A Borrajongó

Magyar egyveleg 2019/2

2019. május 18. 06:00 - furmintfan

Az új magyar egyveleg a borbárokban eltöltött poharazások és baráti iszogatások mellett egy Artizan Open-en és a VinCÉ-n tett látogatások során szerzett villámszerű benyomásokról papírra vetett rövidke jegyzeteket is magába foglalja. Így lesz néhány borászat, akiktől egészen sok bor is szerepel majd az alábbiakban, ami egyben azt is jelenti, hogy maratoni hosszúságú poszt következik.

egyvelegdugokm19.jpg

Pezsgő

feindmtextrabrut.jpg
Feind Méthode Traditionnelle Extra Brut
Feszes, kissé sav-vezérelt korty, viszonylag gyorsan eltűnő buborékok jellemzik a szerkezetet, aromatikára nézve egyszerű, zöldalmás, citrusos. 4p

Szent Donát Magma Méthode Traditionnelle Brut 2014
100% kékfrankos. Szépen definiált gyümölcsösség, szamóca, cseresznye és vérnarancs, határozott, apró buborékok, hosszan tartó gyöngyözés, finom, krémes textúra. Szép! 6p

Pálffy Méthode Traditionnelle Brut 2016
100% furmint. Jól definiált fehér húsú gyümölcsök, citrusok, finom fűszeresség jellemzi az aromatikát. Üde savak, aprócska és tartós buborékok, finom, selymes tapintás egysége. Nagyon tetszett. 6p

Sauska Méthode Traditionnelle Brut
Édes fehér húsú gyümölcsök, alma, őszibarack, körte, halvány élesztős jegyek, az illatnál intenzívebb ízek, szép textúra, apró, de kicsit gyorsan eltűnő buborékok. 6p


Fehér

dhpszenttamasfurmint2016.jpg
D.H.P. Szent Tamás Furmint 2016
Az illatban és az ízben egyaránt körte, őszibarack, ízben finom fűszeresség is csatlakozik. Kóstolva kerek, gazdagon, definiáltan gyümölcsös, a háttérben a hordóval, jó koncentrációval, feszes, de nem túlzó savakkal. 6p+

kristinusbirtokfehercuvee2018.jpg

Kristinus Birtok Szelekció Fehér Cuvée 2018
Chardonnay, sauvignon blanc, sárgamuskotály és irsai olivér házasítása. Fehér húsú gyümölcsök és egy kis tutti-fruttis aláfestés színezi az illatot, ízében zöldalma, zöld őszibarack, citrusok, minimális maradékcukorral. 4p+

Gizella 47 Csepp Furmint-Hárslevelű 2015
Fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, citrusok, kis fűszer, éppen kezdődő érettség. Feszes, egyenes, kiegyensúlyozottan tartják fókuszban a savak, ízben viszont feltűnik egy minimális almaecetes jegy, ami kicsit lerontja az összhatást. 6p

gervaisikkes2017.jpg
Gervai Sikkes 2017
Szürkebarát, sauvignon blanc és zöldveltelini házasítása. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, főleg őszibarack jellemzi az aromatikát, Friss, lendületes, jól iható bor. 5p+

Szent Donát Szent Donát Olaszrizling 2017
Moderált intenzitású illata lassan kap erőre, de elég széles spektrumot fog át a virágoktól, a mézen és különféle almákon át a zöldfűszerekig és az enyhe sósságig. Jó felépítésű, szépen mozgó savakkal operál, tartalmas és arányos. Nem harsog ízben sem, ugyanakkor elég komplex: zöldalma, nyári alma, citrusok, zöldfűszerek, kakukkfű, zsálya, halvány sósság díszíti. 7p-

2HA Olaszrizling 2016
Édesfűszerek, fás jegyek, fehér húsú gyümölcsök egyvelege illatban és ízben egyaránt. Jól strukturált, egészen élénk savak és komoly fa keretezi a közepes testet. A hordó még nem épült be teljesen, még harcolnak a gyümölcsökkel. 5p+

Centurio Birtokbor 2018
Fehér húsú gyümölcsök, alma- és barackfélék színezik és egy kis édességérzet teszi még behízelgőbbé. Üde, friss, kerek, a 6 g/l maradékcukor nagyon jó áll neki. 6p-

Centurio Szürkebarát 2018
Visszafogottabb, de szépen jönnek a barackos, narancsos jegyek, ahogy nyílik. Testre kicsit dundibb, mint a birtokbor, de széles savai és egy kis fanyarság jól megtartják a kortyot. 5p+

centurioartizan201904.jpg
Centurio Fáy-domb Hárslevelű 2018
Sárga húsú gyümölcsök, virágok, méz, édes citrusok, narancs színezik. Elég jól kitöltött, telt, de feszes savak vezetik, miközben enyhe cseresség és egy kis alkohol is feltűnik. Kicsit talán kusza még. 6p-

Centurio Fáy-domb Sárgamuskotály 2018
Finom fajtajelleg, diszkrét muskotályos jegyek, keleti fűszerek, szőlő, licsi, őszibarack. Hűvös, elegáns, kulturált muskotály, nekem egy "kikönnyített" elzászi tramini jutott róla eszembe. 6p+

Szent Donát Csopak Olaszrizling 2017
Neutrális, enyhén gyurmás illat, egy kevés almával. Szájban kerek, savai inkább puhák, bár a korty nem lágyul le túlságosan. Visszafogott intenzitású ízében fehér húsú gyümölcsök, zöldfűszerek. 5p+

szentdonatartizan201904.jpg
Szent Donát Márga Furmint 2016
Zárkózott neutrális illat, citrusos, zöld gyömölcsös ízvilág. Feszes, lineáris, vékonyabb test, szikár, kissé aszketikus összhatás. 5p

Szent Donát Slikker Olaszrizling 2017
Hűvös hangulatú illat, citrusokkal, zöldalmával, zöldfűszerekkel. Szájban karcsú test, jó hossz jellemzi, zöldamás, citrusos, halványan sós ízvilággal, frissítően fanyar lecsengéssel. 6p+

Bodrog Borműhely Dry 2018
70% furmint, 30% hárslevelű. Vonzó illat virágokkal, barackfélékkel, sárga húsú gyümölcsökkel. Zamatos, vidám bor, könnyű, jó ivású, tele gyümölcsökkel, édes citrusokkal, pici maradékcukorral. 6p-

Bodrog Borműhely Várhegy Furmint 2017
Visszafogott, fehér húsú gyümölcsös, finoman fűszeres, gyógynövényes, hűvös illat. Szájban nyíltabb, intenzívebb, sok citrussal, grapefruittal, feszes savakkal, pici cserességgel. 5p+

Bodrog Borműhely Lapis Furmint 2017
Teltebb, melegebb érzetű, mint a Várhegy. Alma, körte, narancs, édes citrusok, enyhe virágosság jellemzi az aromatikát, fanyar zárással. 6p-

Lenkey Kishegy Furmint 2011
Érett, aszalt gyümölcsök, pici széna, kis palackbuké. Széles savai a korty vége felé lelágyulnak egy kicsit. Érett alma, szép fűszeresség, jellemzi az ízvilágot, a végén van benne egy kis kesernye. 6p

Lenkey Úrágya Hárslevelű 2011
Érett sárga húsú gyümölcsös, aszalt gyümölcsök, tercier jegyek, nugát, földesség, némi narancs jön illatban, ízben érett és reszelt alma, nugát, grillázs és kandírozott citrusok. Elég telt és kereknek, a korty végén kicsit melegít az alkohol. 5p

lenkeyartizan201904.jpg
Lenkey 10 Év Után Holdvölgy Furmint 2006
Érett gyümölcsök, süteményes jegyek, aszalt alma, pici dohány színezi az illatot. Feszes, széles savai máig szépen dolgoznak, jól megtartják a bort. Alma, almahéj, idővel egyre több érett citrus jellemzi ízvilágát. 6p

Lenkey 10 Év Után Úrágya Furmint 2006
Szép érett illat sok érett és aszalt gyümölccsel, gazdag fűszerességgel, hűvös zöldfűszeres motívumokkal. Jó egyensúlya van, sima, érett citrusok és fehér húsú gyümölcsök, grapefruit, egy pici fűszerrel.7p-

Lenkey Marcangoló Furmint 2004
Novemberi szüret a Holdvölgy, Úrágya, Hegyfarok dűlőkből. Érett barackfélék, barackos piskóta, süteményes jegyek, édesfűszerek és egy kis aszalt kajszi tűnik fel illatában. Jó koncentrációt mutat, feszes savakkal, tömör maggal, ízben is barackos, süteményes jegyekkel, érett citrusokkal, halvány sóssággal. 7p-

Szentesi A Cuvée 2017
Fehér húsú gyümölcsök, pici virágosság illatban, alma, körte, őszibarack, halvány fűszeresség ízben. Jó egyensúly, kerek korty, üde savak, pici fanyarság a végén. 5p+

Szentesi Zengő 2016
Eleinte picikét fülledt, majd kissé neutrális, lassan nyílik, édeskés gyümölcsöket mutat. Kerek savai vannak, az alkohol picit melegít a finisben. Érett fehér húsú gyümölcsök, finom fűszeresség, pici kesernye. 6p-

patzayriesling2017.jpg
Pátzay Rizling 2017
60% olaszrizling és 40% rajnai rizling. Zöldalma, pici virág és mandula tűnik fel illatában. Karcsú, feszes savai jól mozgatják, ízében fehér őszibarack, zöldalma, citrusok és egy kis lime, majd egy kevés mandula a végén. 5p

gallayblancnyekladhaza2015.jpg
Gallay Blanc Nyékládháza 2015
Illatában pisztácia, kesudió, érett fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, minimális trópusi gyümölcs. Kóstolva barackfélék, édes citrusok, kevés trópusi gyümölcs, marcipán, pisztácia, kesudió, édesfűszerek és egy halvány ecetes jegy, ami kicsit ront az összhatáson. 6p-

Gizella Furmint 2017
Sok gyümölcsöt hoz az illata, ahogy nyílik, sárga húsú gyümölcsökkel, körtével, őszibarackkal, virágokkal, édes citrusokkal. Közepes testét pont kellően élénk savak tartják meg, egy kevés maradékcukor is van benne. Ízében fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, édes citrusok, egy pici ananász, finom fűszerességgel körítve. 6p

figulaerdoszeleolaszrizling2016.jpg
Figula Erdőszéle Olaszrizling 2016
A Sáfránykert és a Sóskút termése. Egyedi karakter, illatban sárga húsú gyümölcsök, só, méz, édesfűszerek, vadvirágok, zöldfűszerek, pici botrytis és földesség. Elég koncentrált, széles savakra épül, leheletnyi édességérzet és minimális késői szüretes, botrytises beütés jellemzi. Édes barack, alma, méz, kis édesfűszer, növényi és virágos jegyek, méz, némi vasas kútvíz. 6p

Figula Sáfránkert Olaszrizling 2017
Illatában fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, alma, körte és zöldfűszerek. Közepes testű, lendületes savakkal, fehér húsú gyümölcsökkel, citrusokkal, zöldfűszerekkel, halvány sóssággal és a főleg a korty végén minimális édesfűszerrel és mandulával. 6p

Homola Pincészet Parti Szél 2017
Olaszrizling, szürkebarát, tramini és chardonnay házasítása. Fehér húsú gyümölcsök, főleg almafélék, másodsorban körte és őszibarack, diszkrét fűszeresség és halvány mandulás jegyek jellemzik az aromatikát. Közepes testéhez mérten arányos kerek, gyümölcsös, jól iható. 5p+

Homola Pincészet Black Olaszrizling 2017
Tompább, neutrálisabb illat- és ízvilág, fehér húsú gyümölcsökkel, mandulával. A korty kerek, a lágyabb karakterű savaknak köszönhetően kicsit szétterül. 5p+

homolavince201904.jpg
Homola Pincészet Sáfránykert Olaszrizling 2017
A neutrális fehér húsú gyümölcsös jelleg mellett itt izgalmasabb motívumok is feltűnnek gyógynövények, zöldfűszerek és enyhe sósság képében. Jó egyensúlya van, szájban citrusok is érkeznek, a korty elég hosszan is tart. 6p

Homola Pincészet Hajnóczy Olaszrizling 2017
Fűszerek, fehér húsú gyümölcsök, pici virágosság illatban, citrusok, alma, sárga szilva, pici fűszer és csipetnyi só ízben. Vaskosabb, masszívabb felépítésű bor, a végén a sav és a cseresség még kicsit kikandikál. Még érhet kicsit a palackban. 6p

Homola Pincészet Furmint 2017
A pince furmintjaitól megszokott könnyedebb, lágyabb, simább, lazább szövésű, érett gyümölcsös stílust mutatja. Sárga húsú őszibarack, sárgabarack, némi trópusi gyümölcs, narancs, cseppnyi méz és csipetnyi édesfűszer. 5p

Homola Pincészet Chardonnay 2017
Aránylag visszafogott érett gyümölcsös, fűszeres illat, pici banánnal, ízben főleg almafélékkel, leheletnyi kesernyével. Sima, jól kitöltött korty, gömbölyded alkat. 6p-

Pálffy Rajnai Rizling 2018 (M)
Egyedi virágos karakter, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, sárga szilva orrban, majd szájban inkább alma, körte, őszibarack színezi. Kerek, puha tapintású, talán kicsit lágy is a fajtához képest.

Pálffy Fekete-hegy Olaszrizling 2017
A fehér húsú gyümölcsök - körte, alma - mellett finom zöldfűszeresség és mandula tűnik fel, kóstolva halványan még a hordó fűszereit is érezni. Jól iható, de elég karakteres bor. 6p

palffyvince201904.jpg
Pálffy Héja Tramini Narancsbor 2018 (M)
Csupa illat: keleti fűszerek, narancsolaj, körtekompót, levendula, rózsavíz. Kóstolva a kissé puha savakra egy kis cseresség segít rá, az illatban megismert motívumok ízben is mind visszaköszönnek finom sóssággal megtekerve. Érdekes, egyedi bor.

Pálffy Fehér Birtokbor 2017
Olaszrizling, szürkebarát és tramini. Fehér húsú gyümölcsök, zöldfűszerek, édes alma, körte, csipetnyi édesfűszer. Könnyed, de zamatos, jó ivású, tartalmas bor, pici maradékcukorral. 5p+

Kristinus Sauvignon Blanc Selection 2018
Pici fülledtség után érett fehér húsú gyümölcsök uralják az aromatikát, citrusokkal, zöldalmával kísérve, feltűnik egy halvány zöldes, zöldséges vonal is, illatban pici karalábéval. Kerek, finoman krémes, elég telt, jó savakkal.

Világi Winery Zöldveltelini 2017
Fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, őszibarack, fehér őszibarack, körte, halvány borsos-zöldfűszeres aláfestés, ropogós savak, jó arányok. Fajtajelleges és zamatos. 5p+

Világi Winery Zöldveltelini 2018 (M)
Édesfűszerek, édesre érett fehér húsú gyümölcsök, alma, barackfélék. Lágyabb érzetű savak és kis cseresség érezhető a kortyban, a hordó még nem épült be teljesen, textúrában és aromatikában is nyomot hagy.

Világi Winery Sauvignon Blanc 2018
Visszafogott zöldalmás, szőlős illat, ízben zöldalma, körte, őszibarack, citrusok, lime. Pici édességérzet kerekít rajta, a finisben viszont a sauvignon-os zöld jegyek dominálnak. 6p-

Világi Winery Chardonnay Selection 2017
Intenzív aromatika, édesre érett fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, ananász, finom édes fűszeresség. Gömbölyű, finoman krémes, de savai is jól megtartják. 6p

Világi Winery Helemba 2017
Fehér húsú gyümölcsök, kis trópusi gyümölcsös beütés, édesfűszerek, körte, alma, banán. A korty kerek jól kitöltött, sima és gazdagon gyümölcsös. 6p

Ruppert Chardonnay 2016
Édesfűszerek, édes fehér húsú gyümölcsök, főleg őszibarack és körte határozza meg az aromatikát. Elég testes, de savai is kellően élénkek, az alkohol picikét melegít a végén. 6p

Etyeki Kúria Mérész Sándor Project Zenit 2017
Fehér húsú gyümölcsök, alma, pici fűszer színezi illatát, ízben zöldalma, körte, őszibarack, kevés édesfűszer. Lendületes savai mellé egy kis édességérzet is járul. 5p

etyekikuriavince201904.jpg
Etyeki Kúria Mérész Sándor Project Narancsbor 2017
A szürkebarát 21 napig volt héjon, szinte már rosé-s színe van. Őszibarack, narancs, kevés szamóca, diszkrét keleti fűszeres kíséret. Jó felépítésű bor, a savak, a minimális cseresség jól kiegészítik a gyümölcsös, fászeres ízeket. 6p

Káli Kövek Sauvignon Blanc 2018
Pici fülledtség után egres, maracuja, zöldalma, kevés trópusi gyümölcs keveredik illatában. Könnyed, lendületes, ízében is együtt élnek a zöld és a trópusi gyümölcsök. 5p-

Borbély Karós Olaszrizling 2015
Olajos textúra, széles savak, közepesnél nagyobb test. Illatában és ízében érett fehér húsú gyümölcsök, sárga alma, mandula, virágpor, fanyar lecsengés. 6p

Pajzos T Furmint 2018
Sauvignon blanc-ra emlékeztető intenzív zöldalmás, citrusos illat- és ízvilág. Könnyű, pörgős savak repítik, a korty kerek, gyümölcsös, gördülékeny. 5p

Pajzos T Hárslevelű 2018
Alma, körte, őszibarack, ízben édes citrusokkal, naranccsal kiegészülve. Kerekebb, kicsit puhább érzetű, mint a furmint, pici édességérzet is gömbölyíti, de így is nagyon jól iható. 5p

Pajzos Furmint Selection 2016
86% furmint, 14% hárslevelű. Illatában még elég hangsúlyos a hordó, a körtés, gyümölcsös jegyek mellett. Feszes, egyenes, karcsú, de tartalmas, alma, körte, birsalma, sárga húsú gyümölcsök és a hordó fűszerei a háttérben. 6p

Pajzos Hárslevelű Selection 2015
Édesre érett fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, őszibarack, egy kevés édesfűszerrel meghintve. Gömbölyű, lágyabb, puhább érzetű savakkal operál. 6p-

kosziklasvince201904.jpg

Kősziklás Hárslevelű 2018
Fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, őszibarack, virágok, finom hársas motívumok. Könnyű, zamatos, gyümölcsös, frissítő érzetű. 4p+

Kősziklás Rajnai Rizling 2017
Az érett fehér húsú gyümölcsöket a használt hordó fűszerei keretezik. Egyenes savai jól tartanak, a korty feszes, tartalmas, sok fehér húsú gyümölccsel, diszkrét fűszerességgel. 5p+


Rosé

pannonhalmiapatsagipinceszettricollisrose2018_docx.jpg
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Tricollis Rosé 2018
Jól definiált, intenzív gyümölcsösség határozza meg az illatát, szamóca és cseresznye képében, pici virággal és citrussal. A korty jól kitöltött, gazdagon gyümölcsös, szép savak és leheletnyi édességérzet mellett. Szamóca, cseresznye, málna, mandarin és őszibarack. 6p-

Ruppert Rosé 2018
Könnyed, laza, lendületes korty, frissítő savakkal, illatban és ízben szamóca, piros bogyósok, egy finom őszibarackos aláfestéssel. 5p-

Kősziklás Pinot Noir Rosé 2018
Halvány szín, őszibarackos, málnás illat. Ízében szinte inkább fehér húsú gyümölcsök, mint a piros bogyósok dominálnak, őszibarack, szamóca, pici édesfűszer fedezhető fel. 5p-


Vörös

linzeroroszkekfrankos2018.jpg
Linzer-Orosz Kékfrankos 2018
Fekete bogyós gyümölcsök, áfonya és szeder uralják az aromatikát, halvány földességgel. Könnyű testét élénk savak támasztják alá, tannin alig érezhető, az alkohol a korty végén picit fűt. 5p-

Maurer Krisztus Kadarka 2017
A magas alkohol (15,5%) már az illatban is feltűnő, mellette túlérett piros gyümölcsök, konyakmeggy, enyhe földesség érezhető. A korty vaskos, meleg érzetű, az alkohol is fűt benne. Túlérett gyümölcsök, konyakmeggy, kis fűszeresség érkezik itt is. Amolyan borszörny ez, biztos lesz, akinek a túlzásaival együtt is tetszik majd. 5p+

karnertavasszalafold2016.jpg
Karner Tavasszal a Föld Kékfrankos 2016
Meggyes, cseresznyés, piros gyümölcsös, finoman fűszeres illat- és ízvilág jellemzi. Karcsú, de tartalmas, inkább a savakra, mintsem a tanninra épít, lendületes, intenzív, gyümölcsös. 6p

oremusbt25pinotnoir2016.jpg
Oremus "25 éves a Bortársaság" Pinot Noir 2016
Édes fűszerek, szárított virágok és málna jelenik meg illatában, amelyet egyelőre inkább a hordó dominál. Elegáns, szellős a korty, kis cserességgel és jó savakkal, most még itt is uralkodó hordó-jelenléttel. Cseresznye, meggy, málna, fűszerek, étcsoki, pici fa. Kicsit hirtelen ér véget. Van benne fantázia, de még nagyon fiatal. 5p+

Centurio Fáy-domb Cabernet Franc 2017
Zamatos, lédús piros bogyós gyümölcsök, meggy, finom fűszerességgel karöltve. Karcsú, elegáns, remek savak vezetik, csak moderált mennyiségű tannin keretezi. 6p+

2HA Monedula Csókaszőlő 2017
Kicsit zárkózott, füstös, majd vad erdei gyümölcsök, meggy, és egy kis fűszer lép be, némi földes, marcipános, édesfűszeres kísérettel. Kicsit még markáns rajta a fa, egyébként arányos, izgalmas. 6p

Szent Donát Magma Kékfrankos 2017
Meggyes, málnás, érett piros bogyós gyümölcsös jegyek uralják, illatban talán minimális földesség is felüti a fejét. Savai kerekedtek egy kicsit, a korty filigrán, karcsú, talán már kicsit vékony is. 6p

Szentesi Pinot Noir 2016
Zöldfűszerek, csikebogyó, savanykás piros bogyósok, ribizli, josta érkeznek illatban. Karcsú, könnyű testét, lendületes, feszes savak kapják szárnyra, a tannin érzetre nem sok. Ízében ribizli, meggy, josta, zöldfűszerek. 6p

Szentesi Kétii Érintés 2017
Érett piros bogyós gyümölcsök, málna, szamóca, szeder, némi fekete bogyós gyümölcs is feltűnik egy pici étcsoki mellett. Könnyed, elegáns, jól iható, gyümölcsösre hangolt bor. 6p

Eszterbauer Sógor Kadarka 2016
Kedves, piros bogyós gyümölcs, szamócás, cseresznyés, csipkebogyós, finoman fűszeres illat és íz. Transzparens, könnyű, légies szerkezet, üde savak, minimális tannin, gördülékeny. Fajtajelleges, zamatos és finom. 5p+

Homola Pincészet Kékfrakos 2017
A megszokott hűvösebb, de vonzó illatot és ízt hozza: sok piros bogyós gyümölcs és szép fűszeresség, málna, piros ribizli, meggy, szamóca. Nagyon karcsú, légies korty, kevés tannin, finom savak, selymes textúra. 6p

Homola Pincészet Syrah 2015
Az elején van benne egy kis animalitás, majd idővel érett piros bogyósok, meggy és málna tűnnek fel. Kicsit szikárabb és egyben teltebb benyomást is kelt a kékfrankos után, de még így is karcsúnak mondható. 6p

Homola Pincészet Cabernet Franc 2015
Meggy, érett piros bogyós gyümölcsök színezik, kerek, sima tapintású, picit lágyabb érzetű, nekem kevesebb izgalmat tartogatott. 5p+

Pálffy Vörös Birtokbor 2016
Érett piros és fekete bogyós gyümölcsök, pici földesség, már némi oxidáció is megérintette. Inkább az élénk savakra épít, a tannin nem sok. 4p+

Eszterbauer Nagyapám Kadarka 2017
Érett piros bogyós gyümölcsök, meggy, cseresznye, szamóca, pici édesfűszer kíséretében. Testesebb, koncentráltabb, amolyan telivér kadarka, de nem nehézkes, a hordó sem nyomja rá túlzottan a bélyegét. 6p

eszterbauervidavince201904.jpg

Vida Bonsai Öregtőkék Kadarkája 2016
Illatában piros bogyós gyümölcsök, a háttérben édesfűszerek és zöldfűszerek. Könnyed, elegáns, finom hordóval, szamócával, cseresznyével, piros ribizlivel, kellemes fűszerességgel. 6p-

Vida Hidaspetre Kékfrankos 2015
Cukrozott eper, édes piros bogyós gyümölcsök, cseresznye, málna, vonzó fűszerességgel körítve. Elegáns, gyümölcsösre hangolt bor, szépen használt hordóval, üde savakkal. 6p

Pálinkás Kékfrankos 2016
Érett piros bogyósok, meggy, és egy enyhe illósnak tűnő vonal fedezhető fel illatában. Szájban meleg érzetű, széles, puha savakkal, bársonyos textúrával, érett gyümölcsökkel, meggyel, málnával, jostával, áfonyával és kissé melegítő alkohollal. 5p+

taklervidavince201904.jpg
Takler Kékfrankos Premium 2016
Érett erdei gyümölcsök, meggy, édesfűszerek, pici lekvárosság. Teltebb, érettebb, testesebb stílusú kékfrankos, vastag korty, a végén melegítő alkohollal. 6p-

Sebestyén Iván-völgyi Bikavér 2016
50% kékfrankos, 28% merlot, 13% kadarka és 9% cabernet franc. Édes piros bogyós gyümölcsök tűnnek ki illatából, elsősorban szamóca, majd meggy és kevés édesfűszer. A savak gömbölyűek, a tannin még picikét érdes, a korty dús, érett gyümölcsökkel megtöltött, szamócával, meggyel, kis zöldfűszerrel és csipkebogyóval. 6p-

bodrifaluhelybikaver2015vince201904.jpg
Bodri Faluhely Bikavér Válogatás 2015
Szuperérett piros bogyós és erdei gyümölcsök, meggy, szeder, málna, a háttérben édes fűszerek. Izmos testű, jó koncentrációt mutat, széles savak támogatják, a lekvárosságot vagy a nehézkességet elkerüli, a hordó sem túlzó. 6p

Ruppert Kandúr 2017
Érett piros bogyós gyümölcsök, meggy és szamóca, a háttérben szép fűszeresség határozza meg az aromatikát. Gyümölcsös, lendületes, arányos, jó ivású bor. 5p+

ruppervince201904.jpg
Ruppert Merlot 2015
Meleg érzetű, érett piros bogyós gyümölcsös illat, málnával, meggyel, pici szederrel. Közepesnél testesebb, selymes, sima tapintású, a hordó szépen beépült. Ízében is az érett gyümölcsök a meghatározóak, málna, meggy, szeder, a háttérben kellemes fűszeresség. 7p-

Ruppert Villányi Franc 2015
Érett erdei gyümölcsök, áfonya, szilva, meggy, csipetnyi fűszerpaprikával és a hordó fűszereivel a háttérben. Kóstolva is az illat érett gyümölcsei vezetnek, több édesfűszerrel kísérve. Feszes, jól strukturált bor, szépen adagolt hordóval. 6p+

mondivinvillanyifranc2015vince201904.jpg
Domaine Mondivin Quintessence Cabernet Franc 2015
Érett piros bogyósok, túlérett szamóca, pici édesfűszer határozza meg az illatot. Közepes testű, meglepően élénk savak feszítik, ízében is az érett, túlérettbe hajló piros bogyós gyümölcsök dominálnak. 5p+

gereordogarokvillanyifranc2016vince201904.jpg
Gere A. Ördögárok Villányi Franc 2016
Érett erdei gyümölcsök, szeder, áfonya, édesfűszerek, gyógynövények, étcsoki illatban és ízben egyaránt. Izmos testét lendületes savak és bársonyos tannin keretezik, a végén az alkohol picikét fűt, egyébként szép telt, elegáns bor. 7p

Etyeki Kúria Pinot Noir 2017
Édesre érett piros bogyós gyümölcsök és édesfűszerek keverednek illatában és ízében. Karcsú, ehhez mérten kerek, arányos, fajtajelleges bor lett. 6p-

Káli Kövek Kékfrankos 2017
Az alapanyag a Szent György-hegyről származik. Savanykás erdei gyümölcsök, ribizli, josta, meggy érezhető illatban és ízben, illatban inkább a vadabb erdei gyümölcsök, ízben inkább a meggy és a piros bogyósok. Kicsit vékony, savhangsúlyos a korty. 4p+

Kősziklás Pinot Noir 2017
Kicsikét zárkózott az illata, csipkebogyó, szamóca óvakodik elő kis idő múltán. Könnyed, picikét tapadós korty, csipkebogyóval, szamócával, cseresznyével, zöldfűszerekkel. 5p-


Édes

bodrogbormuhelyartizan201904.jpg
Bodrog Borműhely Mesés 2016
110 g/l maradékcukor. Sárgabarack, sárga húsú gyümölcsök, botrytises jegyek, pici illó tűnik fel illatában. Ízében sárga húsú gyümölcsök, sárgabarack, sárga húsú őszibarack, mandarin, trópusi gyümölcsök, egy kevés édesfűszer. Hűvös érzetű, jó savak tartják a lépést a maradékcukorral. 6p

Szentesi Zengő 2017
Édes fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, alma, kis trópusi gyümölcs, narancs, leheletnyi marcipán és édesfűszer jellemzi az aromatikát. A 30 g/l cukor kellemes édességérzetet kölcsönöz, a korty zamatos, jól kitöltött. 6p

Pajzos Szamorodni 2014
100% sárgamuskotály, 130 g/l maradékcukor, 8 g/l sav. Sárgabarack és trópusi gyümölcsök dominálnak illatában, nagyon halvány muskotályos jegyekkel, picike illóval. A feszes savakra aránylag lazább szövet rakódik. A korty tartalmas, jól dacolnak a savak a cukorral, a muskotály fajtajegyei háttérbe szorulnak. 7p

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2414818908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dagadtos 2019.05.18. 19:17:21

A Centurio szürkebarát dundibb, mint a birtokbor? És utóbbi jobb, mint a Fáy-domb hárs?

dagadtos 2019.05.18. 19:29:32

A Pajzos szamorodni az árában tényleg nagyon jó. Az alapsor szárazai is, mondjuk nekem pont a furmint behízelgőbb

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2019.05.18. 20:24:26

@dagadtos: Centurio: 1. nekem úgy tűnt, de rapidrandi volt :) 2. a hársat 2szer kóstoltam (másodjára lásd borsmenta hársak), szerettem volna jobban kedvelni, mint ahogy, de nem ment, sajnálom, pedig minden szempontból nagyon kedvelem a pincét :(