A Borrajongó

Gizella kvartett 2018-as újdonságokkal

2019. május 20. 06:00 - furmintfan

Lassacskán elkezdenek szállingózni a borkereskedésekbe az első 2018-as tokaji száraz borok is, Szilágyi László birtokbor szintet képviselő Furmintja és Barát Hárslevelűje pedig általában az első fecskék között szokott lenni. A Barát már a polcokon van, a Furmint hamarosan követi, mi pedig kaptunk mintaként 1-1 palackot a friss borokból, kiegészítve egy 2017-es Bomboly Furminttal és egy 2017-es Szamorodnival. Ezekről szól röviden a mai bejegyzés.

gizellakvartett.jpg

A 2018-as évjáratot illetően van néhány változás a pince borainál. A legszembetűnőbb, hogy a száraz borok csavarzárat kaptak. A másik, hogy a meleg évjárat végén a borász úgy döntött, hogy a dűlős tételek közül egyedül a Barát Hárslevelűt készíti el, a többi dűlő termése ezúttal mind a szimplán Furmint névre hallgató birtokbort erősíti, amelyből így viszont komolyabb mennyiség készült.
Hárman kóstoltunk ungert és rszabi társaságában, nagy véleménykülönbségek nem voltak, a Furmint talán nekem tetszett a legjobban, a Szamorodni talán Szabinak, a Barátot és a Bombolyt mindannyian ugyanúgy szerettük. :)

Gizella Furmint 2018
Eleinte fülledt (csavarzáras), majd picikét zárkózott, lassan nyílik az illata, utána viszont szépen alakul: édes alma, őszibarack, körte, ananász, pici édesfűszer, virág és enyhe édes púderesség szövi át. Kóstolva arányos szerkezetű, széles savai jól illeszkednek a közepes testhez, a hordó finoman besimul, az alkohol éppen csak finoman melengető érzetű, a pici maradékcukor is domborít egyet a kortyon. Fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, zöldalma, lime, pici zöldfűszer és édesfűszer színezik, csak a finisben van egy enyhe kesernyés érzet. Másnapra még jobban kisimul, gyümölcsösebb, kerekebb, simább hatást kelt. 6p

Gizella Barát Hárslevelű 2018
Intenzív illata eleinte sauvignon blanc-os jellegű (meleg évjáratból, löszös talajról származó tokaji hársaknál gyakran tapasztalni ilyesmit), citrusos, zöldalmás, lime-os, zöldfűszeres. Idővel - főleg másnapra - az illat őszibarackossá szelídül. A korty vibrálóan intenzív, lendületes, az élénk savakhoz pici maradékcukor is társul (mindkettőből többet kapunk, mint a furmintnál), hordót nem is érezni. Különféle citrusok, zöldalma, őszibarack, lime, halvány trópusi gyümölcsös színezet és leheletnyi sósság a fő díszítőjegyek. 7p-

Gizella Bomboly Furmint 2017
Egy picikét visszafogottabb, megállapodottabb, hűvösebb illatot hoz a 2018-as borok után, sokféle édesfűszerrel és fehér húsú gyümölcsökkel, körtével, őszibarackkal, gyömbérrel, szegfűborssal, vaníliával, szegfűszeggel. Savai egyszerre magas és széles érzetűek, jól kiegyensúlyozzák egymást a maradékcukorral (8 g/l). Gömbölyded, leheletnyit krémes, de kellően lendületes is, az illatban megismert fehér húsú gyümölcsös, fűszeres aromatikát idézi vissza, egy kis édes citrusossággal. 7p

Gizella Szamorodni 2017
45% furmint, 45% hárslevelű, 10% sárgamuskotály, 6 dűlőből (Bomboly, Medve, Barát, Deák, Szil-völgy, Kastély), 143 g/l maradékcukor, 8 g/l sav, 11% alkohol. Illata csupa gyümölcs: mangó, maracuja, mandarin, őszibarack, vilmoskörte, nektarin, egy kevés narancshéjjal és pici illóval. A viszonylag magas cukor ellenére is elegáns,  légies, könnyed. Intenzív ízvilága is az illat gazdag gyümölcsösségére rímel. 7p+

A borokat Szilágyi Lászlótól kaptuk kóstolásra, nagy köszönet érte.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4514830178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.