A Borrajongó

Hegyaljai hétvégék - Tarcali Tavasz, Kikelet, Basilicus, Erzsébet Pince

2019. május 24. 06:00 - furmintfan

A Tokaj-Hegyalja távolról sem nagyrészt egy központ köré koncentrálódó borvidék, hanem sok különleges gyöngyszemet tartogat különböző arculatokkal, borstílusokkal, kulturális örökséggel. Az egyes települések az utóbbi években igyekeztek a helyi borászok, termelők, lakosok összefogásával legalább időszakosan, egy-egy évente visszatérő esemény, fesztivál erejéig szélesebb közönséget megszólítani, bevonzani, abban a reményben, hogy idővel sok visszatérő vendéget üdvözölhetnek majd. Annak ellenére, hogy Tarcal bővelkedik remek borászatokban, különféle szálláshelyekben és látnivalókban, ilyen szempontból sokáig kicsit megbújt a többi hegyaljai település árnyékában. A tarcali borászok, lakosok és az önkormányzat összefogásának köszönhetően 2016 óta - a borvidék sok más településéhez hasonlóan - Tarcalnak is van saját rendezvénye, ahol egy hosszú hétvége alatt a látogatókat nyitott pincék, kóstolók, dűlőtúrák és más programok várják, általában április legvégén vagy május elején. A borászok együttműködésének másik gyümölcse egy közös, a település nevét viselő bor, amelynek az első évjárata szintén a 2016-os volt, és amelynek új évjáratát mindig a Bűbájos Hétvégén mutatják be.

tarcaltokaj201904_10.jpg

Én csak az idén voltam először a Bűbájos Hétvégén, de remélhetőleg nem utoljára, most csak egy kis ízelítőt kaptam. Vidám kompániánk egy szűk délutánt töltött Tarcalon, majd átmentünk a tokaji szállásunkra, így a fesztivál esti programjairól ezúttal lemaradtunk. Tarcalon két borászatot látogattunk meg, de még Tokajban is várt ránk még egy kóstoló, így összesen három pince fért bele a napba.

tarcaltokaj201904_03.jpg
Kikelet Pince
Az idő legnagyobb részét a Kikelet Ízműhelynél töltöttük, ahol a Kikelet borok mellett KicsiZso ételei és egy kis élőzene is hozzájárult a jó hangulathoz, a teraszon sok vendég megfordult. Berecz Stéphanie-val az aktuális kínálat mellett néhány már lepalackozott és még palackozás előtt álló friss 2018-as bort is megkóstoltunk.

tarcaltokaj201904_01.jpg
Kikelet Birtok Furmint 2017
Még mindig nagyon szerethető, bájos bor. Jól definiált fehér húsú gyümölcsös jegyek mellett citrusok, zöldfűszerek, pici vanília tarkítják illatát. Kóstolva lendületes, zamatos, őszibarack, citrusok, zöldfűszerek, almafélék színezik. A 2 Váti komolyabb, de nekem ez a legszerethetőbb 2017-es Kikelet bor. 6p+

Kikelet Lónyai Hárslevelű 2017
Kicsit mattabb, hűvös illat citrusokkal, pici édesfűszerrel, szájban zöldalmával, különféle citrusokkal, lime-mal. Szikár, feszes, élénk savú bor, érdemes lehet még kicsit várni a bontásával. 6p

Kikelet Váti Hárslevelű 2017
Szélesebb spektrumot ölel fel az illat és az íz: citrusok, zöldalma, virágok, fűszerek, nyomokban tropikális motívumokat is találni. Szélesebb, testesebb, mint az előző borok, sok lédús gyümölccsel, fűszerekkel. 7p-

Kikelet Lónyai Furmint 2018
Gyönyörű illat: körte, fehér húsú gyümölcsök, zöldfűszerek, enyhe sauvignon blanc-os jelleg. A 2017-es boroknál gömbölyűbb, csilingelő savakkal operál, intenzív ízében lédús őszibarack, körte, zöldalma és csokornyi fűszer. 7p-

Kikelet Lónyai Hárslevelű 2018
Hasonló, de még egy kicsivel áradóbb, bujább az illat, virágokkal és sárga húsú gyümölcsökkel, mangóval, ananásszal kiegészülve. A korty szélesebb, teltebb érzetű, ha lehet, még zamatosabb. 7p

Kikelet Váti Furmint 2018 (M)
Elsősorban citrusok, majd zöldalma, zöld és fehér húsú gyümölcsök, szikár, feszes szerkezet.

Kikelet Váti Hárslevelű 2018 (M)
Zöldalma, körte, fehér húsú gyümölcsök, kerekebb érzet, finomabb savak.

tarcaltokaj201904_02.jpg

Kikelet Aszú 2013
Trópusi gyümölcsök, édes citrusok, narancs, sárgabarack és narancshéj szövi át az illatot. Ízében megint trópusi gyümölcsök, mangó, maracuja, narancs(olaj), édes citrusok, vanília és fehér csoki. Szép egyensúly, elegáns összhatás jellemzi, kevésbé hömpölygős, mint sok 2013-as aszú. 8p

tarcaltokaj201904_06.jpg
Basilicus Szőlőbirtok
A Basilicus Szőlőbirtok volt a második állomás Tarcalon. Kanczler András társtulajdonos-főborászt sajnos pont elkerültük, de néhány bort megkóstoltunk a teraszon.

Basilicus Első Szerelem Sárgamuskotály 2018
A sárgamuskotály diszkrétebb, érettebb arcát mutatja az illat, ízében sincs tolakodó muskotályosság, inkább citrusokkal, zöldalmával, a háttérben pici szőlővel operál. Feszes, egyenes, ugyanakkor a vártnál teltebb, vaskosabb is. 5p

Basilicus Lónyai Furmint 2017
Illatában fehér húsú gyümölcsök, virágok, őszibarack, körte, ízében körte, őszibarack, édes citrusok, pici édesfűszer, vanília. A kér furmint közül ez a karcsúbb, nyurgább. 6p

tarcaltokaj201904_05.jpg
Basilicus Lapis Furmint 2017
Édes fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, pici gyógynövény, némi édesfűszer, szájban zöldfűszerek is felbukkannak a háttérben. Jól kitöltött, zamatos korty, amely sok gyümölcsöt kínál. 6p+

Basilicus Purcsin 2017
Érdekes, egyedi aromatika kék virágokkal, keleti fűszerekkel, érett piros bogyós gyümölcsökkel, meggyel, szilvával, málnával, karcsú, könnyed testtel. 5p+

Basilicus Purcsin 2018
Ebben van kb. 45 g/l maradékcukor, első kóstolásra annyinak talán nem mondtam volna, bár tény, hogy van egy kis málnaszörpös, nyalókás édessége. Érett piros és fekete bogyósok, cukrozott málna és ribizli, gyógynövények. 5p

 

tarcaltokaj201904_10.jpg
Erzsébet Pince
Tokajban az Erzsébet Pincénél szálltunk meg, magától értetődő volt, hogy megkóstoljuk a borokat is. Ifj. Prácser Miklós egy szép hosszú borsorral mutatta be a tokaji borok széles vertikumát, gyöngyözőbortól az aszúeszenciáig.

tarcaltokaj201904_07.jpg
Erzsébet Frizzante 2017
A pince gyöngyözőbora 100% furmint. Zamatos fehér húsú gyümölcsök, körte, almafélék, ropogós savak, frissítő buborékok. Nagyon itatja magát. 5p-

Erzsébet Estate 2018
Érett fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, körte színezi illatát. Kóstolva zöldalma, körte, barackfélék, halvány fűszeresség érezhető, halvány zöldes villanásokkal. Penge savai nagyon feszesre húzzák, kicsit még kerekednie kell a palackban. 6p-

Erzsébet Estate Furmint 2017
Érett fehér húsú gyümölcsök viszik a prímet körte és őszibarack formájában, vonzó fűszeres, tejszínkrémes aláfestéssel. A korty szép kerek, jól kitöltött, teli zamatos gyümölcsökkel, a 2018-asnál gömbölyűbb, lazább, megnyerőbb. Körte őszibarack, édes citrusok, némi trópusi gyümölcs, mandarin, ananász. 6p+

tarcaltokaj201904_08.jpg

Erzsébet Betsek 2017
80% furmint, 10% hárslevelű, 10% kabar. Visszafogottabb az illata a birtokborok után, a fehér húsú gyümölcsök közül a körte vezet, és itt is megvan a finom édesfűszeres, tejszínes vonal. Felépítésre már komolyabb, masszívabb, de elegáns, aromatikáját tekintve fűszeresebb, körtével, ananásszal, gyömbérrel, vaníliával. 7p

Erzsébet Király 2017
100% furmint. Császárkörte uralja az illatot, mellette őszibarack, ananász, fehér húsú gyümölcsök, halvány fűszeresség. A szárazak közül a legtestesebb (mondjuk közép+), kis cukor kerekíti, a hordó jól integrált, szépen fűszerez. Körte, zöldalma, őszibarack, a háttérben fűszerek, hosszú lecsengés. 7p

tarcaltokaj201904_09.jpg

Erzsébet Édes Szamorodni 2016
Érett, édes trópusi gyümölcsök, banán, mangó, sárgabarack a fő díszítőjegyek. A korty krémes, selymes érzetű, eleinte inkább az édességet érezni, de idővel a savak is egyre inkább belehúznak. 7p

Erzsébet Fordítás 2013
Sárgabaracklekvár, aszalt sárga húsú gyümölcsök, botrytises jegyek, narancs dominálják az illatot. Koncentrált, gazdag, a maradékcukorral szépen dacolnak az élénk savak. Narancs- és sárgabaracklekvár, pici édesfűszer, vanília, édes citrusos jegyek. Kár, hogy ilyen ritkán találkozni már fordítással a borvidéken. 7p

Erzsébet Aszú 2013
225 g/l maradékcukor, 8,2 g/l sav, 9% alkohol. Különféle sárga húsú és trópusi gyümölcsök, barackfélék, édes citrusok, fűszerek kavalkádja egy kis mandarinolajjal, őszibarackbefőttel, cseppnyi mézzel. Koncentrált, gazdag, telt és nagyon hosszú, pályája elején tart még, de most is nagy élmény. 9p-

Erzsébet Aszúeszencia 2003
199 g/l maradékcukor, 10,5 g/l sav, 9,7% alkohol. Finoman kezdődő érettség, aszalt gyümölcsök, sárgabarack, füge, narancslekvár, kandírozott narancshéj, pici dohány és avar. Koncentrált, hosszú, feszes savakkal és komoly lecsengéssel. 8p


Berecz Stéphanienak, Somogyi Gergelynek, ifj. Prácser Miklósnak köszönet a kóstolókért!

A Bűbájos Hétvége honlapja: https://www.bubajos.hu/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2214816094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása