűszerek, ánizs, gyógynövények, érett fekete bogyósok, meggy, a korty húsos, lédús, remek egyensúllyal (7p+). A Siete Vinas Reserva 2007 kissé füstös, érett málnás, meggyes, meleg, kissé puha, lágy érzetű, finoman érett (6p+).

fiesta_lanculmen.jpg
A szintén rioja-i Bodegas Lan szintén régi ismerős, az A Mano 2015 szerepelt a mesterkurzuson, az alapokat átugrottuk most, így a Culmen Reserva 2011 került a pohárba. Főleg érett piros bogyósokkal kényeztet, meggyel, cseresznyével, málnával, fekete bogyósokkal a háttérben, finom fűszerekkel, selymes tanninnal, elegáns összhatással (7p+).

fiesta_protos.jpg
A Bodegas Protos rueda-i borait most kihagytam, egyből rátértem a vörösekre Ribera del Duero-ból. A Roble 2016 érett piros gyümölcsös, fűszeres, virágos, zamatos, gyümölcsös, jól iható (6p-). A Crianza 2015 kissé tompább, főleg fűszeres illatú, szájban tanninos, kissé tapadós érzetű, tartalmas, fekete cseresznyés, fekete ribizlis ízekkel (6p). A Reserva 2012 Fekete gyümölcsös, gyógynövényes, telt, vastag, koncentrált, rágható beltartalommal, kis krémességgel, fekete gyümölcsökkel, gyógynövényekkel, sok tanninnal (7p). A Gran Reserva 2009 illatában az érett fekete bogyósok mellett meggylikős és érintésnyi bőr tűnik fel, szájban telt, jól kitöltött, krémes, érett meggyes, málnás, mentás, ánizsos, fűszeres, gazdag (7p+). A Vinos Vinos 2014 érett piros gyümölcsös, meggyes, koncentrált és jól iható, selymes és puha érzetű, finoman fűszeres, vaníliás (7p+).

fiesta_neo.jpg
A Bodega Neo-tól a Neo 2014 szerepelt a mesterkurzuson, de megkóstoltam még néhány borukat a sétáló részlegen is. A Sentido 2012 enyhén füstös, érett fekete gyümölcsös, fűszeres, fekete cseresznyés, meggyes, a feszes savakon túl viszonylag lazább szövésű (6p). A Punta Esencia 2011 illata valóságos meggykoncentrátum, finom földességgel, gyógynövényekkel, szájban még áfonya, fekete ribizli, feketecseresznye, étcsoki csatlakozik, kerek savakkal, finomszemcsés tanninnal (7p+).

fiesta_vicentegandia.jpg
A Vicente Gandia-standnál 5 bort kóstoltam. Az Hoya de Cadenas Cava Brut kellemes fehér gyümölcsös, őszibarackos, laza, jól iható (5p). A BO Bobal Unico 2016 egy bobal Utiel Requena-ból, piros bogyós gyümölcs, epres, könnyű, laza, pici édességérzettel (5p). Az El Miracle by Mariscal 2015 100% garnacha, Valencia-ból érkezett, érett szamóca, málna, kék szőlő, pici fűszer, könnyed szerkezet jellemzi (6p-). Az El Miracle Art 2016 egy házasítás (tempranillo, cabernet sauvignon, syrah, monastrell, petit verdot) Alicante-ból, érett erdei gyümölcsös, fűszeres jegyekkel, lendületes savakkal (6p). Az Uva Pirata 2016 egy valencia-i petit verdot, dzsemesbe hajló fekete bogyósokkal, puha savakkal és tanninnal (6p).

A Gil Family Estates különböző birtokain készülő borait kínáló standot térképeztük fel ezután ahol több borvidék borait kínálták.

fiesta_tridenteprietopicudo.jpg
A Bodegas Tridente Prieto Picudo 2016 prieto picudo fajtából észült Castilla Y León-ban. Érdekes egyedi illatában menta, After Eight, gyógynövények, édesfűszerek, a koty hasonló, fekete bogyósokkal, puha, ölelő textúrával, emelkedett alkohollal. 6p+

fiesta_juangil.jpg
A Juan Gil Blue 2016 60% monastrell, 30% cabernet sauvignon és 10% syrah házasítása Jumilla-ból. Intenzíven fűszeres, fekete bogyós gyümölcsös, meleg érzetű. Kerek sav, magas alkohol, sima tannin keretezi, ízében egzotikus fűszerek, erdei gyümölcsök. 6p+

fiesta_atalaya.jpg
A Bodegas Atalaya Laya 2018 egy garnacha-monastrell házasítás a Jumilla és Yecla felett található Almansa DO-ból. Málna, édes piros bogyós gyümölcsök, cseresznye, szeder, pici gyógynövény, könnyed szerkezet jellemzi. 5p

fiesta_canblau.jpg
A Cellers Can Blau Monstant-ban készült Can Blau 2016-osa 40% carinena, 40% syrah és 20% garnacha házasítása. Édesfűszerek, édesgyökér, érett erdei gyümölcsök, szeder, málna, áfonya, keleti fűszerek, izgalmas karakter, arányos szerkezet, széles savak. 6p+

fiesta_pagodeina_aragonesas.jpg
A Bodegas Aragonesas Coto de Hayas-ban készíti borait. Az Aragon Seleccion Especial 2016 egy gazdagon fűszeres illatú garnacha, pici füstölt sonkával, erdei gyümölcsökkel, komoly koncentrációval (7p-). A Garnacha Centenaria 2017 egy öreg tőkés garnacha, érett málnás, szedres, fűszeres, még kicsit harapós tanninnal (6p+).

A Pago de Ina Vendimia Seleccionada 2011 Ribera del Duero-ból illata már érettséget sugall, van benne egy kevés vadhús, csoki, érett fekete bogyós gyümölcs, gyógynövény, pici tökmag, édesfűszer, savai feszesek, az alkohol emelkedett (6p).

fiesta_badabadoc.jpg
A mókás címkéjű Bodegas Badabadoc boraiból kettőt kóstoltam. A Priorat 2015 garnatxa, garnatxa preluda és samsó (carignan) házasítása. Gyümölcsei - málna, meggy, szamóca - érettek, picit főtt állagúba csúsznak, a korty selymes, sima, picit alkoholos a vége (7p-). A Trepat 2015 az azonos nevű szőlőfajtából készült Concá de Barbera borvidékről. Meleg hangulatú, konyakmeggyes, szamócadzsemes,édesfűszeres, érett piros gyümölcsös, viszonylag lazább szerkezetű bor (6p+).

fiesta_pacolola.jpg
A pettyes címkékről és design-ról messziről kiszúrható Paco & Lola standnál albarino-kat lehetett kóstolni Rias Baixas-ból és mencia-t Valdeorras-ból. Az Albarino 2017 fehér húsú gyümölcsös, zöld és fehér őszibarackos, jó savú, kellemes bor (5p). A Mencia 2016 ibolyás, kék virágos, érett meggyes, erdei gyümölcsös, földes aromatikájú, kerek, sima érzetű bor (6p-).

fiesta_carlosruben.jpg
Carlos Ruben különböző stílusú és érlelésű borokat készít garnacha-ból, ezekből is megnéztem néhányat, egy kicsit mindenbe belekapva. A La Cuna Garnacha Blanca 2017 Terra Alta-ról őszibarackos, virágos, délies, finoman fűszeres, finoman seprős, jól kitöltött (6p-). A Punto G 2018 egy rosé Carinena-ból, szamócás, cseresznyés, zöldfűszeres, finom (5p). A Sin Duda 2017 Calatayud-ból érkezett, csupa érett piros bogyós gyümölcs, málna, szamóca, szeder, hordó nélkül, kis alkoholédességgel, minimális tanninnal (6p). Az Antonio & Antonia 2017 francia (Maury) és spanyol (Priorat) alapanyag házasításából készült, érett erdei gyümölcsös, fűszeres, garrigue-os, széles, testes, picit alkoholos (6p).

fiesta_laestacada.jpg
A Finca la Estacada két borát kóstoltam Tierra de Castilla-ból. A Carignan 2017 édesre érett erdei gyümölcsös, áfonyás, szedres, finomszemcsés tanninnal, jó savakkal, meleg érzettel (5p+). A Graciano 2016 enyhén földes, érett piros gyümölcsös, lendületes savú (5p+).

fiesta_lustau.jpg
Egy pár sherry-t is megnéztem a rend kedvéért a Lustau-nál. A Palo Cortado Peninsula diós, diós süteményes, aszalt gyümölcsös, enyhén sós karakterű, jó savakkal (6p). A Vina 25 Pérdo Ximenez fügés, szőlőzselés, csokis jegyeket hoz, széles, krémes (7p+).

fiesta_barbadillo.jpg
Frissítőnek a Bodegas Barbadillo Blanco 2018 egy cádiz-i palomino-verdejo tájbor következett a sok nehezebb bor után. Egyszerű, könnyű, zöldalmás, zöld gyümölcsös, citrusos, laza (4p)

fiesta_juvecamps.jpg
A kóstolás keretes szerkezetét biztosítandó, két cava maradt a végére a Juvé & Camps-tól. A Xarel-lo Essential friss gyümölcsös, almás, körtés, szőlős, finom savú, enyhén krémes, selymes érzetű (6p). A Cinta Porpura Brut Reserva 2016 fehér gyümölcsös, virágos, pici pirítóssal, krémes textúrával (6p).

fiesta_grilloyluna2.jpg

A Fiesta de Vino-ra a szervezők hívtak meg, köszönet érte!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9714862392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.